Προς το περιεχόμενο

Θα μπορούσε η επαφή με εξωγήινους να εξαφανίσει τις θρησκείες;


manousos82003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

 

image.jpeg.7f3f1ed8a0e6e6b68f86d157ce709af9.jpeg

Εισαγωγή

Γνωρίζουμε πως κατά μέσο, κάθε αστέρι στον Γαλαξία έχει τουλάχιστον ένα πλανήτη και η Γη όσο μοναδική μπορούμε να θεωρούμε πως είναι στο σύμπαν μας για να φιλοξενήσει ζωή (στατιστικά ένας στους έντεκα δισεκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή), θέτει το ερώτημα: «Είμαστε μόνοι;». Στατιστικά μιλώντας, η πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες είναι μεγάλη, οπότε το ποσοστό να μην είμαστε μόνοι είναι αρκετά αυξημένο. Με αυτήν την πιθανότητα, τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα: «Θα μπορούσε η ίδια η θρησκεία να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο της ανθρώπινης φυλής αλλά παράλληλα να «ασκείται» από έναν εξωγήινο πολιτισμό προσαρμοσμένη στα δικά του πιστεύω αλλά και τι θα συνέβαινε στη δική μας αν μας επισκέπτονταν κάποια στιγμή;»

 

Θεωρίες

image.jpeg.f20bef13adcd564ac18b2f1aaa584c20.jpeg 

Πολλοί πιστεύουν πως δεν θα δυσκολευόμασταν να εγκαταλείψουμε/«ξεχάσουμε» τα θρησκευτικά μας «πιστεύω» σε κλάσματα του δευτερολέπτου και θα επιλέγαμε με δική μας συνέναιση να προσαρμοστούμε στη δική τους. Ο φιλόσοφος Thomas Paine (1737-1809) τάχθηκε ενάντια στη θεσμοθετημένη θρησκεία και του Χριστιανικού δόγματος και υπέρ της λογικής και ελεύθερης σκέψης.

image.jpeg.b978cb180ca0a7acb62b7deaf90a1f63.jpeg

Στο βιβλίο του «Η εποχή της λογικής» (1793), η άποψή του για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών συνοψίζεται στην εξής πρόταση: «Είναι αστείο να πιστεύουμε πως ο Θεός δημιούργησε τα αστέρια και τους πλανήτες, θεμελίωσε τον Χριστιανισμό ως επικρατούσα θρησκεία στη Γη αλλά να αδυνατούμε να παραδεχτούμε την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στους υπόλοιπους πλανήτες που δημιούργησε» για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο πολιτισμός στη Γη και σε άλλους πλανήτες δεν μπορούν να είναι συμβατοί μεταξύ τους.

image.jpeg.d2cf0f5a04010958da6f68792164598f.jpeg 

image.jpeg.ad8e71ccd05d0805b8d30aee1ff18899.jpeg

Το ίδιο το Βατικανό, έχει σχολή για αστρονόμους και παρατηρητήριο και ορισμένοι από αυτούς έχουν θέσει το ερώτημα αν υπάρχει κάτι πέρα από τη Γη. Ένας από αυτούς, ο Jose Gabriel Funes, διευθυντής του παρατηρητηρίου έως το 2015 και πλέον σύμβουλος στο METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), πιστεύει πως η ύπαρξη εξωγήινων δεν θα μπορούσε να βλάψει την θρησκεία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Όπως υπάρχουν πολλά πλάσματα που κατοικούν στη Γη, έτσι μπορεί να υπάρχουν και νοήμονα όντα που ζουν σε άλλους πλανήτες και η ύπαρξη τους δεν έρχεται σε αντίθεση με τη πίστη μας, μιας και η ελευθερία της δημιουργίας του Θεού είναι απεριόριστη».

image.jpeg.c4e9aeb12b19fe36dedfe1c5ad526b6f.jpeg

Σε έρευνα που διεξήγαγε ο θεολόγος Ted Peters για τη θεολογική σχολή «Pacific Lutheran Theological Seminary», κατέληξε στο συμπέρασμα πως στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα επηρεαζόταν η πίστη τους από μία τέτοια επαφή. Στην έρευνά του, η εκκλησία θα δεχόταν ένα «χτύπημα» από μία τέτοια επαφή, αλλά οι επιπτώσεις θα ήταν μηδαμινές. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από όσους δήλωσαν «άθεοι» και ένα μικρό ποσοστό από εκείνους που πιστεύουν, θεωρούν πως η ανθρωπότητα θα ερχόταν αντιμέτωπη με μία θρησκευτική κρίση. Σύμφωνα με τον Ted Peters: «Η επαφή με εξωγήινη νοημοσύνη είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στις δυτικές θρησκείες, ιδιαίτερα στον χριστιανισμό, λόγω της γεωκεντρικής φύσης των δυτικών θρησκειών».

 

Επίλογος

image.jpeg.969121a66455ead22d5d64bc3cb893b9.jpeg

Μια επαφή με άλλον πολιτισμό δεν θα οδηγούσε αυτομάτως στην απόρριψη της θρησκείας και οι θεολόγοι είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι θρησκείες σε όλο τον κόσμο φαίνεται πως δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν. Η μόνη εικασία που θα μπορούσαμε να κάνουμε (και πιθανόν να παραμείνει εικασία) είναι πως θα οδηγούμασταν στη δημιουργία νέων θρησκειών που θα περιείχαν συνδυασμό χαρακτηριστικών τόσο των δικών μας, όσο  και των εξωγήινων. Δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ύπαρξης εξωγήινης ζωής και ζούμε μόνοι στο σύμπαν με τα ποικίλα θρησκευτικά μας πιστεύω, και με αυτή την χαοτική διαφορετικότητα που τα διέπει, ακόμα παραμένουμε απομονωμένοι σε έναν απομονωμένο πλανήτη που λέγεται «Γη»….

Επεξ/σία από manousos82003
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...