Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έχω ενα διαμέρισμα που είναι άδειο γιατι εφυγε ο ενοικιαστής, και θέλω να το δώσω σε εναν φίλο για να μένει με την οικογένεια του γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και θέλω να τον βοηθήσω. Δεν θα εισπράττω ενοίκιο, απλά θα πληρωνει αυτός το ρεύμα και τα κοινόχρηστα. Πρέπει να κάνω κάποια δήλωση ή μισθωτήριο ή να τον δηλώσω ως φιλοξενούμενο στο taxis?

Δημοσ.

Eπειδή το έχω δει το έργο θα φτιάξετε ένα συμφωνητικό ότι αναλαμβάνει τα έξοδα και ότι όταν τον ενημερώσεις ότι το θες πισω θα πρέπει να πληρώνει Χ ποσό για κάθε μήνα που δεν φευγει.

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, fragma είπε

Καλησπέρα. Έχω ενα διαμέρισμα που είναι άδειο γιατι εφυγε ο ενοικιαστής, και θέλω να το δώσω σε εναν φίλο για να μένει με την οικογένεια του γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και θέλω να τον βοηθήσω. Δεν θα εισπράττω ενοίκιο, απλά θα πληρωνει αυτός το ρεύμα και τα κοινόχρηστα. Πρέπει να κάνω κάποια δήλωση ή μισθωτήριο ή να τον δηλώσω ως φιλοξενούμενο στο taxis?

Κανονικά πρέπει να κάνεις. Δωρεάν δεν γίνεται. Θα θεωρηθεί ότι έχεις έσοδα. Πιο συγκεκριμένα όταν το ακίνητο έχει παραχωρηθεί δωρεάν, υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα. Το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος ανέρχεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που παραχωρήθηκε δωρεάν.

Οπότε μπορείς να γυρίσεις τη ΔΕΗ στο όνομα του - αν δεν τον δηλώσεις ως δωρεάν παραχώρηση, με αποδοχή απο τη μεριά του όλων των οφειλών (που υποθέτω δεν υπάρχουν) κ έτσι δεν θα σου ζητήσουν μισθωτήριο. 

7 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Eπειδή το έχω δει το έργο θα φτιάξετε ένα συμφωνητικό ότι αναλαμβάνει τα έξοδα και ότι όταν τον ενημερώσεις ότι το θες πισω θα πρέπει να πληρώνει Χ ποσό για κάθε μήνα που δεν φευγει.

Σωστά τα λέει ο Uk.

Δημοσ.

Χωρίς χαρτιά  είχε δώσει  ένας γνωστός μου το σπίτι του για διαμονή και όταν βρέθηκε το μποστάνι στην ντουλάπα έτρεχε και δεν έφτανε

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Αυτό θα κάνω. Ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο, και μετά δήλωση φιλοξενίας στο taxis. Μισθωτήριο δεν χρειάζεται αν έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος νομίζω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, fragma είπε

Έχω ένα διαμέρισμα που είναι άδειο γιατι εφυγε ο ενοικιαστής, και θέλω να το δώσω σε εναν φίλο

20 λεπτά πριν, fragma είπε

και μετά δήλωση φιλοξενίας στο taxis.

μήπως να το ψάξεις λίγο  https://www.oenet.gr/φορολογικα/φιλοξενια-και-δωρεαν-παραχωρηση-στο-εντυπο-ε1

Ποιά στοιχεία πρέπει να συμπληρώσει ο φορολογούμενος στο έντυπο Ε1

Ο φιλοξενούμενος πρέπει να είναι ενήλικας φορολογούμενος και η φιλοξενία γίνεται στην ίδια κατοικία με το πρόσωπο που παρέχει την φιλοξενία.

Επεξ/σία από hp8
  • Thanks 2
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Αν εχεις την καλοσυνη πες μας τελικα τι και πως το εκανες. Με ενδιαφερει και εμενα.

Λογίζεται ως δωρεάν παραχώρηση https://www.taxheaven.gr/news/39186/h-dwrean-paraxwrhsh-akinhtoy-h-forologhsh-toy-fysikoy-proswpoy-poy-paraxwrei-dwrean-akinhto-se-allo-fysiko-proswpo-oles-oi-periptwseis

• Thanks 3
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, hp8 είπε

μήπως να το ψάξεις λίγο  https://www.oenet.gr/φορολογικα/φιλοξενια-και-δωρεαν-παραχωρηση-στο-εντυπο-ε1

Ποιά στοιχεία πρέπει να συμπληρώσει ο φορολογούμενος στο έντυπο Ε1

Ο φιλοξενούμενος πρέπει να είναι ενήλικας φορολογούμενος και η φιλοξενία γίνεται στην ίδια κατοικία με το πρόσωπο που παρέχει την φιλοξενία.

Μάλιστα. Δεν το ήξερα . Αρα δεν θα χρειαστεί. 

12 λεπτά πριν, sphinxgr είπε

Ρε τους π@@στηδες...  Και τον αέρα που αναπνέουμε θα φορολογούν σε λίγο. Ευχαριστώ, θα ρωτησω τον λογιστή αν εχει αντικτυπο, γιατι τα εισοδήματα μου είναι ετσι κι αλλιως υψηλότερα απο το τεκμαρτό. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, fragma είπε

Ρε τους π@@στηδες...  Και τον αέρα που αναπνέουμε θα φορολογούν σε λίγο. Ευχαριστώ, θα ρωτησω τον λογιστή αν εχει αντικτυπο, γιατι τα εισοδήματα μου είναι ετσι κι αλλιως υψηλότερα απο το τεκμαρτό. 

Μάλλον δεν κατάλαβες... αν του κάνεις δωρεάν παραχώρηση τότε θα πληρώσεις φόρο επί τεκμαρτού εισοδήματος ούτως ή άλλως, άσχετα το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνεις.

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Για να εισαι καλυμμενος κανε ενοικιαστηριο με πολυ μικρο ποσο και να γυρισει ρευμα,νερο ,τηλεφωνο στο ονομα του οπως και δηποτε.

Το συμφωνητικο αν γινει η στραβη, θα το κανεις σαιτα γιατι δε θα σε καλυψει σε τιποτα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, fragma είπε

Μάλιστα. Δεν το ήξερα . Αρα δεν θα χρειαστεί. 

Οπως είπε κ ο από πάνω, θα πληρώσεις 15% στο εισόδημα που θα σου χρεωθεί. Σαν να έπαιρνες ενοίκιο. Απλά εδώ σου καθορίζει ότι το ενοίκιο θα είναι 3% της αντικείμενικης αξίας την οποία την βλέπεις στο Ε9

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Οπως είπε κ ο από πάνω, θα πληρώσεις 15% στο εισόδημα που θα σου χρεωθεί. Σαν να έπαιρνες ενοίκιο. Απλά εδώ σου καθορίζει ότι το ενοίκιο θα είναι 3% της αντικείμενικης αξίας την οποία την βλέπεις στο Ε9

Ετσι είναι όντως. Μου είπε και ο λογιστής οτι δεν συμφέρει ούτε αξίζει τα γραφειοκρατικά της διαδικασίας και θα του κάνει ενα μισθωτήριο με πολύ μικρό μίσθωμα. 

Δημοσ.

Καντε συμφωνητικο με 3% της αντικειμενικης και συμφωνηστε να σου πληρωνει αυτος το 15% του αναλογουντος φορου. Αν αρνηθει, ακυρωσε την ολη φαση γιατι θα εχετε σοβαροτερα προβληματα μετα. 

Απο το ενοικιο που θα σου βαζει, μπορεις πχ να πληρωνεις εσυ τη ΔΕΗ και τα παγια η απλα να του τα γυρνας πισω σε μετρητα αν ειστε φιλοι. 

Σε καθε περιπτωση ξεκινατε με βαση πως ειστε φιλοι και θα υπαρχει εμπιστοσυνη και συνεννοηση και απο τις 2 πλευρες. Αν στραβωσει οτιδηποτε στη συννενοηση και στα οικονομικα, εξ ορισμου θα εχετε προβλημα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...