Dr_Pepper Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Παίδες τα φώτα σας γιατί με έχει πρήξει ο πατέρας μου να ψάξω το απο πάνω θέμα και (εγώ τουλάχιστον) όσο αφορά επιδοτήσεις και γενικά το θέμα κράτος δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη όταν ξέρω ήδη για τον νόμο ή ποιος οργανισμός δίνει την όποια παροχή πόσο μάλλον τώρα που τα μόνα δεδομένα που έχω ειναι "ραδιο αρβύλα" του πατέρα μου. Θέλω να μου πείτε αν γνωρίζετε οτιδήποτε σχετικό ή έχετε μια μικρή ιδέα στο σε τι αναφέρεται ο πατέρας μου .... ναι ξέρω δεν ειναι βοηθητικά αυτά τα δεδομένα.. αλλά αν έχετε παρόμοια περίπτωση εσείς ίσως ξέρετε. Λοιπόν η κατάσταση είναι η εξής: Η αδερφή του πατέρα μου (που μένει σε άλλο σπίτι απο την γιαγιά μου) προσέχει την γιαγιά μου 93 χρονών (στην Ελλάδα) η οποία έχει ενα μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και άνοια κτλ (δηλαδή μόνη της δεν μπορεί να ζήσει, η θεία μου την πηγαίνει στην τουαλέτα της αλλάζει πάνα την κάνει μπάνιο κτλ μπορεί να φάει μόνη της αλλά υπο επίβλεψη γιατί στραβοκαταπίνει κτλ φυσικά φαί μόνη της ούτε για πλάκα και γενικά δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της ούτε μερικά βήματα ακόμη και με μπαστούνι πέφτει... και αν πέσει δεν μπορεί να σηκωθεί μόνη της ακόμη και αν πέσει ακριβώς δίπλα απο το κρεβάτι της, είναι σχεδόν πάντα στο κρεβάτι εκτός αν την πάει βόλτα με αναπηρικό καροτσάκι, ή την σηκώνει για να την πάει στην κουζίνα να την ταΐσει κτλ και ακόμη και όταν είναι στο κρεβάτι έχει ειδικό ιατρικό φουσκωτό στρώμα που αλλάζει πίεση για να μην μουδιάζει γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί πχ να αλλάξει πλευρό εύκολα όταν ξαπλώνει, υπάρχουν ακόμη "λαμπάκια" μέσα της αλλά δεν μιλάμε για 100% αυτοσυνείδηση απλές κουβέντες με μονολεκτικές απαντήσεις μπορεί να δώσει κυρίως) Το ράδιο αρβύλα: Ο πατέρας μου (κάτοικος γερμανίας) έχει έναν γνωστό Έλληνα που ζει στην Γερμανία και αυτός και προσέχει την μάνα του και το κράτος εκει του δίνει 700 ευρώ τον μήνα για κάτι τέτοιο και του είπε ότι και στην Ελλάδα δίνει "η ασφάλεια" (ότι και να σημαίνει αυτό) για τον ίδιο σκοπό αλλά πολύ λιγότερα Και με βάζει εμένα τώρα να ψάξω αν μπορεί να πάρει κάτι η θεία μου που κάνει το ίδιο... εγώ με αυτά τα λίγα δεδομένα δεν έχω ιδέα καν απο το που να ξεκινήσω να ψάξω (η γιαγιά είναι στον ΟΓΑ η θεία ΙΚΑ) Τα φώτα σας. Ευχαριστώ. Επεξ/σία 15 Μαΐου 2022 από Dr_Pepper 1
panagiotis54 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 υπαρχει 1 αναπηρικο επιδομα για να δινεις στη γυναικα που σε προσεχει ειναι το story...πρεπει η γιαγια να περασει ΚΕΠΑ, ρωτας για αρχη στους γιατρους της 1
Dr_Pepper Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 12 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε υπαρχει 1 αναπηρικο επιδομα για να δινεις στη γυναικα που σε προσεχει ειναι το story...πρεπει η γιαγια να περασει ΚΕΠΑ, ρωτας για αρχη στους γιατρους της Ναι κάτι τέτοιο ψυλλιάστηκα και εγώ αλλά απότι κατάλαβα (ψάχνοντας στο internet) δεν "πιάνει" την περίπτωση της γιαγιάς μου μιας και πρακτικά δεν μπορεί να περπατήσει και ειναι ουσιαστικά κατάκοιτη αλλά απότι καταλαβαίνω για το συγκεκριμένο πρέπει να ειναι τουλάχιστον 80% ανάπηρη στα πόδια που απότι κατάλαβα σημαίνει να ειναι παραπληγική ή να τα έχει ακρωτηριασμένα (μακριά απο εμάς) δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο οπότε άκυρο απο εκει. Βρήκα όμως αυτό και θα πάρω αύριο τηλέφωνο να μάθω https://ww2.thessaloniki.gr/wp-content/uploads/2018/07/παρουσιαση_προυποθέσεων_ΚΚ_νεο.pdf Και εδώ αναφέρει αντίστοιχο βοήθημα για αναπηρία απο 80% και πάνω στα άκρα αλλά πιο κάτω έχει και άλλες περιπτώσεις που νομίζω μπορεί να ενταχθεί η γιαγιά μου.
JohnnySilverhand Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Καλο κουραγιο , εχω περασει παρομοια κατασταση με τη θεια σου για χρονια. Η γιαγια μου ηταν ΙΚΑ με συνταξη του παππου. Εκανε ο νευρολογος φακελο για να περασει ΚΕΠΑ με κυρια παθηση την ανοια και τα σχετικα, περασε τρεις φορες επιτροπη , την τριτη την εβγαλαν 80% αναπηρια, και μετα εκανα αιτηση για να χορηγηθει σε εκεινη το λεγομενο επιδομα απολυτου αναπηριας. Εχει καμια πενταετια, τωρα μπορει να εχουν αλλαξει τα πραγματα. Ρωτα γιατρους, ΚΕΠΑ και ασφαλιστικο φορεα τι μπορει να κανει 2
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Έχω περάσει από ΚΕΠΑ. Η γυναίκα εφόσον έχει πάνω από 67% και δεν λαμβάνει σύνταξη η άλλο οικονομικό βοήθημα από το κράτος για την αναπηρία της, τότε μπορεί να λάβει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Για το άτομο που την φροντίζει πρέπει να το ψάξετε διαφορετικά, εξεταστε τα επιδόματα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ όπως το επιδομα συμπαράστασης εταιρου προσώπου, πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια. 1 1
Dr_Pepper Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 3 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Έχω περάσει από ΚΕΠΑ. Η γυναίκα εφόσον έχει πάνω από 67% και δεν λαμβάνει σύνταξη η άλλο οικονομικό βοήθημα από το κράτος για την αναπηρία της, τότε μπορεί να λάβει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Για το άτομο που την φροντίζει πρέπει να το ψάξετε διαφορετικά, εξεταστε τα επιδόματα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ όπως το επιδομα συμπαράστασης εταιρου προσώπου, πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια. Αυτό και μόνο βοήθησε πολύ όσο αφορά το ψάξιμο για πηγές στο google. 2
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 12 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Αυτό και μόνο βοήθησε πολύ όσο αφορά το ψάξιμο για πηγές στο google. Γνωρίζω τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μιας και λαμβάνω ένα. Δινουν αρκετά επιδόματα. Αν δεν έχει περάσει από ΚΕΠΑ ο ασθενής και έχει πολλές παθήσεις θα ταλαιπωρηθεί αρκετά και η απόφαση της επιτροπής μπορεί να μην είναι μόνιμη οπότε περνάει πάλι τα ίδια.
xp-user Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Το επίδομα δεν το παίρνει ο ανήμπορος -άρρωστος κλπ το παίρνει αυτός που τον προσέχει για να μην τον παει υποτιθετε σε ίδρυμα. Το έπαιρνε πριν πολλά χρόνια η μάνα μου που πρόσεχε τη αδελφή του πατέρα μου που ήταν τυφλή Το παίρνει τώρα γυναίκα φίλου με σκλήρυνση κατα πλάκας που εχει και σύνταξη Είναι θέμα πόση αναπηρία αναγνωριστεί στον ανημπορο
Dr_Pepper Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 9 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Γνωρίζω τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μιας και λαμβάνω ένα. Δινουν αρκετά επιδόματα. Αν δεν έχει περάσει από ΚΕΠΑ ο ασθενής και έχει πολλές παθήσεις θα ταλαιπωρηθεί αρκετά και η απόφαση της επιτροπής μπορεί να μην είναι μόνιμη οπότε περνάει πάλι τα ίδια. Καλά τώρα 93 χρονών γυναίκα δεν νομίζω να την βάλουν να περνάει εξετάσεις κάθε χρόνο ειναι και σε χωριό και γενικά όπως είπα άσχετα ιατρικού ποσοστού είναι σαν να ειναι παράλυτη δεν παίζει να κάνει 2 μέτρα χωρίς κάποιον να την κρατάει πολλές φορές για να πάει απο το κρεβάτι στο μπάνιο χρειάζονται 2 άτομα γιατί τρεμουλιάζουν τα πόδια της και έχει ένα βάρος δεν ειναι δηλαδή κοκαλιάρα/μικρόσωμη και δεν μπορεί μόνο η θεία (βοηθάει ο θείος μου που μένει πάνω απο την γιαγιά μου και την προσέχει και αυτός αλλά περισσότερα σε φάση παρέα και έλεγχο μην πάει να πέσει απο το κρεβάτι κτλ ) 2 λεπτά πριν, xp-user είπε Το επίδομα δεν το παίρνει ο ανήμπορος -άρρωστος κλπ το παίρνει αυτός που τον προσέχει για να μην τον παει υποτιθετε σε ίδρυμα. Το έπαιρνε πριν πολλά χρόνια η μάνα μου που πρόσεχε τη αδελφή του πατέρα μου που ήταν τυφλή Το παίρνει τώρα γυναίκα φίλου με σκλήρυνση κατα πλάκας που εχει και σύνταξη Είναι θέμα πόση αναπηρία αναγνωριστεί στον ανημπορο μιλάς για ΟΠΕΚΑ ή ΚΕΠΑ ή κάτι άλλο;
xp-user Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 1 λεπτό πριν, Dr_Pepper είπε Καλά τώρα 93 χρονών γυναίκα δεν νομίζω να την βάλουν να περνάει εξετάσεις κάθε χρόνο ειναι και σε χωριό και γενικά όπως είπα άσχετα ιατρικού ποσοστού είναι σαν να ειναι παράλυτη δεν παίζει να κάνει 2 μέτρα χωρίς κάποιον να την κρατάει πολλές φορές για να πάει απο το κρεβάτι στο μπάνιο χρειάζονται 2 άτομα γιατί τρεμουλιάζουν τα πόδια της και έχει ένα βάρος δεν ειναι δηλαδή κοκαλιάρα/μικρόσωμη και δεν μπορεί μόνο η θεία (βοηθάει ο θείος μου που μένει πάνω απο την γιαγιά μου και την προσέχει και αυτός αλλά περισσότερα σε φάση παρέα και έλεγχο μην πάει να πέσει απο το κρεβάτι κτλ ) μιλάς για ΟΠΕΚΑ ή ΚΕΠΑ ή κάτι άλλο; Δεν ξέρω ποιος δίνει αυτα τα επιδόματά αλλα το θέμα παίζετε στο ποση αναπηρία να δώσουν και αυτο δεν ειναι κάτι αυθαίρετο και αποφασίζει ο γιατρός κάθε ασθένεια εχει το ποσοστό της
Dr_Pepper Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 1 λεπτό πριν, xp-user είπε Δεν ξέρω ποιος δίνει αυτα τα επιδόματά αλλα το θέμα παίζετε στο ποση αναπηρία να δώσουν και αυτο δεν ειναι κάτι αυθαίρετο και αποφασίζει ο γιατρός κάθε ασθένεια εχει το ποσοστό της Λογικά ήδη θα έχει κάποιο τέτοιο νούμερο θα ρωτήσω την θεία μου απλά δεν πιστεύω να φτάνει το 80% τουλάχιστον με τα όσα διάβασα σήμερα που άρχισα να ψάχνω πρέπει να έχεις ακρωτηριασμένα πόδια ή να εισαι παραπληγικός ή να μην μπορείς γενικά ούτε να τα κουνάς απότι καταλαβαίνω. Έχει πάντως και θέματα με δίσκους στην σπονδυλική στήλη και ειναι έτσι όπως περιέγραψα νομίζω θα έχει ένα ποσοστό μεγάλο απλά όχι 80% απότι καταλαβαίνω. Αν μπορείς να ρωτήσεις την μητέρα σου ή τον φίλο σου να μάθεις απο πού έπαιρναν το επίδομα αυτό θα το εκτιμούσα πολύ, ευχαριστώ.
panagiotis54 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 δεν χρειαζεται να χασει τα ποδια της για να βγει μεγαλο νουμερο...επισης παει αθροιστικα με αλλα θεματα που σιγουρα θα εχει...εχει τρεξιμο πας σε καρδιολογους και αλλους γιατρους για να μαζεψει αθροιστικα ενα ποσοστο...απο 67% ειναι το "καλο"
Basilhs23___ Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 Δημοσ. 15 Μαΐου 2022 3 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Καλά τώρα 93 χρονών γυναίκα δεν νομίζω να την βάλουν να περνάει εξετάσεις κάθε χρόνο ειναι και σε χωριό και γενικά όπως είπα άσχετα ιατρικού ποσοστού είναι σαν να ειναι παράλυτη δεν παίζει να κάνει 2 μέτρα χωρίς κάποιον να την κρατάει πολλές φορές για να πάει απο το κρεβάτι στο μπάνιο χρειάζονται 2 άτομα γιατί τρεμουλιάζουν τα πόδια της και έχει ένα βάρος δεν ειναι δηλαδή κοκαλιάρα/μικρόσωμη και δεν μπορεί μόνο η θεία (βοηθάει ο θείος μου που μένει πάνω απο την γιαγιά μου και την προσέχει και αυτός αλλά περισσότερα σε φάση παρέα και έλεγχο μην πάει να πέσει απο το κρεβάτι κτλ ) μιλάς για ΟΠΕΚΑ ή ΚΕΠΑ ή κάτι άλλο; Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ακόμα και 100 ετών να είναι, αλλά η ασθένεια που θα δηλώσει να ανήκει στο ΠΔ με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, για να θεωρείται όμως μη αναστρέψιμη μια πάθηση σε πολλές από αυτές δεν αρκεί απλά να συμπεριλαμβάνεται στο ΠΔ αλλά απαιτείται να περνάς από ΚΕΠΑ για κάποια χρόνια πριν, συνεπώς και πάλι μπορεί να έχει θέμα ο ασθενής αν δεν περνάει χρόνια από το ΚΕΠΑ. Σε εμένα πχ που ανήκω στις σπάνιες παθήσεις είμαι 5 ως 10 έτη συνεχούς κρίσης. Βεβαια, για άτομα που δεν μπορουν να μετακινηθούν, η επιτροπή έρχεται κατ' οίκον, για να γίνει αυτό πρέπει ο θεραπων γιατρός να αιτιολογησει με αίτημα προς την επιτροπή τους λόγους για τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να πάει, θέλουν να έχεις 100% αδυναμία μεταφοράς πχ κατακοιτος σε κρεβάτι, αν είσαι σε καροτσάκι η εχεις άτομο να σε βοηθάει μπορεί να αρνηθούν. Αυτά και πολλά άλλα με το καταπληκτικό σύστημα κρίσης της αναπηρίας από το κράτος. Παλαιότερα έδιναν ποσοστά πολύ εύκολα και για περισσότερο χρόνο ισχύος, πλακωνε το κάθε λαμογιο με μέσον και με ψευδή χαρτιά και έπαιρνε ψευδή ποσοστά αναπηρίας και επιδόματα, τώρα έχουν δυσκολέψει πολύ για όλους και κόβουν αέρα πατέρα καλά να πάθουμε. 1
The_Judas Δημοσ. 16 Μαΐου 2022 Δημοσ. 16 Μαΐου 2022 δεν είναι απαραίτητο να είναι ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα. αρκει να υπάρχει μεγάλη αδυναμία βάδισης. ο γιατρός( ή οι γιατροί) θα σου γράψουν αθροιστικα ολα τα θέματα υγείας. Το επίδομα το παίρνει η γιαγιά όχι η γυναίκα που την προσέχει.
konstantin79 Δημοσ. 16 Μαΐου 2022 Δημοσ. 16 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα! Υπάρχουν διάφορα επιδόματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει η γιαγιά και όλα εξαρτώνται από το ποσοστό αναπηρίας που θα βγάλει το πόρισμα των ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Επίσης ενα βασικό κομμάτι είναι εαν η γιαγιά παίρνει σύνταξη. Στην περίπτωση που παίρνει νομίζω οτι δεν μπορεί να πάρει κάποιο. Αν δεν παίρνει σύνταξη ακόμα και με μικρό ποσοστό αναπηρίας (ανω του 67%) θα μπορούσε να πάρει κάποιο επίδομα. Πάντως η βασική αρχή είναι να περάσει η γιαγιά από επιτροπή για την πιστοποίηση της αναπηρίας (αν δεν μετακινείται η γιαγιά το ραντεβού μπορεί να κλειστεί και εξέταση κατ' οίκον) . Αυτή τη διαδικασία μπορείς να την ξεκινήσεις από το "κέντρο κοινότητας" του δήμου που ανήκει η γιαγιά. Εκεί σου ανοιγουν φάκελο για το επίδομα που επιθυμείς και σε παραπέμπουν στον γιατρό που την κουράρει προκειμένου να τον συμπληρώσει, ώστε να πάει πλήρης στην επιτροπή. Φυσικά στο στάδιο αυτό κοιτάς να το πλαισιώσεις όσο πιο καλα μπορείς και με γνωματεύσεις από αλλους γιατρούς. Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσεις με ενα τηλ από εκει. Για το επίδομα απολύτου αναπηρίας νομίζω οτι δίνεται από τον φορέα ασφάλισης (ενημερωτικά ΟΓΑ πλέον δεν υπάρχει. Πολλοί ανταποκριτές ΟΓΑ έχουν πλεον παυτεί και όλες οι αρμοδιότητες έχουν ενταχθεί στον τοπικό ΕΦΚΑ. Αυτό σίγουρα ισχύει για την Αθήνα. Στην περιφέρεια υπάρχουν ακόμα καθώς ειναι σε μεταβατικό στάδιο αλλά θα μπλέξεις ασχημα καθώς δεν υπάρχουν κεντρικά γραφεία ΟΓΑ) και μπορεί να το πάρει ως προσαύξηση 50% η γιαγια αν πάνω στη βεβαίωση ΚΕΠΑ γράφει οτι χρήζει τη βοήθεια ετέρου προσώπου και εχει ποσοστο αναπηρίας ανω του 80%. όσα γράφει ο @Basilhs23__ παραπάνω δυστυχώς ισχύουν για τις επιτροπές. Είναι αρκετά δύσκολο σε σχέση με παλαιότερα να δώσουν ενα καλό ποσοστό αναπηρίας. Συγνώμη αν δεν φανεί σωστός ο τρόπος που θα το γράψω, αλλά πολλοί προκειμένου να έχουν "καλύτερη" αντιμετώπιση από την επιτροπή κόβουν και την φαρμακευτική αγωγή του πάσχοντα πριν περάσει από επιτροπή ωστε να είναι σίγουρα στα χειρότερα του και να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης. Κράτος πρόνοιας Ελλάδος κατα τα άλλα...... Θα ρωτήσω αύριο στη δουλειά και γράψω οτι μάθω. Επεξ/σία 17 Μαΐου 2022 από konstantin79
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα