Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

απαντήστε μου κι εμένα γιατι στη στερά η οπτική της ΔΕΗ είναι ψιλοεξαφανισμένη... πολύ καλές τιμές αλλά τι να τις κάνω αν δεν υπάρχει σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας ?
και επειδή τους πήρα οι απαντήσεις ήταν: ναι θα δουμε, το κοιτάμε κλπ κλπ

• Απαντ. 689
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, rhtoras said:

απαντήστε μου κι εμένα γιατι στη στερά η οπτική της ΔΕΗ είναι ψιλοεξαφανισμένη... πολύ καλές τιμές αλλά τι να τις κάνω αν δεν υπάρχει σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας ?
και επειδή τους πήρα οι απαντήσεις ήταν: ναι θα δουμε, το κοιτάμε κλπ κλπ

Γιατί κάνει μόνο 2 και κάτι ψιλά χρόνια έργα, ενώ πχ ο ΟΤΕ από το 2017.

Προφανώς δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές "φιλέτα" καθώς και σε αυτές που έχουν πιθανοτητες με 1 χλμ έργο να καλύψουν πολλαπλάσιους πελάτες.

Πχ η ΔΕΗ αν δεν κάνω λάθος άρχισε από το δήμο Περιστερίου ο οποίος έχει τουλάχιστον 133.600+ κατοίκους σε έκταση 10.05 km2. Ολόκληρος ο νομός Χαλκιδικής έχει 101.300+ κατοίκους (κι αραιά) σε έκταση 2918 km2. 

Που την συμφέρει να πάει πρώτα, αν όχι γενικότερα?

• Like 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Thresh είπε

Πάνω από 2 εκατ νοικοκυριά και επιχειρήσεις (δλδ 40+%), αλλά δυστυχώς ούτε ένα από αυτά στα Ιωάννινα που σε βλέπω, οπότε λογικό το post σου.

Είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού ΚΑΙ γεωγραφικού διαμερίσματος που δεν έχει ούτε 1 σπίτι κάλυψη FTTH, δεν ξέρω τι σκατά κάνουν...

Είμαστε κι εμείς μέσα σε αυτούς. Να μην παραπονιούνται μόνοι τους! Πολύγυρος Χαλκιδικής! 😭

• Super Moderators
Δημοσ.
35 minutes ago, prototypegr said:

Είμαστε κι εμείς μέσα σε αυτούς. Να μην παραπονιούνται μόνοι τους! Πολύγυρος Χαλκιδικής! 😭

True, αν και ο νομός Ιωαννίνων παίζει να μην έχει ούτε 1 κτίριο γενικότερα ενώ σε σας έχουν στα Ν.Μουδανιά.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Thresh είπε

True, αν και ο νομός Ιωαννίνων παίζει να μην έχει ούτε 1 κτίριο γενικότερα ενώ σε σας έχουν στα Ν.Μουδανιά.

Το τραγικό σε εμάς είναι ότι έχει σε οικισμό παραθεριστικό οπτική και δεν έχει σε εμάς. Και στα Ν. Μουδανιά δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα γράφουν, εξακριβωμένο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενεργοποιήθηκε και εμένα η υπηρεσία πριν μια εβδομάδα μετά από ένα μήνα από την υπογραφή του συμβολαίου.

Περιοχή Κηφισιά-Αθήνα.

Μέχρι τώρα οι εντυπώσεις μου ειναι αρκετά καλές, η δουλειά που έγινε στην εγκατάσταση ήταν προσεγμένη και οι τεχνικοί που ήρθαν ήταν ευγενέστατοι.

Η σύνδεση είναι σταθερή και η ταχύτητα αυτή που πρέπει.

Χρειάζεται πάντως καλύτερη εκπαίδευση στο προσωπικό στο τηλεφωνικό κέντρο μιας και κανα δύο φορές έπεσα σε άσχετους που φαινόταν πως δεν ξέραν καλά τη δουλειά τους.

Η τιμή πάντως είναι άκρως ανταγωνιστική, για να μη πω χάρισμα, ειδικά με τις χρεώσεις που παίζουν από τους υπόλοιπους παρόχους.

Αυτό που δεν ξέρω, είναι η ποιότητα τεχνικής υποστήριξης μετά την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας.

Ίδωμεν.

Επεξ/σία από knight77
  • Like 1
Δημοσ.
10 hours ago, kata_tixi said:

εχεις καπου τα στοιχεια; εννοω καπου που να το λεει καποια ανεξαρτητη αρχη κτλ;image.png.2a8396bcbd46c27a661217e0f06fccaa.png

Μια χαρά στα λέει ο Thresh, χωρίς βέβαια να υποστηρίζει ότι όλα είναι καλώς στην χώρα μας. Ωστόσο έχει σημασία ο χρόνος και ο τρόπος άντλησης των δεδομένων. Και επειδή το έψαξα, έχουν ληφθεί (κύρια πηγή) από το Okla και αφορούν δεδομένα έως Ιούνη 2022. Σήμερα η ίδια πηγή ανεβάζει την μέση ταχύτητα για την χώρα μας στα 70,79Mbps, τα στοιχεία του οποίου συμφωνούν με τις ετήσιες αναφορές της ΕΕΤΤ (τελευταία του 2024) που υποβάλλονται και στην ΕΕ.

Το 2022 στην περιοχή μου δεν είχαμε FTTH. Το δίκτυο αναπτύχθηκε τέλος 2022 και ξεκίνησαν οι πρώτες συνδέσεις αρχές 2023. Τότε έβαλα 100άρα σύνδεση που σήμερα είναι 300άρα. Στην οικοδομή μας έχουμε 24 διαμερίσματα και 4 καταστήματα, με απλά λόγια 100% κάλυψη, ωστόσο μόνον 8 από τα διαμερίσματα και 3 από τα καταστήματα έχουν σύνδεση FTTH (ποσοστό 39%) και μόλις μία με Gigabit σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η μέση ταχύτητα με αργό ρυθμό, διότι ενώ υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές εν τούτοις οι χρήστες σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν για διάφορους λόγους συνδεδεμένοι σε χαμηλές ταχύτητες του xDSL, ενώ ακόμη και στο FTTH δεν χρησιμοποιούν την μέγιστη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης.

10 hours ago, kata_tixi said:

το ποιντ για να το κλεισουμε παντως ειναι οτι το σταρλινκ ειναι ενας ακομα ανταγωνιστης που πιεζει τους αλλους. και το 40% δεν ισχυει.

Το Starlink δεν ανταγωνίζεται (και ούτε μπορεί) τις συνδέσεις οπτικών ινών. Έχει πεδίο δόξης λαμπρό όπου δεν υπάρχουν σταθερές (ή κινητής 5G) και αξιόπιστες συνδέσεις άνω των 100Mbps.

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, jkoukos είπε

Μια χαρά στα λέει ο Thresh, χωρίς βέβαια να υποστηρίζει ότι όλα είναι καλώς στην χώρα μας. Ωστόσο έχει σημασία ο χρόνος και ο τρόπος άντλησης των δεδομένων. Και επειδή το έψαξα, έχουν ληφθεί (κύρια πηγή) από το Okla και αφορούν δεδομένα έως Ιούνη 2022. Σήμερα η ίδια πηγή ανεβάζει την μέση ταχύτητα για την χώρα μας στα 70,79Mbps, τα στοιχεία του οποίου συμφωνούν με τις ετήσιες αναφορές της ΕΕΤΤ (τελευταία του 2024) που υποβάλλονται και στην ΕΕ.

Το 2022 στην περιοχή μου δεν είχαμε FTTH. Το δίκτυο αναπτύχθηκε τέλος 2022 και ξεκίνησαν οι πρώτες συνδέσεις αρχές 2023. Τότε έβαλα 100άρα σύνδεση που σήμερα είναι 300άρα. Στην οικοδομή μας έχουμε 24 διαμερίσματα και 4 καταστήματα, με απλά λόγια 100% κάλυψη, ωστόσο μόνον 8 από τα διαμερίσματα και 3 από τα καταστήματα έχουν σύνδεση FTTH (ποσοστό 39%) και μόλις μία με Gigabit σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η μέση ταχύτητα με αργό ρυθμό, διότι ενώ υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές εν τούτοις οι χρήστες σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν για διάφορους λόγους συνδεδεμένοι σε χαμηλές ταχύτητες του xDSL, ενώ ακόμη και στο FTTH δεν χρησιμοποιούν την μέγιστη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης.

Το Starlink δεν ανταγωνίζεται (και ούτε μπορεί) τις συνδέσεις οπτικών ινών. Έχει πεδίο δόξης λαμπρό όπου δεν υπάρχουν σταθερές (ή κινητής 5G) και αξιόπιστες συνδέσεις άνω των 100Mbps.

ξανα λεω οτι ειανι ενα παικτης ακομα που ανταγωνιζεται. απο εκει και περα προφανως το καλωδιο ειναι καλυτερο τι συζηταμε; το 5g δεν με τα πακετα που εχουμε στην ελλαδα δεν ειναι καν επιλογη με τα limit και τις ταχυτητες σε ωρες αιχμής. ξανα λεω το point ειναι οτι μπαινουν παικτες και υπαρχει ανταγωνισμος οπως και μπαινει και η δεη κτλ. 

20 ώρες πριν, Thresh είπε

To VDSL το έφερες ως παράδειγμα ότι δεν πιάνουν αυτά που τους τάζουν, στο FTTH δεν ισχύει αυτό. Από την στιγμή που υπάρχει τελίτσα/διαθεσιμότητα, κάνεις αίτηση, γίνεται εγκατάσταση με οπτική μέσα στο σπίτι και πιάνεις την ονομαστική ταχύτητα του προγράμματος που πληρώνεις.

Οι τελίτσες αυτές αντιστοιχούν σε πάνω από 2 εκατ οικίες/επιχειρήσεις, για την "ακρίβεια" πάνω κάτω 2.5 εκατ. Αν ρωτήσεις το chatgpt πόσες είναι οι οικίες στην Ελλάδα θα σου βγάλει το νούμερο με βάση την απογραφή του 2021 και θα υπολογίσεις το ποσοστό.

Ναι προφανώς το Starlink είναι εξαιρετικός ανταγωνιστής και σωτήριο για δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην Ελλάδα, 2η επιλογή για μένα μετά το FTTH, με το 5G να είναι η 3η και τελευταία το VDSL.

Απλά πιέζει κυρίως τα "προϊόντα" και τις τιμές τους για περιοχές που δεν έχουν FTTH και FTTC. Πχ αυτό το "5G WiFi" που έβγαλε η Cosmote (και δεν εμπιστεύομαι καθόλου), έριξε την τιμή, ανέβασε τις ονομαστικές ταχύτητες (αν τις πιάσουν) κι έδωσε και δυνατότητα για δωρεάν εξοπλισμό. Γι' αυτό πετάει και τις μπηχτές της στις διαφημίσεις του συγκεκριμένου, για τα υπόλοιπα όμως δεν άνοιξε μύτη εξαιτίας του.

Δυστυχώς το FTTH το πιέζουν μόνο ανταγωνιστικά μεγάλα δίκτυα οπτικών. Γι' αυτό όταν έσκασε πέρσι φήμη ότι η ΔΕΗ θα δώσει 50% upload έτρεξε ο ΟΤΕ (και πακέτο οι υπόλοιποι) να το αυξήσουν και γι' αυτό με τις τιμές που προσφέρει πλέον η ΔΕΗ θα τους αναγκάσει να ρίξουν τις δικές τους πολύ συντομότερα από ότι σκόπευαν.

Σκέψου ότι χωρίς κάποια ανακοίνωση, ο ΟΤΕ προσφέρει FTTH μέσω δικτύου ΔΕΗ, δεν τον παίρνει να μένει εκτός. Τώρα αν τον επιλέγει κάποιος με υπερδιπλάσια τιμή ενώ μπορεί να βάλει ΔΕΗ, άλλου παπά ευαγγέλιο. 😛

ναι συμφωνω με αυτα που λες απλα ξανα λεω οτι γνωριζω περιπτωσεις οπου σε ftth υπαρχαν προβληματα.

προφανως το ftth ειναι το καλυτερο απλα οταν παιζει μονη της η Vodafone και ο οτε και εκει που ειχαν 50κ σπιτια στα 10mb και αυτα ερχεται το σταρλινκ και τα παιρνει και μετα σκαει η δεη και λεει 20 ευρω ftth εεε ειναι μεγαλος ανταγωνισμός. + οτι με σταρλινκ οποιος ειναι σε μερη που δεν θελει συνεχεια το ιντερνετ κτλ ειναι μονοδρομος. ελπιζουμε να ερθουν και αλλες εταιριες και να σπασει το καρτελ αυτο.

• Super Moderators
Δημοσ.
22 minutes ago, kata_tixi said:

οπου σε ftth υπαρχαν προβληματα.

Αυτά είναι συνήθως είτε από κακές ενώσεις στην εγκατάσταση είτε από κόψιμο ίνας λόγω έργων στους δρόμους.

Τα οποία και στις 2 περιπτώσεις φτιάχνονται όπως πρέπει, όχι σαν το χαλκό.

Δημοσ.

Καλησπέρα!
Βρίσκομαι σε φάση απόφασης σχετικά με FTTH και θα ήθελα τη γνώμη σας:
Έχω τώρα VDSL Cosmote (με PPPoE σε UDM) και το συμβόλαιο λήγει σύντομα. Εξετάζω δύο σενάρια:

• Να προχωρήσω σε FTTH μέσω Cosmote
  • Να πάω σε ΔΕΗ Fiber (εναέρια)

Είμαι σε διπλοκατοικία ιδιόκτητη και όπως ανέφερα έχω Unifi UDM (προσεχώς UDM-SE).

Ερωτήματα:

1. Πρακτικά τι πρέπει να ζητήσω να μπει τώρα ώστε αργότερα να μην έχω προβλήματα με άλλον πάροχο (έχω διαβάσει για BEP, σωλήνες, οδεύσεις, spare ίνες κ.λπ. και κάπου χάθηκα);
  2. Θέλω να αποφύγω διπλό NAT. Τώρα κάνω PPPoE στο UDM. Με ΔΕΗ τι κάνουμε; Πρέπει να έχω static IP? Επίσης αυτό με το ΟΝΤ δε το κατάλαβα πως βοηθάει.
  3. Από ανταπόκριση σε τεχνικά ζητήματα πως είναι τελευταία; 
  4. Τι μετρήσεις κάνουν οι τεχνικοί κατά την εγκατάσταση; Μετρούν dB ή attenuation; Τι θεωρείται καλό "σήμα" στην περίπτωση FTTH;

Ευχαριστώ!!!

Δημοσ.

Τα πιο τεχνικά ας τα πουν οι πιο διαβασμένοι για να μη πω τίποτα λάθος όμως μπορώ να σου πω τα εξής από την εμπειρία μου και τα λίγα που ξέρω.

5 ώρες πριν, acmegr7 είπε

Πρακτικά τι πρέπει να ζητήσω να μπει τώρα ώστε αργότερα να μην έχω προβλήματα με άλλον πάροχο (έχω διαβάσει για BEP, σωλήνες, οδεύσεις, spare ίνες κ.λπ. και κάπου χάθηκα);

Η ΔΕΗ βάζει στο ισόγειο ενα BEP και ενα MOB. Η εγκατάσταση της ΔΕΗ θα είναι ανεξάρτητη από τους άλλους παρόχους. Δλδ άμα γυρίσεις σε Cosmote τουλάχιστον όπως έχουν τώρα τα δεδομένα θα γίνει δεύτερη εγκατάσταση από την Cosmote με δικές της ίνες, εκτός αν έχει το κτήριο οπτική ήδη (Smart Readiness κλπ)

Από ανταπόκριση σε τεχνικά ζητήματα πως είναι τελευταία; 

Προσωπικά σχετικά ικανοποιημένος. Πέρα από μερικά μικροπροβληματάκια κατά την εγκατάσταση, το τηλ κέντρο ειναι 24/7 και έχει τύχει να τους πάρω 12μιση το βράδυ και να έχω λύση στο 5λεπτο.

Η ΔΕΗ απλώς δεν έχει τηλεφωνία, αμα τη χρειάζεσαι κοίτα να την πάς σε κάποιον VOIP πάροχο.

Επίσης αυτό με το ΟΝΤ δε το κατάλαβα πως βοηθάει.

Απλά θα μπορείς να κουμπώσεις κατευθείαν τον δικό σου εξοπλισμό στο πριζάκι, χωρίς να χρειάζεσαι ρούτερ ΔΕΗ και παραπάνω configuration.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, acmegr7 είπε

Βρίσκομαι σε φάση απόφασης σχετικά με FTTH και θα ήθελα τη γνώμη σας:
Έχω τώρα VDSL Cosmote (με PPPoE σε UDM) και το συμβόλαιο λήγει σύντομα. Εξετάζω δύο σενάρια:

• Να προχωρήσω σε FTTH μέσω Cosmote
  • Να πάω σε ΔΕΗ Fiber (εναέρια)

Καταρχήν η οικοδομή σου είναι σε περιοχή που καλύπτεται; Αν ναι, υπάρχουν προσφορές από όλους τους παρόχους; Για παράδειγμα η ΔΕΗ δεν δίνει σύνδεση από άλλον πάροχο. Ο έλεγχος θα σου δείξει με ποιον μπορείς να προχωρήσεις.

Υπόψη ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος τους έτους, η ΔΕΗ παρέχει μόνον σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι τηλεφωνία. Μπορείς βέβαια να κάνεις φορητότητα τον αριθμό σε κάποιον ελληνικό VoIP πάροχο, αν δεν θέλεις να  τον χάσεις.

6 ώρες πριν, acmegr7 είπε

Είμαι σε διπλοκατοικία ιδιόκτητη και όπως ανέφερα έχω Unifi UDM (προσεχώς UDM-SE).

Ερωτήματα:

1. Γίνεται υποχρεωτικά εγκατάσταση σε όλη την οικοδομή, την οποία χρησιμοποιούν (με μερικές εξαιρέσεις) όλοι οι πάροχοι. 

2. Ανάλογα τον πάροχο μπορεί να έχεις κανονική δημόσια ΙΡ ή όχι. Πάντως σε λίγο καιρό όλοι οι πάροχοι θα δίνουν συνδέσεις σε CGNAT. To ONT είναι μία συσκευή διασύνδεσης που κάνει την "μετάφραση" των πακέτων που διακινούνται στην οπτική ίνα σε ψηφιακά ΙΡ πακέτα και αποτελεί το σημείο τερματισμού του δικτύου του παρόχου.

Ανάλογα τον πάροχο και το πακέτο σύνδεσης, ενδέχεται το ΟΝΤ να συμπεριλαμβάνεται στον Router, αν και συνήθως είναι ξεχωριστή. Μπορείς να ζητήσεις να σου δώσουν ξεχωριστό ΟΝΤ ώστε την κλήση ΡΡΡ να την κάνει ο δικός σου Router.

3. Στην πλειοψηφία δεν υπάρχουν προβλήματα όπως στις DSL συνδέσεις και είναι ευκολότερη η αποκατάστασή τους.

4.  Δεν υπάρχει συγχρονισμός όπως στο DSL. Μετράται η ισχύς σε dBm  με όρια -8 έως -28 dBm. Συνήθως παίζει μεταξύ -15 έως -20 και κάτω από -25 κάνουν επιπλέον ελέγχους.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...