Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή καριέρας - UX Design


baobun

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε ολους,

Ξεκίνησα αυτό το thread επειδή έχω κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το τι θα κάνω απο εδώ και πέρα στο επαγγελματικό κομμάτι. Είμαι 24 ετών, πέρυσι ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη βιολογία και παρότι αγαπώ πολύ το αντικείμενο αυτό, συνειδητοποίησα πως σαν επάγγελμα δεν με ικανοποιεί. Ξεκίνησα να αναζητώ εναλλακτικές και το UX design μου τράβηξε το ενδιαφέρον, καθώς νομίζω πως ταίριαξε με κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω από πού να αρχίσω - επίσης να αναφέρω ότι θα ήθελα να εγκατασταθώ μόνιμα στο εξωτερικό στο άμεσο μέλλον (αν επηρεάζει κάπως).

Έχω διαβάσει διάφορα threads και εδώ και στο reddit, όπου πολλοί προτείνουν courses, bootcamps και προετοιμασία portfolio, όμως λόγω του εντελώς άσχετου υπόβαθρού μου νιώθω μία ανασφάλεια να βασιστώ μόνο σε αυτά. Ίσως είναι λίγο συντηρητικό το σκεπτικό μου, όμως θεωρώ ότι τα courses κλπ είναι πολύ χρήσιμα, αλλά για κάποιον που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του σε ένα αντικείμενο και όχι να ξεκινήσει από την αρχή (διορθώστε με αν κάνω λάθος). 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι για να εξελιχθείς επαγγελματικά χρειάζονται σχετικές σπουδές έτσι ώστε να εμπεδώσεις σε βάθος το αντικείμενο και όχι απλά να μάθεις τα tools, τα οποία θα σου εξασφαλίσουν ίσως δουλειά, αλλά όχι το υπόβαθρο που χρειάζεται για ανέλιξη (μάλιστα αναφέρθηκε και ότι πολλά βιογραφικά δεν περνούν στην επόμενη φάση της συνέντευξης όταν λείπουν σχετικές σπουδές από τον υποψήφιο). 

Σκέφτηκα το ενδεχόμενο να προσπαθήσω να βρω δουλειά μόνο με courses και να επιχειρήσω να ανελιχθώ σταδιακά, με τα χρόνια εμπειρίας που θα αποκτήσω. Ωστόσο δεν θα ήθελα να ταλαιπωρηθώ 6 χρόνια σε entry-level δουλειές απλά και μόνο για να γλιτώσω 3 χρόνια ακαδημαϊκών σπουδών.

Όλο αυτό το overthinking, οι άπειρες απόψεις που άκουσα από άτομα του κλάδου, καθώς και η προοπτική 6μηνης πρακτικής σε εταιρεία, με οδήγησαν στην απόφαση να σπουδάσω κάτι το οποίο θα μπορούσε να με οδηγήσει στο UX design όμως, τελικά, αντιμετώπισα μία άλλη δυσκολία: υπάρχουν πολλά σχετικά προπτυχιακά, αλλά κανένα δεν είναι "καθαρό" ως προς το UX. Τα περισσότερα είναι πάνω σε interaction design, new media design, digital design & development και multimedia design.  Προσπάθησα να κατανοήσω τις βασικές διαφορές τους αλλά μου φαίνονται αρκετά παρόμοια, όμως αναρωτιέμαι ποιό είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το UX design; Μόνο στην Αγγλία υπάρχουν προγράμματα στο product design, αλλά σε ποιόν περισσεύουν 20.000/χρόνο; :P 

Συνοπτικά, οι απορίες που έχω είναι:

1. Αξίζει να σπουδάσει κάποιος προκειμένου να ασχοληθεί σοβαρά με το UX design;

2. Αν ναι, ποιό αντικείμενο από όσα ανέφερα είναι πιο "κοντά" στο UX;

Θα χαρώ να διαβάσω οποιαδήποτε σχετική εμπειρία :)

...και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας :P 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα, αρχικά, μπράβο που επέλεξες να ψαχτείς με το UX Design! Αρκετά υποτιμημένος κλάδος στην Ελλάδα, αλλά με αρκετές επιλογές. 

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθεί κανείς με UX. Είναι ένας κλάδος, που ναι μεν έχει αρκετό διάβασμα, όπως όλοι άλλωστε, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκεί έξω, και αρκετές τεχνικές, που μπορείς να ξεκινήσεις πολύ άμεσα να ασχολείσαι και να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει.

Προσωπικά δεν είμαι UX Designer, ούτε UI Designer δεν είμαι, αλλά έχω περάσει αρκετά χρόνια σαν frontend engineer, οπότε σε διάφορες δουλειές είχα πάρε δώσε με UX Designers. Δυστυχώς, στην ελληνική πραγματικότητα, το  UX Design είναι αρκετά συνδεδεμένο και με το UI Design, οπότε ίσως να πρέπει να ασχοληθείς και με αυτόν τον τομέα, καθώς σπάνια κάποια ελληνική εταιρεία έχω ακούσει να προσλαμβάνει αποκλειστικά UX Designer. Είναι όμως αρκετά σημαντική δουλειά, καθώς υπάρχουν πολλές σελίδες εκεί έξω, που είναι όχι μόνο δύσχρηστες, αλλά και εντελώς προβληματικές που καταλήγουν τους χρήστες τους σε σύγχυση και απογοήτευση!

Υπάρχουν διάφορες σχολές που θα μπορούσαν να σου δώσουν μεγάλη ώθηση στο κομμάτι του UX (υπάρχει ακόμα και τμήμα σε πανεπιστήμιο), όμως σίγουρα, όπως και άλλες θέσεις των web εφαρμογών, χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση και εμβάθυνση, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, και αλλάζουν καθημερινά τα δεδομένα. Συνεπώς θα πω ότι ακόμα και με online courses, σεμινάρια, καθημερινό διάβασμα μπορείς να κάνεις πολύ μεγάλη πρόοδο. Πάντως και οι πολλές διαφορετικές θεματικές του UX, σίγουρα μπορούν να σου δώσουν εφόδια στη κατέυθυνση που θα αποφασίσεις. Όλα είναι design άλλωστε, οπότε έχεις να μάθεις από αυτά.

Παραθέτω τη μεγαλύτερη πηγή για κατανάλωση UX περιεχομένου, το NNGroup, και εκεί μπορείς να βρεις από workshops  μέχρι άρθρα και θεωρία γύρω από το UX. Είναι μια πολύ καλή βάση για να μάθεις διάφορες έννοιες, να μπεις στη λογική και να αρχίσεις να βλέπεις σελίδες στο ίντερνετ, και να καταλαβαίνεις τα διάφορα λάθη που έχουν στο UX Design τους. Επίσης γίνονται και διάφορα meetups και training sessions εδώ Αθήνα, αν και δε ξέρω πλέον πόσο ενεργό είναι το community τώρα. Τέλος, μπορείς να χτίσεις ένα portfolio, και για να μάθεις αλλά και για να μπορείς να το δείχνεις σε μελλοντικούς εργοδότες.

Επίσης, ίσως υπάρχει η δυνατότητα να καταφέρεις να βρεις κάποιον μέντορα από linkedin, που να μπορεί να σε καθοδηγεί, αλλά θέλει αρκετό ψάξιμο και προσπάθεια αυτό.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εκρινες μετά από σπουδές στη Βιολογία που αγαπάς ότι σαν επάγγελμα δεν σε ικανοποιεί.......(εννοείς οικονομικά) 

εγώ στη θέση σου θα κοίταζα για δουλειά εξωτερικό ,η ειδικοτητα σου δεν θα εχει προβλημα να βρει δουλεια, και παράλληλα σα χομπυ να κάνω και κάτι άλλο (ux design που θελεις) ....μη πεταξεις τις σπουδες σου ευκολα......

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, τίποτα δεν θα σε βγάλει "έτοιμο". Ούτε και μια 3ετής σχολή. Θα σε συμβούλευα πριν δαπανήσεις χρήματα και δεσμευτείς με κάποιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα να κάνεις κάποια σεμινάρια για να μπεις στο κλίμα, να γνωρίσεις τα processes και να δεις αν  μπορείς να το ακολουθήσεις, αν σου ταιριάζει. Επίσης σημαντικό είναι αν μπορέσεις να κάνεις και κάποια project εκτός από μόνος και σε συνεργασία με άλλα άτομα, όπως π.χ. σε ένα bootcamp ή σε ένα hackathon. Αυτή η δουλειά, εκτός των άλλων, απαιτεί πολύ καλά communication και collaboration skills.

Παρακολουθώ το course της Google που σου είπαν πιο πάνω και είναι πολύ καλό για εισαγωγή, σίγουρα όμως δεν αρκεί από μόνο του.

Επεξ/σία από SpectralQ
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...