Προς το περιεχόμενο

LG QP5 Soundbar και ενοχλητικό "τρίξιμο"


Stone Cold

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά.

Παρέλαβα σήμερα την LG Éclair QP5 Soundbar 320W 3.1.2 απο Media Markt και μετα απο κάμποση ώρα χρήσης και δοκιμών, απο κάποια στιγμή και μετά άρχισαν να ακούγονται ενοχλητικά "τριξίματα" όταν ανεβαίνει η ένταση του ήχου (στους διαλόγους πχ δεν ακούγεται, αλλά όταν μπαίνει μουσική, εκρηξεις κλπ ακούγεται). Έπαιξα με τις ρυθμίσεις μέσω του app στο κινητό, του έκανα και update αλλα δεν είδα βελτίωση. Το πρόβλημα μου παρουσιάζεται όταν είναι συνδεμένο με hdmi arc ή optical στην tv. Μέσω bluetooh δεν παρατήρησα κάτι, αλλά ο ήχος ήταν πολύ πιο φτωχός. Πριν εμφανιστούν τόσο έντονα τριξίματα είχα βάλει σε υψηλή ένταση τραγούδια απο το κινητό (μέσω bluetooth) για να τεστάρω τον ήχο και σκέφτομαι μήπως λόγω της δυνατής έντασης κάποιο ηχειάκι που ήταν ελαττωματικό εξαρχής, τα έπαιξε. Η τηλεόραση μου είναι απο τα πιο φθηνα μοντέλα LG του 21 και έχει earc, δοκίμασα να παίξω με τις ρυθμίσεις της, αλλα δεν άλλαξε κάτι (υπάρχει περίπτωση να φταίει η tv μου;)

Θα ήθελα να διαβάσω τις γνώμες σας, αν υπάρχει κάτι που μπορώ να δοκιμάσω για να αντιμετωπιστεί το τρίξιμο ή να ζητήσω αντικατάσταση. Επίσης, επειδή είμαι απο επαρχία και δεν υπάρχει media markt στην περιοχή, θα ήθελα αν κάποιος έχεις εμπειρία απο doa και επιστροφή σε media markt να με ενημερώσει ποια είναι η διαδικασία και τι να περιμένω πάνω κάτω, γιατί δεν έχω διαβάσει καλά λόγια. 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

     Όπως κατάλαβες την έκανες την μ@κ@κία και κάτι έκαψες. Κανένα  ηχειάκι δεν ήταν ελαττωματικό εξαρχής. Απλά λόγω της μεγάλης έντασης τα έκαψες.

      Τώρα κάνεις την πάπια και ζητάς αντικατάσταση για doa. Ξεκινάς παίρνοντας τηλέφωνο την media markt αναφέροντας ότι η ηχομπάρα ήρθε ελαττωματική και τρίζει. Αυτοί θα σου πούνε τι να κάνεις. Και ναι έχεις διαβάσει κακά λόγια γιατί οι άνθρωποι δεν είναι εντελώς ηλίθιοι, το ψάχνουν λιγάκι.

      Υ.Γ:  Όταν έρθει η καινούρια ηχομπάρα μην αρχίσεις τα ίδια γιατί μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη .....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον από πάνω, αλλά για να δώσουμε και ένα δίκιο στον OP τέτοια προιόντα "ετοιματζίδικα" θα έπρεπε να είναι ρυθμισμένα ώστε να μην καίγονται λόγω έντασης. Εννοώ γιατί να έχει επιλογή για ένταση πχ. 50 όταν από το 20 και πάνω δεν αντέχει ο ενισχυτής ή τα ηχεία. Να ήταν ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να τερματίζεις την ένταση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καψίματος. Εφόσον μιλάμε για έτοιμο σύστημα με συγκεκριμένο ενισχυτή και ηχεία παντρεμένα από την εταιρεία.

Εγώ πχ. έχω μια Q990B η οποία "πάει" μέχρι το 100, αλλά ήδη στο 30 νιώθεις ότι είναι στο όριο. Για ποιο λόγο να φτάνει έως το 100; Ακόμη και από λάθος (να έχεις κάτσει πάνω στο τηλεκοντρολ) είναι επικίνδυνο να ανεβαίνει σε τόση ένταση (εφόσον δεν αντέχει).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

Παρέλαβα σήμερα την LG Éclair QP5 Soundbar 320W 3.1.2 απο Media Markt

Με γεια.

Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

ακούγονται ενοχλητικά "τριξίματα" όταν ανεβαίνει η ένταση του ήχου

Δεν περιγράφεις κάτι το περίεργο. Το περίεργο θα ήταν να μπορούσες να βάλεις την κωλομπάρα των 300 ευρώ δυνατά και να μην έχεις καθόλου τριξίματα.

Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

(στους διαλόγους πχ δεν ακούγεται, αλλά όταν μπαίνει μουσική, εκρηξεις κλπ ακούγεται)

Σοκαριστικό. Δεν μπορούν τα δύιντσα από τα δορυφόρια να πάρουν όλα τα watt τους στις χαμηλομεσαίες. Συμβαίνει και σε πολύ ακριβότερα συστήματα, σε μικρότερο βαθμό ίσως.

Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

Θα ήθελα να διαβάσω τις γνώμες σας, αν υπάρχει κάτι που μπορώ να δοκιμάσω για να αντιμετωπιστεί το τρίξιμο

Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

Η τηλεόραση μου είναι απο τα πιο φθηνα μοντέλα LG του 21 και έχει earc, δοκίμασα να παίξω με τις ρυθμίσεις της, αλλα δεν άλλαξε κάτι (υπάρχει περίπτωση να φταίει η tv μου;)

Αν έχει η τηλεόρασή σου στις επιλογές ήχου οποιαδήποτε ρύθμιση με bass, π.χ. bass enhancement, bass boost ή ότι άλλο, απενεργοποίησέ την. Disabled / Off.

Αν δεν έχει κάτι τέτοιο ή είναι ήδη απενεργοποιημένο, δες που γράφει treble και bass και βάλε bass  =    - 18

Στις 29/6/2023 στις 1:05 ΠΜ, Stone Cold είπε

ή να ζητήσω αντικατάσταση

Η ελληνική λέξη τρίξιμο, θα μπορούσε να περιγράφει κάμποσους διαφορετικούς ήχους. Από αυτά που γράφεις ωστόσο, δε νομίζω να έχουν πάθει κάτι τα ηχεία σου. Έτσι κάνουν από τη μάνα τους. Αν συνεχίσεις όμως να τα βάζεις δυνατά χωρίς να μειώσεις τις χαμηλές, όσο να είναι, κάτι θα πάθουν στο τέλος. Αντικατάσταση δεν αποκλείεται να σου κάνουν. Να το αποκλείσω τελείως δεν μπορώ, έχω κάθε λόγο να πιστέυω όμως ότι και τα καινούρια που θα σου στείλουν, για ίδια χρήση, θα κάνουν ίδιο τρίξιμο.

       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -       -      

Στις 30/6/2023 στις 1:18 ΜΜ, dhmhtrhs79 είπε

Εννοώ γιατί να έχει επιλογή για ένταση πχ. 50 όταν από το 20 και πάνω δεν αντέχει ο ενισχυτής ή τα ηχεία.

Λόγω μεγάλης στατιστικής διασποράς στα δυναμικά εύρη και συνεπακόλουθα στα crest factors των πιθανών playback material.

Ένα πιο συμπιεσμένο κομμάτι μπορεί να τερματίζει η ένταση του με τον ενισχυτή στο 20 και από εκεί και πάνω να πέρνεις μόνο παραμόρφωση. Ναι.

Ένα κομμάτι με ποιο πλαδαρές δυναμικές (ambient ή κλασσική μουσική ίσως), μπορεί κάλλιστα να δυναμώνει και μετά το 20, ενδεχομένως να θέλει τον ενισχυτή τέρμα.

Στις 30/6/2023 στις 1:18 ΜΜ, dhmhtrhs79 είπε

Να ήταν ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να τερματίζεις την ένταση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καψίματος.

Υπάρχουν τέτοια συστήματα (soft limiters και hard limiters) και χρησιμοποιoύνται κατά κόρον. Έχουν θέματα όμως, μεταξύ τους αλληλένδετα.

To πρώτο θέμα είναι ότι αυτές οι προστασίες αλλάζουν τον ήχο το οποίο είναι από μόνο του πρόβλημα καθώς δεν αλλάζουν μόνο οι δυναμικές, αλλά και οι βαλλιστικές μαζί τους (απόκριση ηχείου σε σχέση με το χρόνο). Όταν ενεργοποιούνται ακούς remix. Επιπλέον τον αλλάζουν με τρόπο καταστροφικό για την ποιότητα περιορίζοντας τις δυναμικές (limiter γαρ) πολύ άγαρμπα.

Το δεύτερο είναι ότι όσο σφιχτότερα είναι ρυθμισμένες αυτές οι προστασίες, τόσο περισσότερο κόβουν την απαραμόρφωτη ένταση που μπορεί να προσφέρει ένας ενισχυτής και άρα πρέπει να μπει μεγαλύτερος ή να χάνει dB σε σχέση με τον ανταγωνισμό και να του μείνουν απούλητα. Ο λόγος όμως που βάζουν limiters οι κατασκευαστές είναι για να τη σκαπουλάρουν με μικρότερο ενισχυτή.

Ο τρόπος που λειτουργούν τα limiters στην πράξη, είναι ότι "σαπίζουν" τον ήχο τόσο πολύ που ο χρήστης συνήθως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και χαμηλώνει. Αν δε χαμπαριάζει και συνεχίζει να σπρώχνει κι άλλα dB μέσα στα limiters στο τέλος πετυχαίνει να τους δίνει DC σήμα, στο οποίο τα ηχεία και οι ενισχυτές τους ως συσκευές AC, έχουν πολύ μικρή ανοχή.

Επεξ/σία από PC_Science_Lefkada
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα ανοίξει το ίδιο θέμα και στο Μπλα μπλα (το οποίο μεταφέρθηκε στο home cinema απ'οτι είδα τώρα) και ξέχασα εντελώς να τσεκάρω τις απαντήσεις σας εδώ. Να ξεκαθαρίσω κάποια πραγματάκια (μερικά τα είχα γράψει και στο άλλο ίδιο θέμα που άνοιξα) .

 1) Την αρχική ηχόμπαρα ποτέ δεν τη δούλεψα στο "τέρμα".  Άκουσα 2 τραγούδια με την ένταση κάτω απο το 2/3 της μέγιστης (που είναι ήδη πολύ δυνατά για το μικρό δωμάτιο) μέσω bluetooth για να τσεκάρω τον ήχο. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάηκε κάποιο ηχειάκι απο αυτήν την χρήση. Αλλά ακόμα και να την τερμάτιζα, πιστευώ θα έπρεπε να αντέχει να δουλέψει στη μέγιστη ένταση για 4-5 λεπτά, αν δεν είχε κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα.


 2) Το εν λόγω "τρίξιμο" ακουγόταν πάντα μετά απο λίγη ώρα λειτουργίας, όχι απο την αρχή. Δηλαδή και την επόμενη μέρα που τη δοκίμασα πριν την επιστρέψω, στα πρώτα λεπτά δεν είχε θέμα.


 3) Το "τρίξιμο" σχεδόν εξαφανιζόταν αν πίεζα ελαφρώς την μπάρα σε ένα σημείο (που νομίζω εκεί πρέπει είναι ένα ηχειάκι που δείχει προς τα πάνω). Το sub woofer δεν είχε κάποιο θέμα.


 4) Έκανα υπαναχώρηση προϊόντος σε φυσικό κατάστημα, όπως μου πρότειναν οι συνφορουμίτες και με το πιστωτικό έκανα εκ νέου παραγγελία το ίδιο μοντέλο, το οποίο και παρέλαβα. Δεν μου έχει παρουσιάσει κανένα παρόμοιο τρίξιμο μέχρι στιγμής.


5) Για την χρήση που το θέλω σε μικρό δωμάτιο με βόλεψε μια χαρά. Προφανώς δεν συνιστάται για σαλόνι και μεγάλους χώρους.

 

Στις 5/7/2023 στις 11:25 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε

κωλομπάρα των 300 ευρώ

Σιγά μην έδινα 300 ευρώ (καλά για την "αρχική" τιμή των 600 γελάμε). Και 150 που έδωσα, πολλά μου φάνηκαν είναι η αλήθεια. Κάπου στα 100 θεωρώ θα ήταν νορμαλ τιμή για το συγκεκριμένο μοντέλο. Ξέρω τι αγόρασα, δεν περίμενα θαύματα στον ήχο. Απλά, όπως έγραψα και παραπάνω, για το μικρό δωμάτιο που την έβαλα, με βόλεψε μια χαρά και με κάλυψε.

Ευχαριστώ τους συνφορουμίτες για τις απαντήσεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...