GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 3 λεπτά πριν, DrLo είπε Κοινωνικό αγαθό είναι αυτό που δε μπορεί ΤΕΧΝΙΚΑ να χρεωθεί και να περιοριστεί η κατανάλωση του σε αυτόν που το αγοραζει. Αν το αγοράσει 1 αυτόματα καταναλώνεται από όλους. Πχ ο καθαρός αέρας ή η εθνική άμυνα είναι κοινωνικό αγαθό. Δε μπορώ εγώ πχ να πάω σε ένα ταμείο και έστω ότι είμαι ο σουπερ-πλουσιος και αγοράζω το προϊόν "άμυνα της Ελλάδας" ή τον "καθαρό αερας". Αυτόματα όλοι αποκτούν εθνική άμυνα ή καθαρό αέρα. Ο όρος 99.9% χρησιμοποιείται λάθος αντί του όρου "αξιοκρατικό αγαθο" που είναι ένα αγαθό που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να έχουν όλοι ως κάποια μορφή ανθρώπινου δικαιώματος, ότι αφειλει η κοινωνία να το εξασφαλίζει στους πολίτες της. Έτσι ας πούμε η υγεία μπορεί να πει κάποιος ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κοινωνικό αγαθό. Οι ιατρικές πράξεις μπορούν να "κοπούν κομματάκια" και να χρεωθούν από αυτόν που δέχεται το προϊόν. Αν κάνω εγώ μια εγχείρηση, δεν απολαμβάνει τα οφέλη της όλος ο κόσμος, μόνο εγώ. Αλλά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αξιοκρατικό αγαθο, ότι οφείλει η κοινωνία να εξασφαλίζει προσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι δικαστικές πράξεις, δεν πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό ?
forgotten Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 5 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Οι δικαστικές πράξεις, δεν πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό ? Όχι 49 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Τώρα μας τρολλαρεις μου φαίνεται; Δεν υπάρχει λόγος ούτε να διαβάσω ούτε να μάθω για να μπορώ να απαντησω σε αυτό το thread. Το νερό δεν είναι τζάμπα, πληρώνεις την εταιρεία διαχείρισης για να στο φέρει μέχρι τους σωλήνες στο σπίτι σου, τζάμπα μπορείς να πιεις από κάποια δημόσια βρύση η να ζητήσεις από κάποιον άλλον να σου δώσει, χρεώνεται εκείνος την ποσότητα που βγήκε από την βρύση του ασχέτως κι αν είναι αμελητέα και σαν ποσότητα η σαν κόστος. Τζάμπα νερό ενδέχεται να έχεις ως ευπαθης ομάδα με βάση τα κριτήρια που θέτει το κράτος, σε τέτοια περιοτωση εσυ έχεις δωρεάν η σε χαμηλότερο τιμολόγιο αλλά αυτό στο πληρώνουν οι άλλοι, η εταιρεία διαχείρισης και η οποία μετακυλιει το κόστος στους υπόλοιπους. Ούτε το ρεύμα ούτε το τηλέφωνο ούτε το φαγητό, ούτε και να πεθάνεις πλέον σήμερα δεν είναι τζάμπα καλά καλά αν δεν πεθάνεις μόνος σαν σκυλί στον δρόμο, αν είσαι ασφαλισμένος τα έχεις πληρώσει ήδη από τα ένσημα. Αν δεν έχεις να πληρώσεις αυτά και πολλά άλλα παρεμφερή απλά παυεις να τα έχεις ολικά η εν μέρη ητα έχεις με δυσκολίες και άλλα μειονεκτήματα. Δεν έχω να πω τπτ άλλο πέραν από το ότι έχεις χάσει κάθε έννοια των ορισμών που υποθετικά γνωριζεις
DrLo Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Οι δικαστικές πράξεις, δεν πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό ? Το τι ορίζει κάποιος κάτω από τον ορο "δικαστικές πράξεις" μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να πει κάποιος ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των κανόνων λειτουργίας (ότι οι νόμοι εφαρμόζονται) είναι κοινωνικό/δημόσιο αγαθό με την έννοια ότι η ύπαρξη ή "παραγωγή νόμων" η ύπαρξη της αστυνομίας ή των δικαστηρίων δεν μπορεί να χρεωθεί μόνο σε αυτόν μου το παραγγέλνει. Αν ένας νόμος βγει αφορά όλους. Τουλάχιστον στο ποινικό δίκαιο. Αν το πάρεις σε διαφορετικό επίπεδο υπάρχουν διαδικασίες "δικαστικών πράξεων" που παραγγέλνονται και πληρώνονται μόνο από αυτούς που τα χρησιμοποιούν (ή τουλάχιστον είναι δυνατό και καθόλα εφικτό να γίνεται έτσι). Πχ το κόστος λειτουργίας των αθλητικών δικαστηρίων μπορεί να χρεώνεται μόνο στα αθλητικά σωματεία ή ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ (άσχετα τι γίνεται στη πράξη) αφού στη πράξη δεν είναι κάτι άλλο από ένα διαιτητικο δικαστήριο μεταξύ δύο ή περισσότερων αντισυμβαλλομένων σε μια εμπορική συμφωνία. Φυσικά όπως στα περισσότερα πράγματα παραδείγματα που μπορεί να πέφτουν σε "γκρίζες ζώνες" ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κάνεις τα πράγματα και τους όρους. Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2022 από DrLo
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Bullrich είπε Θα φανει στο τελος βρε παιδια. Θα δουμε αν το αρμοδιο οργανο, π.χ το Δικαστηριο, αποφανθει αν ειναι ετσι ή αλλιως. Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2022 από Bullrich
GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Μόλις τώρα, DrLo είπε Το τι ορίζει κάποιος κάτω από τον ορο "δικαστικές πράξεις" μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να πει κάποιος ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των κανόνων λειτουργίας (ότι οι νόμοι εφαρμόζονται) είναι κοινωνικό/δημόσιο αγαθό με την έννοια ότι η ύπαρξη ή "παραγωγή νόμων" η ύπαρξη της αστυνομίας ή των δικαστηρίων δεν μπορεί να χρεωθεί μόνο σε αυτόν μου το παραγγέλνει. Αν ένας νόμος βγει αφορά όλους. Τουλάχιστον στο ποινικό δίκαιο. Αν το πάρεις σε διαφορετικό επίπεδο υπάρχουν διαδικασίες "δικαστικών πράξεων" που παραγγέλνονται και πληρώνονται μόνο από αυτούς που τα χρησιμοποιούν (ή τουλάχιστον είναι δυνατό και καθόλα εφικτό να γίνεται έτσι). Πχ το κόστος λειτουργίας των αθλητικών δικαστηρίων μπορεί να χρεώνεται μόνο στα αθλητικά σωματεία ή ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ (άσχετα τι γίνεται στη πράξη) αφού στη πράξη δεν είναι κάτι άλλο από ένα διαιτητικο δικαστήριο μεταξύ δύο ή περισσότερων αντισυμβαλλομένων σε μια εμπορική συμφωνία. Φυσικά όπως στα περισσότερα πράγματα παραδείγματα που μπορεί να πέφτουν σε "γκρίζες ζώνες" ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κάνεις τα πράγματα και τους όρους. Δεν μιλάμε για όλες αλλά για τις στοιχειώδεις. 10 λεπτά πριν, forgotten είπε Όχι Γιατί λες όχι ? Και πως θα βρει το δίκιο του ένας που δεν έχει λεφτά ? 3 λεπτά πριν, Bullrich είπε Θα φανει στο τελος βρε παιδια. Θα δουμε αν το αρμοδιο οργανο, π.χ το Δικαστηριο, αποφανθει αν ειναι ή αλλιως. εννοείται. Εμείς, συζητάμε αν θα δώσουμε τα 20€ για να συμμετέχουμε.
korakios Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 4 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Και πως θα βρει το δίκιο του ένας που δεν έχει λεφτά ? λες και δεν έχεις παρακολουθήσει τα άλλα θέματα. ΣτΚ , Προστασία Καταναλωτή , ΡΑΕ και υπομονή
DrLo Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Δεν μιλάμε για όλες αλλά για τις στοιχειώδεις. Σου απάντησα. Αν θες να το καταλάβεις οκ. Συνεχίζει να σου διαφεύγει το βασικό και ρωτάς αλλά ντ' αλλά. Το ερώτημα δεν είναι αν κάτι "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ" , τι ερώτημα είναι αν κάτι ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Δεν έχει νόημα να ρωτάς αν κάτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγεις να αγνοείς τον ορισμό και να συνεχίζεις να τον χρησιμοποιείς αντί του αξιοκρατικό η αγαθού (merit good ... Google it). Αν ρωτάς αν οι "δικαστικές πράξεις" πρέπει να είναι merit good, αυτό είναι άλλο ερώτημα. Δε μπορώ να σου απαντήσω αν κάτι πρέπει να είναι κοινωνικό/δημοσιο αγαθό για τον ίδιο ρόλο που δε μπορώ να σου απαντήσω αν ο ουρανός πρεπει να είναι πορτοκαλί. Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2022 από DrLo
GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 5 λεπτά πριν, korakios είπε λες και δεν έχεις παρακολουθήσει τα άλλα θέματα. ΣτΚ , Προστασία Καταναλωτή , ΡΑΕ και υπομονή Τα ξέρω αυτά. Αλλά, αφού ζητάμε εξαίρεση για το ρεύμα, γιατί να μην γίνει και για τα άλλα ?
korakios Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Μόλις τώρα, GREGORYMO είπε Τα ξέρω αυτά. Αλλά, αφού ζητάμε εξαίρεση για το ρεύμα, γιατί να μην γίνει και για τα άλλα ? για ποια εξαίρεση μιλάς ?
GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 5 λεπτά πριν, DrLo είπε Σου απάντησα. Αν θες να το καταλάβεις οκ. Συνεχίζει να σου διαφεύγει το βασικό και ρωτάς αλλά ντ' αλλά. Το ερώτημα δεν είναι αν κάτι "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ" , τι ερώτημα είναι αν κάτι ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Δεν έχει νόημα να ρωτάς αν κάτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγεις να αγνοείς τον ορισμό και να συνεχίζεις να τον χρησιμοποιείς αντί του αξιοκρατικό η αγαθού (merit good ... Google it). Αν ρωτάς αν οι "δικαστικές πράξεις" πρέπει να είναι merit good, αυτό είναι άλλο ερώτημα. Δε μπορώ να σου απαντήσω αν κάτι πρέπει να είναι κοινωνικό/δημοσιο αγαθό για τον ίδιο ρόλο που δε μπορώ να σου απαντήσω αν ο ουρανός πρεπει να είναι πορτοκαλί. Προσπαθώ να καταλάβω την διαφορά ανάμεσα στο ρεύμα και στα υπόλοιπα. 'ΠΟΙΟΣ' κάνει τον διαχωρισμό ?
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 16 λεπτά πριν, forgotten είπε Όχι Δεν έχω να πω τπτ άλλο πέραν από το ότι έχεις χάσει κάθε έννοια των ορισμών που υποθετικά γνωριζεις Ναι καλά. Εγώ ένα πράγμα ξέρω και λέω, ότι σχεδόν τίποτα πρακτικά δεν είναι δωρεάν. Αν θες να κάνεις συζήτηση για τους ορισμούς, μπορείς να την κάνεις με αυτούς που τους γνωρίζουν. Αν θες να κάνεις συζήτηση για το τι είναι δωρεάν η τι θα έπρεπε να είναι δωρεάν, αυτή είναι η απάντηση μου. Οπως και να χει, δεν ξέρω τι σχέση έχουν με το thread αυτά που αναφέρθηκαν είτε από εσένα είτε από εμένα. Για τις ρήτρες που είναι και το κύριο θέμα, ήταν λογικό και αναμενόμενο ότι θα έμπαιναν, αύξηση κόστους ορυκτών και εναλλακτικών καυσίμων από την πρωταρχική πηγή που έφερε αύξηση κόστους ενέργειας από τους παραγωγούς και με συνέπεια είτε θέλουμε είτε όχι θα μεταφερθεί από τους παρόχους στους καταναλωτές. Τώρα με προσφυγή στο δικαστήριο, θα επικαλεστουν οι παροχοι ότι αν τα έβαζαν από την τσέπη τους θα έκλειναν τις εταιρείες και θα κατέρρεε το σύμπαν. Και φυσικά αμφίβολη δικαιωση μετά από χρόνια.
GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 1 λεπτό πριν, korakios είπε για ποια εξαίρεση μιλάς ? Λεμε το ρεύμα να είναι φθηνό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες η όχι ? Το ίδιο δεν πρέπει να ισχύει και για άλλες στοιχειώδεις ανάγκες ?
korakios Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Μόλις τώρα, GREGORYMO είπε Λεμε το ρεύμα να είναι φθηνό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες η όχι ? όχι , δεν ξέρω απο που κατάλαβες κάτι τέτοιο , για τις ρήτρες αναπροσαρμογής αναφέρεται , όχι σε κάτι δωρεάν , φθηνό/ακριβό 1 λεπτό πριν, GREGORYMO είπε Το ίδιο δεν πρέπει να ισχύει και για άλλες στοιχειώδεις ανάγκες ? δεν είναι του παρόντος θέματος
GREGORYMO Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Επειδή ακριβώς το ρεύμα ΕΙΝΑΙ κοινωνικό αγαθό, για αυτό και η πολιτεία εντάσσει κάποιους στο ΚΟΤ. Επειδή ακριβώς το ρεύμα ΕΙΝΑΙ κοινωνικό αγαθό, για αυτό και η πολιτεία εντάσσει κάποιους στο ΚΟΤ. 2 λεπτά πριν, korakios είπε όχι , δεν ξέρω απο που κατάλαβες κάτι τέτοιο , για τις ρήτρες αναπροσαρμογής αναφέρεται , όχι σε κάτι δωρεάν , φθηνό/ακριβό δεν είναι του παρόντος θέματος ΝΑΙ, για τις ρήτρες. Αλλά, αυτές ισχύουν μια 5ετια η όχι ?
korakios Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Τώρα με προσφυγή στο δικαστήριο, θα επικαλεστουν οι παροχοι ότι αν τα έβαζαν από την τσέπη τους θα έκλειναν τις εταιρείες και θα κατέρρεε το σύμπαν. Και φυσικά αμφίβολη δικαιωση μετά από χρόνια. όχι απαραίτητα μιας και σε παλαιότερο ποστ φάνηκε ένας τρόπος που πουλιέται η κιλοβατώρα 2,5€-4€ (όχι 0,25-0,40 δεν είναι τυπογραφικό) συν πρόσφατες δημοσιεύσεις για υπερκέρδη . Δηλαδή εκτιμώ οτι θα πέσει μεγάλο ψαλίδι ,στα συν και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΡΑΕ Βέβαια το πότε θα γίνει και το αν μετά οι εταιρίες προσφύγουν στην Ε.Ε. (έχει ξαναγίνει) και ποιο το ουσιαστικό αποτέλεσμα , άγνωστο 4 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Αλλά, αυτές ισχύουν μια 5ετια η όχι ? που θες να καταλήξεις (πάντα σε σχέση με το παρών θέμα) ? και τι έχεις να συνεισφέρεις πάνω σε αυτό (το παρών θέμα)? Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2022 από korakios
Προτεινόμενες αναρτήσεις