Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η μητέρα μου εδώ και 3,5 χρόνια λαμβάνει σύνταξη χηρείας δημοσίου, μετά το θάνατο του πατέρα μου τον Ιούνιο του 2018. Στην αρχή έπαιρνε το 50%, και μετά επειδή άλλαξε ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας για τα υπόλοιπα δυο χρόνια της τριετίας έπαιρνε το 70%. Η τριετία της σύνταξης χηρείας έληγε τον Ιούνιο του 2021 και η μητέρα μου νωρίτερα,  ενημέρωσε τον ΕΦΚΑ με υπεύθυνη δήλωση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι συνεχίζει να εργάζεται στη δουλειά της και ότι συνεχίζει να παραμένει χήρα.

Αν θυμάστε εκείνη την εποχή ο ΕΦΚΑ ήταν σε μια γενική σύγχυση, καθώς δεν είχαν γίνει οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας μετά τη τριετία, διότι θα έφτιαχναν ένα υποτιθέμενο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδύαζε τα πάντα μέσω οργανισμών, και θα έβρισκε αν κάποιος συνεχίζει να εργάζεται και παραμένει χήρος/χηρα.

Παρόλα τις ενέργειες που έκανε η μητέρα μου, τα χρήματα της σύνταξης χηρείας μετά τον Ιούνιο του 2021, συνέχιζαν να καταβάλλονται στο ποσοστό του 70% ( δηλαδή παραπάνω από όσο έπρεπε , ενώ κανονικά έπρεπε να μπει στο 50%) και τον Οκτώβριο έκαναν επιτέλους τη περικοπή της μητέρας μου στο 50%,

Όμως τα παραπανίσια χρήματα που έμπαιναν στη σύνταξη χηρείας  για τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο- Άυγουστο- Σεπτέμβριο, δεν ζήτηθηκαν ποτέ πίσω, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσω εγώ προσωπικά με τον ΕΦΚΑ, και να τους ενημερώσω και μου είπαν ότι κάποια στιγμή ή θα τα τραβήξουν πίσω ή θα τα κρατάνε με παρακράτηση ποσού.

Τη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, που μπήκε η σύνταξη χηρείας, ξαφνικά είδαμε με τη μητέρα μου ότι το ποσό ήταν μειωμένο κατά 50 ευρώ.

Υπάρχει περίπτωση αυτό το 50αρικο να είναι παρακράτηση από το ποσό των μηνών που έμπαινε παραπάνω στη σύνταξη χηρείας και να κρατείται ανα μηνα μεχρι να πληρωθεί όλο το ποσό ή μπορεί να είναι κάτι άλλο; 

Περιμένω να βγει και το ενημερωτικό σημείωμα
Δημοσ.

Τα ποσα που μπηκαν εξτρα θα τα ζητησουν οποτε καλο ειναι να υπαρχουν στην ακρη.Με παρακρατηση ποσου δεν παιζει ο ΕΦΚΑ συνηθως αλλα με εφαπαξ κρατηση ποσου. Παρε μια αναλυτικη του λογαριασμου και θα φαινεται στις κινησεις εαν υπαρχει κρατηση απο το ταμειο.

Δημοσ.

Παρόμοια περίπτωση είναι η μητέρα μου απο την πλευρά οτι έπαιρνε παραπάνω απο όσα δικαιούτο. Και όντως αφού έγινε η εκκαθάριση της παρακρατείται ένα ποσό, αν θυμάμαι καλά το 25%. Στην περίπτωσή μας γνωρίζαμε εξαρχής οτι θα γίνει αυτό ( είχαμε ρωτήσει σχετικά) και το επιπλέον ποσό έμπαινε στην άκρη αυτόματα με κάθε πληρωμή. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, g_f είπε

Παρόμοια περίπτωση είναι η μητέρα μου απο την πλευρά οτι έπαιρνε παραπάνω απο όσα δικαιούτο. Και όντως αφού έγινε η εκκαθάριση της παρακρατείται ένα ποσό, αν θυμάμαι καλά το 25%. Στην περίπτωσή μας γνωρίζαμε εξαρχής οτι θα γίνει αυτό ( είχαμε ρωτήσει σχετικά) και το επιπλέον ποσό έμπαινε στην άκρη αυτόματα με κάθε πληρωμή. 

1 ώρα πριν, g_f είπε

Άρα με λίγα λόγια: Η μητέρα σου για κάποιους μήνες πήρε παραπάνω χρήματα από όσο έπρεπε και όταν έγινε η εκκαθάριση, αυτό τα ποσά που πήρε μαζεμένα, αντί να τα επιστρέψει όλα πίσω, της κρατούσαν ένα ποσό κάθε μήνα.

Για παράδειγμα η μητέρα μου για τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο- Αύγουστο- Σεπτέμβριο, έπαιρνε κάθε μήνα παραπάνω στη σύνταξη χηρείας 400 ευρώ. 400*4= 1600 ευρώ.

Τώρα αντί να επιστρέψει τα 1600 ευρώ, τις κρατάνε λογικά 50 ευρώ το μήνα ( περιμένω να βγει το ενημερωτικό σημείωμα να το δω). Και αντί να της βάζουν 413 ευρώ σύνταξη χηρείας, της βάζουν 363 ευρώ.

Δημοσ.
7 hours ago, airtrelomike13 said:

Άρα με λίγα λόγια: Η μητέρα σου για κάποιους μήνες πήρε παραπάνω χρήματα από όσο έπρεπε και όταν έγινε η εκκαθάριση, αυτό τα ποσά που πήρε μαζεμένα, αντί να τα επιστρέψει όλα πίσω, της κρατούσαν ένα ποσό κάθε μήνα.

Ακριβώς.  Απλά τα πήρε για σχεδόν 3 χρόνια (σύνταξη γήρατος) και μαζεύτηκε σεβαστό ποσό. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Όλα καλά παιδιά. Επικοινώνησε η μητέρα μου με τον ΈΦΚΑ, τελικά αυτή η παρακράτηση ήταν από το παραπάνω ποσό που πήρε η μητέρα μου( ενω ειχε ενημερωσει με τα απαραιτητα εγγραφα να γινει η περικοπη) στη σύνταξη χηρείας, και με το νόμο που βγήκε σε νομοσχέδιο όλες οι χήρες τα επιστρέφουν με δόσεις των 50 ευρώ για κάποια χρόνια

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Αυτό θα το δείτε στον αναλυτικό λογαριασμό. Υπολογίστε το ποσό για να ξέρετε τι λάβατε και τι θα αφαιρεθεί για να είστε σίγουρη-σίγουρος

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 4/7/2022 στις 11:17 ΠΜ, argy_ro είπε

Αυτό θα το δείτε στον αναλυτικό λογαριασμό. Υπολογίστε το ποσό για να ξέρετε τι λάβατε και τι θα αφαιρεθεί για να είστε σίγουρη-σίγουρος

το είδα στο μηνιαιο ενημερωτικο σημειωμα

Ευχαριστώ. Πήραμε και τηλέφωνο και μας το επιβεβαιίωσαν

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...