Η_κοντη Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Χαίρεται, Τρία χρόνια πριν η μαμά μου σταμάτησε την δουλειά και συνεπώς έκοψε επαφές με τους φίλους της από εκεί. Σταμάτησε για να προσέχει τον μπαμπά της που κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Ταυτόχρονα περνουσε και κλιμακτήριο και μπηκαμε σε καραντίνα λόγω κοβιντ. Μέσα στην καραντίνα εμαθε ένα πολυ δυσάρεστο νέο από τον αδερφό μου για την πρόσωπικη του ζωή αλλά δεν αντέδρασε. Γενικά είναι άνθρωπος που κρατάει τα παντα μέσα της και δεν εκφράζεται ποτε όσο στενοχωρημένη και να είναι. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ξεκίνησε να ξεχναει, επαναλαμβάνεται και τα τελευταία δυο μπερδέυει πολυ τον λόγο της. Δηλαδή σκέφτεται πραγματα αλλά δεν μπορεί να τα πει και κολλάει. Επειδή στην αρχή που το παθαινε αυτο της φωνάζαμε και γενικά και με τον πατέρα μου που είναι πολυ νευρικός σαν χαρακτήρας φαινόταν ότι την έπιανε πανικος και όταν ξεχνουσε κάτι, έσβηνε τελείως. Αποφασίσαμε να την πάμε σε ένα πολυ καλο νευρολόγο προσφατα και της έβαλε ασκήσεις πολυ ευκολες αλλά δεν τις κατάφερε όλες. Μου είπε μετά ότι αγχωθηκε επειδή ήταν και ο μπαμπας μου μπροστά. Ο γιατρός την έβαλε να κάνει μαγνητική εγκεφάλου και αυχένα η οποία βγήκε καθαρή. Και μας είπε πως είτε έχει άνοια ή ένα αυτοάνοσο που μπορεί να περασει σε 2 χρόνια με την χορήγηση μεγάλης ποσοτητας κορτιζόνης. Θα μπει για εξετάσεις στο νοσοκομείο και για να της παρουν ενα υγρό από τον εγκέφαλο από ότι μας είπε και θα μιλήσει και σε ψυχολόγο. Εμένα μου φάνηκε περιεργο με καθαρή μαγνητική να λέει πως έχει άνοια ετών 54 και πηγα σε ένα παθολογο. Μου είπε πως είναι όντως άνοια και δεν σήκωνε κουβέντα σε οτιδήποτε άλλο. Εξελίσεται ραγδαία και έχει μικρό περιθωριο ζωής όπως ενημερώθηκα.Φευγοντας μου λέει ευχόμαι όντως να ειναι αυτοάνοσο. Ήταν πολυ ψυχρός αλλά φαντάζομαι έχει τυχει να τα λέει πολλες φορες οπότε δεν μπορεί να μου χαιδεψει τα αυτιά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει περάσει κάποιος κάτι παρόμοιο. Δεν έχει κάνει ακόμα τις εξετάσεις αλλά ευχομαι να είναι τελικά κάτι αυτοάνοσο. Αν ξέρει οποιοσδήποτε κάτι για την νεανική άνοια θα το εκτιμουσα να μου πει. Εχω χάσει τον κόσμο μου αυτές τις μέρες. Σας ευχαριστω πολυ.
bill999r Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Όντως το καλό σενάριο είναι να είναι αυτοάνοσο. Η άνοια σε μικρή ηλικία όντως είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση αλλά η έγκαιρη διάγνωση και λήψη αγωγής σίγουρα θα καθυστερήσει την εξέλιξη. Η αντιμετώπιση είναι αντίστοιχη του Αλτσχάιμερ. Ελπίζω να είναι κάτι παροδικό κ πειρατικό.
Uptheirons Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν εχω κατι να σου πω παρα μονο καλη δυναμη, πολλη υπομονη κι οτι ευχομαι να ειναι κατι περαστικο οπως εδωσε πιθανοτητα ο γιατρος. Να την προσεχετε. Επεξ/σία 8 Σεπτεμβρίου 2022 από Uptheirons 2
dbrillis Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Στη μητέρα της συζύγου μου (πεθερά μου) ο νευρολογος της εχει συνταγογραφησει κατι αυτοκόλλητα που πρέπει να τα κολλάει καθε μερα με ευλάβεια. Παρτε και αλλες γνώμες εαν μπορειτε.
HALF EVIL Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Σίγουρα έχεις την συμπάθεια όλων μας , αλλά ειλικρινά εκτιμάς ότι θα μάθεις περισσότερα πράγματα ρωτώντας κάποιους άσχετους εδώ , μέσα σε τρεις τέσσερεις γραμμές, παρά να κάνεις μια έρευνα μόνη σου στο διαδίκτυο όπου σίγουρα θα υπάρχουν αξιόπιστες και λεπτομερείς πληροφορίες;
Η_κοντη Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Εχω ψάξει ήδη τόσες μέρες τα παντα. Απλά έγραψα σε περιπτωση που έχει περάσει κάποιος κάτι παρομοιο.. 1
@pnea1973 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Και άλλη γνώμη.. Πάρτε και άλλη γνώμη.. 2
washcloud Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, Η_κοντη είπε Αν ξέρει οποιοσδήποτε κάτι για την νεανική άνοια θα το εκτιμουσα να μου πει. Εχω χάσει τον κόσμο μου αυτές τις μέρες. ...δεν ζήσαμε πρόωρη άνοια, αλλά με την πεθερά (άνω των 90) τραβήξαμε μεγάλο ζόρι. Άρα δεν γράφω για να σου πω για την περίπτωση που ρωτάς, αλλά κάτι γενικότερο : α) ...το τί έχει τελικά και τί δεν έχει, προφανώς μέσα από γιατρούς ΘΑ (...;) το βρείτε. Που σημαίνει ξεκινάει γολγοθάς ΓΙΑ ΕΣΑΣ. Διότι δεν υποφέρουν τόσο οι πάσχοντες από ζητήματα άνοιας, αλλά οι γύρω τους. Και η πρώτη ανηφόρα είναι το τρέξιμο συνέχεια, δεξιά-αριστερά σε γιατρούς. Προφανώς όπως ήδη σου είπαν, να πάρετε και 2η, και 3η, και όσες γνώμες σας παίρνει να πάρετε. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τα οικονομικά σας, τις αντοχές σας σαν άνθρωποι, και γενικά τις δυνατότητές σας να "τρέχετε". Κάπου όμως πρέπει να το ΧΩΝΕΨΕΤΕ, αφού καθίστε και συζητήσετε όσοι εμπλέκεστε άμεσα, ότι είτε αυτοάνοσο είναι, είτε "άνοια κανονική", ότι η ζωή σας θ' αρχίσει ν' αλλάζει προς το πιο δύσκολο, "έτσι στα καλά καθούμενα". Κάτι που αργά ή γρήγορα είναι αναπόφευκτο άλλωστε, αφού αυτή είναι η @&$#&@&^5 μοίρα του ανθρώπου. Άρα από την μια ΠΡΕΠΕΙ να το δείτε όσοι εμπλέκεστε ως "καλύτερα όσο νωρίτερα", διότι φαντάσου να περνάνε τα χρόνια, να φεύγουν τα δικά σου κουράγια ΚΑΙ αν πρέπει να τρέχεις/να φροντίζεις και τους πιο ηλικιωμένους σου.... β) ...σχετικά με τον "κόσμο σου" : πρέπει επίσης να ΧΩΝΕΨΕΙΣ ότι τα όριά σου έχουν,,,όρια. οτι δεν μπορείς να κάνεις ούτε τα πάντα, ούτε για,,,πάντα. Δηλαδή αν "αποδεχτείς" ό,τι σου φέρνει "η μοίρα". Όπως το ότι "η ζωή σου είναι δική σου" και να "αποστσσιοποιηθείς", σχετικά, από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος δικός σου, εν προκειμένω η μητέρα σου. Δηλαδή να ΠΑΨΕΙΣ με άλλα λόγια "να χάνεις τον κόσμο σου"....Προφανώς σου ακούγεται από σκληρό έως "αναισθησία" αυτό που σου λέω, αλλά είναι για καλό σου. Και όχι μόνο : όσο πιο καλά θα είσαι, τόσο πιο καλά θα μπορέσεις ν' ανταποκιθείς στον "γολγοθά" που είπα. Άρα θα πρέπει να μάθεις να μην σε αγγίζει ΤΟΣΟ, ψυχικά, όλο αυτό. Με άλλα λόγια, θα πρέπει "να συνεχίσεις να ζεις την ζωή σου", ΟΣΟ πιο κοντά σε αυτό που είχες συνηθίσει, γιατί η κατάσταση της μαμάς είναι δυνητικά σαν να βουλιάζει σε κινούμενη άμμο και τραβάει μαζί και όσους προσπαθούν να της δώσουν χείρα βοηθείας. Άρα ΔΕΝ λεώ "να μην νοιάζεσαι", ούτε "να μην τρέχεις", αλλά κάπου να "αποδεχτείς" Ο,ΤΙ τυχόν σου φέρει το μέλλον. Και να ΜΗΝ εξοντώνεσαι προσπαθώντας να βοηθήσεις : η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως σαν να προσπαθείς να γεμίσεις άπατο πηγάδι. Τέλος, αν όντως ισχύσει το χειρότερο σενάριο, να ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι να χρειαστεί σε κάποια φάση ιδιωτική περίθαλψη (σε,,,"δημόσιες δομές", απλά το ξεχνάς...). Διότι όσο και να το θέλεις/θέλετε, από κάποιο σημείο και μετά παύει η κατάσταση ενός ανοϊκού να είναι διαχειρίσιμη από τους οικείους του (αν και προφανώς εξαρτάται από το πώς ακριβώς εκδηλώνεται η πάθηση). Το οποίο σημαίνει μέσες-άκρες πάνω από χιλιάρικο μηνιαίως. Και όσο πιο "κατάλληλη" είναι, τόσο το κόστος ανεβαίνει (γενικά κάτω από 1.5Κ δύσκολα...). Κουράγιο, εύχομαι τα καλύτερα, και τα αποπάνω κράτα τα, κι ας μην σου χρειαστούν (..."άμεσα"...). 2
LiquidTroll Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Πριν λίγο καιρό έχασα τον πατέρα μου, μετά απο 5 χρόνια άνοιας. Πραγματικά αυτά τα 5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, τραβήξαμε πολλά. Ταλαιπωρήθηκε ο άνθρωπος, και όλοι τριγύρω του Αν τελικά είναι άνοια, τότε έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας. Πολύ! Μια ευγενική παράκληση: MHN την πετάξετε σε κανα ίδρυμα, ειλικρινά δηλαδή, το τι έχω δει και ακούσει τα τελευταία χρόνια με έχει σοκάρει.
Η_κοντη Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 14 ώρες πριν, Η_κοντη είπε Χαίρεται, Τρία χρόνια πριν η μαμά μου σταμάτησε την δουλειά και συνεπώς έκοψε επαφές με τους φίλους της από εκεί. Σταμάτησε για να προσέχει τον μπαμπά της που κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Ταυτόχρονα περνουσε και κλιμακτήριο και μπηκαμε σε καραντίνα λόγω κοβιντ. Μέσα στην καραντίνα εμαθε ένα πολυ δυσάρεστο νέο από τον αδερφό μου για την πρόσωπικη του ζωή αλλά δεν αντέδρασε. Γενικά είναι άνθρωπος που κρατάει τα παντα μέσα της και δεν εκφράζεται ποτε όσο στενοχωρημένη και να είναι. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ξεκίνησε να ξεχναει, επαναλαμβάνεται και τα τελευταία δυο μπερδέυει πολυ τον λόγο της. Δηλαδή σκέφτεται πραγματα αλλά δεν μπορεί να τα πει και κολλάει. Επειδή στην αρχή που το παθαινε αυτο της φωνάζαμε και γενικά και με τον πατέρα μου που είναι πολυ νευρικός σαν χαρακτήρας φαινόταν ότι την έπιανε πανικος και όταν ξεχνουσε κάτι, έσβηνε τελείως. Αποφασίσαμε να την πάμε σε ένα πολυ καλο νευρολόγο προσφατα και της έβαλε ασκήσεις πολυ ευκολες αλλά δεν τις κατάφερε όλες. Μου είπε μετά ότι αγχωθηκε επειδή ήταν και ο μπαμπας μου μπροστά. Ο γιατρός την έβαλε να κάνει μαγνητική εγκεφάλου και αυχένα η οποία βγήκε καθαρή. Και μας είπε πως είτε έχει άνοια ή ένα αυτοάνοσο που μπορεί να περασει σε 2 χρόνια με την χορήγηση μεγάλης ποσοτητας κορτιζόνης. Θα μπει για εξετάσεις στο νοσοκομείο και για να της παρουν ενα υγρό από τον εγκέφαλο από ότι μας είπε και θα μιλήσει και σε ψυχολόγο. Εμένα μου φάνηκε περιεργο με καθαρή μαγνητική να λέει πως έχει άνοια ετών 54 και πηγα σε ένα παθολογο. Μου είπε πως είναι όντως άνοια και δεν σήκωνε κουβέντα σε οτιδήποτε άλλο. Εξελίσεται ραγδαία και έχει μικρό περιθωριο ζωής όπως ενημερώθηκα.Φευγοντας μου λέει ευχόμαι όντως να ειναι αυτοάνοσο. Ήταν πολυ ψυχρός αλλά φαντάζομαι έχει τυχει να τα λέει πολλες φορες οπότε δεν μπορεί να μου χαιδεψει τα αυτιά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει περάσει κάποιος κάτι παρόμοιο. Δεν έχει κάνει ακόμα τις εξετάσεις αλλά ευχομαι να είναι τελικά κάτι αυτοάνοσο. Αν ξέρει οποιοσδήποτε κάτι για την νεανική άνοια θα το εκτιμουσα να μου πει. Εχω χάσει τον κόσμο μου αυτές τις μέρες. Σας ευχαριστω πολυ. Όσοι δικοί σας είχαν άνοια είχαν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα; τουλάχιστον στην αρχή;
Super Moderators billdanos Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2022 Το λέμε συνεχώς κάθε φορά: για τόσο σοβαρά θέματα ΔΕΝ είναι καλό να ρωτάτε σε φορουμς κλπ μιας και η κάθε περίπτωση είναι εντελώς ξεχωριστή και μπορεί να οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα που μόνο καλό δεν θα σας κάνουν. Θα πρέπει να απευθύνεστε στους ειδικούς επιστήμονες και αυτοί θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα και αν κάτι δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να ζητήσετε και δεύτερη και τρίτη γνώμη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις