Προς το περιεχόμενο

AM5 / Ryzen - CPU & RAM OC

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Xoroxronis,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν, επιτυχία!!! Με τα πολύ συντηρητικά timings του Πέτρου, αλλά ειναι μία αρχή

Και μολις είδα ότι ξέχασα να αλλάξω το TREFI και το PowerDown

Screenshot 2025-09-17 011351.png

Επεξ/σία από TsAkira
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, TsAkira είπε

Λοιπόν, επιτυχία!!! Με τα πολύ συντηρητικά timings του Πέτρου, αλλά ειναι μία αρχή

Και μολις είδα ότι ξέχασα να αλλάξω το TREFI και το PowerDown

Screenshot 2025-09-17 011351.png

Ωραία, είναι μια αρχή αυτή.

Κάνε τις δοκιμές σου εδώ να είναι όλα σίγουρα σωστά και μετά θα το πάμε βήμα-βήμα να δούμε πόσο μπορείς να σηκώσεις και σφίξεις.

Ξαναπέρασες το BIOS? Τί λύση βρήκες για το VSoC, γιατί αν είναι να ανέβεις θα χρειαστείς λίγο παραπάνω.

• Like 1
Δημοσ.

Όλα οκ, βρήκα για το VSOC. Έκανα short το jumper και έβγαλα μπαταρία. Ξαναπέρασα το 3.40 bios. Δεν έχω θέμα να ανεβάσω VSOC αν είναι να σφίξουμε

12 ώρες πριν, Πέτρος είπε

Ram tuning τέτοια ώρα, μετά από (υποθέτω) όλη μέρα δουλειά και υποχρεώσεις.

Για extra points, πειράζεις και καλώδια, συνδέσεις κλπ.

Χαρά στο κουράγιο σου. 

Και γεράματα πέρα από αυτά (44)

• Like 1
Δημοσ.

Καμιά φορά και ‘γώ δεν ξέρω γιατί ασχολούμαι με τα κ…μηχανήματα. Άφησε τα όλα στοκ ρε άνθρωπε μ,ου, σιγά την ουσιαστική διαφορά. Αλλά μου τη βάρεσε αυτό το 1/2 divider στο UCLK MCLK. Πόσο θεωρείται το max safe limit στο VSOC? 1.25? Η αλήθεια είναι δε θα ήθελα να φτάσω τόσο

Δημοσ.
1 ώρα πριν, TsAkira είπε

Καμιά φορά και ‘γώ δεν ξέρω γιατί ασχολούμαι με τα κ…μηχανήματα. Άφησε τα όλα στοκ ρε άνθρωπε μ,ου, σιγά την ουσιαστική διαφορά. Αλλά μου τη βάρεσε αυτό το 1/2 divider στο UCLK MCLK. Πόσο θεωρείται το max safe limit στο VSOC? 1.25? Η αλήθεια είναι δε θα ήθελα να φτάσω τόσο

Καλά, όχι και 1/2 σε 6400/32, είναι σα να προσπαθείς να τρέξεις με χειρόφρενο.

Κάνε μια δοκιμή και βάλε το ίδιο προφίλ που τώρα σου λειτουργεί στα 6200, με IF 2066, VSoC 1.22, VDD 1.46, VDDQ 1.38.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TsAkira είπε

Μπορώ να σου πω μερικές safe τιμες που θα σου δώσουν το 80% της τελικής απόδοσης και να μην ασχοληθείς άλλο.

• Like 1
Δημοσ.

@Πέτρος
Σετάρω αυτή τη στιγμή ένα 7800X3D με τις ίδιες μνήμες (Rog X670E-E) και ψάχνω κάτι για όσο πιο stable γίνεται. 
To EXPO ήταν επιηκώς μέτριο στη σταθερότητα και είχα κάποια WHEA σε παιχνίδια. 

Μπαίνω αργά στο χωρό των AM5 εσκεμένα γιατί ήλπιζα ότι θα ήταν πιο stable και το συγκεκριμένο PC είναι σε πρώτη φάση για φίλο μου που θέλει να λιώσει σε gaming.

Ξεκίνησα με PBO που είναι αρκετά εύκολα τα πράγματα αλλά στο CO -15  μου έριχνε error το OCCT λογικά από IF. Άφησα τα limits στο auto και μάλλον έπρεπε να τα ανοίξω λίγο.
Κλασσικά οι ρυθμίσεις είναι 85C thermal limit. 
Έχω κρατήσει ένα safe CO -10 για να σταθεροποιήσω τις μνήμες. 

Τα settings από buildzoid μου έδωσαν 1 WHEA στο OCCT στα 10min αλλά πέρασα 2h TM5 DDR5-Ryzen3D - anta777. 

Αν έχεις χρόνο θέλω να επιβεβαιώσουμε κάποιες ρυθμίσεις, μήπως περάσω πιο σταθερά από EXPO με λίγο γαργάλημα. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

@Πέτρος
Σετάρω αυτή τη στιγμή ένα 7800X3D με τις ίδιες μνήμες (Rog X670E-E) και ψάχνω κάτι για όσο πιο stable γίνεται. 
To EXPO ήταν επιηκώς μέτριο στη σταθερότητα και είχα κάποια WHEA σε παιχνίδια. 

Μπαίνω αργά στο χωρό των AM5 εσκεμένα γιατί ήλπιζα ότι θα ήταν πιο stable και το συγκεκριμένο PC είναι σε πρώτη φάση για φίλο μου που θέλει να λιώσει σε gaming.

Ξεκίνησα με PBO που είναι αρκετά εύκολα τα πράγματα αλλά στο CO -15  μου έριχνε error το OCCT λογικά από IF. Άφησα τα limits στο auto και μάλλον έπρεπε να τα ανοίξω λίγο.
Κλασσικά οι ρυθμίσεις είναι 85C thermal limit. 
Έχω κρατήσει ένα safe CO -10 για να σταθεροποιήσω τις μνήμες. 

Τα settings από buildzoid μου έδωσαν 1 WHEA στο OCCT στα 10min αλλά πέρασα 2h TM5 DDR5-Ryzen3D - anta777. 

Αν έχεις χρόνο θέλω να επιβεβαιώσουμε κάποιες ρυθμίσεις, μήπως περάσω πιο σταθερά από EXPO με λίγο γαργάλημα. 

Ευχαρίστως να σου πω όσα/ότι (νομίζω ότι) ξέρω, αλλά με το ζόρι εμπειρικός είμαι.

Αφού μιλάμε για 3δ, θα έλεγα να ξεκαθαρίσεις πρώτα τον επεξεργαστή, πόσο co σηκώνει σε συνδυασμό με το πιθανό ΡΒΟ (εγώ έχω πέσει σε επική μπανάνα σε αυτό, είμαι με -50MHz για να έχω πάνω από -5co, και ήθελε δοκιμές ξανά και ξανά για να δω πού κέρδιζα και πόσο), μετά να τσεκάρεις για FCLK max και τέλος τις μνήμες.

Αν πας για όλα μαζί, δεν θα ξέρεις τί πρωτοφταίει στις αστάθειες και πώς αλληλοεπηρεάζονται.

Δημοσ.
1 minute ago, Πέτρος said:

Ευχαρίστως να σου πω όσα/ότι (νομίζω ότι) ξέρω, αλλά με το ζόρι εμπειρικός είμαι.

Αφού μιλάμε για 3δ, θα έλεγα να ξεκαθαρίσεις πρώτα τον επεξεργαστή, πόσο co σηκώνει σε συνδυασμό με το πιθανό ΡΒΟ (εγώ έχω πέσει σε επική μπανάνα σε αυτό, είμαι με -50MHz για να έχω πάνω από -5co, και ήθελε δοκιμές ξανά και ξανά για να δω πού κέρδιζα και πόσο), μετά να τσεκάρεις για FCLK max και τέλος τις μνήμες.

Αν πας για όλα μαζί, δεν θα ξέρεις τί πρωτοφταίει στις αστάθειες και πώς αλληλοεπηρεάζονται.

Δεν έχεις πέσει σε μπανάνα, απλά το sample σου έχει καλό V/F Curve. Εχω δεί 7800Χ3D stock να βγάζει καλύτερα σκορ απο 7800Χ3D -20

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Devastor είπε

Δεν έχεις πέσει σε μπανάνα, απλά το sample σου έχει καλό V/F Curve. Εχω δεί 7800Χ3D stock να βγάζει καλύτερα σκορ απο 7800Χ3D -20

Σε στοκ είμαι παντού κάτω, σε σχέση με το -50MHz, -22/-20 (4+4 πυρήνες), μετρήσιμα κάτω.

Δημοσ.
2 minutes ago, Πέτρος said:

Σε στοκ είμαι παντού κάτω, σε σχέση με το -50MHz, -22/-20 (4+4 πυρήνες), μετρήσιμα κάτω.

Η ταπεινή μου άποψη είναι η εξής

Αν σε νοιάζει το gaming και μόνο αυτό καλύτερα να έχεις μεγαλύτερο boost override και χαμηλότερο CO

Αν πάλι κάνεις heavy multicore εφαρμογές (video editing πχ) τότε μεγαλύτερο CO και χαμηλότερο boost override

Το ιδανικό θα ήταν να έχεις 2 Profile αλλά I'm too old for this shit

• Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Devastor είπε

Η ταπεινή μου άποψη είναι η εξής

Αν σε νοιάζει το gaming και μόνο αυτό καλύτερα να έχεις μεγαλύτερο boost override και χαμηλότερο CO

Αν πάλι κάνεις heavy multicore εφαρμογές (video editing πχ) τότε μεγαλύτερο CO και χαμηλότερο boost override

Το ιδανικό θα ήταν να έχεις 2 Profile αλλά I'm too old for this shit

Σωστή σκέψη, όντως.

Για την αλητεία, ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω το +200 με καθόλου CO σε παιχνιδοbenches, να δώ τί θα αντικρύσω.

Δημοσ.
2 minutes ago, Πέτρος said:

Just now, Devastor said:

CO -10 έχω 1.065~1.07 Volt στο max και 5.050MHz. Δεν έχω διαβάσει κάπου πως στρώνει και τι νούμερο στοχεύω σε ρεύμα. 

Σας ανεβάζω τα δύο τελευταία που έχω τρέξει, χωρίς να έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. 

CO -10  +0 MHz+ EXPO
1.2 VSOC που μεταφράζεται σε 1.225~1.26

Spoiler

image.png.e9c56a51bb14ccdc388e689ee0e4f8c6.png

Ακριβώς πριν λίγο έκλεισα 2h+ TM5. Μόνη διαφορά με τα από πάνω το 1.18 VSOC στη μητρικη (στο HWinf64 1.199~1.225)

Να μαζέψω λίγο τι έχω περασμένο για να μπορείτε με ένα quote/edit να το δείτε. 
Για το PBO:

Spoiler

PBO = Advanced
PBO Limits = Auto
Scalar= Auto (ή 1x)
CPU Boost Clock Override= Disabled
Thermal Ctrl = 85C
CO = all cores -10

SOC/Uncore OC Mode = Auto ( έχω δει να το κάνουν disable )

Ρυθμίσεις τις Asus που δεν ξέρω τι ρόλο βαράνε, από το AI tweaker. 
Core tunings configuration for gaming = Auto 
Core perfomance Boost = Auto
Turbo Game Mode = Disabled (το έκλεισα για τα απο πάνω δεν ξέρω όμως)
Μedium Load boostit = Auto 
LLC = Auto (δεν έχω μπλέξει με τις καμπύλες της μητρικής γιατί δεν βρει πουθενα κάποιον να το έχει δοκιμάσει)

Για τις μνήμες:

Spoiler

Αφού απέτυχα παταγωδώς με τα νούμερα του buildzoid...

ZenTimings στο παραπάνω spoiler και καρφωτές οι υπόλοιπες. 
FCLK=2000
UCLK=MEMCLK

Power Down, Memory Context Restore και Gear mode down δεν έχω αγγίξει. 

VSOC=1.18 ( για να πάρω 1.2 Min με 1.225 Max ) 
CPU_VDDIO: 1.35V
DRAM_VDD: 1.35V
DRAM_VDDQ: 1.35V
image.png.8b4c36231c8a18ea0d308ecc696b8772.png

Προφανώς για να περάσω EXPO χρειάστηκα ρεύμα στο SOC που το auto έδινε 1.1V. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...