Προς το περιεχόμενο

GPU FAN Control - Nvidia/HOW TO


Hk2004gr
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από darkthan,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή είχα μια  Gigabyte Geforce GTX 1050ti gaming να κάθεται, είπα να κάνω μια αναβάθμιση στο γεράκο μου (Intel Q9550) με τα Ubuntu & να αντικαταστήσω την AMD ATI Radeon HD 5770 που φόραγε. Προς απογοήτευσή μου όμως ο έλεγχος των ανεμιστήρων ήταν κλειδωμένος από το πρόγραμμα της ίδιας της ΝVIDIA, και έβλεπα τη θερμοκρασία της κάρτας να πιάνει έως 45 βαθμούς χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό.

Έτσι, αφού δοκίμαζα για μέρες ό,τι βρήκα χωρίς αποτέλεσμα  ενώ "έσπασα 2 φορές" τα Ubuntu 22.04 🤬με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω 2 φορές νέα εγκατάσταση, μοιράζομαι μαζί σας μια λύση που μετά από αρκετό ψάξιμο δούλεψε & έχει σίγουρο αποτέλεσμα σε μένα.👍 Θα τα γράψω απλά και για τον πιθανό αρχάριο.

Αφού επιλέξουμε στους Additional Drivers αυτόν της Nvidia (αυτή τη στιγμή είναι ο 510), ανοίγουμε το Nvidia Xserver Settings και επιλέγουμε Thermal Settings & Enable GPU Settings. Σε αυτή τη φάση ό,τι κι αν κάνουμε πατώντας Apply θα δούμε πως θα εμφανιστεί Failed to Apply new Thermal Settings. Αυτό συμβαίνει επειδή για κάποιο περίεργο λόγο η Nvidia το έχει κλειδωμένο 🤬

Επομένως, αρχίζουμε:

👉Πρέπει να εντοπίσουμε το αρχείο Xwrapper.config το οποίο στα Ubuntu 22.04 είναι τοποθετημένο στο /etc/X11/Xwrapper.config

Σκοπός είναι να αλλάξουμε owner στο αρχείο Xwrapper.config ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την απαραίτητη εντολή για να ξεκλειδωθεί η ρύθμιση των ανεμιστήρων της κάρτας & στη συνέχεια να το αποθηκεύσουμε. Χωρίς αλλαγή owner  δεν μπορούμε να προβούμε σε αποθήκευση.


👉Ανοίγουμε το terminal και γράφουμε:

sudo chown Όνομα Χρήστη -v /etc/X11/Xwrapper.config

π.χ.   sudo chown George324 -v /etc/X11/Xwrapper.config
 

Τώρα άλλαξε ο owner του αρχείου σε σας & θα μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο συγκεκριμένο αρχείο αποθηκεύοντάς την μόνιμα.


👉Στη συνέχεια με διπλό κλικ ανοίγετε το αρχείο & γράφετε:👇

needs_root_rights=yes     πριν την τελευταία γραμμή χωρίς # ώστε να έχει ακριβώς την εξής μορφή

 

#   dpkg-reconfigure xserver-xorg-legacy
needs_root_rights=yes
allowed_users=console

 

Αποθηκεύστε & κάνετε επανεκκίνηση (απαραίτητο)
 

Πλέον μπορείτε να ανοίξετε ξανά το το Nvidia Xserver Settings και επιλέγοντας Thermal Settings & Enable GPU Settings να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στους ανεμιστήρες για τη θερμοκρασία της κάρτας γραφικών!

Επεξ/σία από Hk2004gr
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...