Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, έχει φτάσει ο καιρός να αλλάξω το πισί της υπογραφής.

Κάρτα ήχου, γραφικών (6650 XT), δίσκους, και οθόνες θα τα κρατήσω.

Η χρήση είναι για προγραμματισμό και παιχνίδια. Στα παιχνίδια δε καίγομαι να έχω 300 fps κλπ, μια ομαλή εμπειρία στο εύρος 60-80 fps μου αρκεί.

Το βασικό μου θέμα είναι αν αξίζει να πάω σε DDR5 μιας και είναι ακριβοί και οι επεξεργαστές και οι αντίστοιχες μητρικές.

Το budget είναι λίγο ρευστό και βασικά εξαρτάται από το αν αξίζει το καπέλο για το DDR5. Όπως το έχω στο νου μου μεχρί στιγμής:

Case: κρατάω ίδιο ή παίρνω κάποιο άλλο στα 80-100ε (θέλω γνώμες εδώ)

PSU: Corsair RMx, Fractal Ion Gold, Coolermaster Gold V2 ~110ε

M2: 970 Evo Plus / SN 770 500gb ~70e

Ως εδώ έχουμε μια κοινή βάση στα 200-300ε ανάλογα το αν θα αγοραστεί κουτί ή όχι.

Από και ύστερα όμως:

DDR4

Ryzen 7 5700X/5800X στα 240ε

Μητρική κάποια στα 140?

RAM Vengeance 16gb 3600MHz στα 60

βγαίνει σύνολο 650-750 ανάλογα το κουτί ή όχι.

DDR5

i5 12600KF Tray στα 270

και εδώ λίγο το χάνω καθώς υποστηρίζει και DDR4 και DDR5.

Πχ σε DDR4 μητρική και μνήμες βγαίνουν στα ίδια λεφτά με το από πάνω σύστημα οπότε πληρώνω μόνο τα 30ε καπέλο για τον επεξεργαστή (αν αξίζουν τη διαφορά σε σχέση με τον 5800Χ).

Αν το παω σε DDR5 απ ότι βλέπω θέλω κανα 30-40αρι ακόμα για μνήμες και κάνα 80αρι για μητρική; Άρα 150ε καπέλο σε σχέση με το Ryzen σύστημα.

Το να πάω σε Ryzen 7600X / Intel 13600KF μου φαίνεται ότι ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος.

Οπότε θεωρώ ότι καταλήγω σε 3 εύλογα σενάρια:

5800X: 650-750

12600KF DDR4: 680-780

12600KF DDR5: 800-900

Τέλος, θεωρείτε ότι χρειάζεται να αλλάξω cpu cooler?

Εδώ να πω και μια τελευταία σκέψη πως δεν έχω θέμα να πληρώσω κάποιο καπέλο αν μπορεί να μου κάνει απόσβεση σε κάποια χρόνια. Το λέω δεδομένης της εμπειρίας μου από τα 100ε διαφορά που είχα δώσει για τον 2600Κ σε σχέση με τον 2500Κ. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας αν αντέξατε αυτό τον αχταρμά σκέψεων :)

Επεξ/σία από SOADNICK
  • Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Η χρήση είναι για προγραμματισμό και παιχνίδια. Στα παιχνίδια δε καίγομαι να έχω 300 fps κλπ, μια ομαλή εμπειρία στο εύρος 60-80 fps μου αρκεί.

Το βασικό μου θέμα είναι αν αξίζει να πάω σε DDR5 μιας και είναι ακριβοί και οι επεξεργαστές και οι αντίστοιχες μητρικές.

Το budget είναι λίγο ρευστό και βασικά εξαρτάται από το αν αξίζει το καπέλο για το DDR5. Όπως το έχω στο νου μου μεχρί στιγμής:

Ως εδώ έχουμε μια κοινή βάση στα 200-300ε ανάλογα το αν θα αγοραστεί κουτί ή όχι.

Από και ύστερα όμως:

DDR4

Μητρική κάποια στα 140?

DDR5

i5 12600KF Tray στα 270

Πχ σε DDR4 μητρική και μνήμες βγαίνουν στα ίδια λεφτά με το από πάνω σύστημα οπότε πληρώνω μόνο τα 30ε καπέλο για τον επεξεργαστή (αν αξίζουν τη διαφορά σε σχέση με τον 5800Χ).

Αν το παω σε DDR5 απ ότι βλέπω θέλω κανα 30-40αρι ακόμα για μνήμες και κάνα 80αρι για μητρική; Άρα 150ε καπέλο σε σχέση με το Ryzen σύστημα.

Το να πάω σε Ryzen 7600X / Intel 13600KF μου φαίνεται ότι ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος.

Εδώ να πω και μια τελευταία σκέψη πως δεν έχω θέμα να πληρώσω κάποιο καπέλο αν μπορεί να μου κάνει απόσβεση σε κάποια χρόνια. Το λέω δεδομένης της εμπειρίας μου από τα 100ε διαφορά που είχα δώσει για τον 2600Κ σε σχέση με τον 2500Κ. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας αν αντέξατε αυτό τον αχταρμά σκέψεων :)

Tray υπόψιν ότι έχει 1 χρόνο εγγύηση. 

Εγώ θα επέλεγα 5800x combo μιας και είναι ο μόνος με 8 performance cores και στα games πάνω κάτω τα ίδια με 12600kf είναι. 

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, bonorov είπε

Τα 2 χρόνια είναι μίνιμουμ πανευρωπαική. Πωλείται και απο σκρουτζ αυτό που λέω στα 265 και το αναφέρει για 2 χρόνια κιόλας οπότε είμαι φουλ καλυμμένος.

Ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό ποστ πως δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με OC.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Από και ύστερα όμως:

DDR4

Μητρική κάποια στα 140?

DDR5

i5 12600KF Tray στα 270

πέσε λίγο σε τροφοδοτικό

πέσε λίγο και σε μητρική

βάλε τον 5800X3D για να το έχεις για πολύ πολύ καιρό.

ΠΧ σε προσφορά Modular , Gold  (59€)

https://www.skroutz.gr/s/30633168/EVGA-SuperNOVA-550-GT-550W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Gold.html

ή για μεγαλύτερο

https://www.skroutz.gr/s/38673248/CoolerMaster-G700-GOLD-Bulk-750W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Gold.html

ή

https://www.skroutz.gr/s/29894401/EVGA-700-GD-700W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Gold.html

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Τα 2 χρόνια είναι μίνιμουμ πανευρωπαική. Πωλείται και απο σκρουτζ αυτό που λέω στα 265 και το αναφέρει για 2 χρόνια κιόλας οπότε είμαι φουλ καλυμμένος.

Ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό ποστ πως δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με OC.

Το έχουν αναφέρει πολλοι αυτό με τον 1 χρόνο εγγυηση σε tray επεξεργαστές οπότε ψαξτο λίγο. 

Η νομοθεσία όντως δίνει 2 χρόνια για αγορά ηλεκτρονικών εντός ΕΕ παντως. 

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Αν είναι να πάω στα 400ε για επεξεργαστή (αν έχει νόημα να πάω σε αυτό το ποσό καν) μήπως έχει νόημα να παω σε 13600KF όμως; Όπως είπα για το gaming δεν έχω τρελές απαιτήσεις.

Για τροφοδοτικό και μητρική θέλω να αποφύγω M-ATX και Full Wired μιας και αμφότερα με κούρασαν στο τρέχον σύστημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Αν είναι να πάω στα 400ε για επεξεργαστή (αν έχει νόημα να πάω σε αυτό το ποσό καν) μήπως έχει νόημα να παω σε 13600KF όμως; Όπως είπα για το gaming δεν έχω τρελές απαιτήσεις.

Για τροφοδοτικό και μητρική θέλω να αποφύγω M-ATX και Full Wired μιας και αμφότερα με κούρασαν στο τρέχον σύστημα.

Τον 5800Χ3D τον προτείνω γιατί

α) είναι χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων, που σημαίνει δεν θες τρελές μητρικές και ψύκτρες.

β) Μπαίνει σε οικονομικές μητρικές.

γ) Είναι από τους κορυφαίους Gaming επεξεργαστές, ο μοναδικός επεξεργαστής με 3D Cache προς το παρόν στο desktop με 96Mb L3 Cache.

Τωρα αν τα θεωρείς πολλά, πήγαινε στον 5700X , κόψε όμως όπου μπορείς και ανέβα σε κάρτα γραφικών παραπάνω,

6 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Full modular με 59€

https://www.skroutz.gr/s/30633168/EVGA-SuperNOVA-550-GT-550W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Gold.html

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Τον 5800Χ3D τον προτείνω γιατί

α) είναι χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων, που σημαίνει δεν θες τρελές μητρικές και ψύκτρες.

β) Μπαίνει σε οικονομικές μητρικές.

γ) Είναι από τους κορυφαίους Gaming επεξεργαστές, ο μοναδικός επεξεργαστής με 3D Cache προς το παρόν στο desktop με 96Mb L3 Cache.

Τωρα αν τα θεωρείς πολλά, πήγαινε στον 5700X , κόψε όμως όπου μπορείς και ανέβα σε κάρτα γραφικών παραπάνω,

Κάρτα την έχω ήδη την 6650 XT απλά δεν την έχω βάλει στην υπογραφή.

Γιατί 5700Χ όμως και όχι 5800Χ ενώ είναι στα ίδια λεφτά στο σκρουτζ;

Επίσης, για κουτί και ψύχτρα προτείνεις να αλλάξω ή να μείνω στα ίδια;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την κάρτα την έχει ήδη παιδιά.Αν δεν βαλει κανα τέρας gpu  στο προσεχες μέλλον ταλαιπωρει το μυαλό του χωρίς λόγο.Την 6650xt την στυβουν όλοι.Και ένας 5600.Μιας και τους βρίσκεις στην ίδια τιμή ,θα το έριχνα σε 5800x εγώ.

Επεξ/σία από niko13
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, bonorov είπε

Δεν ισχύει για 12/13th gen

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000024255/processors.html

Αναφορά σε κείμενο

Starting with the 12th Generation Intel® Desktop tray processors, Intel’s limited warranty to direct customers is extended to three years. The three-year limited warranty does not apply to previous generations of desktop SKUs.

1 ώρα πριν, SOADNICK είπε

...

Έχει να κάνει ξεκάθαρα με θέμα προσωπικής προοπτικής και άποψης.

Όλα τα cpu που προανέφερες καλύπτουν την κάρτα που αναφέρεις.

Για μένα high end cpu για casual gamers δεν έχει τόσο νόημα, αφού μιλάμε για δυσανάλογα πληρωμένες επιδόσεις σε σενάρια που ένας casual gamer μάλλον δε θα δει.

Πέρα από τα παιχνίδια, έχει νόημα να κοιτάξεις κάτι παραπάνω στο cpu; Πχ ο 12600k έχει φοβερά καλύτερο single core αλλά και multi απο 5800x, έχει όμως νόημα να κοιτάξεις για εκεί με τη χρήση που κάνεις; Οι μητρικές επίσης για 1700 είναι αρκετά πιο ακριβές από τις πολυκυκλοφορημένες am4, δεν ξέρω πως βγάζεις μόνο 30€ διαφορά με 12600k..

Η ψύκτρα είναι οριακή, μάλλον θα κάνει τη δουλειά της, ιδανικά θα ήταν να δεις για κάτι καλύτερο σε όποια περίπτωση cpu κι αν στραφείς.

Υπόψιν οτι αυτή που έχεις θέλει αντάπτορα, ίσως για am4 να έχεις αλλά για 1700 αποκλείεται  εκτός αν την έχεις πάρει αρκετά πρόσφατα.

DDR5 κι εμένα η γνώμη είναι οτι δεν αξίζουν ακόμη τη διαφορά χρημάτων που ζητάνε.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Πέρα από τα παιχνίδια, έχει νόημα να κοιτάξεις κάτι παραπάνω στο cpu; Πχ ο 12600k έχει φοβερά καλύτερο single core αλλά και multi απο 5800x, έχει όμως νόημα να κοιτάξεις για εκεί με τη χρήση που κάνεις; Οι μητρικές επίσης για 1700 είναι αρκετά πιο ακριβές από τις πολυκυκλοφορημένες am4, δεν ξε΄ρω πως βγάζεις μόνο 30€ με 12600k..

Η ψύκτρα είναι οριακή, μάλλον θα κάνει τη δουλειά της, ιδανικά θα ήταν να δεις για κάτι καλύτερο σε όποια περίπτωση cpu κι αν στραφείς.

Υπόψιν οτη αυτή που έχεις θέλει αντάπτορα, ίσως για am4 να έχει αλλά για 1700 αποκλείεται  εκτός αν την έχεις πάρει αρκετά πρόσφατα.

DDR5 κι εμένα η γνώμη είναι οτι δεν αξίζουν ακόμη τη διαφορά χρημάτων που ζητάνε.

Πχ με https://www.skroutz.gr/s/33571892/Asus-Prime-B660-Plus-D4-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

ή την αντίστοιχη Η670 με ένα εικοσάρι παραπάνω

RAM τις ίδιες με το Ryzen σύστημα η μόνη διαφορά μένει στη τιμή 5800X vs 12600KF (~240 vs ~270).

Στον προγραμματισμό είναι μερικά compile είναι που με απασχολούν, πχ πρόσφατα έκανα compile τον linux kernel με πολύ λίγα options ενεργά και ήθελα ένα 20λεπτο δουλειά.

Ωραία ας βάλουμε και μια ψύχτρα. Ποια προτείνεις;

Επεξ/σία από SOADNICK
Δημοσ.

Ωραία άρα:

CPU: 12600KF

MOBO: Asrock H670 PG Riptide

RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB

CPU Cooler: Arctic Freezer 34 (Είναι συμβατή με 1700 έτσι?)

M2: SN770 500GB

610-620 ως εδώ

Και μένουν τροφοδοτικό και ίσως κουτί;

Δημοσ.

Για ποιο λόγο να πάρεις παλαιότερη γενιά σ'αυτά τα χρήματα;
Βάλε έναν 5600 που είναι σε καλή τιμή...
Αν θες Intel δεν αξίζει να πας κάτω από 13600Κ

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...