SinQ Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Καλησπερα σας, ηρθε η ωρα να αλλαξω το desktop μου μετα απο 10 χρόνια! Ο επεξεργαστης που ειχα ολα αυτα τα χρονια ηταν ο Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz 3.80 GHz ο οποιος μπορω να πω οτι αξιζε τα λεφτα του . Παρεα του κανουν: 16gb 1600mhz RAM 2 ssd δισκοι(οχι Μ2, οι κλασσικοι) κάρτα γραφικων EVGA 1660 Super sc ultra 6gb 2 οθονες dell 27'' (Η βασικη μου οθονη ειναι η Dell S2722DC IPS Monitor 27" QHD 2560x1440 με Χρόνο Απόκρισης 4ms GTG) Απο αυτα λεω να αλλαξω CPU, RAM, MOBO, PSU και αν χρειαζεται ψυχτρα. Εφοσον η εμπειρια μου με τον προηγουμενο i5 ηταν καλη λεω να παω στον i5-12600K με ενα τροφοδοτικο gold 750 ας πουμε, 32gb RAM και μια μητρικη. Θα ηθελα να παω DDR5 4800mhz που νομιζω υποστηριζει ο επεξεργαστης αλλα καλυτερα να ακουσω και τη γνωμη κανενος αλλου. Πως σας φαινεται; Καμια ιδεα για μητρικη;
tzavardin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Ποια η χρήση του υπολογιστή φίλε μου; Gaming ή έχουμε και προγράμματα που απαιτούν επεξεργαστική ισχυ;
SinQ Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Για gaming και για web dev που ειναι και η δουλεια μου (vscode, chrome και node). Γενικα ειναι ολη μερα ανοιχτος ειτε για δουλεια ειτε για παιχνιδι. Απο παιχνιδια συνηθως single player παιζω τωρα πχ το warhammer total war 2 αλλα περιμενω το warhammer 3 μετα την αναβαθμιση να το εχει για πλακα με ολα τερμα.
tzavardin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Είμαι εξω, και δεν έχω την ευκολία από tablet να ανοίξω μαγαζιά και να στείλω links. Θα πω μια γενική ιδέα ομως, και το βράδυ θα προσπαθήσω να στείλω και ένα δύο συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω σωστά προσανατολίζεσαι προς Intel 12ης. Στην πρώτη σελίδα της ενότητας που ανήκει και αυτό το thread, έχουνε προτείνει κάποια builds με εξαπυρηνους 12th gen, και μπορείς ήδη να τα δεις. Δύο πράγματα μου κλωτσάνε αμεσα. 1) Από άποψη τιμών, οι ddr4 αυτή τη στιγμή είναι παράδεισος. Επίσης οι 660 και 690 μητρικές με ddr4 είναι αναλογικά φτηνότερες από αυτές με ddr5 (ανεξηγητο για μενα, θα έπρεπε να είναι ακριβότερες, γιατί οι ddr5 μνήμες έχουν πιο πολλά components πάνω τους και όχι στη mobo). Έχω την εντυπωση, πως μια πολύ καλή και αξιόπιστη μητρική με ddr4 σε συνδυασμό με κάποιο 32αρι kit 3600 cl16 θα σου δώσει καλύτερο value από 4800 ddr5 μνήμες (με αντίστοιχα ψηλότερο latency μπορεί και 40). Μπορείς να κάνεις και μόνος σου τον υπολογισμο, αν βρεις τη φόρμουλα στο ίντερνετ και ανάλογα τις ram που θα βρεις, το τι πραγματική ταχύτητα παίρνεις με ποσα λεφτα, ανάλογα το kit. Απλά βάλε και τα έξτρα λεφτά της ddr5 μητρικής στην εξίσωση. 2) Για gaming αν και στα 1080p η 1660 super δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέο μέγεθος, στο qhd βρίσκει και θα βρίσκει ακόμα περισσότερο ζορια σοβαρά. Καθώς αν δεν κάνω λάθος η μη gaming χρήση του pc δεν έχει προγράμματα που θέλουν cuda cores, θα σου έλεγα να σκεφτείς το κατά πόσο αξίζει να συμπεριλάβει στο budget και μια 6650xt (έχει καλή τιμή αυτή τη στιγμη), 6600, ή και 6700 κάρτα της AMD. Αν και νομίζω έχουν ακόμα πρόβλημα με τα διπλά μονιτορ οι 6000, αξίζει να το ψάξεις αυτο, εγώ δεν έχω διπλό για να το επιβεβαιωσω. Καθώς οι 1660 έχουν πολύ καλή απόδοση στο mining θα σου κάνει και απόσβεση αρκετών χρημάτων της μετάβασης αν πουληθει ως μεταχειρισμένη. 12600k ή kf είναι καλή επιλογη, σωστη και η σκέψη για το psu, νομίζω κάπου στο κατοστάρικο και λίγο κάτω θα βρεις. Νομίζω και στα δύο σενάρια και στο δικό σου και σε αυτό που είπα με η χωρίς κάρτα το μπάτζετ ψιλοβγαινει. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2023 από tzavardin
SinQ Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2023 Σε ευχαριστω για τις απαντησεις φιλε μου. Κοιταζα λιγο τα specs για τον ι5-12600κ και officially υποστηριζει ddr4 μεχρι 3200 και ddr5 μεχρι 4800. Και μερικοι που δοκιμασαν 3600 συναντησαν καποια θεματακια https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/qmujrw/does_i512600k_support_ddr43600/ . Θα ψαξω για δυο σεναρια ενα με ddr4 3200 και ενα με ddr5 4800 αν και με βλεπω περισσοτερο στα ddr5 τουλαχιστον να μπορω στο μελλον να του βαλω αλλα ddr5 dimmakia αν χρεαστει. Καρτα δεν θα ηθελα να αλλαξω ακομα δεν την χαρηκα με το bottleneck απο το cpu οποτε θα το δω στο μελλον.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα