Προς το περιεχόμενο

Τα φώτα σας παρακαλώ Overclockers!


Cre3p
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Cre3p,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρες συμφορουμίτες insomniacs!

Θα προσπαθήσω να είναι μικρό το κείμενο αλλά η ζημιά δεν είναι.

Πάει ο παππούς (Intel 6950x)

μας άφησε χρόνους, γιατί αναβαθμίστηκε η μητρική του se asus από Gigabyte και ενώ είναι overall καταπληκτική και πολύ ανώτερη μητρική (Pro/workstation vs consumer) έχει ένα μικρό θεματάκι που έτσι πολύ μικρά και εύκολα σου δίνει τον επεξεργαστή στο χέρι για μπρελόκ.  Τι καλά!  Δεν είχα μπρελόκ 1.700€ κόστους!

Το θέμα ήταν γνωστό στην Overclocking community και η Asus έχει παραμείνει σιωπηλή στο θέμα καθώς αυτό το πρόβλημα ανήκει στο παρελθόν (x99) και έχουν περάσει οι εποχές εγγυήσεων κτλ. Δεν είναι σιωπηλή σε εμένα, εγώ δεν την ρώτησα όταν όλοι λένε οτι έχει γυρίσει το κεφάλι και δεν αναλαμβάνει ευθύνες.

Ιδού κάποια thread περί του θέματος, το πρόβλημα δεν ανήκει στην συγκκριμμένη μητρική αλλά στις x99 Asus. (όλες!)

https://forums.guru3d.com/threads/killed-a-6950x.412720/

https://www.overclock.net/threads/cpu-died-what-now.1775789/

Αν δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε τα παραπάνω, οι Asus x99 μητρικές ανεβάζουν το VCCIN σε 1.9v αν το αφήσεις στο auto (ΚΑΙ stock ΚΑΙ overclocked) και το μόνο παράπονο από την CPU που λαμβάνεις είναι το "καληνύχτα σας"

Ούτε κολλήματα, ούτε προειδοποιήσεις, απλά shutdown και code 00 (D.E.A.D.)

Εμένα μου έσβησε βλέποντας ειδήσεις με all core clocks στα 1200Mhz (Power saving mode) αλλά συνέβη περί των 2 μηνών μετά της εγκατάστασης.

Άρα για 2 μήνες ψηνόταν!

Άντεξε, και πολύ ο σκύλος ο 6950x!

 

Αυτήν την στιγμή τον έχω αντικαταστήσει με έναν Xeon και προχωρώ την δουλειά μου στο video editing αν και με πεσμένες επιδόσεις αλλά το πρόβλημα συμβαίνει και εδώ και δεν ξέρω πόσο θα αντέξει όσο περιμένω την αντικατάσταση του 6950x

Η βοήθεια που θέλω είναι να μην ξανασυμβεί!

Όμως το BIOS δεν τα έχει τόσο απλά τα πράγματα, offsets από'δω, plus or minus από κει και τίποτα ξεκάθαρο και από το να παλεύω μόνος για κάναν μήνα, είπα να ρωτήσω τους πιο έμπειρους καθώς εγώ δεν είμαι πολύ OCer αλλά τον δούλευα σε 4.2 9 core + 1 (favourite core) @4.3 με 3000 Mhz χρονισμό μνήμης και 1.45 volt σε αυτές (Stock voltage) που λίγο πριν καεί ο παππούς το είχα ρίξει στο 1.4v χωρίς προβλήματα και θα προχωρούσα και πιο κάτω γιατί οι μνήμες είναι πιο δυνατές από 3000.

Δείτε το VCCIN σε stock mode του Xeon στην φωτό και τα clocks δίπλα του αλλά και την θερμοκρασία, έτσι ώστε να δείτε οτι το θέμα δεν ήταν θερμοκρασίας.

Δεν έχω φωτό του 6950x αλλά το είχα δει εγώ στα 1.84v στο ίδιο πρόγραμμα και πάλι με κόκκινα αλλά υπέθετα οτι "auto είναι αυτό, ξέρει τι κάνει".  -WROOOONG

 

Αυτό που  έχω βρει είναι το documentation του 6950x όπου εκεί βλέπω τα max values (1.5v?) αλλά δεν είμαι σίγουρος πως τα προσθέτεις στο BIOS και τι συμβαίνει στο OC αν δεν το αφήσεις στο Auto. Θα χάσω τα power profiles αν καρφωθεί σταθερά σε κάποιο value?

Documentation : https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/datasheets/desktop-6th-gen-core-family-datasheet-vol-2.pdf

α) τι σκατά είναι το S-Platform!? ("Who the F is Alice" όπως λέμε!)

β) αν αντικαταστήσετε το "vol-2" σε "vol-1" στο link λαμβάνετε την πρώτη σελίδα (που αυτήν ήθελα να στείλω) αλλά αν έχεις τον θεό σου ρε Ιντελ, δεν μπορείς να το δεις σαν λινκ

στο κατεβάζει σαν PDF ΤΟ ΠΡΩΤΟ VOLUME με την επίσκεψη και δεν μπορώ να το κάνω share σαν link αλλά στο Vol 1 είναι που βρήκα τα Vmax όχι στο 2 (δεν ξέρω αν υπάρχουν και στο 2)

Και άντε και τα βρήκαμε και όπως λέει είναι 1.5v

ΠΟΥ το βάζω !?@?@#%?#$?

ήταν πολύ δύσκολο από την Asus να το λέει VCCIN μέσα στο BIOS, θα πέθαινε καμμιά πεταλούδα κάπου, ξέρω γω!

Είναι πραγματικός λαβύρινθος το BIOS στο Tweaker του CPU και με τις δικές μου γνώσεις πιθανότερο είναι να τα κάψω μόνος μου αν αλλάζω values.

1.4 ή 1.5v ή έστω 1.8v δεν βλέπω ΠΟΥΘΕΝΑ τριγύρω, μόνο το μισό του (0.8v)

Και πες οτι αλλάζω αυτό, μόνο αυτό πρέπει να αλλάξει;

 

Ντροπή γενικότερα στην Asus!

7 χρόνια επεξεργαστής να δουλεύει σε 30C με max τους 45 και τον παίρνω στο χέρι πιο ξαφνικά από το τραγούδι του Ρέμου!

Παρατήρησα όμως πριν συμβεί, οτι σε αυτήν την μητρική οι βαθμοί δεν άλλαζαν ανά 1-2-3 αλλά ανά 5-10 C σε κάθε φόρτο (δλδ. +10, +20) αλλά κρατιώταν στους 60 με την υδρόψυξή μου και εύκολα γιατί μετά πέφτει το ίδιο απότομα.

Δεν είχα καταλάβει οτι δεν σχετιζόταν με την θερμοκρασία αυτό αλλά με το Voltage που λάμβανε, το κατάλαβα μαζί με τους υπόλοιπους 5 χρόνια έξω από την εγγύηση!

 

Παρακαλώ, καμμία αναφορά και κουβέντα σε αλλαγή συστήματος, θα αφαιρεθεί το σχόλιο και θα γίνει block αυτός που θα το γράψει απλά γιατί δεν έχω ούτε όρεξη ούτε χρόνο να εξηγώ γιατί πρέπει να παραμείνω σε αυτό το chipset και να παραθέτω τις ανωτερότητες του (40 PCIe lanes) μέχρι να γίνει lock το thread από διαφωνίες που δεν θα σχετίζονται με την λύση του προβλήματος και να καταλήγω να λέω κάποιο "χαζούλη" και να τρώω ban 4 ημερών χωρίς προειδοποίηση όπως έγινε αλλού εδώ μέσα για το ΙΔΙΟ θέμα!

 

Η ερώτηση είναι απλή κύριοι των 12 και 13gen CPUs των 20 lanes με το ζόρι: μπορείς να ασφαλίσεις το x99 της Αsus να μην κάψει τον επεξεργαστή, ναι ή ου;

Αν δεν ξέρεις, μην απαντήσεις παρακαλώ για να είναι όλες οι απαντήσεις στο θέμα και όχι κουβέντες να γίνονται. ούτε χρόνο έχω ούτε όρεξη για volumes συζητήσεων και να βρέχει bans!

 

Οι έχοντες Asus μητρική άλλου chipset ή και του ίδιου που καρφώνουν τα values εκεί που πρέπει, ίσως ξέρουν να μου πουν πως τα ονομάζει η Asus proprietary και θα βοηθήσει.

Η μητρική μας είναι η Asus x99 e-WS (Pro) και το BIOS είναι το τελευταίο.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω πως μπορώ να πάρω screenshots του, θα το δοκιμάσω και θα τα επισυνάψω αν γίνεται.

To system agent στην παρακάτω φωτό μαζί με τα clocks είναι τόσο χαμηλά λόγω profile. (power saving)

Ανεβαίνει στα 3.000Mhz όταν η μνήμη μπει XMP ενώ τώρα είναι στα 2133 για σιγουριά (όχι οτι bootάρει με 2400 o Xeon βέβαια, και το έχω αφήσει εκεί για να δουλεύω)

 

Ευχαριστώ σας προκαταβολικά συμφορουμίτες!

❤️

 


 

 

55454788.PNG

Επεξ/σία από Cre3p
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Socket2011-R3/X99-E_WS/Manual/E13676_X99-E_WS_UM_V4_WEB.pdf?model=x99-e ws

Βάλτε επάνω αριστερά στην σελίδα, "3-27" και μαζί με αυτήν οι 3-28 και 3-29 είναι που αναφέρουν τα αναγραφόμενα (το 3-29 είναι για το cache)

Adaptive mode να φανταστώ είναι που θέλουμε, ούτε που καταλαβαίνω τι συμβαίνει με το offset mode.... άκου επιτρέπει μέχρι 1.92v οπου φυσικά αφήνοντάς το στο Auto το δίνει όποτε θέλει! Computer θέλω, όχι ψησταριά για μπριζόλες!

Μισό, να τον βάλω μία και ανάποδα να αρπάξει και από την άλλη, να μην είναι medium-rare! 😂

 

Είχα κάποια θεματάκια με την Gigabyte, δεν λέω, και με γύρισαν στην Pro της Asus, αλλά άλλο το "δεν έχει σωστά fan curves" και το "μου κλέβει lanes" και άλλο αυτό της Asus να μου δίνει τον επεξεργαστή στο χέρι χωρίς προειδοποιήσεις!

Προτιμώ να γυρνάω τα fans με το χέρι Asus, ευχαριστώ βρε!

Αν δεν βρεθεί η λύση το σύστημα γυρνάει στην gigabyte για άλλα 10 χρόνια ζωής και βάζω την μητρική στον ΤΟΙΧΟ για ομορφιά ή για να της πετάω βελάκια.. δεν θα το πουλήσω αλλού το απαράδεκτο πρόβλημα αν δεν φτιάχνεται, δεν μου φταίει σε τίποτα ο επόμενος επειδή θέλω πίσω τα λεφτά μου ούτε μπορώ να πουλάω με προειδοποιήσεις του στυλ: "ενίοτε μπερδεύει τους επεξεργαστές με ποπκορν" , αλλά "Πάρ'τε την είναι ευκαιρία!"

 

Επεξ/σία από Cre3p
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ τα αλάνια/έμπειρους εδώ μέσα που για 2023 μοντελάκια ξέρουν τα πάντα να γράψουν για OC, αλλά για γενικότερα καλύτερα το παίζουν ασφαλείς και δεν λένε κουβέντα μιας που το μόνο που ξέρουν είναι αυτά που βλέπουν από youtubers.

Μου θυμίζετε τα παιδιά που στην παπαγαλία ήταν πρώτα αλλά αν τους γύρναγες την ερώτηση ανάποδα σου παρέδιδαν λευκή κόλλα! 😂 και λευκότερη από αυτήν που είδαμε εδώ δεν γίνεται έμπειροί μου!

Την λύση την βρήκα μόνος μου με επιμονή στο manual αλλά επειδή η μητρική συνεχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα με τον επεξεργαστή τον οποίο παραδόθηκε
που "και καλά" με αυτόν δούλευε, και με default settings (optimized defaults) και μνήμη στο 2133 ή ακόμα και 100:100 αντί για 100:133 (δλδ 2000) κολλάει σε infinite loop όταν την ξεκινάς εκτός αν το σβήσεις από διακόπτη, αδειάσεις πυκνωτές και ξανα ανάψεις (κάθε φορά που το ανοίγεις ή τύχει και σου μπει standby), ξεκίνησε επικοινωνία με την Asus να τους την στείλω πίσω και αφιλοκερδώς, απλά γιατί εγώ τέτοια πράγματα δεν τα μεταφέρω σε συνάνθρωπό μου και προτιμώ να επωμιστώ την πίκρα τους εγώ όπως ακριβώς με δίδαξε ο Χριστός!

ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι.

Μαρκ. 12,31             Και δευτέρα εντολή ομοία προς την πρώτην είναι αυτή· Οφείλεις να αγαπάς τον πλησίον σου, όπως τον εαυτόν σου. Αλλη μεγαλυτέρα εντολή από τας δύο αυτάς δεν υπάρχει”.

(για την πρώτη διαβάστε το 12:30 που το θεώρησα εκτός θέματος μας)

Στην αρχή νόμιζα πως δεν δέχεται τα 2400 ο Xeon αλλά δεν ήταν αυτό!

χαλάλι τα  300 στο αλάνι που τα κέρδισε "με την αξία του" και δεν κατέβαινε και πιο κάτω! :D  Η Asus μπορεί να είναι ηθικότερη και να με αποζημιώσει λίγο μιας που εκτός του καμμένου επεξεργαστή δεν έλαβα ούτε 50 ευρώ επιστροφή για την ζημιά από τον καλοπωλητή που την πήρα.

Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είναι λόγω του σβησίματος/καψίματος στον επεξεργαστή, οκ,  ή από τον Xeon που δοκιμάστηκε πρώτη φορά τώρα, δεν μπορώ να το ξέρω και τον νέο 6950x που αγόρασα για 250€ δεν θα τον ξαναβάλω επάνω για να δω αν bootarei καλύτερα, μιας που οι προτεραιότητές μου δεν μου επιτρέπουν να τον ρισκάρω.

Η λύση που βρέθηκε ονομάζεται Gigabyte (πίσω στην προηγούμενη) και μου έλυσε όλα τα προβλήματα! 👍 γιατί έχω και δουλειές, δεν μπορώ να ασχολούμαι άλλο με πειράματα, δεν ήταν τα πειράματα ο σκοπός της αγοράς της!

Ο χρήστης που μου την πούλησε εδώ μέσα τρώει ignore από εμένα, γιατί δεν με ενδιαφέρει να ξαναακούσω την απάντησή που μου έδωσε και σε pm ("εσύ φταις που έκανες OC") μιας που σταμάτησε να απαντάει πριν 2 ημέρες αποδεικνύοντάς μου έτσι περισσότερα απ'ότι μπορεί το μυαλουδάκι του να πιάσει.

Παρακαλώ τους admins να κλειδώσουν το Thread αλλά να μην το εξαφανίσουν ως προειδοποίηση άλλων να προσέχουν τα μεταχειρισμένα και να μην βασίζονται σε καλές κριτικές γιατί σε αυτές βασίζονται και εκείνοι που στα 100 καλά (που μπορεί να ήταν τσίχλες) θα πουλήσουν και ένα χαλασμένο ακριβό εξάρτημα.

Ο δικός μου δεν είχε, και αναρωτήθηκα ποιος εγγυάται σε αγοραστή οτι δεν θα λάβει κάτι χαλασμένο μετά την μεταφορά χρημάτων και ιδού η απάντηση, κανείς! Για αυτό το site μας προειδοποιεί, να αποφεύγονται μεταφορές χρημάτων αλλά δοκιμές και stress tests και χέρι-χέρι.

 

 

Εκτός του οτι περιτριγυριζόμαστε από κλόουν που ήταν γνωστό, ελπίζω να μάθατε και τίποτα καινούργιο σήμερα!

ΥΓ. Εγώ δεν είμαι τέτοιος όπως καταλαβαίνετε, άρα να με εμπιστεύεστε αν πουλάω κάτι όπως το παιδί με την GTX1080ti που την πήρε τόσο φτηνά και τώρα απολαμβάνει και την δύναμή της και τα λεφτάκια που γλίτωσε!

Εγώ τα λεφτάκια που χάρηκε ο "κύριος" θα τα βγάλω τον επόμενο μήνα, δεν βαριέσαι! Εκείνος θα τα χρειαζόταν περισσότερο!

Τα φιλιά μου στους τσάρλατανς που χαλάνε την πιάτσα!

❤️ 🤡

ΥΓ: Το φόρουμ δεν φέρει καμμιά ευθύνη ούτε του καταλογώ, εγώ ήμουν που χάρηκα για την workstation μητρική και βιάστηκα!

back to work!

 

Επεξ/σία από Cre3p
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...