Voodooman Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Έχω λίγα μη αρδευόμενα στρέμματα σε μία περιοχή. Εχθές με πήρε τηλέφωνο ο ενοικιαστής τους, ο οποίος καλλιεργεί σιτηρά και μου δίνει €450 τον χρόνο, για να με ενημερώσει ότι μία εταιρία του ανέθεσε να συγκεντρώσει τους ιδιοκτήτες της περιοχής, με σκοπό να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συνολικά στην έκταση. Για να μην πολυλογώ, η εταιρία "σου δίνει 200 ευρώ το στρέμμα τον χρόνο για 30 χρόνια", αυτά ήταν τα λόγια του. Γενικά είμαι επιφυλακτικός σε τέτοιες μαζικές κινήσεις. Η έκτασή μου είναι περίκλειστη και δεν έχει πρόσβαση από δρόμο. Όταν τον ρώτησα "σε περίπτωση που δεν τα δώσω, πώς θα μπορώ να πάω σε αυτά τα χωράφια;" μου είπε ότι δεν θα μπορώ και ότι η ίδια η πολεοδομία δεν επιτρέπει στην εταιρία να φτιάξουν δρόμους στην περιοχή. Ο "μεσάζοντας" είναι ένας απλός αγρότης, δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος γνώστης, απλά τυχαίνει να διαθέτει τα περισσότερα στρέμματα στην περιοχή, οπότε τα λεγόμενά του θα ελεγχθούν. Οι απορίες μου είναι αυτές: -Ισχύει κάτι τέτοιο; Πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν την πρόσβασή μου σε ιδιοκτησία μου; -Προφανώς ο "μεσάζοντας" κερδίζει κάτι παραπάνω. Δεν με πειράζει αυτό, ούτε με πειράζει αν χάνω εγώ κάποια χρήματα από αυτό, με πειράζει όμως αν χάνω αρκετά χρήματα. Συμφέρει να διαπραγματευτώ προσωπικά απευθείας με την εταιρία; -Τα φωτοβολταϊκά δημιουργούν παρόμοια διχογνωμία με αυτήν που δημιουργούν πχ οι ανεμογεννήτριες; Υπάρχει περίπτωση η εγκατάσταση να αντιμετωπίσει εμπόδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Κωλοπετινίτσας, επειδή καταστρέφεται το οικοσύστημα της περιοχής και επηρεάζεται η αναπαραγωγή της αμοιβάδας;
fragos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Λειπουν πολλες πληροφοριες. Που ειναι (ποσο μακρυα απο θαλασσα, πολη, τι προσδοκιες αναπτυξης υπαρχουν κτλ) ? πως ειναι η διαταξη στα γειτονικα οικοπεδα? ποσα στρεμματα εχει εσυ κτλ. γενικα α) δεν μπορει να σου κοψει προσβαση σε περιουσια σου (βεβαια μπορει να υπαρχει και απο αλλου προσβαση) β) αν εχεις πολλα στρεματα μονο και αν το (200*στρεμμα ~ 450) γ) οχι (δεδομενο οτι εισαι εκτοσ απο προστατευομενες περιοχες και επιτρεπεται η εγκατασταση φ/β)
Voodooman Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Η περιοχή είναι περίπου 30' από το Κιλκίς, άρα πολύ μακριά από την θάλασσα. Είναι πεδινή, άγονη και όχι ελκυστική. Προοπτικές ανάπτυξης... Τι να σου πω, αν βρουν διαμάντια σε 5 χρόνια δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά μέχρι τώρα η περιοχή δεν έχει να επιδείξει και τίποτα! Δεν μας έχει αποφέρει και τίποτα σημαντικό. Το μόνο αξιοσημείωτο που θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι η σιδηροδρομική γραμμή απέχει περίπου 100 μέτρα. Όλα τα αγροτεμάχια της περιοχής είναι 10-20 στρέμματα το καθένα, χωρίς πολλούς δρόμους στο ενδιάμεσο. Γενικά συμφωνώ με τις νέες πηγές ενέργειας και δεν έχω πρόβλημα να κερδίσω εύκολα ένα μικρό εισόδημα που δεν είχα. Η επιφύλαξή μου βρίσκεται στον τρόπο της κίνησης, μου μοιάζει μαζική και χωρίς εξατομίκευση.
nvel Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 η εύρεση εκτάσεων από ένα επενδυτή κάπως έτσι γίνεται, βγάζει πρώτα άδεια παραγωγής για μια περιοχή και μετά πιάνει ένα ένα τους ιδιοκτήτες για να του δώσουν τα χωράφια τους. Είναι μαζική γιατί όταν θες να βάλεις δεκάδες ΜW χρειάζεσαι και τις αντίστοιχες εκτάσεις. Αν δεν συμφωνήσεις απλά θα σε παρακάμψουν με αλλαγή της αδείας και μπορείς να βρεθείς περικυκλωμένος. 1
mechpanos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 13 λεπτά πριν, nvel είπε η εύρεση εκτάσεων από ένα επενδυτή κάπως έτσι γίνεται, βγάζει πρώτα άδεια παραγωγής για μια περιοχή και μετά πιάνει ένα ένα τους ιδιοκτήτες για να του δώσουν τα χωράφια τους. Είναι μαζική γιατί όταν θες να βάλεις δεκάδες ΜW χρειάζεσαι και τις αντίστοιχες εκτάσεις. Αν δεν συμφωνήσεις απλά θα σε παρακάμψουν με αλλαγή της αδείας και μπορείς να βρεθείς περικυκλωμένος. Για να πάρεις άδεια και όρους σύνδεσης δεν υποβάλεις μαζί, συμβόλαια και πιστοποιητικά μεταγραφής, ή ενοικιαστήρια;;; Στο θέμα, πιστεύω ότι πρέπει ο φίλος να συμβουλευτεί με τους τίτλους ιδιοκτησίας του, έμπειρο μηχανικό και συμβολαιογράφο. Αν είναι περίκλειστο, σίγουρα υπάρχει δουλειά διόδου από κάποιο/κάποια από τα γειτονικά αγροτεμάχια, την οποία ο επενδυτής δεν μπορεί να καταργήσει. Οπότε θα πρέπει ή να σου αφήσει δίοδο διέλευσης ή να δώσει κάτι τις παραπάνω, για να σε πείσει. Ή τίποτα από τα δύο ψιλοεκβιαστικά. Όχι τα ΦΒ γενικά δεν προκαλούν αντιδράσεις, εκτός αν πρόκειται ξέρω για χιλιάδες στρέμματα που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής και την αναπτυξιακή προοπτική της. 1
kanesaxo Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 34 λεπτά πριν, Voodooman είπε Η περιοχή είναι περίπου 30' από το Κιλκίς, άρα πολύ μακριά από την θάλασσα. Είναι πεδινή, άγονη και όχι ελκυστική. Προοπτικές ανάπτυξης... Τι να σου πω, αν βρουν διαμάντια σε 5 χρόνια δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά μέχρι τώρα η περιοχή δεν έχει να επιδείξει και τίποτα! Δεν μας έχει αποφέρει και τίποτα σημαντικό. Το μόνο αξιοσημείωτο που θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι η σιδηροδρομική γραμμή απέχει περίπου 100 μέτρα. Όλα τα αγροτεμάχια της περιοχής είναι 10-20 στρέμματα το καθένα, χωρίς πολλούς δρόμους στο ενδιάμεσο. Γενικά συμφωνώ με τις νέες πηγές ενέργειας και δεν έχω πρόβλημα να κερδίσω εύκολα ένα μικρό εισόδημα που δεν είχα. Η επιφύλαξή μου βρίσκεται στον τρόπο της κίνησης, μου μοιάζει μαζική και χωρίς εξατομίκευση. Επειδή δραστηριοποιούμαι σε κοντινή περιοχή, πάρε τα 200€ το στρέμμα και μη του πεις ούτε του παπά. Είναι τίμια η τιμή. Ίσως ο νταλαβερτζης να πάρει κάτι παραπάνω, αλλά κι εσύ από τα 30€ που παίρνεις, καλά είναι τα συν 170€. Το κληροτεμαχιο σου είναι τυφλό εκ διανομής; Εάν ναι σήμαινει πως ΔΕΝ έχεις πρόσβαση. Και κάποιος σε αφήνει να περάσεις απ' το δικό του τεμαχίο. Άρα πρέπει να κάνεις σύσταση δουλειας με κάποιον/ους. Μην ασχολείσαι καν. Νοίκιασε το να τελειώνεις. Που ευρίσκεται; Άσπρο,Ανθοφυτο ή αντιδιαμετρικά; 1 1
Voodooman Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 12 λεπτά πριν, kanesaxo είπε Επειδή δραστηριοποιούμαι σε κοντινή περιοχή, πάρε τα 200€ το στρέμμα και μη του πεις ούτε του παπά. Είναι τίμια η τιμή. Ίσως ο νταλαβερτζης να πάρει κάτι παραπάνω, αλλά κι εσύ από τα 30€ που παίρνεις, καλά είναι τα συν 170€. Το κληροτεμαχιο σου είναι τυφλό εκ διανομής; Εάν ναι σήμαινει πως ΔΕΝ έχεις πρόσβαση. Και κάποιος σε αφήνει να περάσεις απ' το δικό του τεμαχίο. Άρα πρέπει να κάνεις σύσταση δουλειας με κάποιον/ους. Μην ασχολείσαι καν. Νοίκιασε το να τελειώνεις. Που ευρίσκεται; Άσπρο,Ανθοφυτο ή αντιδιαμετρικά; Αντιδιαμετρικά. Και από τη στιγμή που δεν πρόκειται για πώληση αλλά για ενοικίαση, γενικά είμαι θετικός.
nvel Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 13 λεπτά πριν, mechpanos είπε Για να πάρεις άδεια και όρους σύνδεσης δεν υποβάλεις μαζί, συμβόλαια και πιστοποιητικά μεταγραφής, ή ενοικιαστήρια;;; για άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού όπως την λένε τώρα έγραψα, όχι για όρους σύνδεσης ή άδεια εγκατάστασης. Για την άδεια παραγωγής δεν χρειάζεται να έχεις τις εκτάσεις δικές σου. 1
NikosKallithea Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Οικόπεδα και κτήματα τυφλα είναι αυτοκτονία, θα τρέχεις 100 χρονια στην κυριολεξία στα δικαστήρια και αποτέλεσμα κανένα, ασε που η αξία τους ειναι μηδενική, κανείς δεν θα αγόραζε. Δωστα με κλειστα ματια για φωτοβολταϊκά
kanesaxo Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2022 3 ώρες πριν, Voodooman είπε Αντιδιαμετρικά. Και από τη στιγμή που δεν πρόκειται για πώληση αλλά για ενοικίαση, γενικά είμαι θετικός. κάντο άφοβα. Διαβασε με προσοχή ομως το συμφωνητικό. Υπάρχει ένα παράθυρο (εχω διαβασει αρκετά και ολα ειναι στο ιδιο μοτίβο) το οποιο λεει μεσες ακρες τα κατωθι. Συμφωνείται μεν το μισθιο των 200ε ανα στρέμμα, ΑΛΛΑ, εφόσον πάρει όρους σύνδεσης-κατασκευαστεί το πάρκο. Εως τότε, μπορεις να χρησιμοποιείς μεν το γεωτεμάχιο, ουσιαστικα θα στο νοικιαζουν για κατι μεγαλύτερο απ'το τυπικο που παιρνεις τωρα (Δηλ αν το νοικιαζεις λογικα καπου στα 30ε, αυτοι θα σου δινουν 50-60ε). ΟΤΑΝ ομως και ΑΝ προχωρήσει η επένδυση, θα σου δώσουν πισω την διαφορά που αναλογει απο την υπογραφη του συμφωνητικού. Δηλ θα κανει λεμε 2 χρονια η ιστορια; θα πάρει 24 μήνες Χ (200ε-60ε) μαζεμένα. Αυτά! Υ.Γ. να προσέξεις στο συμφωνητικό, να αναφέρεται πως μετά το πέρας των 30 ετων, θα επαναφέρει η εταιρεία το γεωτεμάχιο στη πρότερη κατάσταση του, ήτοι αγροτική γή. Μη φυγουν και σου αφησουν φυτεμενα καλωδια, βασεις, και πανελ... 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα