Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω το τελευταίο χρόνο στη πολυκατοικία που ζω.

Η πολυκατοικία αποτελείται από 4 οροφοδιαμερίσματα που τα 2 από αυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια ( 2 αδέρφια κατέχουν από ένα διαμέρισμα - ισόγειο και τρίτο  όροφο ).
Το ποσοστό οριζόντιας ιδιοκτησίας αυτών το 2 διαμερισμάτων καλύπτει κατά πολύ το 51% ( συγκεκριμένα έχουν συνολικά το 75% ) . Αν και υπάρχει κανονισμός δεν έγινε ποτε επίσημη συνέλευση για να αποφασιστεί διαχειριστής με πρακτικό γενικής συνέλευσης.

Σε αίτημα μου που έγινε πριν ένα χρόνο περίπου για ορισμό νομιμου διαχειριστή, αρνήθηκαν οι παραπάνω να υπογράψουν. Αναγκαστικά για να είναι λειτουργική η πολυκατοικία έχω αναλάβει εγώ χωρίς πρακτικό την διαχείριση.

Τους 2 τελευταίους μήνες όμως ο ένα από αυτούς τους ιδιοκτητες δε πληρώνει κοινόχρηστα , ενώ το διαμέρισμα του άλλου που είναι νοικιασμένο πληρώνει κοινόχρηστα ( ο ενοικιαστής ).

Με βάση τη νομοθεσία τι μπορώ να κάνω για να εισπράξω τα χρήματα που έχω βάλει από τη τσέπη μου ( δεν έχει δώσει κανεις χρήματα για αποθεματικό ) και να οριστεί διαχειριστής ? Μπορούν τα αλλα 2 διαμερίσματα να ορίσουν διαχειριστή όταν η πλειοψηφία δε μπαίνει καν στο κόπο να συμμετέχει στις συνελεύσεις?

Δημοσ.

1) Πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι οι δαπάνες έγιναν από εσένα (αποδείξεις πληρωμών).

2) Πρέπει να μπορείς να αποδείξεις τα ποσοστά κατανομής δαπανών στα κοινόχρηστα (από τον πίνακα σύστασης οριζόντιας που έχει ο συμβολαιογράφος στο συμβόλαιο σύστασης).

Από τα δύο παραπάνω προκύπτουν τα λεφτά που σου οφείλει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.

Συγκρίνεις το κόστος (α) εξώδικου (β) αμοιβής δικηγόρου (γ) δικαστικών παραβόλων και εάν δεις ότι σε συμφέρει, κινείσαι νομικά για τη διεκδίκηση. Πιθανόν με εξώδικη κοινοποίηση και μόνο ο ιδιοκτήτης να προβεί σε αποπληρωμή.

Το ότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός διαχειριστή είναι (μικρό) πρόβλημα και θα πρέπει να το συζητήσετε με το δικηγόρο. 

Δημοσ.

Σταματάς ολες τις παροχές κοινοχρηστων και λύνεις το πρόβλημα. ασε που δεν νομιμοποίησε να εισαι διαχωριστής αφού το κάνεις με δική σου πρωτοβουλία.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, NikosKallithea είπε

Σταματάς ολες τις παροχές κοινοχρηστων και λύνεις το πρόβλημα. ασε που δεν νομιμοποίησε να εισαι διαχωριστής αφού το κάνεις με δική σου πρωτοβουλία.

Αυτό δε μπορεί να γίνει. Η μητέρα μου δε μπορεί να ανεβαίνει με τα πόδια στο σπίτι + ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα. Επίσης ο λογαριασμός ρεύματος δε μπορεί να μη πληρωθεί . Μετά δε θα έχουμε ούτε φως στις σκάλες!

Δημοσ.
3 ώρες πριν, lsk1977 είπε

Αναγκαστικά για να είναι λειτουργική η πολυκατοικία έχω αναλάβει εγώ χωρίς πρακτικό την διαχείριση.

Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο? Επωμίζεσαι ευθύνες χωρίς να υπάρχει  "νομιμοποιητική" πράξη μέσω συνέλευσης..

Είσαι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής? 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Lousy Offcomer είπε

Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο? Επωμίζεσαι ευθύνες χωρίς να υπάρχει  "νομιμοποιητική" πράξη μέσω συνέλευσης..

Είσαι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής? 

Γιατί πρέπει να είναι λειτουργική η πολυκατοικία. Ιδιοκτητης είμαι.

Δημοσ.

η πλειοψηφία εκμεταλλεύεται τη πλειοψηφική της δύναμη και επίσης εκμεταλλεύεται το γεγονός οτι έχεις τη μητέρα σου με ανάγκη για φως ασανσέρ.

μόνο με δικηγόρο και καταρχήν εξώδικο θα μπεις σε σειρά.

καλά κουράγια φίλε.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, lsk1977 είπε

Γιατί πρέπει να είναι λειτουργική η πολυκατοικία. Ιδιοκτητης είμαι.

Το ότι ποιείς την ανάγκη φιλοτιμία αφενός -ναι- σε τιμά, αφετέρου όμως δεν σε καλύπτει έναντι "περίεργων" αιτιάσεων που μπορεί να προκύψουν από τους άλλους 2 που έχουν την πλειοψηφία στα χιλιοστά.

Ό,τι είπε ο από πάνω, δικηγόρος και εξώδικο.   

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα λεφτά που σου χρωστάει ο άλλος θα τα βρείτε μεταξύ σας... δεν έχεις καμιά απόδειξη ότι στα χρωστάει. Μπορεί κι αυτός να σου πει ότι στα έδωσε κι ότι τα έφαγες. Αυτά τα πράγματα κανονικά γίνονται μόνο με μπλοκάκια είσπραξης...

Από κει και πέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Δε γίνεται να ζεις εσύ συνέχεια μ'αυτό το επιπλέον άγχος.

Κάλεσε συνέλευση. Να έχεις ήδη έτοιμο ένα χαρτί που να λέει ότι:

Σήμερα στις xx/xx/2022 ώρα τάδε, στην έκτακτη συνέλευση της πολυκατοικίας οδού τάδε, παρούσία των ιδιοκτητών ή εκπροσώπων αυτών:

- Όνομα, Επώνυμο, Αρ. Διαμερίσματος, ποσοστό ιδιοκτησίας-ψήφου % (υπογραφή)

- Όνομα, Επώνυμο, Αρ. Διαμερίσματος, ποσοστό ιδιοκτησίας-ψήφου % (υπογραφή)

- Όνομα, Επώνυμο, Αρ. Διαμερίσματος, ποσοστό ιδιοκτησίας-ψήφου %(υπογραφή)

- Όνομα, Επώνυμο, Αρ. Διαμερίσματος, ποσοστό ιδιοκτησίας-ψήφου % (υπογραφή)

Αποφασίστηκε τη διαχείρηση της πολυκατοικίας να αναλάβει η εταιρία κοινοχρήστων ___________ (πάρε προσφορές, συνήθως χρεώνουν 30-40 ευρώ το μήνα... αν είναι μικρές οι δαπάνες ίσως συμφωνήσουν να βγάζουν κοινόχρηστα ανά δίμηνο)

Ο καταμερισμός δαπανών ορίζεται βάσει του καταστατικού ως εξής:

- Διαμέρισμα 1, κοινόχρηστα %, δαπάνες ασανσέρ % (συνήθως έχουν διαφορετικά ποσοστά)

- Διαμέρισμα 2, κοινόχρηστα %, δαπάνες ασανσέρ %

- Διαμέρισμα 3, κοινόχρηστα %, δαπάνες ασανσέρ %

- Διαμέρισμα 4, κοινόχρηστα %, δαπάνες ασανσέρ %

Αποφασίστηκε ως συνολικό αποθεματικό της πολυκατοικίας να εισπραχτεί το ποσό των ____ ευρώ.

(Υπογραφές ξανά)

Πρόσεξε τα ποσοστά να είσαι σωστά βάσει καταστατικού, να έχεις μαζί σου αντίγραφο για να τα ελέγξουν αν δε θυμούνται.

Επεξ/σία από ekrepali
Δημοσ.

Απόδειξη δίνω κανονικά.  Οι πληρωμές έχουν γίνει με κάρτα που είναι στο όνομα μου. Αλλά καλά τα λες , όμως ο " κύριος " δε βάζει την υπογραφή του πουθενά.  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...