Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην ταράτσα μου και στον ακάλυπτο χώρο θέλω να βάλω κάποιους λαμπτήρες led που να είναι σε λειτουργία μόλις σκοτεινιασει μέχρι να ξημερώσει. Σκεφτομαι αντί να καλώ ηλεκτρολόγο και να περνάμε καλώδια μέχρι το εσωτερικό δίκτυο κτλ, να τους τροφοδοτω με δύο Φ/Β με μπαταρίες ξεχωριστά για την κάθε περιπτωση. 

Για την ταράτσα η ισχύς τους θέλω να είναι περίπου 5-7W, άρα σύνολο 15 ως 20W, ενώ στον ακάλυπτο θέλω έναν λαμπτήρα Led δυνατότερο επειδή θα τοποθετηθεί σε ύψος και θέλω να φωτίσει γενικά το όλο μέρος μέχρι την αυλή οπότε γύρω στα 20 με 30W.

Δεδομένου ότι θα δουλεύουν 10 με 12 ώρες κάθε βράδυ, τότε στην πρώτη περίπτωση θέλω ενέργεια από την μπαταρία προς τους λαμπτήρες 0.15 - 0.24 kWh/ημέρα ενώ στην δεύτερη 0.2 - 0.36 kWh/ημέρα. Πρέπει να λάβω υπόψην την απόδοση του Φ/Β γύρω στο 15-20% και των μπαταριών που δεν γνωρίζω τι απόδοση έχουνε. 

Πιστεύετε ότι είναι σχετικά εύκολο και οικονομικό το όλο project; Έχω βρει στο web κατι μικρά και φθηνά Φ/Β πλαίσια. Υπάρχουν κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβω υπόψην; 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Δημοσ.

Πες πρώτα εσύ, μέχρι ποιο ακριβώς ποσό θα θεωρούσες "οικονομικό" το όλο project? Τα Φ/Β πλαίσια που έχεις βρει τι ονομαστική ισχύ έχουν? Δες πρώτα τις βασικές (τις μπαταρίες, πως θα φορτίζουν), και κοιτάς μετά τις επιπλέον λεπτομέρειες.

Εκ πρώτης όψεως πάντως δείχνει αρκετά πιο φτηνό να καλέσεις ηλεκτρολόγο να τραβήξει καλώδια, παρά να φτιάξεις αυτόνομο φ/β σύστημα.

Δημοσ.

ρωτησα εγω αλλα χωρις να ασχοληθω πολύ και μου είπαν οτι δεν θα φωτιζει ουτε 3-4 ωρες ΜΙΑ λαμπα. led προφανως...

Θέλεις μεγάλο πανελ για τοση κατανάλωση. κοστος μάλλον πολύ ψηλο για τέτοια χρηση. Αυτα απο μια κουβεντα 2 λεπτων. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Πες πρώτα εσύ, μέχρι ποιο ακριβώς ποσό θα θεωρούσες "οικονομικό" το όλο project? Τα Φ/Β πλαίσια που έχεις βρει τι ονομαστική ισχύ έχουν? Δες πρώτα τις βασικές (τις μπαταρίες, πως θα φορτίζουν), και κοιτάς μετά τις επιπλέον λεπτομέρειες.

Εκ πρώτης όψεως πάντως δείχνει αρκετά πιο φτηνό να καλέσεις ηλεκτρολόγο να τραβήξει καλώδια, παρά να φτιάξεις αυτόνομο φ/β σύστημα.

Φωτοβολταϊκό λέω κάτι σαν αυτό. https://www.skroutz.gr/s/8743036/RNG-100P-Μονοκρυσταλλικό-Φωτοβολταϊκό-Πάνελ-με-ισχύ-100W-και-τάση-12V.html

Μπαταρία καμία δωδεκαβολτη για λαμπτήρες 12V. 

Μπάτζετ 100 με 150 ευρώ. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Δημοσ.

Υπαρχει λογος να ειναι αναμμενα μεχρι το πρωι, ειδικα για την ταρατσα? Στην αυλη να το ψιλο καταλαβω, αν και προσωπικα τα κλεινουμε τα φωτα αφου πεσουμε για υπνο.

Ισως να γινοταν κατι πιο οικονομικο (στο θεμα ενεργεια/μπαταριες/πανελ) με αισθητηρα κινησης, και ισως κανα διακοπτη στην περιπτωση που θες να καθισεις εξω, αλλα χωρις να χωρευεις καθε τοσο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Φωτοβολταϊκό λέω κάτι σαν αυτό. https://www.skroutz.gr/s/8743036/RNG-100P-Μονοκρυσταλλικό-Φωτοβολταϊκό-Πάνελ-με-ισχύ-100W-και-τάση-12V.html

Μπάτζετ 100 με 150 ευρώ. 

αυτο ειναι θηριο, λογικα θα την κανεις ανετα την δουλεια που θες μαζι με μια μεγάλη μπαταρία.  Πάντως με το χωμα που ριχνει εδω και 2 μήνες θέλει συνεχως καθάρισμα. μην το βάλεις σε μέρος με δυσκολη προσβαση. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Υπαρχει λογος να ειναι αναμμενα μεχρι το πρωι, ειδικα για την ταρατσα? Στην αυλη να το ψιλο καταλαβω, αν και προσωπικα τα κλεινουμε τα φωτα αφου πεσουμε για υπνο.

Ισως να γινοταν κατι πιο οικονομικο (στο θεμα ενεργεια/μπαταριες/πανελ) με αισθητηρα κινησης, και ισως κανα διακοπτη στην περιπτωση που θες να καθισεις εξω, αλλα χωρις να χωρευεις καθε τοσο.

Μέχρι το πρωί δεν είναι ανάγκη αλλά μέχρι τις 5 - 6 έστω. Θέλουμε φώτα σε διάφορα σημεία του κτιρίου επειδή είχαμε διαφορά θέματα με περίεργους παλιά και συνορεύουμε με κτίρια που είναι εγκαταλειμμενα, τα φώτα της εισόδου από κάτω δεν αρκούν. Ήλιο έχουμε αρκετό, το σημειο τοποθέτησης φυσικά και θα είναι προσβάσιμο. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Μπάτζετ 100 με 150 ευρώ. 

Με το budget που διαθέτεις απλά το ξεχνάς.

• Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Μπάτζετ 100 με 150 ευρώ. 

Φερε ηλεκτρολογο για μονιμο φωτισμο,ή παρε απο το jumbo ( που λεει ο λογος ) με αισθητηρα κινησης.

Περαν της πλακας,εχω βαλει τετοιες φθηνες λαμπες σε ολο το δρομακι που ενωνει το σπιτι μου με το δρομο,γιατι ο δημος δεν ερχεται να φτιαξει τη λαμπα,εχω παρει 8 λαμπες με ηλιακο κατοπτρο και δουλευουν καλα οσο δεν φυσαει ( αναβουν απο τα δεντρα γυρω γυρω ) .
Οταν φυσαει αναβουν συνεχεια και δεν αντεχουν πανω απο 2-3 ωρες.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...