Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα και θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν να είμαι συντομότερος. Έχεις ένα εξαιρετικό ΑΡ που ενώ έχει μία θύρα 2,5Gbps (και άλλη μία απλή Gigabit), εν τούτοις η ταχύτητα στο LAN περιορίζεται από την δυνατότητα της θύρας δικτύου του Router που είναι Gigabit.

Ο κατασκευαστής του ΑΡ αναφέρει ότι στους 5GHz (4×4:4 MU-MIMO) έχει μέγιστο Data Rate έως 4800Mbps με 160MHz* εύρος ζώνης. Το επιτυγχάνει έχοντας δυνατότητα ταυτόχρονης επικοινωνίας με 4 κεραίες (UP/DL 4x4) σε 4 spatial streams (:4). Αντίστοιχα στους 2,4GHz έχει μέγιστο Data Rate έως 600Mbps. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια και δεν αναφέρει (όπως όλοι οι κατασκευαστές) την άλλη μισή. Για την ακρίβεια αναφέρει σε αστερίσκο "Actual throughput may vary depending on many factors including environmental conditions, distance between devices, radio interference in the operating environment and mix of devices in the network", για να είναι τυπικά καλυμμένος 

Πάμε τώρα στο ερώτημα που σου έθεσα. Ακόμη και να είχες 2,5Gbps σύνδεση με το διαδίκτυο και να την υποστήριζε ο Router, με ποιον μαγικό τρόπο το ΑΡ έχει δυνατότητα Data Rate 4800Μbps όταν στην LAN είσοδο δέχεται μόνον 2,5Gbps; Η απάντηση σε αυτό είναι ή άλλη μισή αλήθεια που βρίσκεται γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας και τους περιορισμούς των ασύρματων δικτύων. Σε αυτά για το ίδιο πράγμα, δηλαδή την ταχύτητα επικοινωνίας, υπάρχουν 3 θεμελιώδη μεγέθη:

1. Data Rate: Που αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία διακινούνται τα δεδομένα.
  2. Bandwidth: Που αναφέρεται στον μέγιστο όγκο δεδομένων που δύναται να διακινηθεί.
  3. Throughput: Που αναφέρεται στον μέγιστο όγκο δεδομένων που επιτυχώς διακινήθηκε.

Με απλά λόγια, το πρώτο αναφέρεται στο πόσο γρήγορα μπορεί ταυτόχρονα να στείλει και να λάβει δεδομένα, το δεύτερο πόσο όγκο δεδομένων δυνητικά έχει ικανότητα να  διακινήσει και το τρίτο πόσος όγκος πραγματικά διακινείται. Σκέψου το σαν το νερό που ρέει σε σωλήνα, με το bandwidth να είναι η χωρητικότητα που μπορεί να μεταφέρει βάσει της διατομής του, το data rate είναι το πόσο γρήγορα ρέει το νερό μέσα στον σωλήνα και το throughout πόσος όγκος νερού έρευσε τελικά βάσει πολλών ανεξάρτητων παραγόντων στο δίκτυο (διαρροές, πίεση, στροφές, διακλαδώσεις, αποφράξεις, άνοιγμα βάνας κλπ).

Καταρχήν η κύρια διαφορά των ενσύρματων έναντι των ασύρματων δικτύων είναι ότι στα πρώτα η επικοινωνία είναι Full Duplex, που σημαίνει ότι την ίδια χρονική στιγμή μπορεί μια συσκευή να στείλει και να λάβει δεδομένα με κάποια άλλη. Στα ασύρματα δίκτυα η επικοινωνία είναι Half Duplex αφού εξ ορισμού ο ίδιος πομποδέκτης είτε θα λαμβάνει είτε θα στέλνει δεδομένα, άρα πάντα η τελική ταχύτητα θα είναι μικρότερη. Πόσο μικρότερη, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Πάμε τώρα στα δικά σου θεωρητικά. Κάνεις έλεγχο ταχύτητας στο διαδίκτυο ενσύρματα και ασύρματα. Και στις 2 περιπτώσεις η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 1000Mbps αφού αυτή είναι η ταχύτητα σύνδεσης και η θύρα LAN του Router. Ωστόσο όπως έγραψα παραπάνω, ταχύτητα στον ασύρματο έλεγχο θα είναι μικρότερη της ενσύρματης και αυτό εφόσον και οι 2 συσκευές (ΑΡ και κινητό ή laptop) υποστηρίζουν το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο (π.χ. 802.11ax) και ίδιο αριθμό spatial streams (κεραίες) και εύρος ζώνης. 

Χωρίς να αναφέρεις με ποια συσκευή έκανες τον έλεγχο (για να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της), θεωρώ λίαν απίθανο να ήταν κάποια που να είχε τα ίδια με το ΑΡ (ειδικά με 4 κεραίες και δυνατότητα λειτουργίας σε 160MHz εύρος ζώνης). Χοντρικά λοιπόν θεωρώ ότι τα 700Mbps που πιάνεις είναι εξαιρετικό νούμερο για ασύρματη συσκευή (~75% της ενσύρματης).

* Τα 4800Mbps σε 160Mhz εύρος ζώνης μεταφράζονται σε 1200Mbps/spatial stream, που είναι η μέγιστη θεωρητική βάσει 802.11ax προτύπου. Αν η επικοινωνία γίνει σε 80MHz εύρος ζώνης, η μέγιστη θεωρητική πέφτει στα 600Mbps/spatial stream δηλαδή συνολικά 2400Mbps. 

Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση!! 
εννοείται ότι δεν θεωρούσα ότι στην 2.5 θα έπιανα 4800, απλά νόμιζα ότι αφού όλα είναι gigabit θα έπιανα αντίστοιχα τα 1000 στο ασύρματο. 
η συσκευή που μέτρησα ασύρματα είναι iPhone 14 Pro Max. 
οπότε κάποια άλλη συσκευή με καλύτερες κεραίες θα μου δώσει τα ~1000 ασύρματα; Πχ ένα καλό λάπτοπ, σαν παράδειγμα το λέω. 

• Απαντ. 730
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Karanikolis είπε

η συσκευή που μέτρησα ασύρματα είναι iPhone 14 Pro Max. 

Βάσει προδιαγραφών υποστηρίζει έως 1200Mbps αφού παίζει 2x2 στους 80Mhz (δεν υποστηρίζει 160Mhz). 

15 λεπτά πριν, Karanikolis είπε

οπότε κάποια άλλη συσκευή με καλύτερες κεραίες θα μου δώσει τα ~1000 ασύρματα; Πχ ένα καλό λάπτοπ, σαν παράδειγμα το λέω. 

Σε κινητή συσκευή θεωρώ αδύνατον να βρεις κάποια με 4 κεραίες (συνήθως έως 2 υπάρχουν) και ο λόγος είναι ότι εκτοξεύεται η κατανάλωση και η διάρκεια της μπαταρίας. 

Σε σταθερές συσκευές (υπολογιστές, laptop) λογικά θα υπάρχουν αντίστοιχες κάρτες δικτύου με το ανάλογο κόστος. Με μια πρώτη και γρήγορη ματιά, δεν βρίσκω με ταχύτητες πάνω από 2400Mbps. Προσωπικά η ασύρματη επικοινωνία είναι επικουρική και δεν με απασχολεί να έχει μεγάλες ταχύτητες όσο αυτές της ενσύρματης σύνδεσης.

34 λεπτά πριν, Karanikolis είπε

εννοείται ότι δεν θεωρούσα ότι στην 2.5 θα έπιανα 4800, απλά νόμιζα ότι αφού όλα είναι gigabit θα έπιανα αντίστοιχα τα 1000 στο ασύρματο. 

H ασύρματη ταχύτητα επικοινωνίας ανέκαθεν είναι (και θα είναι στο διηνεκές) μικρότερη από την ενσύρματη. Απλά τεχνικά και βάσει προτύπων επικοινωνίας και λειτουργίας είναι αδύνατον να είναι ίδια.

Μεγάλες ταχύτητες θα βλέπεις μόνον όταν επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους (έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά) και όχι μέσω άλλης ή στο διαδίκτυο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, jkoukos είπε

Βάσει προδιαγραφών υποστηρίζει έως 1200Mbps αφού παίζει 2x2 στους 80Mhz (δεν υποστηρίζει 160Mhz). 

Είδες που το βρήκαμε το λάθος;!! 
το έχω ρυθμίσει στα 160mhz. Θα το βάλω στα 80 και θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω! 
ευχαριστώ!!

• Like 1
Δημοσ.

καλημέρα

Στο σπίτι που μένω στο Περιστέρι έχω VDSL cosmote αφού κανείς πάροχος δεν προσφέρει οπτική.

Μόλις είδα ότι μπορώ να έχω FTTH μέσω της ΔΕΗ και ας πούμε ότι κάνω αίτηση σήμερα.

Βάλε ότι χρειάζονται μέχρι 35 εργάσιμες για τη σύνδεση, βάλε και το καλοκάιρι καλό Σεπτέμβρη.

Τι γίνεται από τώρα μέχρι το Σεπτέμβρη;

Κόβεται άμεσα το internet και μένω κανά τρίμηνο χωρίς τίποτα ή περιμένουν πρώτα να συνδεθώ στη ΔΕΗ και μετά κόβουν την cosmote;

Δημοσ.

Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα και για όλα χρειάζεται δική σου αίτηση. Πρώτα περιμένεις να ενεργοποιηθεί η FTTH σύνδεση και κατόπιν διακόπτεις την υπάρχουσα VDSL.

Πρέπει να σκεφτείς και τον τηλεφωνικό αριθμό αφού η ΔΕΗ δεν παρέχει τηλεφωνία προς το παρόν.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά κάποιος σχετικός με θέματα παροχής Internet μου είπε ότι η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να δίνει εκεί που ακόμα άλλοι πάροχοι δεν δίνουν όπως πιο πάνω μέλος έγραψε για περιοχή Περιστερίου. 

Το ότι βέβαια ότι τουλάχιστον στην αρχή δεν δίνει τηλεφωνία ίσως για κάποιους αλλά όχι όλους είναι ένα πρόβλημα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

παιδια δεν ξερω για εσας αλλα εχω χασει ολλα τα hopes. εχουν περαση 2 μηνες που εκανα αιτηση και δεν με εχουν στηλει τιποτα... εχω ενα τεραστιο πρωβλημα με τον δρομο που ειμαι ουτε adsl2 ουτε adsl2+ ουτε vdsl. μονο για σκατα γραμμη που εβαλε ο οτε με το ζορει και ισα ισα ανοιγει το steam shop σε 5 λεπτα

Επεξ/σία από vasilismi35
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/6/2025 στις 7:47 ΜΜ, Karanikolis είπε

Είδες που το βρήκαμε το λάθος;!! 
το έχω ρυθμίσει στα 160mhz. Θα το βάλω στα 80 και θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω! 
ευχαριστώ!!

Τελικά όπου και να το ρυθμίσω το ap είτε 80 είτε 160mhz δεν αλλάζει κάτι. Την ίδια ταχύτητα πιάνει 700-730 μπροστά ακριβώς στο ap. 
δεν με πειράζει. Δεν ξέρω αν φταίει το τηλέφωνο 14 pro max. 
με καλώδιο είμαι κομπλέ 930 καρφωμένα 

Επεξ/σία από Karanikolis
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Karanikolis είπε

Τελικά όπου και να το ρυθμίσω το ap είτε 80 είτε 160mhz δεν αλλάζει κάτι. Την ίδια ταχύτητα πιάνει 700-730 μπροστά ακριβώς στο ap. 
δεν με πειράζει. Δεν ξέρω αν φταίει το τηλέφωνο 14 pro max. 
με καλώδιο είμαι κομπλέ 930 καρφωμένα 

Μα είναι λογικότατο και απορούσα με αυτό που είχες γράψει προηγουμένως. Όταν ορίζουμε στον Router 160MHz, όσες συσκευές το υποστηρίζουν συνδέονται σε αυτό το εύρος, ενώ οι υπόλοιπες σε όποιο χαμηλότερο έχουν δυνατότητα, Το κινητό που έχεις υποστηρίζει μέχρι 80Mhz και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό εκτός να το αλλάξεις.

Υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση. Κάποιο κινητό να υποστηρίζει 160Mhz αλλά όχι ο Router. Αυτό που εννοώ είναι ότι ΠΑΝΤΑ η ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ 2 συσκευών εξαρτάται από την χαμηλότερη ταχύτητα που υποστηρίζει η μία εξ αυτών. Και αυτό είναι θέσφατο ισχύοντας και στις ενσύρματες συνδέσεις.

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα!

Μολις σήμερα τελείωσε και σε μένα η εγκατάσταση 1000ρας, ενώ στο σπίτι (περιοχή Γερακας) υπάρχει ακόμα η Nova 100αρα μου με τηλεφωνία.

Ακριβώς διπλα στο ρούτερ, δεν είδα ποτέ ασύρματη ταχύτητα μεγαλύτερη των 600/620mb, ενώ το upload μου κυμαίνεται κοντά στο requested (420/500). Δυστυχώς στο σημείο που τοποθετήθηκε, δεν υπήρξε ακόμα η δυνατότητα δοκιμής με καλώδιο. Οι δοκιμές έγιναν με Galaxy S25 Ultra και Honor Magic V3, όποτε δεν τίθεται θέμα καλύτερης αξιοπιστίας client.. 

Στο ρουτερακι τώρα δοκιμάστηκε powerline (1300mbs max) με απόσταση ενός ορόφου για δοκιμή ethernet με 6ρι καλώδιο και στον σταθερό μου υπολογιστή είδα μαξ 30mb download 🙄😓.

Σαν ΑΣΧΕΤΟΣ από δικτυακά, μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει γιατί τέτοια απόκλιση, κυρίως στην μέτρηση από κοντά (ασύρματη);;; Ήδη επικοινώνησα με τον εκπρόσωπο που μου έκανε την προσφορά και την δήλωσε σαν τεχνική βλάβη. (Έπρεπε να πιάνετε την δηλωμενη σας ταχύτητα με αποκλιση 5% μαξ ήταν η απάντηση που πήρα).

Επίσης στον όροφο που έγινε η (ατυχής) δοκιμή του σταθερού υπολογιστή , τοποθετήθηκε και booster που μου έκαναν δώρο της ιδιας εταιρείας και είδα ταχύτητα 300/320 σε ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση, με το κουφό σε ολες τις περιπτώσεις, να είναι το upload , που κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το κατέβασμα. 

Και μια τελευταία ερώτηση ερασιτέχνη: γιατί πλέον δεν αναγνωρίζονται τα δύο κανάλια του ρουτερ 2.4/5ghz ξεχωριστά στην αναζήτηση απο τις ασύρματες συσκευές μου;; (Κάμερες, κινητά, εκτυπωτές κλπ); Υπάρχει καποια σχετική ρύθμιση ή η επιλογή γίνεται αυτόματα απο την κάθε συσκευή που πρέπει να συνδεθεί παρόλο που κάποιες δεν υποστηρίζουν την 5αρα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, AngryDonald είπε

γιατί πλέον δεν αναγνωρίζονται τα δύο κανάλια του ρουτερ 2.4/5ghz ξεχωριστά

Λογικά το modem/router έχει ρυθμιστεί έτσι. Αν θες το αλλάζεις.

Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις για τις ταχύτητες, οι μετρήσεις (και αυτό το 5% απόκλιση που σου είπαν) γίνονται ΠΑΝΤΑ ενσύρματα και ΠΑΝΤΑ απευθείας απ'το μόντεμ/ρούτερ.
Το powerline εξαρτάται απ'την καλωδίωση του σπιτιού προφανώς. Το ότι αναφέρει θεωρητικά "1300 max" είναι π@πάτζες για ουτοπικές συνθήκες που δεν υπάρχουν.

Για booster εννοείς το ZTE repeater που έχουν?

45 λεπτά πριν, AngryDonald είπε

με το κουφό σε ολες τις περιπτώσεις, να είναι το upload , που κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το κατέβασμα

Καθόλου κουφό σε ασύρματες συνδέσεις που έχουν μεγάλη διαφορά απ'την ονομαστική.
Ακόμη και με το κινητό δίπλα στο ρούτερ, βλέπεις d600/u420. 'Οταν έχει ασθενίσει το σήμα περισσότερο, κάτι σε d300/u270 είναι φυσιολογικότατο.

Επειδή αναφέρεις πως έχεις και ενεργή σύνδεση nova 100άρα, κλείσε το wifi απ'το ρούτερ αυτό και ξαναδές έστω και στο κινητό μέχρι να μπορέσεις να βάλεις κανένα laptop με καλώδιο. Το λιγότερο interference στον ίδιο χώρο θα σε βοηθήσει λογικά.

Επεξ/σία από flikifloki
  • Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, flikifloki είπε

Λογικά το modem/router έχει ρυθμιστεί έτσι. Αν θες το αλλάζεις.

Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις για τις ταχύτητες, οι μετρήσεις (και αυτό το 5% απόκλιση που σου είπαν) γίνονται ΠΑΝΤΑ ενσύρματα και ΠΑΝΤΑ απευθείας απ'το μόντεμ/ρούτερ.
Το powerline εξαρτάται απ'την καλωδίωση του σπιτιού προφανώς. Το ότι αναφέρει θεωρητικά "1300 max" είναι π@πάτζες για ουτοπικές συνθήκες που δεν υπάρχουν.

Για booster εννοείς το ZTE repeater που έχουν?

Καθόλου κουφό σε ασύρματες συνδέσεις που έχουν μεγάλη διαφορά απ'την ονομαστική.
Ακόμη και με το κινητό δίπλα στο ρούτερ, βλέπεις d600/u420. 'Οταν έχει ασθενίσει το σήμα περισσότερο, κάτι σε d300/u270 είναι φυσιολογικότατο.

Επειδή αναφέρεις πως έχεις και ενεργή σύνδεση nova 100άρα, κλείσε το wifi απ'το ρούτερ αυτό και ξαναδές έστω και στο κινητό μέχρι να μπορέσεις να βάλεις κανένα laptop με καλώδιο. Το λιγότερο interference στον ίδιο χώρο θα σε βοηθήσει λογικά.

Αρχικά υπερευχαριστώ για την ανταπόκριση και πληροφορίες!

Πολύ σωστά, είναι το ΖΤΕ που μου έδωσαν μαζί, που απ' ότι κατάλαβα θα είναι ο μόνος τρόπος για να δουλευτεί η σύνδεση στο σπίτι μου, 2 ορόφων και υπόγειο. Η δουλειά μέχρι τωρα γινόταν με powerline, το ρούτερ βρίσκεται στο υπόγειο, με τραγική κάλυψη στην περιοχή ακόμα και για ομιλία, η οποία εντός σπιτιού πραγματοποιείται ΜΟΝΟ me Vo-Wifi, το οποίο δεν γνωρίζω αν οι πάροχοι το υποστηρίζουν μέσω της ΔΕΗ, δεν εχει δοκιμαστεί ακόμα από εμένα.

Θα δοκιμαστεί αύριο και λαπτοπ απευθείας στο ρούτερ.

Συμπερασματικά λοιπόν είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις που βλέπω, δίπλα στο ρούτερ και μέσω του ενισχυτή;

Διαφημιστικά / προωθητικά τρικ ηταν οι δηλώσεις περί "σιγουρης" ονομαστικής 1000ρας ισχύς; Ή να πω απλά ευχαριστώ που με ούτε 20 ευρώ πετυχαίνω έστω τέτοιες ταχύτητες; (Θέλω απλά να αποκλειστεί η περίπτωση όντως τεχνικού προβλήματος)..

Δημοσ.
3 ώρες πριν, AngryDonald είπε

Διαφημιστικά / προωθητικά τρικ ηταν οι δηλώσεις περί "σιγουρης" ονομαστικής 1000ρας ισχύς; Ή να πω απλά ευχαριστώ που με ούτε 20 ευρώ πετυχαίνω έστω τέτοιες ταχύτητες; (Θέλω απλά να αποκλειστεί η περίπτωση όντως τεχνικού προβλήματος).

Στο ανέφερε και ο φίλος παραπάνω αλλά μάλλον το προσπεράσεις. Σε όλο τον πλανήτη η όποια εγγύηση στην ταχύτητα έχει να κάνει αποκλειστικά με ενσύρματη σύνδεση. Η ασύρματη είναι επικουρική και επ' ουδενί μπορεί να συγκριθεί με αυτή.

Και όταν λέμε ενσύρματη, εννοούμε με καλώδιο δικτύου κατευθείαν από την συσκευή στον Router και όχι με χρήση ενδιάμεσα PLC ή WiFi οποιαδήποτε μορφής.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...