Προς το περιεχόμενο

AM5 / Ryzen - CPU & RAM OC

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Xoroxronis,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
On 16/09/2025 at 18:04, Zaknafein said:

Hynix είναι και τα 2 (Α/Μ Die), όχι Micron (εκτός αν έχω χάσει επεισόδια)

MCR πάντα off στις δοκιμές, στο τελός αφού είναι 100% ελεγμένη η σταθερότητα μπορείς να το βάλεις ΟΝ για πιο γρήγορο boot, με ένα ανεπαίσθητο performance hit (μόνο σε benchmarks έχει διαφορά) και φυσικά μόνο αν έχεις ήδη PDM & GDM ON.

Ναι Hynix, sorry μπερδεύτηκα.

• Like 1
  • Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dr.Tesla είπε

CO -10 έχω 1.065~1.07 Volt στο max και 5.050MHz. Δεν έχω διαβάσει κάπου πως στρώνει και τι νούμερο στοχεύω σε ρεύμα. 

Σας ανεβάζω τα δύο τελευταία που έχω τρέξει, χωρίς να έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. 

CO -10  +0 MHz+ EXPO
1.2 VSOC που μεταφράζεται σε 1.225~1.26

Απόκρυψη περιεχομένων

image.png.e9c56a51bb14ccdc388e689ee0e4f8c6.png

Ακριβώς πριν λίγο έκλεισα 2h+ TM5. Μόνη διαφορά με τα από πάνω το 1.18 VSOC στη μητρικη (στο HWinf64 1.199~1.225)

Να μαζέψω λίγο τι έχω περασμένο για να μπορείτε με ένα quote/edit να το δείτε. 
Για το PBO:

Απόκρυψη περιεχομένων

PBO = Advanced
PBO Limits = Auto
Scalar= Auto (ή 1x)
CPU Boost Clock Override= Disabled
Thermal Ctrl = 85C
CO = all cores -10

SOC/Uncore OC Mode = Auto ( έχω δει να το κάνουν disable )

Ρυθμίσεις τις Asus που δεν ξέρω τι ρόλο βαράνε, από το AI tweaker. 
Core tunings configuration for gaming = Auto 
Core perfomance Boost = Auto
Turbo Game Mode = Disabled (το έκλεισα για τα απο πάνω δεν ξέρω όμως)
Μedium Load boostit = Auto 
LLC = Auto (δεν έχω μπλέξει με τις καμπύλες της μητρικής γιατί δεν βρει πουθενα κάποιον να το έχει δοκιμάσει)

Για τις μνήμες:

Απόκρυψη περιεχομένων

Αφού απέτυχα παταγωδώς με τα νούμερα του buildzoid...

ZenTimings στο παραπάνω spoiler και καρφωτές οι υπόλοιπες. 
FCLK=2000
UCLK=MEMCLK

Power Down, Memory Context Restore και Gear mode down δεν έχω αγγίξει. 

VSOC=1.18 ( για να πάρω 1.2 Min με 1.225 Max ) 
CPU_VDDIO: 1.35V
DRAM_VDD: 1.35V
DRAM_VDDQ: 1.35V
image.png.8b4c36231c8a18ea0d308ecc696b8772.png

Προφανώς για να περάσω EXPO χρειάστηκα ρεύμα στο SOC που το auto έδινε 1.1V. 

Το 6200/28 που έβαλα παραπίσω, το δοκίμασες? Θέλει ρεύμα, εννοείται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, Πέτρος said:

Το 6200/28 που έβαλα παραπίσω, το δοκίμασες? Θέλει ρεύμα, εννοείται.

Επειδή δεν θα είμαι πάνω από το PC ο ίδιος να μπορώ να αλλάξω ανα πάσα στιγμή αν εμφανιστεί κάτι, έψαχνα κάτι σε tuned EXPO και να μην ανέβω στο όριο του IMC. 
Μου έχει κάνει αρκετά νερά ως τώρα και το φοβάμαι. Αν έρθει το καμιά ζέστη πχ και με τσιμπημένες θερμοκρασίες κάτι δεν αρέσει στο σύστημα.

Έχεις δοκιμάσει κάτι σε 6000cl30 με λίγο καλύτερα sub ή διαφορετικά τα Power Down, MCR κλπ?
Μέχρι και σε αυτό δεν ξέρω αν μου φτάνει το 1.35V VDDQ. Ίσως πρέπει να ανέβω προς 1.4.

Edit: Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως μόλις τώρα σε μισή ώρα OCCT έδωσε το ένα WHEA error. το μόνο που άλλαξα είναι ότι είμαι με GMD disabled και Power Down Disabled.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να σταθεροποιήσω το EXPO σε πρώτη φάση. 

Επεξ/σία από Dr.Tesla
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Επειδή δεν θα είμαι πάνω από το PC ο ίδιος να μπορώ να αλλάξω ανα πάσα στιγμή αν εμφανιστεί κάτι, έψαχνα κάτι σε tuned EXPO και να μην ανέβω στο όριο του IMC. 
Μου έχει κάνει αρκετά νερά ως τώρα και το φοβάμαι. Αν έρθει το καμιά ζέστη πχ και με τσιμπημένες θερμοκρασίες κάτι δεν αρέσει στο σύστημα.

Έχεις δοκιμάσει κάτι σε 6000cl30 με λίγο καλύτερα sub ή διαφορετικά τα Power Down, MCR κλπ?
Μέχρι και σε αυτό δεν ξέρω αν μου φτάνει το 1.35V VDDQ. Ίσως πρέπει να ανέβω προς 1.4.

Edit: Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως μόλις τώρα σε μισή ώρα OCCT έδωσε το ένα WHEA error. το μόνο που άλλαξα είναι ότι είμαι με GMD disabled και Power Down Disabled.

το GMD disabled  θελει ρευμα και Power Down Disable μη ξεκινας με λιγο ρευμα να ψαχνεις σταθεροτητα ξεκινα με 1.25 v soc και 1.40 και εαν και εφοσον εισαι στο ψαξιμο σταθερος μετα κατεβαζεις ρευμα 

Επεξ/σία από ultraex2003
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Δοκίμασε τις ρυθμίσεις του 6200/28, σε 6000 (if 2000).

Θα θες ρεύματα, πάντως. 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Μπορώ να σου πω μερικές safe τιμες που θα σου δώσουν το 80% της τελικής απόδοσης και να μην ασχοληθείς άλλο.

Αν σου είναι εύκολο θα σου είμαι ευγνώμων 

1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε

Θα θες ρεύματα, πάντως. 

Λες να το δόκιμα και ‘‘γώ αυτό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Πέτρος said:

Σωστή σκέψη, όντως.

Για την αλητεία, ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω το +200 με καθόλου CO σε παιχνιδοbenches, να δώ τί θα αντικρύσω.

Ίσως επειδή έχεις 3D να μην δείς τόση μεγάλη διαφορά σε games

3 hours ago, Dr.Tesla said:

CO -10 έχω 1.065~1.07 Volt στο max και 5.050MHz. Δεν έχω διαβάσει κάπου πως στρώνει και τι νούμερο στοχεύω σε ρεύμα. 

Σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να σου απαντήσει για αυτό αλλά όταν είχα έναν 7800X3D για κανα μήνα περίπου (δοκιμές σε PC φίλου) είχα περίπου 1.08 με -15 CO αλλά μιλάμε για κάτι χρόνια πίσω (βασικά μόλις είχε πρωτοβγεί). Σίγουρα με το καιρό έχει γίνει καλύτερο binning

Πάντως πέρα απο την πλάκα όταν ασχολήθηκα με DDR5 MemOC ήμουν ένα βήμα πριν απτο δαφνί που λέει και το τραγούδι

Επεξ/σία από Devastor
  • Haha 1
Δημοσ.
2 hours ago, Πέτρος said:

Θα θες ρεύματα, πάντως. 

2 hours ago, ultraex2003 said:

το GMD disabled  θελει ρευμα και Power Down Disable μη ξεκινας με λιγο ρευμα να ψαχνεις σταθεροτητα ξεκινα με 1.25 v soc και 1.40 και εαν και εφοσον εισαι στο ψαξιμο σταθερος μετα κατεβαζεις ρευμα 

Σήκωσα ρεύματα να δω πως θα πάει, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι stable όλα τα WHEA είναι στο id 8 και 9.

Έχετε κάποιο script  έτοιμο να τρέξω y-cruncher μήπως επιταχύνω λίγο το τεστάρισμα;

Τα PBO Limits το επηρεάζουν σε τίποτα? να τα βάλω με το χέρι 85/75/125 που εχω δει ή auto?

Ανέβασα ρεύμα στο VSOC 1.24 και η μητρική δίνει 1.27-1.28 στο HWInfo64, ότι θέλει κάνει. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Σήκωσα ρεύματα να δω πως θα πάει, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι stable όλα τα WHEA είναι στο id 8 και 9.

Τί έβαλες σε VDD/VDDQ? Είμαι με 1.47 και 1.38 αντίστοιχα. Θα ξεκινήσεις από ψηλά και δοκιμάζεις αν μπορείς να κατέβεις.

Το LLC στο SoC, πώς το έχεις?

6 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Ανέβασα ρεύμα στο VSOC 1.24 και η μητρική δίνει 1.27-1.28 στο HWInfo64, ότι θέλει κάνει. 

Το 1.24 πρέπει να είναι πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεσαι. Δώσε 1.22-1.23, να φτάνεις μέχρι 1.25 (αλλά κι εδώ παίζει ρόλο το LLC στο SoC, ίσως).

Δημοσ.
5 minutes ago, Πέτρος said:

Το 1.24 πρέπει να είναι πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεσαι. Δώσε 1.22-1.23, να φτάνεις μέχρι 1.25 (αλλά κι εδώ παίζει ρόλο το LLC στο SoC, ίσως).

Το κατέβασα 1.23 και άλλαξα το LLC τώρα είναι σταθερό. 

5 minutes ago, Πέτρος said:

Τί έβαλες σε VDD/VDDQ? Είμαι με 1.47 και 1.38 αντίστοιχα. Θα ξεκινήσεις από ψηλά και δοκιμάζεις αν μπορείς να κατέβεις.

1.4 και 1.4 το έχω δώσει για αρχή, αφού δεν θα πιέσω πάνω από το 6000cl30. 
Το VDDIO το κρατάω 1.35

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

1.4 και 1.4 το έχω δώσει για αρχή, αφού δεν θα πιέσω πάνω από το 6000cl30. 
Το VDDIO το κρατάω 1.35

Τσιμπημένα τα ρεύματα για 6000/30 & 2000 IF. 1.35 vdd & 1.2 soc είναι ο μέσος όρος συνήθως για αυτά, εκτός αν έχεις σφίξει υπερβολικά κάποια timings.

Τα δικά μου πχ (που δεν σου κάνουν γιατί είναι Α Die ενώ εσύ είσαι με Μ):

Spoiler

6000c30timings.png.6ec2cf03c7bb701d5ac2ae8a536f74c2.png

Αν θες να τα δοκιμάσεις, πρέπει να ανέβεις σε tRRDL (12 ή 16), tRTP 24, tRFC 586 και ίσως και tWRWRSCL 10/12. Δεν έχω παίξει με Μ καθόλου, οπότε αυτά είναι που έχω δει από άλλους. 

Δημοσ.
1 hour ago, Zaknafein said:

Τσιμπημένα τα ρεύματα για 6000/30 & 2000 IF. 1.35 vdd & 1.2 soc είναι ο μέσος όρος συνήθως για αυτά, εκτός αν έχεις σφίξει υπερβολικά κάποια timings.

Ανέβασα να δω αν θα πιάσω stability. Το πρόβλημα μου είναι πως ακόμα και τώρα δεν έχω δει καμία διαφορά. Με τα ρεύματα που έχεις γράψει και είχα ξεκινήσει περνούσα κανονικά TM5 χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα.
Έχω όμως WHEA error 19 στο OOCT. CPU + RAM /Large/Extreme/Variable/AVX512

Όσο συνεχίζω και τεστάρω, έχω ξεκινήσει να πιστεύω πως δεν είναι οι μνήμες το θέμα αλλά ο επεξεργαστής. 
Για να συνεχίζει να δίνει το συγκεκριμένο error στο Core 4 (ID 8 και 9), νομίζω πρέπει να είναι το CO. Ξεκίνησα από -15 που πέρασε στο corecycler με to ryzen automatic test mode config.
Αν μου βγάλει και στο CO -5 whea error θα δοκιμάσω και 0. 

Από εκεί και μετά ξέμεινα απο επιλογές. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει από τη στιγμή που γύρισα σε EXPO με VSOC 1.21 και GMD Enabled 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Dr.Tesla είπε

Ανέβασα να δω αν θα πιάσω stability. Το πρόβλημα μου είναι πως ακόμα και τώρα δεν έχω δει καμία διαφορά. Με τα ρεύματα που έχεις γράψει και είχα ξεκινήσει περνούσα κανονικά TM5 χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα.
Έχω όμως WHEA error 19 στο OOCT. CPU + RAM /Large/Extreme/Variable/AVX512

Όσο συνεχίζω και τεστάρω, έχω ξεκινήσει να πιστεύω πως δεν είναι οι μνήμες το θέμα αλλά ο επεξεργαστής. 
Για να συνεχίζει να δίνει το συγκεκριμένο error στο Core 4 (ID 8 και 9), νομίζω πρέπει να είναι το CO. Ξεκίνησα από -15 που πέρασε στο corecycler με to ryzen automatic test mode config.
Αν μου βγάλει και στο CO -5 whea error θα δοκιμάσω και 0. 

Από εκεί και μετά ξέμεινα απο επιλογές. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει από τη στιγμή που γύρισα σε EXPO με VSOC 1.21 και GMD Enabled 

Όσο ψάχνεις με μνήμες σταθερότητα το cpu στοκ αφού τελειώσεις με τις  μνήμες  ξεκινάς μετά με cpu για να ξέρεις τι σου φταιει καθε φορα

Δημοσ.
4 hours ago, ultraex2003 said:

Όσο ψάχνεις με μνήμες σταθερότητα το cpu στοκ αφού τελειώσεις με τις  μνήμες  ξεκινάς μετά με cpu για να ξέρεις τι σου φταιει καθε φορα

Spoiler

image.png.1b992a74078b34a35fa68c2463c6605d.png

Είμαι με αυτές τις ρυθμίσεις προς το παρών και πέρασα 4,5 ώρες y-cruncher. 
PBO + CO -5 + Auto Limits ( τα έχω κρατήσει σταθερά εδώ) 
Στις μνήμες είναι EXPO με κάποια subs σφιγμένα. Το trfei στο 50k με το χέρι ή στο 65k από EXPO Tweaked της Asus μάλλον μου πιέσει περισσότερο τον IMC και το IF και μου ρίχνει εκεί τα whea.
Οι μνήμες είναι A die.

Αν υπάρχει κάποια πρόταση για safe νούμερα πιο σφιχτά από expo, καλοδεχούμενη. 
Είμαι στη φάση που απλά βλέπω ένα αδύναμο IMC.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...