ppmarkos Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Νοικιάζω ένα σπίτι από το 2016. Το τελευταίο μισθωτήριο που είχαμε κάνει στο gsis εληξε 1/10/2022. Εγώ το είδα τέλος Δεκέμβρη και ειδοποίησα τον Σπιτονοικοκύρη για την ανανέωση. Λόγο κάποιον τρεξιμάτων από πλευράς του, επικοινώνησε σήμερα μαζί μου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση. Βάζοντας όμως ημερομηνία έναρξης από 2/10/2022 βγάζει πρόστιμο εκπρόθεσμης…. Αν βάλω από ημερομηνία 1/2/2023 που είμαι μέσα στο όριο να μην βγάλει πρόστιμο, οι 4 μήνες που δεν φαίνονται πως θα είναι στην φορολογική μου; Υπαρχει τρόπος να αποφύγει το πρόστιμο; Ξερω ότι αν δεν προχωρήσουμε καθόλου σε ανανέωση το συμβόλαιο ισχύει αορίστου, αλλά έτσι είμαι καλυμμένος εγώ σε κάποια αλλαγή παρόχου ρεύματος πχ όταν ζητήσουν για την αλλαγή ή στην φορολογική μου δήλωση θα φαίνονται 12 μήνες εγκατάστασης στο ακίνητο;
Basilhs23___ Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 35 λεπτά πριν, ppmarkos είπε Νοικιάζω ένα σπίτι από το 2016. Το τελευταίο μισθωτήριο που είχαμε κάνει στο gsis εληξε 1/10/2022. Εγώ το είδα τέλος Δεκέμβρη και ειδοποίησα τον Σπιτονοικοκύρη για την ανανέωση. Λόγο κάποιον τρεξιμάτων από πλευράς του, επικοινώνησε σήμερα μαζί μου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση. Βάζοντας όμως ημερομηνία έναρξης από 2/10/2022 βγάζει πρόστιμο εκπρόθεσμης…. Αν βάλω από ημερομηνία 1/2/2023 που είμαι μέσα στο όριο να μην βγάλει πρόστιμο, οι 4 μήνες που δεν φαίνονται πως θα είναι στην φορολογική μου; Υπαρχει τρόπος να αποφύγει το πρόστιμο; Ξερω ότι αν δεν προχωρήσουμε καθόλου σε ανανέωση το συμβόλαιο ισχύει αορίστου, αλλά έτσι είμαι καλυμμένος εγώ σε κάποια αλλαγή παρόχου ρεύματος πχ όταν ζητήσουν για την αλλαγή ή στην φορολογική μου δήλωση θα φαίνονται 12 μήνες εγκατάστασης στο ακίνητο; Ως ημερομηνία βάλε αυτήν που καταχωρείς το μισθωτήριο, μην βάλεις την παλαιά. Απλά θα μείνει κενό εκείνο το διάστημα.
Joshua21 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, ppmarkos είπε Νοικιάζω ένα σπίτι από το 2016. Το τελευταίο μισθωτήριο που είχαμε κάνει στο gsis εληξε 1/10/2022. Εγώ το είδα τέλος Δεκέμβρη και ειδοποίησα τον Σπιτονοικοκύρη για την ανανέωση. Λόγο κάποιον τρεξιμάτων από πλευράς του, επικοινώνησε σήμερα μαζί μου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση. Βάζοντας όμως ημερομηνία έναρξης από 2/10/2022 βγάζει πρόστιμο εκπρόθεσμης…. Αν βάλω από ημερομηνία 1/2/2023 που είμαι μέσα στο όριο να μην βγάλει πρόστιμο, οι 4 μήνες που δεν φαίνονται πως θα είναι στην φορολογική μου; Υπαρχει τρόπος να αποφύγει το πρόστιμο; Ξερω ότι αν δεν προχωρήσουμε καθόλου σε ανανέωση το συμβόλαιο ισχύει αορίστου, αλλά έτσι είμαι καλυμμένος εγώ σε κάποια αλλαγή παρόχου ρεύματος πχ όταν ζητήσουν για την αλλαγή ή στην φορολογική μου δήλωση θα φαίνονται 12 μήνες εγκατάστασης στο ακίνητο; Εκπρόθεσμη δήλωση ανανέωσης χωρίς πρόστιμο δεν γίνεται, ο μόνος τρόπος για να βάλει (και όχι βάλεις) ημερομηνία έναρξης 01/02/23 χωρίς πρόστιμο είναι να δηλώσει νέα μίσθωση μη μαρκάροντας το αντίστοιχο πεδίο, με ότι συνεπάγεται αυτό (η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης των 3 ετών ξεκινά από την αρχή, πρέπει να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό σε ισχύ, κτλ). Αν δεν κάνετε τίποτα τότε η μίσθωση συνεχίζει να ισχύει κανονικά, στην φορολογική σου δήλωση θα φαίνεται ότι εσύ δηλώσεις, αν δηλώσεις ότι έμενες στο συγκεκριμένο σπίτι 12 μήνες μέσα στο 2022 τότε τόσοι ακριβώς θα φαίνονται στη φορολογική σου. Επεξ/σία 7 Μαρτίου 2023 από Joshua21 1
ppmarkos Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Εκπρόθεσμη δήλωση ανανέωσης χωρίς πρόστιμο δεν γίνεται, ο μόνος τρόπος για να βάλει (και όχι βάλεις) ημερομηνία έναρξης 01/02/23 χωρίς πρόστιμο είναι να δηλώσει νέα μίσθωση μη μαρκάροντας το αντίστοιχο πεδίο, με ότι συνεπάγεται αυτό (η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης των 3 ετών ξεκινά από την αρχή, πρέπει να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό σε ισχύ, κτλ). Αν δεν κάνετε τίποτα τότε η μίσθωση συνεχίζει να ισχύει κανονικά, στην φορολογική σου δήλωση θα φαίνεται ότι εσύ δηλώσεις, αν δηλώσεις ότι έμενες στο συγκεκριμένο σπίτι 12 μήνες μέσα στο 2022 τότε τόσοι ακριβώς θα φαίνονται στη φορολογική σου. Αν δεν κάνουμε τπτ, κι εγώ από ΔΕΗ (λέμε τώρα) θέλω να πάω σε elpedison. Όταν η elpedison ζητησει μισθωτήριο θα είμαι οκ;;
Joshua21 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, ppmarkos είπε Αν δεν κάνουμε τπτ, κι εγώ από ΔΕΗ (λέμε τώρα) θέλω να πάω σε elpedison. Όταν η elpedison ζητησει μισθωτήριο θα είμαι οκ;; Όχι βέβαια, θα πρέπει να μην έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης.
G.bar Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Πάντως εμείς όταν μετακομίσαμε την τελευταία φορά, λόγω κάποιων υποχρεώσεων της σπιτονοικοκυράς, αργήσαμε να κανουμε το συμβολαιο έναν μήνα και είχαμε πρόβλημα μετά στη φορολογική δήλωση. Ψάχναμε να βρούμε να δηλώσουμε οτι μέναμε κάπου εκείνον τον μήνα, και να δηλώσουν και εκείνοι οτι μας φιλοξενούσαν και τρέχα γύρευε. Αυτό βέβαια σε καινούργιο συμβόλαιο με αλλαγή διεύθυνσης. Σε παλαιότερα συμβόλαια που έληγαν και απλα τα αφήναμε να τρέχουν δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα.
agnostos13 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 3 ώρες πριν, G.bar είπε Πάντως εμείς όταν μετακομίσαμε την τελευταία φορά, λόγω κάποιων υποχρεώσεων της σπιτονοικοκυράς, αργήσαμε να κανουμε το συμβολαιο έναν μήνα και είχαμε πρόβλημα μετά στη φορολογική δήλωση. Ψάχναμε να βρούμε να δηλώσουμε οτι μέναμε κάπου εκείνον τον μήνα, και να δηλώσουν και εκείνοι οτι μας φιλοξενούσαν και τρέχα γύρευε. Αυτό βέβαια σε καινούργιο συμβόλαιο με αλλαγή διεύθυνσης. Σε παλαιότερα συμβόλαια που έληγαν και απλα τα αφήναμε να τρέχουν δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Λογικό αν μιλάμε για νέο συμβόλαιο. Είναι σαν να "ξέχασατε" να δηλώσετε τη μίσθωση (έστω για τον ένα μήνα). Τα παλιά συμβόλαια είθισται να θεωρούνται αορίστου αν δεν γίνει διακοπή της μίσθωσης. Φυσικά το σωστό είναι να ανανεωθούν για να μην είστε στον αέρα της αοριστίας.
Joshua21 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 4 ώρες πριν, G.bar είπε Πάντως εμείς όταν μετακομίσαμε την τελευταία φορά, λόγω κάποιων υποχρεώσεων της σπιτονοικοκυράς, αργήσαμε να κανουμε το συμβολαιο έναν μήνα και είχαμε πρόβλημα μετά στη φορολογική δήλωση. Ψάχναμε να βρούμε να δηλώσουμε οτι μέναμε κάπου εκείνον τον μήνα, και να δηλώσουν και εκείνοι οτι μας φιλοξενούσαν και τρέχα γύρευε. Αυτό βέβαια σε καινούργιο συμβόλαιο με αλλαγή διεύθυνσης. Σε παλαιότερα συμβόλαια που έληγαν και απλα τα αφήναμε να τρέχουν δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Εντελώς κουλό όλο αυτό, δλδ πρώτα να ξεκινάει η μίσθωση και μετά να γίνεται το μισθωτήριο. Για την εφορία πάντως οι μισθώσεις από το 2020 και μετά θεωρούνται ενεργές μέχρι να δηλωθεί λύση, μάλιστα έχει δώσει οδηγία ότι δεν χρειάζεται να δηλώνεται τυχόν παράταση, εκτός και αν αλλάξει ο όρος που αφορά το ύψος του μισθώματος.
ppmarkos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 8/3/2023 στις 12:36 ΜΜ, Joshua21 είπε Για την εφορία πάντως οι μισθώσεις από το 2020 και μετά θεωρούνται ενεργές μέχρι να δηλωθεί λύση, μάλιστα έχει δώσει οδηγία ότι δεν χρειάζεται να δηλώνεται τυχόν παράταση, εκτός και αν αλλάξει ο όρος που αφορά το ύψος του μισθώματος. Έτσι όπως το λες όμως είναι σαν να μην χρειάζεται να γίνει ανανέωση συμβολαίου αν δεν αλλάζει το ποσό ενοικίου ή κάποιος ορος… Εφόσον συνεχίζει σε αορίστου, ο μόνος λόγος να ανανέωνα τώρα το συμβόλαιο μου που έχει λήξει από Οκτώβρη είναι για τυχών αλλαγή σε πάροχο ρεύματος ή αν έπαιρνα επίδομα ενοικίου. Νομίζω πολλοί πάροχοι δεν ζητάνε μισθωτήριο, αρκεί ένας λογαριασμός του προηγούμενου μήνα… Επίσης, μπορει να μου κάνει λύση συμβολαίου 28/2 και έναρξη νέου μισθωτηρίου 1/3; Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εκεί; Στις 7/3/2023 στις 6:45 ΜΜ, Basilhs23___ είπε Ως ημερομηνία βάλε αυτήν που καταχωρείς το μισθωτήριο, μην βάλεις την παλαιά. Απλά θα μείνει κενό εκείνο το διάστημα. Όταν λες θα μείνει κενό αυτό το διάστημα; Εννοείς και από την φορολογική μου θα αφαιρεθούν αυτοί οι μήνες από τη λήξη;; Αν δεν αφαιρεθούν δεν υπάρχει πρόβλημα, να κάνει τώρα ανανέωση με ημερομηνία έναρξης 1/3 απλά εγώ στη δήλωση που θα κανω τους επόμενους μήνες να μπορώ να δηλώσω 1 χρόνο ολόκληρο στο σπίτι… Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2023 από ppmarkos
Joshua21 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 34 λεπτά πριν, ppmarkos είπε Έτσι όπως το λες όμως είναι σαν να μην χρειάζεται να γίνει ανανέωση συμβολαίου αν δεν αλλάζει το ποσό ενοικίου ή κάποιος ορος… Εφόσον συνεχίζει σε αορίστου, ο μόνος λόγος να ανανέωνα τώρα το συμβόλαιο μου που έχει λήξει από Οκτώβρη είναι για τυχών αλλαγή σε πάροχο ρεύματος ή αν έπαιρνα επίδομα ενοικίου. Νομίζω πολλοί πάροχοι δεν ζητάνε μισθωτήριο, αρκεί ένας λογαριασμός του προηγούμενου μήνα… Ναι, όσο αφορά την εφορία δεν χρειάζεται, για επίδομα ενοικίου πχ όμως είναι απαραίτητο να μην έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης. Για αλλαγή παρόχου όταν η παροχή είναι ήδη στο όνομα σου νομίζω πως δεν ζητάνε εκτύπωση από taxis, αν δεν είναι τότε ζητάνε σίγουρα.
ppmarkos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Joshua21 είπε Ναι, όσο αφορά την εφορία δεν χρειάζεται, για επίδομα ενοικίου πχ όμως είναι απαραίτητο να μην έχει παρέλθει ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης. Για αλλαγή παρόχου όταν η παροχή είναι ήδη στο όνομα σου νομίζω πως δεν ζητάνε εκτύπωση από taxis, αν δεν είναι τότε ζητάνε σίγουρα. Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις… Τελικα αν μου κάνει ανανέωση και στην ημερομηνία βάλει από 1/3 θα υπάρχει πρόβλημα; Θα βγει πρόστιμο; Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2023 από ppmarkos
Joshua21 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 11 λεπτά πριν, ppmarkos είπε Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις… Τελικα αν μου κάνει ανανέωση και στην ημερομηνία βάλει από 1/3 θα υπάρχει πρόβλημα; Θα βγει πρόστιμο; Σου έχω απαντήσει ήδη, δεν μπορεί να δηλώσει ανανέωση βάζοντας ημερομηνία 1/3, μόνο νέα μίσθωση μπορεί να δηλώσει. 1
ppmarkos Δημοσ. 10 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2023 5 ώρες πριν, Joshua21 είπε Σου έχω απαντήσει ήδη, δεν μπορεί να δηλώσει ανανέωση βάζοντας ημερομηνία 1/3, μόνο νέα μίσθωση μπορεί να δηλώσει. Ωραια. Άρα για να γίνει νέα μίσθωση πρέπει να γίνει λύση. Η λύση μπορεί να είναι 28/2 και η νέα μίσθωση 1/3; Είναι εντάξει; Επισης το ενεργειακό πιστοποιητικό το είχαμε βγάλει το 2016. Είναι σε ισχύ ακόμα;
Joshua21 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2023 9 ώρες πριν, ppmarkos είπε Ωραια. Άρα για να γίνει νέα μίσθωση πρέπει να γίνει λύση. Η λύση μπορεί να είναι 28/2 και η νέα μίσθωση 1/3; Είναι εντάξει; Επισης το ενεργειακό πιστοποιητικό το είχαμε βγάλει το 2016. Είναι σε ισχύ ακόμα; Ναι μια χαρά είναι, απλά έχε υπόψιν ότι η λύση στις 28/02 μπορεί να δηλωθεί εμπρόθεσμα έως και τέλος Μαρτίου ενώ η νέα μίσθωση με έναρξη 01/03 έως και τέλος Απριλίου, αλλιώς κάθε εκπρόθεσμη δήλωση έχει πρόστιμο 100€. Επίσης το σύστημα σου επιτρέπει να δηλώσεις νέα μίσθωση χωρίς να έχεις δηλώσει πρώτα λύση στην παλιά. Όσο για το ενεργειακό πιστοποιητικό ναι, η διάρκεια ισχύος τους είναι 10 έτη. 1
SONIRAM Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2024 το συμβολαιο μου εληξε 1/11/23. Μου έκανε λύση 1/1/24. Και απο 2/1/24 με νεο συμβολαιο με την αυξηση. πληρώνει πρόστιμο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα