Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σκέφτομαι να δώσω καταταρκτήριες για αυτές τις 2 σχολές.

1. Θεωρείτε κάποια "καλύτερη" από την άλλη;

2. Πιθανόν να μην έχω χρόνο να παρακολουθήσω δια ζώσης τα περισσότερα μαθήματα, λόγω δουλειάς. Υπάρχει αυτη η επιλογή ή είναι υποχρεωτική η παρουσία και αυτομάτως θα κοπώ λόγω απουσιών;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, yannis27gr είπε

2. Πιθανόν να μην έχω χρόνο να παρακολουθήσω δια ζώσης τα περισσότερα μαθήματα, λόγω δουλειάς. Υπάρχει αυτη η επιλογή ή είναι υποχρεωτική η παρουσία και αυτομάτως θα κοπώ λόγω απουσιών;

Μόνο σε εργαστήρια από όσο ξέρω είναι υποχρεωτική η παρουσία. Γενικά για τα Πανεπιστήμια μιλάω...όχι τα συγκεκριμένα που ρωτάς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θεωρώ πως εφόσον θέλεις σπουδές Πληροφορικής απλώς, καλύτερα να πας ΑΠΘ.

Υποχρεωτικά είναι μόνο κάποια εργαστήρια, ή τουλάγιστον ήταν μέχρι και 3 χρόνια πριν που ήμουν φοιτητής. Κυρίως στα πρώτα εξάμηνα και ήταν λίγα τα μαθήματα που το απαιτούσαν.

Επεξ/σία από Asevastos
  • Like 2
Δημοσ.

Ακολουθεί rant, οπότε το βάζω σε σπόιλερ για να μη φαίνεται σεντόνι.

Spoiler

Μιας και έχω τελειώσει πληρ. στο παμακ (δεν λέω χρονολογία, αρκεί να πω ότι "δίδασκαν" προγραμματισμό σε dos 6 και pascal).

Είναι ένα αξιοπρεπές πανεπιστημιακό τμήμα. Και λέω αξιοπρεπές, διότι απλά είναι πανεπιστημιακό - και αυτό έχει μια σχετική βαρύτητα. Μέχρι εκεί.

Ακόμα και σήμερα, βλέπω ότι ουσιαστικά διατηρούν μια αναλογία 60/40 μεταξύ μαθημάτων πληροφορικής και μιας ακαθόριστης οικονομικής/logistics/management/στατιστικής νοοτροπίας που είναι εντελώς αδιέξοδη και άνευ νοήματος. Στο χωριό μου το λένε "jack of all trades, master of none". Λίγο απ'όλα, εμβάθυνση στο τίποτα.

Επίσης, κοίταξα το τρέχον πρόγραμμα σπουδών. Βλέπω ότι ο Ρουμελιώτης κάνει ακόμα τα 2 βασικότερα εισαγωγικά μαθήματα (αρχιτεκτονική υπολογιστών / λειτ. συστήματα). Εντελώς ακατάλληλος για να διδάξει αυτά τα στοιχειώδη που απαιτεί η επιστήμη. Τα λειτουργικά συστήματα έπρεπε να είναι αμιγώς εργαστηριακό μάθημα με αυστήρη εξέταση ΜΟΝΟ με εργασία σε ένα RTOS. Αυτός κάνει θεωρία από ένα χαζοβιβλίο και πετάει κάτι εντελώς άκυρες ερωτήσεις στις εξετάσεις. Ανάθεμα εάν ξέρει πόσο χαντακώνει τους σπουδαστές. Έπρεπε να κάνω μεταπτυχικό στο παπει, να μάθω assembly/er για RISC επεξεργαστές ώστε να καταλάβω θεμελιώδη πράγματα που αγνούσα. Και τα έμαθα the hard way (ο κ*λος μου έγινε επίπεδος από το διάβασμα που έκανα για να περάσω, μιλούσε ο καθηγητής για semaphores και εγώ νόμιζα ότι έψαχνε σημαιοφόρους για παρελάσεις).

Ψηφιακή σχεδίαση... Να ξέρεις λίγο vhdl, κάτι. Τελειώνεις τη σχολή και δεν ξέρεις να σχεδιάσεις έναν απλό πολυπλέκτη, έναν bit shifter. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, Εφόσον δεν διδαχθείς ΠΩΣ δουλεύει ένας υπολογιστής δεν θα γίνεις ποτέ καλός προγραμματιστής.

Επιπλέον, δε νοείται πρόγραμμα πληροφορικής χωρίς τουλάχιστον ένα μάθημα για βάσεις δεδομένων ανά εξάμηνο. Πλέον, πρέπει να παίζεις στα δάχτυλα sql και nosql. Και να έχεις εμβαθύνει σε oracle/sql server/mysql... access ρε αδερφε. Ούτε επιφανειακά δεν θα ακουμπήσεις τέτοια πράματα στο παμακ. Να παίζεις στα δάχτυλα ένα integrated εργαλείο, έστω ένα eclipse, να σε αναγκάζουν με το στανιό να το μάθεις. Ουδείς θα σε ρωτήσει στην αγορά εργασίας εάν γνωρίζεις γραμμικό προγραμματισμό, τεχνικές συντομότερου μονοπατιού, θεωρίες παιγνίων και τεχνολογίες blockchain. Αυτά είναι για συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένο iq - και πολύ δυνατό background στα μαθηματικά. Ούτε τα prerequisites δεν θα έχεις σαν εφόδιο από το παμακ.

Για δουλειές σε πόστα που έχουν να κάνουν με οικονομικά/λογιστική/marketing; Δεν παίζει. Απλά δεν θα ξέρεις τί σου γίνεται - αν και τυπικά θα έχεις κάποια προσόντα.

Βασικά σου λέω να ΜΗΝ πας στο παμακ. Στο απθ, τουλάχιστον θα λες ότι είσαι μηχανικός - με ότι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Και θα κάνεις σίγουρα περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι το 95% ενός προγράμματος πληροφορικής.

Σχετικά με τις απουσίες, δεν ξέρω να σου πω. Όταν ήμουν φοιτητής στο παμακ, τα 4 πρώτα εξάμηνα πρέπει να πήγα 5 φορές στο πανεπιστήμιο. Αν ξέρεις Αγγλικά και προγραμματισμό, δεν χρειάζεται ούτε να πατήσεις το πρώτο έτος. Μόνο εξετάσεις πήγαινα, δεν μου είπε κανένας τίποτα. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποιο νέο καθεστώς με απουσίες πλέον. Και ίσως να πάρεις ένα τηλ. στις γραμματείες των τμημάτων ώστε να σε ενημερώσουν, ζούμε σε προδοτικούς χρόνους και η κατάσταση είναι ρευστή - μπορεί να σου ζητάνε rapid για να μπεις στο πανεπιστήμιο, για όλα είναι ικανοί.

Σούμα:

Εάν θες απλά να πάρεις ένα εξτρά πτυχίο αβάδιστα, για καλύτερο μισθό στη δουλειά σου ή κάποια μόρια σε διαγωνισμό ή κυνηγάς κάνα εξτρά επίδομα --> παμακ. Η καλύτερα, στο ΕΑΠ, να είσαι άρχοντας.

Εάν θες να αφομοιώσεις 1-2 χρήσιμα πράγματα και να τα εφαρμόσεις στη δουλειά σου (να αφιερώσεις και λίγο χρόνο στο άθλημα όμως) --> απθ. Στην τελική, είναι μια πολυτεχνική σχολή οπότε είσαι εν δυνάμει απόφοιτος 1 κλικ πάνω από τον απόφοιτο του παμακ.

• Like 2
Δημοσ.

ΑΠΘ, αν σε ενδιαφέρουν και κάποια οικονομικά τότε και ΠΑΜΑΚ. Το ΠΑΜΑΚ είναι γενικά hub οικονομικών σπουδών, μέχρι και στη σλαβικών και ανατολικών σπουδών έχει οικονομικά. Η διαφορά τους δεν είναι τεράστια απλά στο ΠΑΜΑΚ θα έχεις και οικονομικά μαθήματα. ΑΠΘ έχεις το κλασσικό στυλ πληροφορικής. Τίγκα στα μαθηματικά ( γραμμική Άλγεβρα, διακριτά μαθηματικά, μαθηματική ανάλυση κλπ ) και στα πιο άμεσα ( αρχές προγραμματισμού κλπ ).

• Like 1
Δημοσ.
21 hours ago, this.is.elia said:

Hide contents

Στο χωριό μου το λένε "jack of all trades, master of none". Λίγο απ'όλα, εμβάθυνση στο τίποτα.

Ετσι για την ιστορία...δεν ξέρω αν στο χωριό σου λένε ολόκληρο το ρητό: "a jack of all trades is a master of none, but oftentimes better than a master of one". Και μην ξεχνάμε πως ο Shakespeare το θεωρούσε καλό να είσαι jack of all trades όταν το έγραφε, έτσι;

Στην προκειμένη περίπτωση εφόσον ακολουθείται ένα πρόγραμμα με ικανό αριθμό μαθημάτων στον χώρο της πληροφορικής αλλά το τμήμα απλώνεται και σε business χωράφια - δεν βλέπω κάτι κακό. Περαιτέρω εξειδίκευση θα αποκτήσεις ούτως ή αλλως από την προσωπική σου μελέτη, πέραν όσων έμαθες στο Πανεπιστήμιο. Είναι καλό να έχεις ευρείς ορίζοντες.

• Like 1
Δημοσ.

Υποθέτω πως ακούγεται "καλό" σε κάποιο αφηρημένο θεωρητικό επίπεδο. Πρακτικά βγαίνεις computer-στόκος με εξειδίκευση στις πόρτες, το φεύγα και το Quake 3 - φτιάχνεις και κύκλο γνωριμιών με όλους τους ιδιοκτήτες καφετεριών στην Αγγελάκη. Οπότε ναι, μάλλον διευρύνει τους ορίζοντες.

😛 Όσο για τους συν-χωριανούς μου, είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, κοσμήματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Γνωρίζουν τουλάχιστον ότι η συγκεκριμένη φράση έχει διατυπωθεί ειρωνικά για τον Sèxπυρ - δεν έχει γραφει απ'αυτόν 😛

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 hours ago, this.is.elia said:

Υποθέτω πως ακούγεται "καλό" σε κάποιο αφηρημένο θεωρητικό επίπεδο. Πρακτικά βγαίνεις computer-στόκος με εξειδίκευση στις πόρτες, το φεύγα και το Quake 3 - φτιάχνεις και κύκλο γνωριμιών με όλους τους ιδιοκτήτες καφετεριών στην Αγγελάκη. Οπότε ναι, μάλλον διευρύνει τους ορίζοντες.

😛 Όσο για τους συν-χωριανούς μου, είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, κοσμήματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Γνωρίζουν τουλάχιστον ότι η συγκεκριμένη φράση έχει διατυπωθεί ειρωνικά για τον Sèxπυρ - δεν έχει γραφει απ'αυτόν 😛

Αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι οι καφέδες και οι μπύρες στην Αγγελάκη, δε σε σώζει ούτε το ΠΑΜΑΚ ούτε το ΑΠΘ. Ούτε καν το MIT θα τολμούσα να πω. Το ρητό έχει χρησιμότητα και σήμερα: είναι καλό να έχεις ευρύτητα γνώσεων σε ένα χώρο που συνήθως τη στερείται. Αν μη τι άλλο για να ξεχωρίσεις από τους πολλούς στην αγορά που πορεύονται με παρωπίδες στενής εξειδίκευσης. Κανεις δε σου απαγορεύει να εξειδικευτεις σε εργαλεία που κυκλοφορούν και να εμβαθύνεις σε (υπο)τομείς που ενδεχομένως να μην υπήρχαν όταν σπούδαζες. Όμως πανεπιστημιακές γνώσεις σε οικονομία/business/εφοδιαστική είναι πολύ καλό να έχεις ακόμη και ως μηχανικός λογισμικού. Είναι απαραίτητες για να ανέβεις. Οι απόφοιτοι της ΕΠ του ΠΑΜΑΚ βρίσκονται παντού στην Ευρώπη - σε κάθε πιθανή εταιρία σε τεχνικές και λιγότερο τεχνικές θέσεις. Η ζοφερή εικόνα που δίνεις είναι παραπλανητική κατά τη γνώμη μου. Εκτός αν μιλάς για τον εαυτό σου.

Επεξ/σία από DrFreeman
Δημοσ.
2 ώρες πριν, DrFreeman είπε

Αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι οι καφέδες και οι μπύρες στην Αγγελάκη, δε σε σώζει ούτε το ΠΑΜΑΚ ούτε το ΑΠΘ. Ούτε καν το MIT θα τολμούσα να πω. Το ρητό έχει χρησιμότητα και σήμερα: είναι καλό να έχεις ευρύτητα γνώσεων σε ένα χώρο που συνήθως τη στερείται. Αν μη τι άλλο για να ξεχωρίσεις από τους πολλούς στην αγορά που πορεύονται με παρωπίδες στενής εξειδίκευσης. Κανεις δε σου απαγορεύει να εξειδικευτεις σε εργαλεία που κυκλοφορούν και να εμβαθύνεις σε (υπο)τομείς που ενδεχομένως να μην υπήρχαν όταν σπούδαζες. Όμως πανεπιστημιακές γνώσεις σε οικονομία/business/εφοδιαστική είναι πολύ καλό να έχεις ακόμη και ως μηχανικός λογισμικού. Είναι απαραίτητες για να ανέβεις. Οι απόφοιτοι της ΕΠ του ΠΑΜΑΚ βρίσκονται παντού στην Ευρώπη - σε κάθε πιθανή εταιρία σε τεχνικές και λιγότερο τεχνικές θέσεις. Η ζοφερή εικόνα που δίνεις είναι παραπλανητική κατά τη γνώμη μου. Εκτός αν μιλάς για τον εαυτό σου.

Τί προσπαθώ να πω, αν και εκτιμώ το ρομαντικό τρόπο σκέψης σου: Όταν πας να σπουδάσεις την υδραυλική, δεν έχει νόημα να μάθεις στο περίπου πως γίνεται εγκατάσταση ενός κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα. Αρκεί να γνωρίζεις ότι πέρα από σωλήνες αποχέτευσης, σε ένα σημείο μπορεί να υπάρχουν και καλώδια για πρίζες. Όπως και να έχει, αυτά θα τα μάθεις με το χρόνο και με τα λάθη σου - σταδιακά θα αφομοιωθούν σαν γνώση.

Δε νομίζω να διαφωνείς ότι το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι εντελώς αποκομμένο από την αγορά εργασίας: Η ΕΠ στο παμακ είναι ένα σκαλί περισσότερο άχρηστη. Τα αντίστοιχα τμήματα στην ασοεε και το παπει ήταν 100 φορές περισσότερο στοχευμένα από τις μπούρδες των κατά φαντασία πληροφορικάριων του παμακ (βολεμένοι απόφοιτοι μαθηματικών οι περισσότεροι). Δεν το λέω από κακία, μια χαρά πέρασα, έκανα κανονικό περίπατο στο πτυχίο. Αλλά ένιωσα ότι πραγματικά κατέχω το αντικείμενο μετά από μεταπτ. στο παπεί. Αυτό μου παρείχε το πιο βασικό: την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσω μια θέση η οποία με άγχωνε μόνο με τα εφόδια από το παμακ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, this.is.elia said:

Τί προσπαθώ να πω, αν και εκτιμώ το ρομαντικό τρόπο σκέψης σου: Όταν πας να σπουδάσεις την υδραυλική, δεν έχει νόημα να μάθεις στο περίπου πως γίνεται εγκατάσταση ενός κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα. Αρκεί να γνωρίζεις ότι πέρα από σωλήνες αποχέτευσης, σε ένα σημείο μπορεί να υπάρχουν και καλώδια για πρίζες. Όπως και να έχει, αυτά θα τα μάθεις με το χρόνο και με τα λάθη σου - σταδιακά θα αφομοιωθούν σαν γνώση.

Δε νομίζω να διαφωνείς ότι το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι εντελώς αποκομμένο από την αγορά εργασίας: Η ΕΠ στο παμακ είναι ένα σκαλί περισσότερο άχρηστη. Τα αντίστοιχα τμήματα στην ασοεε και το παπει ήταν 100 φορές περισσότερο στοχευμένα από τις μπούρδες των κατά φαντασία πληροφορικάριων του παμακ (βολεμένοι απόφοιτοι μαθηματικών οι περισσότεροι). Δεν το λέω από κακία, μια χαρά πέρασα, έκανα κανονικό περίπατο στο πτυχίο. Αλλά ένιωσα ότι πραγματικά κατέχω το αντικείμενο μετά από μεταπτ. στο παπεί. Αυτό μου παρείχε το πιο βασικό: την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσω μια θέση η οποία με άγχωνε μόνο με τα εφόδια από το παμακ.

Δεν ξέρω αν είμαι εγώ ο ρομαντικός ή εσύ. Που θέλω να καταλήξω;

Ας μη συγκρίνουμε τα υδραυλικά με την Πληροφορική, τα Μαθηματικά ή την Φυσική. Χρήσιμα/απαραίτητα είναι, αλλά όχι Επιστήμη. Προσωπικά δεν πιστεύω πως μπορείς να "κατέχεις" το αντικείμενο της Πληροφορικής τελειώνοντας ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή ολοκληρώνοντας ένα ΠΜΣ. Θα αποκτήσεις θεωρητικές βάσεις και κάποιες - πιθανό - πρακτικές γνώσεις, όμως η ολοκλήρωση σου ως επαγγελματίας θα έρθει επί το έργω και κυρίως κατόπιν προσωπικής μελέτης. 

Πιθανώς το πρόγραμμα στο ΠαΠει να ήταν πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου ή απλώς να επιθυμούσες ένα πρόγραμμα αμιγώς προσαρμοσμένο στο αντικείμενο της πληροφορικής χωρίς καμία παρέκλιση (το οποίο για μένα είναι μειονέκτημα - αλλά προσωπικές απόψεις είναι αυτές). Παρόλα αυτά το πρόγραμμα του ΠΑΜΑΚ δεν εμπόδισε όσους γνώριζαν τι ήθελαν να πάνε να το αποκτήσουν. Οι βάσεις (γιατί για βάσεις πρόκειται) που θέτει ένα τμήμα είναι μόνο η αρχή - κι αυτές ακόμα εξαρτώνται από τα διαβάσματα σου και τα ενδιαφέροντα σου κατά τη διάρκεια των σπουδών. Ολοι οι απόφοιτοι του αυτού τμήματος έχουν τις ίδιες γνώσεις στο 4ο έτος; Οχι βέβαια. Από την προσωπική μου εμπειρία με τα ΠΜΣ του ΠΑΜΑΚ τα προγράμματα ήταν εξαιρετικά και οι καθηγητές άνω του ικανοποιητικού επιπέδου. Αποφοίτους του τμήματος πέτυχα σε πολλές εταιρίες ανά την ΕΕ πράγμα που με αιφνιδίασε ευχάριστα. Καθένας με τις εμπειρίες του.

Επεξ/σία από DrFreeman
Δημοσ.
Στις 22/9/2022 στις 2:44 ΜΜ, yannis27gr είπε

εξαρταται που στοχευεις. ΠΑΜΑΚ αν σε ενδιαφέρουν και μη τεχνικές θεσεις στο χωρο της πληροφορικης, πχ manager. ΑΠΘ αν θες να εμβαθυνεις στην πληροφορική. Δες το πρόγραμμα σπουδων τα εργαστηρια των μαθημάτων ειναι υποχρεωτικά αν δεν τα παρακολουθησεις δεν μπορεις να δωσεις το μάθημα

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...