mindreader Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 Κάποτε, παλαιότερα, εγώ ήξερα τρεις βασικες κατηγοριες υλικων που κατασκευαζονταν ρουχα: βαμβακι μαλλι πολυεστερ. Πλεον ομως, εδω και πολλα χρονια, διαβαζοντας κανεις τις ετικετες των ρουχων με την 'συνθεση' τους, με την προοδο της τεχνολογιας των υλικων, παρατηρει μια απιστευτη ποικιλια υλικων, που αναρωτιεται 'τι ειναι', 'τι επιδραση εχουν στο σωμα', μεχρι και 'απο που κρατα η σκουφια τους'! Πολυαμιδιο, βισκοζη, ελαστανη, κατι παραγωγα ξυλου, και οτι βαλει ανθρωπου νους! Το google φυσικα, ειναι 'φιλος μας', και ευκολα κανεις βλεπει τις 'ιδιοτητες' τους. Επειδη ομως, περα απο το τι 'θεωρητικα' μας παρουσιαζεται, παντα δινω βαρυτητα και σε γνωμες ανθρωπων που οντως φορουν ρουχα με διαφορα υλικα, ως γνωστον δε συχνα υπαρχει και αποσταση της 'θεωριας' απο την 'πραξη', θεωρω σκοπιμο να ανοιχτει αυτο το νημα, να μπορουμε να συζητουμε και να ανταλλασουμε αποψεις, για την αισθηση και τις ιδιοτητες (τα καλα και τα ασχημα), απο τα νεα κυριως υλικα στα ρουχα που υπαρχουν στην αγορα. Πιστευω οτι μπορουν να καταγραφουν πολυ χρησιμες πληροφοριες για ολους μας. Καλη αρχη! 1 1
Haldol Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Κάνοντας... σεφτέ (ελπίζω, μέχρι να γράψω το post) [EDIT: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ] θα τονίσω ότι αυτό που μας έμαθαν οι γιαγιαδοπαππούδες μας, απέχει τρομερά από την πραγματικότητα. Το βαμβάκι δεν είναι το καλύτερο υλικό για ρούχα. Σε ήπιες συνθήκες είναι αρκετά καλό, αλλά μόλις τα πράγματα «αγριέψουν» (είτε πολύ κρύο, ή πολλή ζέστη) γίνεται γρήγορα από τα χειρότερα. Και η χώρα μας έχει για πολύ μεγάλο διάστημα «άγριες» συνθήκες (αν και προς την πάνω μεριά του υδραργύρου). Τώρα, όλα αυτά τα υλικά, έχουν απλά σκοπό να φερθούν σωστά σε διαφορετικές συνθήκες. Γι' αυτό και έχουν κυκλοφορήσει τόσα πολλά. Επεξ/σία 7 Ιουλίου 2023 από Haldol 1
mindreader Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Καλα, τα 'μαλλινα' πια σπανιζουν.... Οποτε πας σε διπολο, βαμβακι or not...βαμβακι vs 'οτι αλλο'. Η σχετικη 'εγνοια' που εχω, οταν δεν ειναι βαμβακι, ειναι αναφορικα με την 'διαπερατοτητα' και την αναπνοη του δερματος/σωματος.
MikhailBakurin Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 ΠΕΣ ΤΑ άνθρωπε, πολύ σημαντικό θέμα, που δεν αναγνωρίζει κανείς, και ήρθε η ώρα να πιάσουμε "το κουβάρι" , μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τι να πρωτοπώ... Ότι πας να αγοράσεις "μάλλινο" και στην καλύτερη περίπτωση να βρεις 30% μαλλί (πολλές φορές ανακυκλωμένο) και 70% ... πετρέλαιο; Ότι πας να αγοράσεις ένα μπλουζάκι από τα γνωστά καταστήματα - πολυεθνικές, και συνήθως η σύσταση είναι από 30 ως 100%... πετρέλαιο; Το καλύτερο το έχω δει στην πολυεθνική Ηρακλής & Μενέλαος: Έγραφαν περήφανα ότι το εν λόγω ένδυμα είναι από 100% ανακυκλωμένο πολυαμίδιο. Επαναλαμβάνω, περηφανεύονταν, ότι σου πουλάνε ένδυμα από 100% ανακυκλωμένο πετρέλαιο. Πραγματικά πλέον, πριν αγοράσω ρούχο, δεν πα' να 'ναι τέλειο, κοιτάω σύσταση. Αν δεν είναι τουλ. 80% φυσικό υλικό (βαμβάκι - μαλλί στα χειμερινά, μπαμπού - μετάξι στα καλοκαιρινά), δεν αγοράζεται. Εννοείται, ό,τι δερμάτινο αγοραστεί, θα είναι δερμάτινο, και όχι πετρέλαιο. Ας κοστίζει τα διπλά, ή ας είναι δεύτερο χέρι. Μέχρι στιγμής, ικανοποιητική σύσταση ρούχων έχει ελάχιστη απομείνει, από τις οικονομικές αλυσίδες, μόνο στα ''Ζορό'' και στο "Παπάγια", αν ψάξεις καλά. Ηρακλή & Μενέλαο δεν πλησιάζω, πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι εκεί της προκοπής. Σε λίγο πιο πρίμιουμ βαλάντιο, η ''Εταιρεία Οξφόρδης'' τείνει να παράγει ακόμα υφασμάτινα ρούχα, όπως και η "Μέγιστο Καθήκον". Το καλό είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, έχω απενοχοποιήσει τα θριφτάδικα. Έχω πάρει κάτι αδιανόητης ποιότητας ρούχα, εννοείται όχι πετρελαϊκά, Γερμανικής ή Ιταλικής παραγωγής της περασμένης δεκαετίας. Τιμές εξαιρετικές, 5-10-15 το κομμάτι. Απλώς θέλουν καλό έλεγχο πριν τα πάρεις για αδύναμα σημεία και/ή ενδεχομένως ανεξίτηλους λεκέδες. Τις περισσότερες φορές δεν είναι μεταχειρισμένα, αλλά ρούχα που απέτυχαν στο quality control και βρέθηκαν στα αζήτητα. 3
Basilhs23___ Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Κάτι φόρμες που ειχα αγοράσει πριν μήνες, ήταν κυρίως από βαμβάκι και λίγο πολυεστέρα. Αναμένεται να αγοράσω εσώρουχα που θα είναι 100% βαμβάκι. Για αλλου τύπου ρούχα δεν έχω ασχοληθεί πολύ γιατί τα παλιά μου δεν έχουν φθαρεί. Πάντως θα κοιτάξω όπου μπορώ για τα κλασσικά υλικά που ξέρουμε.
The_Judas Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 αυτο παλι που ολα τα ρούχα πλέον γράφουν για πλύσιμο στους 30β ;; ακόμα και αυτά που φτιάχνονται από βαμβάκι...
Joshua21 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Ο τίτλος του θέματος πάντως είναι εντελώς άκυρος, αυτά τα υλικά που γράφτηκαν στο πρώτο post κάθε άλλο παρά νέα είναι, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2023 από Joshua21
mindreader Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Προχτες μου λεει γνωστος, περασε απο το σπιτι και ετοιμαζονταν να παει με τα παιδια στην παραλια, 'οχι ρε φιλε, ξεχασαμε τα μπλουζακια που εχουν προστασια uv'! Υπαρχουν και τετοια; ----- Περυσι ειχα αγορασει απο zara ενα λεπτο μακρυμανικο μπλουζακι, με συνθεση/υλικο: Lyocell. Εξαξα να δω τι στην ευχη ειναι αυτο, και λεει οτι ειναι παραγωγο ξυλου! Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2023 από mindreader
Basilhs23___ Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 4 ώρες πριν, The_Judas είπε αυτο παλι που ολα τα ρούχα πλέον γράφουν για πλύσιμο στους 30β ;; ακόμα και αυτά που φτιάχνονται από βαμβάκι... Εννοείς μη λευκά ρούχα; Τα μη λευκά και παλιά το έγραφαν. Είναι οδηγία του κατασκευαστή, εγώ πάντως δεν βάζω τίποτε στους 30, από 40 ως 60 ακόμα και μερικά παλιά μη λευκά που ξέρω ότι δεν ξεβάφουν. Από την άλλη έχω πετσέτες κόκκινες σκούρες που βγάζουν χρώμα ακόμα και σε κρύο νερό.
tzotzo Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 7 hours ago, MikhailBakurin said: ΠΕΣ ΤΑ άνθρωπε, πολύ σημαντικό θέμα, που δεν αναγνωρίζει κανείς, και ήρθε η ώρα να πιάσουμε "το κουβάρι" , μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τι να πρωτοπώ... Ότι πας να αγοράσεις "μάλλινο" και στην καλύτερη περίπτωση να βρεις 30% μαλλί (πολλές φορές ανακυκλωμένο) και 70% ... πετρέλαιο; Ότι πας να αγοράσεις ένα μπλουζάκι από τα γνωστά καταστήματα - πολυεθνικές, και συνήθως η σύσταση είναι από 30 ως 100%... πετρέλαιο; Το καλύτερο το έχω δει στην πολυεθνική Ηρακλής & Μενέλαος: Έγραφαν περήφανα ότι το εν λόγω ένδυμα είναι από 100% ανακυκλωμένο πολυαμίδιο. Επαναλαμβάνω, περηφανεύονταν, ότι σου πουλάνε ένδυμα από 100% ανακυκλωμένο πετρέλαιο. Πραγματικά πλέον, πριν αγοράσω ρούχο, δεν πα' να 'ναι τέλειο, κοιτάω σύσταση. Αν δεν είναι τουλ. 80% φυσικό υλικό (βαμβάκι - μαλλί στα χειμερινά, μπαμπού - μετάξι στα καλοκαιρινά), δεν αγοράζεται. Εννοείται, ό,τι δερμάτινο αγοραστεί, θα είναι δερμάτινο, και όχι πετρέλαιο. Ας κοστίζει τα διπλά, ή ας είναι δεύτερο χέρι. Μέχρι στιγμής, ικανοποιητική σύσταση ρούχων έχει ελάχιστη απομείνει, από τις οικονομικές αλυσίδες, μόνο στα ''Ζορό'' και στο "Παπάγια", αν ψάξεις καλά. Ηρακλή & Μενέλαο δεν πλησιάζω, πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι εκεί της προκοπής. Σε λίγο πιο πρίμιουμ βαλάντιο, η ''Εταιρεία Οξφόρδης'' τείνει να παράγει ακόμα υφασμάτινα ρούχα, όπως και η "Μέγιστο Καθήκον". Το καλό είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, έχω απενοχοποιήσει τα θριφτάδικα. Έχω πάρει κάτι αδιανόητης ποιότητας ρούχα, εννοείται όχι πετρελαϊκά, Γερμανικής ή Ιταλικής παραγωγής της περασμένης δεκαετίας. Τιμές εξαιρετικές, 5-10-15 το κομμάτι. Απλώς θέλουν καλό έλεγχο πριν τα πάρεις για αδύναμα σημεία και/ή ενδεχομένως ανεξίτηλους λεκέδες. Τις περισσότερες φορές δεν είναι μεταχειρισμένα, αλλά ρούχα που απέτυχαν στο quality control και βρέθηκαν στα αζήτητα. Γιατι δεν γραφεις τι μαρκες με το ονομα τους; φοβασαι κατι; 4
Haldol Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Σε νήμα που όντως να εξυπηρετεί για τις ζέστες τύπου «εσωτερικό φούρνου» που επικρατούν στη χώρα μας, τι θα επιλέγατε; Το βαμβακερό έχει φύγει από τ' αποδυτήρια, καθώς έτσι και ιδρώσει (πράγμα καθόλου δύσκολο) δε στεγνώνει ούτε με αίτηση. Για ρούχα ψιιιλο-παλεύεται, αν και πάλι υπάρχουν ανώτερες επιλογές (λινάρι, κ.λπ). Σε κάλτσες όμως που το ίδρωμα είναι δεδομένο, η διαπνοή αδύνατη και το βαμβάκι μουσκεύει σε nano-second, χωρίς ποτέ να στεγνώνει, τι κάνουμε; Η πλάκα είναι ότι οι βαμβακερές κάλτσες κυριαρχούν κιόλας, στα μαγαζιά ψάχνεις με το κυάλι να βρεις κάτι άλλο! Έχω δοκιμάσει bamboo, που είναι μεν αισθητά ανώτερο σε συμπεριφορά, αλλά σε καμία περίπτωση hassle-free. Έχουμε κάτι άλλο στο νου; 1
JohnnySilverhand Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 14 hours ago, mindreader said: Προχτες μου λεει γνωστος, περασε απο το σπιτι και ετοιμαζονταν να παει με τα παιδια στην παραλια, 'οχι ρε φιλε, ξεχασαμε τα μπλουζακια που εχουν προστασια uv'! Υπαρχουν και τετοια; Ειδα κατι τετοια χτες με δεικτη προστασιας upf 50 στα ιντερσπορτ αλλα δε θυμαμαι τιμες. εχει κανεις εμπειρια να μας πει αν αξιζουν; 1
mindreader Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Φορω μερικες φορες, λεπτες αθλητικες φορμες/παντελονια, τωρα το καλοκαιρι. Αλλες εντελως βαμβακερες, αλλες εντελως polyester. Μπορει να μου εξηγησει καποιος, πως γινεται τα ποδια να νιωθουν την ιδια ζεστη και με τις μεν και με τις δε; Τι καταλαβαινω λαθος; Δεν υποτιθεται οτι με τις βαμβακερες θα ηταν πιο 'δροσερα'(αναπνεουν) και με τα πολυεστερ πιο ζεστα; Βεβαια σκεφτομαι, οτι ισως τα συγχρονα πολυεστερ, δεν εχουν μεγαλη σχεση με τα παλια που ξεραμε, και μπορει να ειναι πλεον αρκετα διαπνεοντα υλικα. Αλλα δεν ξερω σιγουρα. Το βαμβακι υποτιθεται ειναι η εγγυηση σε αυτα τα θεματα.
MikhailBakurin Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 19 hours ago, tzotzo said: Γιατι δεν γραφεις τι μαρκες με το ονομα τους; φοβασαι κατι; Δε φοβάμαι τίποτα, γιατί κάνω αναφορά σε ευρύτερα περιβάλλοντα και δε συγκεκριμενοποιώ το πρόβλημα σε μάρκες, γι' αυτό και οι αλλαγές ονομάτων. Είναι ευρύτερο ζήτημα της βιομηχανίας, που σε άλλες απαντάται περισσότερο, σε άλλες λιγότερο. Στα άλλα που ετέθησαν: Βαμβακερή κάλτσα το καλοκαίρι όχι παιδιά, αυτοκτονία. Μπαμπού ΣΩΤΗΡΙΟ. 3πλάσια αντοχή σε βρώμα και καλύτερη αίσθηση. Χειμώνα μάλλινες στο σπίτι (όχι ολόμαλλες, να βγάλετε τη μπέμπελη!) και βαμβακερές έξω. Το λυοσέλ είναι συμπαθητικό και μάλλον από τα καλά ήπια βιομηχανοποιημένα υλικά, όσον αφορά το ντύσιμο καλοκαιριού. Λευκά - λεπτά βαμβακερά έρχονται κατά την άποψή μου δεύτερα. Πολυεστέρας, αν δεν είναι κάτι εξειδικευμένο (αθλητικό / αντιανεμικό / διαπνέον) δεν ακουμπάω στο σώμα μου. Εσώρουχα ΠΑΝΤΑ όσο βαμβακερότερα γίνεται (πηγαίνετε πάρτε από τον Ήρωνα & Μανώλη μποξεράκια βαμβακερά, αγοράζω 5άδες τέτοια με 12-15 ευρώ εδώ και 6-7 χρόνια. Πολύ καλά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη γενική φιλοσοφία του μαγαζιού. 97% βαμβαξ, σφίγγουν εκεί που πρέπει, όσο πρέπει, χαλαρώνουν εκεί που πρέπει). Χειμώνα λατρεύω αίσθηση και συνολική συμπεριφορά κασμίρ. Πανάκριβο, αλλά αξίζει φουλ. Όπου το πετύχω άνω του 40-50% σε τίμια τιμή, το μπουμπουνάω. Μετά μου αρέσει και το λεπτό όσο γίνεται μαλλί. Τα χοντρά μάλλινα δεν τα προτιμώ, είναι δύσκαμπτο και απαρχαιωμένο ένδυμα. Καλύτερα στα κρύα να βάλεις 2 μερίνο μαλλί και 1 βαμβακερό, παρά 1 χοντρό ολόμαλλο και 1 χοντρό βαμβακερό. Δέρμα εξαιρετικά μονωτικό και αντιανεμικό, υπέροχη μυρωδιά, αλλά πολύ βαρύ υλικό. Σε παπούτσια, γάντια λεπτά μπουφάν, μονόδρομος. Φθινόπωρο- άνοιξη, πουλόβερ μαλλί μερίνο. Τέλεια διανομή θερμοκρασίας, υλικό που αναπνέει, λιγότερη μυρωδιά από το φόρεμα. Γενικά το μαλλί, σε σύγχρονη - έξυπνη ύφανση, είναι cheat υλικό, και είναι εντελώς ανίδεοι και ιδεοληπτικοί όσοι δεν το θεωρούν vegan ή προτιμούν το πετρέλαιο έναντί του. Λες και τα πρόβατα δεν ανακουφίζονται όταν τα κουρεύεις. 3
james01gr Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Στις 7/7/2023 στις 9:34 ΜΜ, Haldol είπε Κάνοντας... σεφτέ (ελπίζω, μέχρι να γράψω το post) [EDIT: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ] θα τονίσω ότι αυτό που μας έμαθαν οι γιαγιαδοπαππούδες μας, απέχει τρομερά από την πραγματικότητα. Το βαμβάκι δεν είναι το καλύτερο υλικό για ρούχα. Σε ήπιες συνθήκες είναι αρκετά καλό, αλλά μόλις τα πράγματα «αγριέψουν» (είτε πολύ κρύο, ή πολλή ζέστη) γίνεται γρήγορα από τα χειρότερα. Και η χώρα μας έχει για πολύ μεγάλο διάστημα «άγριες» συνθήκες (αν και προς την πάνω μεριά του υδραργύρου). Τώρα, όλα αυτά τα υλικά, έχουν απλά σκοπό να φερθούν σωστά σε διαφορετικές συνθήκες. Γι' αυτό και έχουν κυκλοφορήσει τόσα πολλά. Όμως για θέματα που έχουν με δερματική, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το βαμβακερό. Και εάν μπορείς να μου προτείνεις κάποιο άλλο υλικο, αλλά εάν φορέσω κάτι άλλο εκτός από βαμβάκι το καλοκαίρι, ανάβω. Για τον χειμώνα είναι άλλη κουβέντα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα