Προς το περιεχόμενο

Valve's Steam Deck - The official guide topic


Malthador

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Moderators

Ανοίγω αυτό το νήμα για να έχουμε μαζεμένους σε ένα μέρος τους οδηγούς που βρίσκουμε και έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για το Steam Deck μας, μιας και στο νήμα της γενικής συζήτησης χάνεται πολύ πράγμα. Επειδή η κονσόλα επί της ουσίας είναι PC, έχει την δυναμική και την παραμετροποίηση ενός υπολογιστή και οπότε θέλει αρκετό tweaking για να αποδώσει τα μέγιστα.

Πέραν των γενικών κανόνων του forum, θα ήθελα να ακολουθούνται και οι εξής οδηγίες, όσο είναι δυνατόν:

  1. Κάθε post να είναι και ένα guide. Μην αναλωνόμαστε σε γενική συζήτηση και αν θέλετε να σχολιάσετε ή να διορθώσετε κάτι επάνω στο guide άλλου μέλους, απλά το κάνετε λιτά και περιεκτικά (ιδανικά θα προτιμούσα να στέλνετε ΠΜ στο μέλος ή σε εμένα για να κάνω διορθώσεις).
  2. Όποιο guide προστίθεται θα πρέπει να είναι γραμμένο στα ελληνικά (δεν θέλω να δω ξερές αντιγραφές από ξένα σάιτς), τα βήματα να είναι διακριτά μεταξύ τους και ιδανικά θα ήθελα να το έχετε υλοποιήσει στην κονσόλα σας πριν το ποστάρετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε κάποιο άλλο μέλος που πιθανόν σκαλώσει σε κάποιο βήμα.

---------------------------------

Πριν ξεκινήσουμε τους οδηγούς, αναφέρω μερικά πράγματα που θα σας διευκολύνουν στο κομμάτι του H/W (στα λινκς έχω το δικό μου setup, αλλά δουλεύει οτιδήποτε ενσύρματο, ασύρματο και bluetooth με το Steam Deck):  

Αν μου έχει ξεφύγει κάτι, μου στέλνετε μήνυμα και το προσθέτω.

  • Like 6
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Decky loader και vibrantDeck

Η οθόνη του Steam Deck βγάζει λίγο πεθαμενατζίδικα χρώματα, πράγμα αρκετά ενοχλητικό εν έτει 2023 όπου το στάνταρ πλέον είναι το ΗDR10+ και οι ΟLED οθόνες. Επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν αποκτήσει Steam Deck είναι να φτιάξει το saturation της κονσόλας, για να γίνει λίγο πιο ανεκτή η κατάσταση. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει out-of-the-box και χρειάζεται 3rd-party plugin που ονομάζεται vibrantDeck και με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε τα χρώματα αναλυτικά, αναλόγως με το τι αρέσει στον καθένα μας. Το vibrantDeck εγκαθίσταται μέσω ενός «shop» το οποίο ονομάζεται Decky Loader και το οποίο περιέχει πολλά τέτοια μικρά plugins που θα μας κάνουν την ζωή ευκολότερη. Οπότε ξεκινάμε από αυτό:

  1. Πατάμε το «Steam» button - > Power -> Switch to Desktop
  2. Ανοίγουμε έναν browser (προσωπικά χρησιμοποιώ τον Εdge, γενικά καλό είναι να έχετε έναν chromium εγκατεστημένο, θα χρειαστεί ένας σε μελλοντικό guide)
  3. Κατεβάζουμε αυτό το αρχείο με τον installer.
  4. Μετακινούμε το αρχείο στο desktop και κάνουμε διπλό κλικ επάνω του για να το εκτελέσουμε.
  5. Γράφουμε το sudo password που έχουμε ορίσει στο SteamOS και πατάμε enter (ο κωδικός δεν θα φαίνεται την ώρα που τον γράφουμε)
  6. Επιλέγουμε αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε την latest release ή την latest pre-release. Ενδείκνυται η release, εκτός κι αν κάτι δεν δουλέψει σωστά.
  7. Αφού τελειώσει ο installer επιστρέφουμε σε Gaming Mode (διπλό κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο)

Για να εγκαταστήσουμε το vibrantDeck κάνουμε τα εξής:

  1. Πατάμε το «...» button και πηγαίνουμε στην καρτέλα με το εικονίδιο της πρίζας
  2. Πάνω δεξιά θα δούμε δύο εικονίδια, ένα γρανάζι για τα options του Decky Loader και ένα κιόσκι, όπου είναι το store. Πατάμε αυτό.
  3. Κάνουμε αναζήτηση για vibrantDeck, το βρίσκουμε και πατάμε install. Κάνουμε επανεκκίνηση εάν μας ζητηθεί.
  4. Για να μπούμε στις επιλογές του vibrantDeck, το κάνουμε από το «...» και πάμε στην καρτέλα με την πρίζα.

Το vibrantDeck έχει αρκετές ρυθμίσεις, η πιο σημαντική είναι το saturation, για να κάνει τα χρώματα πιο ζωηρά. Προσωπικά, το βάζω γύρω στο 180-200, αλλά θα πρέπει να παίξετε λίγο με την ρύθμιση για να βρείτε πιο είναι το sweet spot σας.

Προσοχή: Με την έλευση του 3.5.5 update, το vibrantDeck δεν υπάρχει στο Decky Store και έχει γίνει irrelevant, αφού πλέον στα settings του Steam Deck μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε dynamic colours!

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

EmuDeck

Tο Steam Deck είναι αναμφίβολα το πιο ισχυρό φορητό emulation machine αυτή τη στιγμή. Το πρώτο πράγμα που συνίσταται να κάνει όποιος θέλει να ασχοληθεί με Steam Deck emulation είναι να εγκαταστήσει το EmuDeck, ένα script που εγκαθιστά και τροποποιεί αυτόματα μια πληθώρα emulators για όλα -σχεδόν- τα συστήματα που μπορεί να εξομοιώσει το Deck. Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη:

  1. Αρχικά, ενδείκνυται η εγκατάσταση του Emudeck να γίνεται σε microSD κάρτα και όχι στην εσωτερική μνήμη. Η κάρτα θα πρέπει να είναι φορμαρισμένη σε ext4: Πατάμε «Steam» button -> Settings -> System -> System Settings -> Format SD card
  2. Στη συνέχεια πατάμε «Steam» button -> Power -> Switch to Desktop
  3. Κατεβάζουμε τον installer, τον μεταφέρουμε στο desktop και του κάνουμε διπλό κλικ για να εκτελέσουμε το αρχείο. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης επιλέγουμε τις ρυθμίσεις της αρεσκείας μας.
  4. Στην SD card θα έχουν δημιουργηθεί διάφοροι φάκελοι με τα διάφορα συστήματα που υποστηρίζονται και στους οποίους τοποθετούμε τα backups από τα games που κατέχουμε νόμιμα.
  5. Μαζί με το EmuDeck εγκαθίσταται και ένα πολύ τρέντι προγραμματάκι που ονομάζεται Steam ROM Manager, το οποίο περιέχει parsers που ο καθένας αντιστοιχεί σε κάθε έναν emulator. Επιλέγουμε τους parsers που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε
  6. Αφού έχουμε επιλέξει τους parsers, πηγαίνουμε Preview -> Generate App list -> Save apps to Steam. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα έχουν μπει τα backups μας στην Steam Library για απευθείας launch.
  7. Κλείνουμε το Steam Rom Manager, επιστρέφουμε σε Gaming Mode και το EmuDeck είναι έτοιμο.

 

Υπενθύμιση: Το κατέβασμα roms και ΒΙOS κονσολών είναι τέρμα παράνομο και δεν συνίσταται. Επιπλέον, οι κανόνες του forum απαγορεύουν ρητά το να διακινούνται links με πειρατικό περιεχόμενο.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
  • Moderators

chiaki4deck

Ως γνωστόν, ένα από τα must πράγματα που θέλω να μπορώ να κάνω με τις φορητές συσκευές μου είναι να μπορώ να streamάρω τα games που έχω στις κονσόλες μου. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό πρώτα, το PS4/PS5 remote play. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα και τη λύση μας τη δίνει ένα app που υπάρχει για linux εδώ και κάμποσο καιρό, το Chiaki, το οποίο όπως είναι αναμενόμενο έχει πάρει και fork για το Steam Deck, μιας και αυτό linux machine είναι. Πρέπει πρώτα να περάσουμε το app στο Steam Deck και μετά να περάσουμε στο app το PSN account μας:

  1. Πατάμε «Steam» button -> Power -> Switch to Desktop
  2. Ανοίγουμε το Konsole app.
  3. Κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση το εξής: 
    flatpak install --user -y https://github.com/streetpea/chiaki4deck/releases/download/v1.3.0/re.chiaki.Chiaki4deck.flatpakref

    Το flatpak αυτό περιλαμβάνει το τελευταίο release και αυτό προτείνει ο δημιουργός του fork.

Τώρα τα βήματα αλλάζουν, ανάλογα με το αν είχαμε παλιότερη έκδοση του app στο Steam Deck ή εάν όχι:

  • Εάν είχαμε παλιότερη έκδοση του Chiaki, ανοίγουμε Konsole και δίνουμε την παρακάτω εντολή, έτσι ώστε να τραβήξει αυτόματα το παλιό configuration στο chiaki4deck: 
    cp ~/.var/app/re.chiaki.Chiaki/config/Chiaki/Chiaki.conf ~/.var/app/re.chiaki.Chiaki4deck/config/Chiaki/Chiaki.conf

    και είμαστε έτοιμοι.

Εάν είναι η πρώτη φορά που εγκαθιστούμε το chiaki4deck, τότε κάνουμε τα εξής:

  1. Ανοίγουμε το PS4/PS5 μας, ενεργοποιούμε το remote play και τη ρυθμίζουμε να μπαίνει σε rest mode, όταν κλείνει.
  2. Δίνουμε στο Konsole την παρακάτω εντολή και ακολουθούμε τα βήματα:
    flatpak run --command=psn-account-id re.chiaki.Chiaki4deck
  3. Κάνουμε log-in με τα PSN στοιχεία μας στο παράθυρο που θα ανοίξει.
  4. Η εντολή θα μας επιστρέψει το Account-ID του PSN μας, το σημειώνουμε και το κρατάμε σε ασφαλές σημείο.

Κανονικά τώρα όταν ανοίξουμε το app, θα πρέπει να εμφανιστεί αυτόματα η κονσόλα μας. Αν δεν εμφανιστεί την κάνουμε register πατώντας το «+» μέσα στο app:

  1. Για IP βάζουμε την IP της κονσόλας μας, την οποία βρίσκουμε μέσα από τις network ρυθμίσεις.
  2. Επιλέγουμε τον τύπο της κονσόλας, ανάλογα με το firmware (αν έχουμε PS4).
  3. Για Account-ID βάζουμε αυτό που βρήκαμε πιο πάνω.
  4. Για PIN βάζουμε το οκταψήφιο νούμερο που θα μας βγάλει η κονσόλα, όταν πάμε να κάνουμε register νέα συσκευή για remote play.

Και εδώ κλείνει ο οδηγός, είμαστε έτοιμοι για να streamάρουμε τα Playstation games μας στο local network.

Κανονικά το chiaki4deck μπορεί να παίξει και over-the-internet, ωστόσο δεν έχω καταφέρει να το κάνω να μου δουλέψει ακόμα. Μόλις το καταφέρω θα ανανεώσω αντίστοιχα το guide.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...
  • Moderators

TunnelDeck

Ένα πολύ χρήσιμο plug-in του Decky Loader, το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε VPN σε Game Mode (για παράδειγμα αν θέλετε να streamάρετε από xCloud) είναι το TunnelDeck. Αρχικά το εγκαθιστούμε από το store του Decky Loader και στη συνέχεια ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Πατάμε το «Steam» button -> Power -> Desktop Mode.
  2. Ανοίγουμε browser και πηγαίνουμε σε μία σελίδα με δωρεάν .ovpn αρχεία και κατεβάζουμε ένα (εγώ χρησιμοποιήσα το www.vpnbook.com, στην καρτέλα OpenVPN κατέβασα το UK αρχείο)
  3. Στη συνέχεια πατάμε κάτω αριστερά και ανοίγουμε τα System Settings.
  4. Στην καρτέλα Network, πατάμε το Connections.
  5. Πατάμε το «+», βρίσκουμε το .ovpn αρχείο που κατεβάσαμε το επιλέγουμε και πατάμε Ok.
  6. Βάζουμε το username και τον κωδικό που ήρθε παρέα με το .ovpn file
  7. Επιλέγουμε «Store password for all users» και πατάμε Apply.
  8. Μπαίνουμε Game Mode και πατάμε το «...» button.
  9. Πηγαίνουμε στο σήμα με την πρίζα και πατάμε το Tunneldeck.
  10. Ανοίγουμε το VPN που φτιάξαμε και είμαστε έτοιμοι!
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Moderators

XBPlay

Ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω να γράφω οδηγό για το Greenlight, αλλά ανακάλυψα χθες ότι υπάρχει το XBPlay στο Steam από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κοστίζει €5,89 είναι απλούστατο και προσφέρει απείρως περισσότερες επιλογές απ' ότι το Greenlight για να έχετε πιο smooth streaming. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς το ποσό που ζητάει είναι αμελητέο για αυτά που προσφέρει:

  • Μπορείτε να streamάρετε από xCloud χωρίς την χρήση VPN
  • Μπορείτε να προσθέτετε απευθείας games του cloud ως non-Steam games
  • Προσφέρει τόσο touch controls, όσο mouse & keyboard support
  • Στις ρυθμίσεις έχει πολύ πράγμα για να φέρετε το streaming στα μέτρα σας, από επιλογή για 720p έως και FSR για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα

Δεν το έχω σκαλίσει αναλυτικά, αλλά τόσο τα Hogwarts: Legacy και Sekiro locally, όσο και το Arkham Knight από xCloud όλα έτρεχαν νεράκι.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...