Προς το περιεχόμενο

Ανεμιστηράκια υψηλών επιδόσεων: Ποια χαρακτηριστικά τα κάνουν να ξεχωρίζουν;


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Πολύ σημαντικό, αλλά ίσως όχι πάντα τόσο φαντεζί, το κομμάτι της ψύξης είναι μια δύσκολη υπόθεση για κάποιον που φτιάχνει από την αρχή ή αναβαθμίζει τον υπολογιστή του. Τι ανεμιστήρες να επιλέξει, πώς να τους συνδυάσει και κυρίως, τι να προσέξει; Υπάρχουν τόσες οικονομικές επιλογές όσες και ακριβότερες, οπότε πώς διαχωρίζεται ένας πραγματικά αξιόλογος ανεμιστήρας από τους υπόλοιπους;

Η διαδικασία μπορεί να φαντάζει μεγαλύτερο… βουνό από όσο πραγματικά είναι, καθώς τα σημεία που χρήζουν προσοχής εντοπίζονται εύκολα. Από τα υλικά έως τον αριθμό πτερυγίων, τον θόρυβο και την αντοχή σε κραδασμούς, ανεμιστήρες όπως ο be quiet! Silent Wings 4 τικάρουν όλα τα κουτάκια και θα σε βοηθήσουν να συνθέσεις ένα αξιόλογο σύνολο.

Ταχύτητα περιστροφής, μέγεθος ανεμιστήρα και θόρυβος κατά τη λειτουργία

Το βασικότερο ίσως κομμάτι, είναι η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, που αποτυπώνεται με έναν Χ αριθμό rpm. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν σκάλες στα rpm, δηλαδή λειτουργούν σε χαμηλή, μεσαία και υψηλή ταχύτητα ανάλογα το φόρτο που έχουν να διαχειριστούν.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις έναν ανεμιστήρα με ευελιξία στις σκάλες αλλά και ένα καλό αριθμό περιστροφών ανά λεπτό. Προσοχή στο τελευταίο κομμάτι, αφού ναι μεν οι υψηλότερες ταχύτητες περιστροφής συνεπάγονται καλύτερη απόδοση, όμως εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε πρόβλημα.

Περισσότερες περιστροφές ανά λεπτό σημαίνουν περισσότερο θόρυβο, κάτι που κανείς δε θέλει και δη όσοι τοποθετούν το desktop επάνω στο γραφείο. Για το λόγο αυτό, εφόσον είναι εφικτό από άποψης χώρου, είναι καλύτερο να προτιμηθούν μεγαλύτεροι ανεμιστήρες.

04_Silent-Wings-4_140_PWM_Highspeed.jpg.784d60224dbbd91dd0d55cc4367cdb28.jpg

Για παράδειγμα, οι ανεμιστήρες be quiet! Silent Wings 4 διατίθενται σε μεγέθη 120mm και 140mm με ταχύτητες 1600rpm και 1100rpm, με δύο αντίστοιχες εκδόσεις high-speed που φτάνουν στα 2500rpm και 1900rpm. Επιπλέον, τα μοντέλα be quiet! Silent Wings 4 Pro υπάρχουν σε εκδόσεις 120mm (3000rpm) και 140mm (2400rpm). Με επτά πτερύγια σε κάθε μοντέλο, υπάρχει ένας πολύ καλός συνδυασμός μεγέθους ανεμιστήρα, αριθμού πτερυγίων και ρυθμού περιστροφής που μαζί εγγυώνται καλή κυκλοφορία αέρα ακόμη και σε απαιτητικά συστήματα.

Όλα τα παραπάνω μοντέλα κρατούν τον θόρυβο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά για τις ταχύτητες περιστροφής του καθενός, περίπου 22dB στην υψηλότερη σκάλα λειτουργίας. Από εκεί, προφανώς, προκύπτει και το όνομά τους: “Silent Wings”. Επομένως, παραμένουν αρκετά δημοφιλή καθώς προσφέρουν έναν εντυπωσιακό συνδυασμό επιδόσεων και χαμηλού θορύβου ακόμη και για συστήματα που ενσωματώνουν τρεις ανεμιστήρες στο κουτί.

Κατασκευή, υλικά και σταθερότητα

Μεγάλο μέρος του κόστους ενός ανεμιστήρα προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η διάρκεια ζωής ενός ανεμιστήρα αλλά και οι επιδόσεις του (μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα) εξαρτώνται κατά πολύ από τα υλικά.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, έναν ανεμιστήρα με τυπικά, ίσια ρουλεμάν. Θα λειτουργεί καλά και με χαμηλό θόρυβο, όμως η καταπόνηση σε βάθος χρόνου θα τον κάνει θορυβώδη και ενδεχομένως να επηρεάσει τις επιδόσεις του. Από την άλλη, ένας ανεμιστήρας με σφαιρικά ρουλεμάν είναι λίγο πιο θορυβώδης όμως πολύ πιο ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου. Με το fluid-dynamic bearing των be quiet! Silent Wings 4, οι δονήσεις κατά τη λειτουργία μειώνονται αισθητά και ο θόρυβος μένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ύστερα, υπάρχει το θέμα της κατασκευής των πτερυγίων, τα υλικά και το σχήμα τους. Με τα be quiet! Silent Wings 4 ως παράδειγμα, βλέπουμε πως τα πτερύγια έχουν ελάχιστη απόσταση από το κέλυφος του ανεμιστήρα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία αέρα είναι σε πολύ αποδοτικά επίπεδα. Επιπλέον, το σχήμα των πτερυγίων βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και επίσης, η ραβδωτή υφή κάθε πτερυγίου μαζί με την κλίση του κυρίως σώματος, επιτρέπουν στους ανεμιστήρες να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητές τους για καλύτερες επιδόσεις.

03_Silent-Wings-4_140.jpg.4f48987530119e08ebeebb3549ddf9dc.jpg

Τα υλικά των be quiet! Silent Wings 4 είναι ελαφρύ PBT και 30% υαλοβάμβακας, για σταθερότητα στη φτερωτή ακόμη και μετά από πολύωρη χρήση. Προσφέρουν μάλιστα και στιβαρότητα, ως ανθεκτικά υλικά που αντέχουν τη συνεχή χρήση για μεγάλο διάστημα. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται και στο κέλυφος, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα για τοποθέτηση είτε ως case fans είτε επάνω σε radiator. Έτσι, είναι βέβαιο πως ο ανεμιστήρας θα παραμένει σταθερός σε κάθε σενάριο.

Καλώδια, ρεύμα και έλεγχος ταχύτητας

Για να διευκολύνει την όλη διαδικασία διαχείρισης καλωδίων, ο ιδανικός ανεμιστήρας πρέπει να έχει καλώδια εύλογου μήκους ώστε να συνδέονται άνετα με την πηγή τροφοδοσίας αλλά να μην είναι υπερβολικά μεγάλα. Έχοντας σκόρπια καλώδια, ακόμη και μαζεμένα σε πλεξούδες, η κυκλοφορία του αέρα εμποδίζεται έστω και λίγο, οπότε έχοντας το ίδιο πρόβλημα για κάθε έναν από τους πολλαπλούς ανεμιστήρες σε ένα κουτί, συνολικά το θέμα μεγαλώνει.

Τα υλικά των καλωδίων είναι εξίσου σημαντικά. Έχοντας προστατευμένα καλώδια, η μακροζωία τους είναι πιθανότερη – ακόμη και απλή υφασμάτινη επένδυση είναι πολύ καλύτερη από σκέτα καλωδιάκια. Όλα αυτά, τα καταφέρνουν οι ανεμιστήρες be quiet! Silent Wings 4, με επενδυμένα καλώδια που έχουν το κατάλληλο μήκος για εύκολη τοποθέτηση χωρίς προβλήματα στη διαχείρισή τους.

Μετά, υπάρχει το θέμα του ρεύματος. Υπάρχουν οι ανεμιστήρες που συνδέονται με βύσμα 3-pin και εκείνοι που χρησιμοποιούν βύσμα 4-pin. Η διαφορά είναι ένα καλωδιάκι, αλλά στην πράξη, κάτι πολύ μεγάλο. Οι ανεμιστήρες με 4-pin διαθέτουν PWM (Pulse Width Modulation), μια λειτουργία που επιτρέπει στη μητρική πλακέτα ή ειδικό λογισμικό να ελέγχει την ταχύτητα του κάθε ανεμιστήρα. Έτσι, εύκολα προσαρμόζεται η ταχύτητα λειτουργίας ανάλογα με τις ανάγκες σου.

05_Silent-Wings-Pro-4_140.jpg.f256eee8454a0d2192bf63b0210ccc6b.jpg

Οι be quiet! Silent Wings 4 και Silent Wings 4 Pro διατίθενται και σε εκδόσεις PWM, για επιλογή μεταξύ μεσαίας, υψηλής και μέγιστης ταχύτητας λειτουργίας. Καθώς δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, ούτε ο φόρτος που διαχειρίζεται ο υπολογιστής, ο έλεγχος ταχύτητας είναι από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που μπορεί να βρει κανείς σε ανεμιστήρες. Αφενός δεν καταπονούνται άσκοπα όταν η μεσαία σκάλα αρκεί, αφετέρου πολύ εύκολα προσαρμόζει την ταχύτητα αν γίνεται εναλλαγή από ένα ελαφρύ πρόγραμμα σε κάτι βαρύ και τούμπαλιν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...