Προς το περιεχόμενο

Μιζέρια στο 4ο έτος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους!

Πρώτο μου πόστ αυτό αλλά γενικά εχω διαβάσει κάμποσα εδώ μέσα και ήθελα κι εγω να μοιραστώ την ιστορία μου ζητώντας συμβουλές και γνώμες.

Είμαι 22 χρονών, 4ο έτος στο οικονομικό του ΕΚΠΑ και τα πράγματα είναι σκούρα. Ας το πάρουμε από την αρχή όμως (ακολουθεί έκθεση😁).

 

Εγώ ήθελα πάρα πολύ να περάσω πληροφορική γιατί λάτρευα τον κώδικα, συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο με έβαζε να σκέφτομαι. Έβρισκε και μου έξυνε ακριβώς το σωστό σημείο του εγκεφάλου μου, ας πούμε. Μάλιστα όταν μου βάζανε ασκήσεις στο ΑΕΠΠ εγώ τις έβλεπα σαν μια ωραία ασχολία και στις πανελλήνιες (2018) ήταν το μόνο μάθημα που δεν είδα σαν βουνό να λέω "ωχ" αλλά σαν μια πρόκληση στην οποία είπα "για πάμε". Εν τέλη αποδείχθηκε πως όντως δεν ελεγα μλκιες γιατί έγραψα 17.7 στο ΑΕΠΠ.

Δυστυχώς όμως στα μαθηματικά δεν είχα διαβάσει αρκετά και πέσανε απ' το γκρεμό με 7.8 για βαθμό. Αυτό με έκλεισε έξω από τις πληροφορικές της Αθήνας (συνολικά είχα συγκεντρώσει 13.315 μορια) άλλα λόγω εξόδων στην περίπτωση επαρχίας είπα να μπουκώσω την κορυφή του μηχανογραφικού με σχολές της Αθήνας και ας μην ήταν του ενδιαφερόντως μου. Δεν ήταν αδύνατο να φύγω επαρχία αλλά θα έβαζε βάρος στην οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως πέρναγα μηχανικός υπολογιστών στο ΠΑΔΑ αλλά το 2018 ήταν το έτος που άλλαζε σε ΑΕΙ και υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα οπότε δεν το προτίμησα. Τώρα βλέποντας τα μαθήματα του, μου φαίνονται καλά αλλά δεν ξέρω πόσο καλό/ οργανωμένο είναι σαν ίδρυμα/ τμήμα και τι γίνεται με τα εργατικά δικαιώματα ή την αναγνώριση πτυχίου. Ειδικά τώρα που λένε και για πανεπιστήμια "εφαρμοσμένων επιστημών", τρέχα γύρευε. Αν κάποιος ξέρει ας μου πει.

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα όμως, και τώρα κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο, είναι πως επαναπαύτικα πλήρως. Είδα εκεί Αθήνα οπότε είπα ωραία δεν θα πληρώνουμε, είδα οικονομικό οπότε είπα καλό πτυχίο είναι και το άφησα εκεί. Όπως αποδείχθηκε όμως όχι μόνο μπορούσα να πιάσω πάλι το ΠΑΔΑ με το 10% αλλά αν δεν ήθελα ΑΕΙ με αμφιβολλίες μπορούσα να έπιανα, και με άνεση μεγάλη μάλιστα, την πληροφορική Κρήτης που το συγκεκριμένο ίδρυμα έχω ακούσει είναι και πολύ καλό. Όπως είπα όμως επαναπαύτικα πλήρως και ούτε που το σκέφτικα. Για να καταλάβετε έμαθα ότι το 10% δεν απαιτεί να ξαναδώσεις μόλις πριν λίγες μέρες που μπήκα στο τρυπάκι.

Επιστροφή στο σήμερα και είμαι 4ο έτος και μου μένουν 12 μαθήματα για πτυχίο που δεν είναι και τόσο πολλά. Στην τρέχουσα εξεταστική δίνω 5. Το πρόβλημα είναι οτι έχω μιζεριάσει απίστευτα και δεν θέλω ούτε να τα βλέπω. Από την αρχή ήταν και είναι όλα 100% θεωρητικά, απλά πάρε την εξίσωση και λύσ΄ την. Δεν υπάρχει εφαρμογή στην πραγματικότητα ούτε αποκτώ κάποια ικανότητα. Απλά αλλάζω φανταστικά νούμερα σε υποθετικά προβλήματα. Αυτό δεν με γεμίζει καθόλου με ικανοποίηση. Εγώ χαίρομαι να δημιουργώ, να φτιάχνω κάτι και να βλέπω αν δουλεύει ή όχι, αν όχι γιατί και αν ναι πως μπορώ να το βελτιώσω. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι το γράψιμο κώδικα in a nutshell.

Στα 2 πρώτα χρόνια της σχολής που η αποφοίτηση μοιάζει αιώνες μακριά δεν με πολυένοιαζε καθώς έπαιζα παιχνίδια στο pc όλη μέρα, πάταγα λίγο έως καθόλου και απλά διάβαζα ίσα ίσα να περνάω τα μαθήματα. Τώρα όμως που είμαι 2 βήματα πριν το τέλος, κοιτάζω πίσω και νοιώθω πως έχω χαραμιστεί πλήρως. Όχι απλά δεν ξέρω απολύτως τίποτα αλλά ήξερα και περισσότερα στην γ' λυκείου που έκανα ΑΟΘ. Λόγω covid και εξ αποστάσεως εξετάσεων πέρασα πολλά μαθήματα είτε με αντιγραφές είτε κυριολεκτικά τζοκεράκι: το μόνο που ήξερα ήταν ο τίτλος του μαθήματος και απλά πάταγα ό,τι να'ναι στα πολλαπλής και χτύπαγα 5αρακια. Αυτό με οδήγησε στο να θέλω σχετικά λίγα μαθήματα για πτυχίο οπότε να το παρατήσω τώρα δεν υπάρχει σαν επιλογή.

Τα μαθήματα δεν είναι δύσκολα, ποτέ δεν ήταν αλλά είναι κατί πάρα πολύ χειρότερο: απίστευτα βαρετά και αδιάφορα για μένα. Δεν θέλω ούτε να ακούω για την ύπαρξη τους. Μόνο αυτό με κάνει να αναστενάζω. Ως αποτέλεσμα το διάβασμα έχει γίνει πολύ δύσκολο και σε κάθε εξεταστική η διάθεση και η ψυχολογία μου αυτοκτονούν γιατί αναγκάζομαι να ασχοληθώ.

Το μεγάλο κάψιμο το έπαθα στο 3ο έτος όταν το τελευταίο μάθημα το οποίο με έκανε να σκέφτομαι ότι ίσως να μην είναι και τόσο άσχημα (Αγορές Χρήματος & Κεφαλάιου) αποδείχθηκε εξίσου μάπα. Έλεγα πως θα μάθω για τα χρηματιστήρια, πως δουλεύουν, τι είναι όλοι αυτοί οι όροι, πως να ασχολούμαι με μετοχές αλλά τελικά κι αυτό το μάθημα κατέληξε σε... μάθε τον τύπο και λύσ΄ τον. Αύτη ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και αμέσως μετά είχα την καταπληκτική ιδέα να δω τις βάσεις του 2018 και εκέι έμαθα ότι είχα πάει στην πηγή αλλά αντί να πιω νερό... της έκανα κάτι αλλο. Από τότε δεν σας το κρύβω υπάρχουν στίγμες που δακρίζω και γενικά στεναχωριέμαι απίστευτα με τον τρόπο που έφτυσα κατάμουτρα το όνειρο μου μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας.

 

Οι επιλογές με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος τώρα είναι:

1) Μεταπτυχιακό στην πληροφορική

2) Κατακτήριες όταν με το καλό πάρω το καταραμένο το πτυχίο

3) Να αποδεχτώ το σκ@τό που έφαγα και να βρω μια δουλεία στον τομέα αυτό και να κάνω μεταπτυχιακό ανάλογα με τις ανάγκες τις δουλείας

4) Πληροφορική στο ΕΑΠ

 

Για την 1) η απορία που έχω είναι κατά πόσο αρκεί. Δηλαδή αν εγώ πάω με το μεταπτυχιακό (και δικές μου γνώσεις) και βρεθώ να ανταγωνίζομαι πτυχιούχο πληροφορικής που να έχει και μεταπτυχιακό ίσως, δεν θα έχω φάει γκωλ απ' τα αποδυτήρια;

Για την 2) δεν θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθω αν εργάζομαι παράλληλα (και αυτό αν καταφέρω να μπώ); Το οικονομικό που είμαι τώρα είναι πανηγύρι μεν αλλά η πληροφορική θα είναι τιγκα στις εργασίες και στα εργαστήρια.

Για την 3) έχω την ανυσηχία οτι κάνοντας μεταπτυχιακό στην πληροφορική θα με κάνει κάτι σαν "jack of all trades but master of none" και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι καλό.

Για την 4) οι πληροφόριση μου για το ΕΑΠ είναι ελλιπέστατη οπότε όποιος μπορεί να ρίξει λίγο φως, καλοδεχούμενος.

 

Όποιος έφτασε μέχρι εδώ, σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ που διάβασες για τον πόνο μου και θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σου! Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να το βγάλω από πάνω μου και να το μοιραστώ και μ' άλλους. Ακόμα και αν δεν απαντήσει κανείς ελπίζω έστω το πάθημα μου να έγινε μάθημα σε κάποιον τυχόν υποψήφιο φοιτητή που ίσως να έκατσε και να διάβασε όλο αυτο το τούβλο για πόστ. ΚΥΝΗΓΑ ΤΑ ΌΝΕΙΡΑ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΑΙ.

Επεξ/σία από Con_RoXP
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα. Εχω γνωστό που τελείωσε οικονομικά και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Πληροφορική στο εξωτερικό, οπότε γίνεται. Προσωπικά θα διάλεγα κάτι σε οικονομικά και τεχνητή νοημοσύνη.

Επειδή έχω σπουδάσει Μαθηματικά και η πορεία μου στην σχολή έχει περάσει από διάφορα στάδια, λύπες, απογοητεύσεις και πολύ κόπο χωρίς άμεσο αντίκτυπο, ίσως το σοφότερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να στηρίξεις την επιλογή σου να σπουδάσεις οικονομικά και να δεις τι πόρτες σου ανοίγονται και αντίστοιχα τι πόρτες κλείνουν (ή τουλάχιστον ανοίγουν δυσκολότερα).

Ακόμα και να ζοριστεις παραπάνω και να έχεις ένα συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με τους αποφοίτους πληροφορικής, σημασία έχει να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις και αντίστοιχα πως θα το πουλήσεις στην εξεταστική επιτροπή μέσω της συνοδευτικής επιστολής (cover letter). Αρκει να καταλάβεις "που σε παίρνει να κινηθείς" και το κυνηγήσεις, όπως γράφεις στο τέλος άλλωστε. Σαφώς θα δυσκολευτείς περισσότερο να γίνεις software dev σε σχέση με τον αποφοιτητο πληροφορικής αφού δεν έχεις συναφείς παραστάσεις, αλλά μπορείς για παράδειγμα με ένα μεταπτυχιακό σε πληροφορική να κάνεις διπλωματική σε ανάλυση χρονοσειρών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα επειδή και γω είμαι σε παρόμοια κατάσταση,σπουδάζω οικονομικά και τα ¨οικονομικά" αυτά καθ αυτά δεν με τρελαίνουν ιδιαίτερα σκέφτομαι κάποιο μεταπτυχιακό είτε στη πληροφορική είτε στη εφαρμοσμένη στατιστική(+έχει και προγραμματισμό)

Ναι φυσικά και γίνεται μεταπτυχιακό στη πληροφορική και μπορείς να τα συνδιάσεις και τα δύο(πχ Bussiness Analytics)! Σκέψου και κάποιο μεταπτυχιακό στο τμημα ΔΕΤ στο ΟΠΑ,δυνατό τμήμα και με μπόλικη πληροφορική μέσα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Για μένα, το 3.

Κατ΄αρχάς, αν θες να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή πηγάζει από το ότι, επί 4 χρόνια, δεν ήσουν σοβαρός φοιτητής. Όταν γράφεις φόρα-παρτίδα πως έπαιζες παιχνίδια όλη μέρα στο pc και περνούσες μαθήματα με αντιγραφή ή τζόκερ, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από το "δεν με συγκινούν τα μαθήματα".

Οπως κι εσύ γράφεις, είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα το τι γνώσεις έχεις χτίσει όλα αυτά τα χρόνια (και πόσο έχεις εξασκήσει τον εαυτό σου ώστε να μελετά όπως πρέπει να μελετά ένας φοιτητής που έχει στόχο, σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης/οικοδόμησης γνώσεων αλλά και απόκτησης ενός τυπικού προσόντος, κάτι περισσότερο από το 5αρακι).

Έπειτα, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση πως, αυτό που θα συναντήσεις εκεί που θα πας στην περίπτωση που αποφασίσεις να πας για άλλο πτυχίο, θα σε "συγκινήσει". Αν υποτεθεί πως η οικογένειά σου θα έχει τη δυνατότητα να σε στηρίξει για άλλα 4-5 χρόνια.

Επίσης, είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης πώς θα μπορέσει ένα άτομο που επί 4 χρόνια έπαιζε, αντέγραφε και πέρναγε μαθήματα στην τύχη, να στρωθεί στα 23/24 ή όσο θα είναι όταν περάσει, αγκομαχώντας και βλαστημώντας την ατυχία του, τα χρωστούμενα.

Τα οποία χρωστούμενα, εφόσον ερμηνεύω σωστά τις πληροφορίες που βρίσκω εδώ, ισούνται ούτε λίγο, ούτε πολύ, με ένα τρίτο των μαθημάτων που πρέπει να περάσει κανείς για την απόκτηση πτυχίου. Αυτό, εγώ δεν θα το έλεγα "2 βήματα πριν το πτυχίο"...

Η νέα αρχή είναι πάντα σαγηνευτική, όμως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στις ρεαλιστικές τους διαστάσεις. Νέα αρχή πρέπει να σημαίνει στρώσιμο, αξιοποίηση της ευκαιρίας και αλλαγή πορείας σε σχέση με τα προηγούμενα λάθη: όχι άλλα δύο χρόνια που η ώρα για το πτυχίο θα φαντάζει μακρινή, απογοήτευση στο τρίτο έτος και απελπισία στο τέταρτο...

Γνώμη μου, εφόσον βρίσκεις τα μαθήματα πράγματι εύκολα, στρώσου, άρχισε να τα περνάς με καλό ρυθμό ώστε να τελειώσεις, και όταν με το καλό τελειώσεις και έχεις κάτι συγκεκριμένο και απτό στα χέρια σου, προσπάθησε να βρεις μια δουλειά και βλέπεις στην πράξη τι ισχύει. Ο πρώτος στόχος, κατά την άποψή μου, είναι να μπεις σε μια σειρά, στη ζωή. Εκεί, βλέπεις πώς είναι τα πράγματα, τι μπορεί να χρειάζεται για να εξελιχτείς, πώς μπορείς να κάνεις κάτι συνδυαστικό (ενδεχομένως στηρίζοντάς το οικονομικά και με τις δικές σου δυνάμεις).

Όχι να ποντάρεις πως θα πας κάπου αλλού (που δεν ξέρεις στην πράξη πώς θα είναι/σου φανεί), θα συγκινηθείς και θα καθίσεις να διαβάσεις σοβαρά. Αυτό, ξεκίνα να το κάνεις από τώρα. Η αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσεις από τον τερματισμό της εξάρτησής σου από το τζόκερ και την αντιγραφή θα σε βοηθήσει να δεις πολύ πιο ψύχραιμα τα πράγματα και να υποστηρίξεις καλύτερα, όταν με το καλό έρθει αυτή η ώρα, την επόμενη επιλογή σου.

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Con_RoXP είπε

Για να καταλάβετε έμαθα ότι το 10% δεν απαιτεί να ξαναδώσεις μόλις πριν λίγες μέρες που μπήκα στο τρυπάκι.

 

Εγώ το είχα μάθει την ημέρα που έληγαν οι αιτήσεις. Και το απολυτήριο και τη βεβαίωση που χρειάζονταν για να ξανακάνεις μηχανογραφικό τα είχα αφήσει στην άλλη πόλη που σπούδαζα. Και πόσοι συμφοιτητές μου έκαναν 10% και δε μου είχαν πει τίποτα για αυτό. Κανείς τους. Ενώ ήξεραν πόσο ήθελα να φύγω από τη σχολή που ήμουν.

Anyway, είπα κι εγώ τον πόνο μου. Έχεις ψάξει στο fb μήπως βρεις κάποιο γκρουπ με φοιτητές του ΕΑΠ για να σου λύσουν τις απορίες; Για το MBA π.χ. υπάρχει γκρουπάκι.

Επεξ/σία από Kagome
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ πολύ όλους που μου απαντήσατε.

 

Συγκεκριμένα @Snoob είναι λίγο ένας κύκλος θα έλεγα. Δεν μου αρέσει το αντικείμενο οπότε δεν πατάω/ διαβάζω και γι' αυτό δεν μ' αρέσει ακόμα περισσότερο οπότε διαβάζω ακόμα λιγότερο. Ακόμα κι έτσι όμως είχα προσπαθήσει και το είχα πάρει θερμά στην αρχή (1ο εξάμηνο). Και πάταγα και σημειώσεις ωραίες κράταγα και, αργότερα, στα βασικά μαθήματα όπως μικρο/μακροοικονομία είχα κάτσει να διαβάσω και τα βιβλία για να δω τι παίζει. Κατάλαβα όμως οτι πρόκειται για αερολογίες και τα εξ αποστάσεως ήταν η ευκαιρία μου να τα περάσω χωρίς να αναγκάζομαι να ασχολούμαι με αυτά. Ότι θα περνούσα ελαχιστοποιόντας την επαφή μου ήταν σίγουρο, απλά τα εξ αποστάσεως το πήγανε σε τελείως άλλο επίπεδο. Η εξάρτηση στα οποία, έχει αναγκαστικά κοπεί γιατί δεν ισχύουν πλέον από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μετά. Περνάω δεν είναι ότι τα έχω παρατήσει, απλά μου βγαίνει και το λάδι μαζί γιατί δεν θέλω ούτε να τα βλέπω.

Σχετικά με τα μαθήματα, ναι είναι γύρω στο 1/3 αυτά που απομένουν αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Όπως είπα μένουν 12 και σ' αυτήν την εξετατική έχω στόχο να περάσω 5, οπότε αν όλα πάνε καλά στην εξεταστική του χειμώνα έχω φύγει. Ναι, λέξη κλειδί είναι το "αν"... θα δείξει πως θα πάει.

Γενικότερα δεν είμαι τεμπέλης, το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά δεν θα μπορούσαν να μου είναι πιο αδιάφορα. Ο χαρακτήρας μου είναι αν κάτι με ενδιαφέρει το ξεκοκαλίζω, αν όχι με το ζόρι ασχολούμαι και αυτό το έχω δει και από άλλες ασχολίες. Αν υποθετικά μπορούσα τώρα να πήγαινα εκεί που ήθελα δεν υπήρχε περίπτωση να τα "έγραφα" όπως έκανα στα πρώτα έτη των τωρινών σπουδών μου. Εξ άλλου δεν θα περνιώντουσαν και αλλιώς. Στο πανηγύρι των οικονομικών διαβάζεις λιγό πριν ή μέσα στην εξεταστική, αναλόγως το πρόγραμμα, και περνάς. Όχι με βαθμό αλλά περνάς.  Εργασίες ούτε για δείγμα σχεδόν και αν τύχει και πετύχεις καμία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προαιρετική και αν όχι απλά δεν την κάνεις και γράφεις με άριστα 7-8, που στην περίπτωση μου δεν πήγαινα έτσι κι αλλιώς για αυτόυς τους βαθμούς. Δεν πατούσα στα μαθήματα γιατί με έπαιρνε να μην πατάω. Κάτι σαν την πληροφορική ακόμα και αν βγάλουμε εργαστήρια και εργασίες, δεν βγαίνει με τέτοιου ήδους διάβασμα.

Συμφωνώ πάντως με την άποψη του να τελείωσω και να τ' αφήσω όλα να πάρουν μια σειρά. Αυτό λογικά θα ξεκαθαρίσει λίγο το τοπείο. Ίσως να με πάει και για συνδυασμό των δύο τομέων όπως προτείνουν κι άλλα ποστς πιο πάνω.

 

@Kagome Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης, από τα σχολεία κυρίως, είναι τραγική και αμαρτία για τα παιδιά που αναγκαζόμαστε να μένουμε κολλημένοι σε μια αδιάφορη σχολή, ειδικά όταν μπορούσαμε να πάμε εκεί που θέλαμε. Σε ποιά σχολή ήσουν και την τελείωσες τελικά; Αν δεν θες, δεν χρειάζεται να απαντήσεις.

Επεξ/σία από Con_RoXP
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω κατα πόσο είναι σωστό αυτό που μου έχουν πει εμένα αλλά θα το πω...

Μου είχαν πει πως αν θέλω να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό στη πληροφορική θα πρέπει να έχω καλούς βαθμούς στα μαθήματα μαθηματικών και στατιστικής του τμήματος γιατί είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό στη πληροφορική θα βρεις μπόλικα μαθηματικά μέσα...

 

Επεξ/σία από George_pzg21
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, Con_RoXP είπε

Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ πολύ όλους που μου απαντήσατε.

 

Συγκεκριμένα @Snoob είναι λίγο ένας κύκλος θα έλεγα. Δεν μου αρέσει το αντικείμενο οπότε δεν πατάω/ διαβάζω και γι' αυτό δεν μ' αρέσει ακόμα περισσότερο οπότε διαβάζω ακόμα λιγότερο. Ακόμα κι έτσι όμως είχα προσπαθήσει και το είχα πάρει θερμά στην αρχή (1ο εξάμηνο). Και πάταγα και σημειώσεις ωραίες κράταγα και, αργότερα, στα βασικά μαθήματα όπως μικρο/μακροοικονομία είχα κάτσει να διαβάσω και τα βιβλία για να δω τι παίζει. Κατάλαβα όμως οτι πρόκειται για αερολογίες και τα εξ αποστάσεως ήταν η ευκαιρία μου να τα περάσω χωρίς να αναγκάζομαι να ασχολούμαι με αυτά. Ότι θα περνούσα ελαχιστοποιόντας την επαφή μου ήταν σίγουρο, απλά τα εξ αποστάσεως το πήγανε σε τελείως άλλο επίπεδο. Η εξάρτηση στα οποία, έχει αναγκαστικά κοπεί γιατί δεν ισχύουν πλέον από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μετά. Περνάω δεν είναι ότι τα έχω παρατήσει, απλά μου βγαίνει και το λάδι μαζί γιατί δεν θέλω ούτε να τα βλέπω.

Σχετικά με τα μαθήματα, ναι είναι γύρω στο 1/3 αυτά που απομένουν αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Όπως είπα μένουν 12 και σ' αυτήν την εξετατική έχω στόχο να περάσω 5, οπότε αν όλα πάνε καλά στην εξεταστική του χειμώνα έχω φύγει. Ναι, λέξη κλειδί είναι το "αν"... θα δείξει πως θα πάει.

Γενικότερα δεν είμαι τεμπέλης, το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά δεν θα μπορούσαν να μου είναι πιο αδιάφορα. Ο χαρακτήρας μου είναι αν κάτι με ενδιαφέρει το ξεκοκαλίζω, αν όχι με το ζόρι ασχολούμαι και αυτό το έχω δει και από άλλες ασχολίες. Αν υποθετικά μπορούσα τώρα να πήγαινα εκεί που ήθελα δεν υπήρχε περίπτωση να τα "έγραφα" όπως έκανα στα πρώτα έτη των τωρινών σπουδών μου. Εξ άλλου δεν θα περνιώντουσαν και αλλιώς. Στο πανηγύρι των οικονομικών διαβάζεις λιγό πριν ή μέσα στην εξεταστική, αναλόγως το πρόγραμμα, και περνάς. Όχι με βαθμό αλλά περνάς.  Εργασίες ούτε για δείγμα σχεδόν και αν τύχει και πετύχεις καμία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προαιρετική και αν όχι απλά δεν την κάνεις και γράφεις με άριστα 7-8, που στην περίπτωση μου δεν πήγαινα έτσι κι αλλιώς για αυτόυς τους βαθμούς. Δεν πατούσα στα μαθήματα γιατί με έπαιρνε να μην πατάω. Κάτι σαν την πληροφορική ακόμα και αν βγάλουμε εργαστήρια και εργασίες, δεν βγαίνει με τέτοιου ήδους διάβασμα.

Συμφωνώ πάντως με την άποψη του να τελείωσω και να τ' αφήσω όλα να πάρουν μια σειρά. Αυτό λογικά θα ξεκαθαρίσει λίγο το τοπείο. Ίσως να με πάει και για συνδυασμό των δύο τομέων όπως προτείνουν κι άλλα ποστς πιο πάνω.

 

@Kagome Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης, από τα σχολεία κυρίως, είναι τραγική και αμαρτία για τα παιδιά που αναγκαζόμαστε να μένουμε κολλημένοι σε μια αδιάφορη σχολή, ειδικά όταν μπορούσαμε να πάμε εκεί που θέλαμε. Σε ποιά σχολή ήσουν και την τελείωσες τελικά; Αν δεν θες, δεν χρειάζεται να απαντήσεις.

Αρχικά χαίρομαι που βλέπω επιτέλους εδω μέσα κάποιον ειλικρινή μέσο Έλληνα φοιτητή  γιατι είχαμε πήξει στους αριστους που δε σηκωναν κεφάλι από τα βιβλία. Ναι όταν δε σου αρέσει ένα αντικείμενο είναι τέρμα βαρετό να το σπουδάζεις κι ακόμα πιο βαρετό να εργάζεσαι μετά πάνω σε αυτό. Αν θες πληροφορική όμως ένα μεταπτυχιακό θα μπορούσε να βοηθήσει, το θέμα είναι πως από οικονομικά για να μπεις σε καλό μεταπτυχιακό πρέπει να έχεις κι έναν εξίσου καλό βαθμό πτυχίου. Αν δεν έχεις βαθμό το ΠΜΣ  "πληροφοριακά συστηματα" του ΕΑΠ θα σε βαλει στη λογική του προγραμματισμού και της πληροφορικής, απευθυνεται σε πτυχιουχους σχολών εκτός πληροφορικής, ειναι λιγο απαιτητικό αλλά πιο ευκολο από το προπτυχιακό του ΕΑΠ. Θα μπορεις παράλληλα και να εργάζεσαι αν θες. Και μετά ή παράλληλα στρωσιμο ωστε να κανεις μερικά προτζεκτ να δείχνεις σε εργοδότες.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 25/6/2022 στις 11:36 ΜΜ, Con_RoXP είπε

Καλησπέρα σε όλους!

Πρώτο μου πόστ αυτό αλλά γενικά εχω διαβάσει κάμποσα εδώ μέσα και ήθελα κι εγω να μοιραστώ την ιστορία μου ζητώντας συμβουλές και γνώμες.

Είμαι 22 χρονών, 4ο έτος στο οικονομικό του ΕΚΠΑ και τα πράγματα είναι σκούρα. Ας το πάρουμε από την αρχή όμως (ακολουθεί έκθεση😁).

 

Εγώ ήθελα πάρα πολύ να περάσω πληροφορική γιατί λάτρευα τον κώδικα, συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο με έβαζε να σκέφτομαι. Έβρισκε και μου έξυνε ακριβώς το σωστό σημείο του εγκεφάλου μου, ας πούμε. Μάλιστα όταν μου βάζανε ασκήσεις στο ΑΕΠΠ εγώ τις έβλεπα σαν μια ωραία ασχολία και στις πανελλήνιες (2018) ήταν το μόνο μάθημα που δεν είδα σαν βουνό να λέω "ωχ" αλλά σαν μια πρόκληση στην οποία είπα "για πάμε". Εν τέλη αποδείχθηκε πως όντως δεν ελεγα μλκιες γιατί έγραψα 17.7 στο ΑΕΠΠ.

Δυστυχώς όμως στα μαθηματικά δεν είχα διαβάσει αρκετά και πέσανε απ' το γκρεμό με 7.8 για βαθμό. Αυτό με έκλεισε έξω από τις πληροφορικές της Αθήνας (συνολικά είχα συγκεντρώσει 13.315 μορια) άλλα λόγω εξόδων στην περίπτωση επαρχίας είπα να μπουκώσω την κορυφή του μηχανογραφικού με σχολές της Αθήνας και ας μην ήταν του ενδιαφερόντως μου. Δεν ήταν αδύνατο να φύγω επαρχία αλλά θα έβαζε βάρος στην οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως πέρναγα μηχανικός υπολογιστών στο ΠΑΔΑ αλλά το 2018 ήταν το έτος που άλλαζε σε ΑΕΙ και υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα οπότε δεν το προτίμησα. Τώρα βλέποντας τα μαθήματα του, μου φαίνονται καλά αλλά δεν ξέρω πόσο καλό/ οργανωμένο είναι σαν ίδρυμα/ τμήμα και τι γίνεται με τα εργατικά δικαιώματα ή την αναγνώριση πτυχίου. Ειδικά τώρα που λένε και για πανεπιστήμια "εφαρμοσμένων επιστημών", τρέχα γύρευε. Αν κάποιος ξέρει ας μου πει.

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα όμως, και τώρα κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο, είναι πως επαναπαύτικα πλήρως. Είδα εκεί Αθήνα οπότε είπα ωραία δεν θα πληρώνουμε, είδα οικονομικό οπότε είπα καλό πτυχίο είναι και το άφησα εκεί. Όπως αποδείχθηκε όμως όχι μόνο μπορούσα να πιάσω πάλι το ΠΑΔΑ με το 10% αλλά αν δεν ήθελα ΑΕΙ με αμφιβολλίες μπορούσα να έπιανα, και με άνεση μεγάλη μάλιστα, την πληροφορική Κρήτης που το συγκεκριμένο ίδρυμα έχω ακούσει είναι και πολύ καλό. Όπως είπα όμως επαναπαύτικα πλήρως και ούτε που το σκέφτικα. Για να καταλάβετε έμαθα ότι το 10% δεν απαιτεί να ξαναδώσεις μόλις πριν λίγες μέρες που μπήκα στο τρυπάκι.

Επιστροφή στο σήμερα και είμαι 4ο έτος και μου μένουν 12 μαθήματα για πτυχίο που δεν είναι και τόσο πολλά. Στην τρέχουσα εξεταστική δίνω 5. Το πρόβλημα είναι οτι έχω μιζεριάσει απίστευτα και δεν θέλω ούτε να τα βλέπω. Από την αρχή ήταν και είναι όλα 100% θεωρητικά, απλά πάρε την εξίσωση και λύσ΄ την. Δεν υπάρχει εφαρμογή στην πραγματικότητα ούτε αποκτώ κάποια ικανότητα. Απλά αλλάζω φανταστικά νούμερα σε υποθετικά προβλήματα. Αυτό δεν με γεμίζει καθόλου με ικανοποίηση. Εγώ χαίρομαι να δημιουργώ, να φτιάχνω κάτι και να βλέπω αν δουλεύει ή όχι, αν όχι γιατί και αν ναι πως μπορώ να το βελτιώσω. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι το γράψιμο κώδικα in a nutshell.

Στα 2 πρώτα χρόνια της σχολής που η αποφοίτηση μοιάζει αιώνες μακριά δεν με πολυένοιαζε καθώς έπαιζα παιχνίδια στο pc όλη μέρα, πάταγα λίγο έως καθόλου και απλά διάβαζα ίσα ίσα να περνάω τα μαθήματα. Τώρα όμως που είμαι 2 βήματα πριν το τέλος, κοιτάζω πίσω και νοιώθω πως έχω χαραμιστεί πλήρως. Όχι απλά δεν ξέρω απολύτως τίποτα αλλά ήξερα και περισσότερα στην γ' λυκείου που έκανα ΑΟΘ. Λόγω covid και εξ αποστάσεως εξετάσεων πέρασα πολλά μαθήματα είτε με αντιγραφές είτε κυριολεκτικά τζοκεράκι: το μόνο που ήξερα ήταν ο τίτλος του μαθήματος και απλά πάταγα ό,τι να'ναι στα πολλαπλής και χτύπαγα 5αρακια. Αυτό με οδήγησε στο να θέλω σχετικά λίγα μαθήματα για πτυχίο οπότε να το παρατήσω τώρα δεν υπάρχει σαν επιλογή.

Τα μαθήματα δεν είναι δύσκολα, ποτέ δεν ήταν αλλά είναι κατί πάρα πολύ χειρότερο: απίστευτα βαρετά και αδιάφορα για μένα. Δεν θέλω ούτε να ακούω για την ύπαρξη τους. Μόνο αυτό με κάνει να αναστενάζω. Ως αποτέλεσμα το διάβασμα έχει γίνει πολύ δύσκολο και σε κάθε εξεταστική η διάθεση και η ψυχολογία μου αυτοκτονούν γιατί αναγκάζομαι να ασχοληθώ.

Το μεγάλο κάψιμο το έπαθα στο 3ο έτος όταν το τελευταίο μάθημα το οποίο με έκανε να σκέφτομαι ότι ίσως να μην είναι και τόσο άσχημα (Αγορές Χρήματος & Κεφαλάιου) αποδείχθηκε εξίσου μάπα. Έλεγα πως θα μάθω για τα χρηματιστήρια, πως δουλεύουν, τι είναι όλοι αυτοί οι όροι, πως να ασχολούμαι με μετοχές αλλά τελικά κι αυτό το μάθημα κατέληξε σε... μάθε τον τύπο και λύσ΄ τον. Αύτη ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και αμέσως μετά είχα την καταπληκτική ιδέα να δω τις βάσεις του 2018 και εκέι έμαθα ότι είχα πάει στην πηγή αλλά αντί να πιω νερό... της έκανα κάτι αλλο. Από τότε δεν σας το κρύβω υπάρχουν στίγμες που δακρίζω και γενικά στεναχωριέμαι απίστευτα με τον τρόπο που έφτυσα κατάμουτρα το όνειρο μου μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας.

 

Οι επιλογές με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος τώρα είναι:

1) Μεταπτυχιακό στην πληροφορική

2) Κατακτήριες όταν με το καλό πάρω το καταραμένο το πτυχίο

3) Να αποδεχτώ το σκ@τό που έφαγα και να βρω μια δουλεία στον τομέα αυτό και να κάνω μεταπτυχιακό ανάλογα με τις ανάγκες τις δουλείας

4) Πληροφορική στο ΕΑΠ

 

Για την 1) η απορία που έχω είναι κατά πόσο αρκεί. Δηλαδή αν εγώ πάω με το μεταπτυχιακό (και δικές μου γνώσεις) και βρεθώ να ανταγωνίζομαι πτυχιούχο πληροφορικής που να έχει και μεταπτυχιακό ίσως, δεν θα έχω φάει γκωλ απ' τα αποδυτήρια;

Για την 2) δεν θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθω αν εργάζομαι παράλληλα (και αυτό αν καταφέρω να μπώ); Το οικονομικό που είμαι τώρα είναι πανηγύρι μεν αλλά η πληροφορική θα είναι τιγκα στις εργασίες και στα εργαστήρια.

Για την 3) έχω την ανυσηχία οτι κάνοντας μεταπτυχιακό στην πληροφορική θα με κάνει κάτι σαν "jack of all trades but master of none" και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι καλό.

Για την 4) οι πληροφόριση μου για το ΕΑΠ είναι ελλιπέστατη οπότε όποιος μπορεί να ρίξει λίγο φως, καλοδεχούμενος.

 

Όποιος έφτασε μέχρι εδώ, σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ που διάβασες για τον πόνο μου και θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σου! Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να το βγάλω από πάνω μου και να το μοιραστώ και μ' άλλους. Ακόμα και αν δεν απαντήσει κανείς ελπίζω έστω το πάθημα μου να έγινε μάθημα σε κάποιον τυχόν υποψήφιο φοιτητή που ίσως να έκατσε και να διάβασε όλο αυτο το τούβλο για πόστ. ΚΥΝΗΓΑ ΤΑ ΌΝΕΙΡΑ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΑΙ.

Ψάξε για κάποιο bootcamp προγραμματισμού όταν τελειώσεις. Ούτε ΕΑΠ ούτε ιστορίες που θα σου φάνε χρόνια ολόκληρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.

19 ώρες πριν, George_pzg21 είπε

Δεν ξέρω κατα πόσο είναι σωστό αυτό που μου έχουν πει εμένα αλλά θα το πω...

Μου είχαν πει πως αν θέλω να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό στη πληροφορική θα πρέπει να έχω καλούς βαθμούς στα μαθήματα μαθηματικών και στατιστικής του τμήματος

 

Τώρα σωθήκαμε 😂

 

13 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Αρχικά χαίρομαι που βλέπω επιτέλους εδω μέσα κάποιον ειλικρινή μέσο Έλληνα φοιτητή  γιατι είχαμε πήξει στους αριστους που δε σηκωναν κεφάλι από τα βιβλία. Ναι όταν δε σου αρέσει ένα αντικείμενο είναι τέρμα βαρετό να το σπουδάζεις κι ακόμα πιο βαρετό να εργάζεσαι μετά πάνω σε αυτό. Αν θες πληροφορική όμως ένα μεταπτυχιακό θα μπορούσε να βοηθήσει, το θέμα είναι πως από οικονομικά για να μπεις σε καλό μεταπτυχιακό πρέπει να έχεις κι έναν εξίσου καλό βαθμό πτυχίου. Αν δεν έχεις βαθμό το ΠΜΣ  "πληροφοριακά συστηματα" του ΕΑΠ θα σε βαλει στη λογική του προγραμματισμού και της πληροφορικής, απευθυνεται σε πτυχιουχους σχολών εκτός πληροφορικής, ειναι λιγο απαιτητικό αλλά πιο ευκολο από το προπτυχιακό του ΕΑΠ. Θα μπορεις παράλληλα και να εργάζεσαι αν θες. Και μετά ή παράλληλα στρωσιμο ωστε να κανεις μερικά προτζεκτ να δείχνεις σε εργοδότες.  

Ναι, από βαθμό δεν μπορώ να πω ότι σκίζω. 6.5 για το λίαν καλώς και αυτό ΑΝ, που δεν το κόβω να το πιάνω γιατί σε κάθε εξεταστική η υπομονή μου εξαντλείται όλο και περισσότερο. Ψάχνωντας είχα βρεί αυτό http://www.ice.uniwa.gr/education/postgraduate/pliroforiki/

Τα μαθήματα του φαίνονται να ταιριάζουν στις ανάγκες μου και είναι και σχετικά φθηνό σε σχέση με άλλα. Αν όμως απορριφθώ λόγω βαθμού τότε το ΕΑΠ όπως πρότεινες θα ήταν μια καλή εναλλακτική φαντάζομαι.

 

2 ώρες πριν, tasos30 είπε

Ψάξε για κάποιο bootcamp προγραμματισμού όταν τελειώσεις. Ούτε ΕΑΠ ούτε ιστορίες που θα σου φάνε χρόνια ολόκληρα.

Είναι κι αυτό. Πολύ ακούγεται ότι τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό επιτρέπει την προαγωγή σε μια υψηλότερη θέση μέσα σε μία εταιρεία, το οποίο δεν είναι και ασήμαντο, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια.

Επεξ/σία από Con_RoXP
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΜΣ Πληροφορική (unipi.gr) κοίτα και αυτό! βέβαια εδώ μου έχουν πει θα χρειαστεί και γνώσεις μαθηματικών και στατιστικής για να ανταπεξέλθεις αλλά είναι από τα καλύτερα αυτή τη στιγμη για πληροφορική αν είσαι από άλλο τομέα!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω ιδέα αν αυτό που θα πω είναι καλή συμβουλή, δε ξέρω καν αν εγώ στη θέση σου θα το έκανα - πιο πολύ το λέω σαν τροφή για σκέψη:
1. Τελείωσε τη σχολή σου όσο πιο γρήγορα μπορείς, με όσο καλύτερο βαθμό μπορείς - δεδομένου ότι είσαι ήδη στο 4ο.  Έτσι θα έχεις αποδείξει ότι μπορείς να αναλάβεις ένα "πρότζεκτ" δύσκολο και να το φέρεις εις πέρας με επιτυχία, έχεις αποδείξει ότι έχεις τις ικανότητες και μπορείς να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να κάνεις "deliver". Νομίζω αυτό θα μετράει υπέρ σου στην αγορά εργασίας, ακόμη κι αν στοχεύεις θέσεις πληροφορικής.
2. Δώσε όσο χρόνο κι ενέργεια μπορείς για να διαβάσεις και να μάθεις μόνος σου προγραμματισμό. Φτιάξε κάτι να έχεις να δείχνεις και να συζητάς σε συνεντεύξεις. Νομίζω ότι δεν είναι ακατόρθωτο, και επίσης δε νομίζω ότι θα χρειαστείς πτυχίο σχετικό για να βρεις μια πρώτη junior θέση. Από εκεί και πέρα η όποια άνοδός σου θα εξερτάται από τις ικανότητες και την απόδοσή σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απόφοιτος οικονομικού με μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη πληροφορική. 

Διαφωνώ με αυτούς που προτείνουν μεταπτυχιακό. Κατά την γνώμη μου ένα μεταπτυχιακό έχει σκοπό να προσφέρει εξειδίκευση και θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια με το βασικό σου πτυχίο για να ανταπεξέλθεις. Εφόσον έχεις σπουδάσει οικονομικά θα μπορούσες θεωρητικά να ασχοληθείς με Business Analytics ή Data Science, εάν όμως αληθεύουν αυτά που γράφεις (και δεν τα εξιδανικεύεις στο μυαλό σου!!) η "τρέλα" σου είναι ο προγραμματισμός και το αμιγές κομμάτι της πληροφορικής.

Όταν ξεκίνησα το δικό μου  είχα την λογική ότι είναι πιο "γενικό" και ότι θα μπορούσα να αποκτήσω κάποια εφόδια για να ανοίξω την πόρτα στον κλάδο της πληροφορικής. Εν τέλει τα μαθήματα ήταν σε επίπεδο προπτυχιακού και προφανώς δεν γίνεται να καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο το εύρος ενός τέτοιου τομέα με 4-5 μαθήματα.. Βγαίνεις με περγαμηνές και έχεις μάθει να κάνεις όσα κάποιος που παρακολούθησε 1-2 courses...

Τι θα πρότεινα και τι θα έκανα εγώ εάν ήμουν στην θέση σου:

Θα έκανα την καρδιά μου πέτρα και θα τελείωνα το οικονομικό.. Έφαγες τον γάϊδαρο, έμεινε η ουρά.

Θα σκεφτόμουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ εάν ο προγραμματισμός και η πληροφορική είναι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου. Πριν πάρω κάποια απόφαση θα ασχολιόμουν μόνος με 2-3 projects ( υπάρχει άφθονο υλικό online) για να δω ότι όντως με τραβάει και δεν το ωραιοποιώ στο μυαλό μου.

Εάν έπαιρνα την απόφαση να ασχοληθώ θα έδινα  κατατακτήριες ψάχνοντας παράλληλα για δουλειά. Γιατί κατατακτήριες; Γιατί είσαι ακόμα πολύ νέος και ένα προπτυχιακό θα σου δώσει αυτό που πραγματικά θέλεις, γερές βάσεις για να ξεκινήσεις στα 28-30 (δεν θα είσαι και παππούς...) μία καριέρα στον τομέα που αγαπάς, χωρίς να έχεις το "αγκάθι" ότι δεν είσαι πληροφορικάριος και ότι πάντα υστερείς σε σχέση με τους άλλους.

Εάν παράλληλα δουλεύεις, έστω και part time, θα αποκτήσεις μία εικόνα των επιχειρήσεων ώστε να μην ξεκινήσεις από το μηδέν και ταυτόχρονα θα μπορείς να συντηρήσεις τον εαυτό σου. Θα κουραστείς αλλά εφόσον το γουστάρεις θα σε γεμίζει και θα το κάνεις σωστά.

Εν τέλει το πρώτο πτυχίο, η εργασιακή εμπειρία και ένα δεύτερο προπτυχιακό (αυτή την φορά διαβάζοντας και όχι παίζοντας) μπορεί να σε κάνουν περιζήτητο σε σχέση με την πλειοψηφία που μαζεύει χαρτιά και όχι γνώσεις.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, Economist είπε

Απόφοιτος οικονομικού με μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη πληροφορική. 

Διαφωνώ με αυτούς που προτείνουν μεταπτυχιακό. Κατά την γνώμη μου ένα μεταπτυχιακό έχει σκοπό να προσφέρει εξειδίκευση και θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια με το βασικό σου πτυχίο για να ανταπεξέλθεις. Εφόσον έχεις σπουδάσει οικονομικά θα μπορούσες θεωρητικά να ασχοληθείς με Business Analytics ή Data Science, εάν όμως αληθεύουν αυτά που γράφεις (και δεν τα εξιδανικεύεις στο μυαλό σου!!) η "τρέλα" σου είναι ο προγραμματισμός και το αμιγές κομμάτι της πληροφορικής.

Όταν ξεκίνησα το δικό μου  είχα την λογική ότι είναι πιο "γενικό" και ότι θα μπορούσα να αποκτήσω κάποια εφόδια για να ανοίξω την πόρτα στον κλάδο της πληροφορικής. Εν τέλει τα μαθήματα ήταν σε επίπεδο προπτυχιακού και προφανώς δεν γίνεται να καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο το εύρος ενός τέτοιου τομέα με 4-5 μαθήματα.. Βγαίνεις με περγαμηνές και έχεις μάθει να κάνεις όσα κάποιος που παρακολούθησε 1-2 courses...

Τι θα πρότεινα και τι θα έκανα εγώ εάν ήμουν στην θέση σου:

Θα έκανα την καρδιά μου πέτρα και θα τελείωνα το οικονομικό.. Έφαγες τον γάϊδαρο, έμεινε η ουρά.

Θα σκεφτόμουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ εάν ο προγραμματισμός και η πληροφορική είναι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου. Πριν πάρω κάποια απόφαση θα ασχολιόμουν μόνος με 2-3 projects ( υπάρχει άφθονο υλικό online) για να δω ότι όντως με τραβάει και δεν το ωραιοποιώ στο μυαλό μου.

Εάν έπαιρνα την απόφαση να ασχοληθώ θα έδινα  κατατακτήριες ψάχνοντας παράλληλα για δουλειά. Γιατί κατατακτήριες; Γιατί είσαι ακόμα πολύ νέος και ένα προπτυχιακό θα σου δώσει αυτό που πραγματικά θέλεις, γερές βάσεις για να ξεκινήσεις στα 28-30 (δεν θα είσαι και παππούς...) μία καριέρα στον τομέα που αγαπάς, χωρίς να έχεις το "αγκάθι" ότι δεν είσαι πληροφορικάριος και ότι πάντα υστερείς σε σχέση με τους άλλους.

Εάν παράλληλα δουλεύεις, έστω και part time, θα αποκτήσεις μία εικόνα των επιχειρήσεων ώστε να μην ξεκινήσεις από το μηδέν και ταυτόχρονα θα μπορείς να συντηρήσεις τον εαυτό σου. Θα κουραστείς αλλά εφόσον το γουστάρεις θα σε γεμίζει και θα το κάνεις σωστά.

Εν τέλει το πρώτο πτυχίο, η εργασιακή εμπειρία και ένα δεύτερο προπτυχιακό (αυτή την φορά διαβάζοντας και όχι παίζοντας) μπορεί να σε κάνουν περιζήτητο σε σχέση με την πλειοψηφία που μαζεύει χαρτιά και όχι γνώσεις.

 

Πολύ καλή απάντηση, σ' ευχαριστώ πολύ! Αν επιτρέπεται, τι δυσκολείες ή/ και προβλήματα αντιμετώπισες στην αγορά εργασίας (ή στην ίδια την εργασία) έχοντας πτυχίο οικονομικών και μεταπτυχιακό πληροφορικής;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...