spooker Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 On 15/07/2023 at 09:32, Stavoiko said: Λόγο τ ότι θα σπουδάσουν σε ελληνικό σχολείο σκέφτομαι την ελληνοποίηση της κατάληξης σε -ής. απίστευτη κόμπλα!!!! Τι φοβάσαι μην σου κάνουν bullying για το επώνυμο? Ασε το επώνυμο ως έχει. Θα έπρεπε να είστε περήφανοι για το επώνυμο και όχι να κάνετε αλλαγές για να ταιριάξετε σε μία (προβληματική) κοινωνία
Stavoiko Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, spooker είπε απίστευτη κόμπλα!!!! Τι φοβάσαι μην σου κάνουν bullying για το επώνυμο? Ασε το επώνυμο ως έχει. Θα έπρεπε να είστε περήφανοι για το επώνυμο και όχι να κάνετε αλλαγές για να ταιριάξετε σε μία (προβληματική) κοινωνία Ευχαριστώ παρά πολύ για την απάντηση! Δεν είναι θέμα κόμπλεξ…. Ο μόνος λόγος που το σκέφτομαι είναι επειδή το επώνυμο είναι δυσχερές στην εκφορά, ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο σχολειο. Από την άλλη καταλαβαίνω οτι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συγχύσεων. Γι αυτό κ θέλω να ακούσω γνώμες 1
tzotzo Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Αν είναι αλβανικό το επώνυμο τύπου fecanji και θες να το κάνεις φεκανης πέρα από το ότι δεν είναι το αληθινό επώνυμο πράγμα που κάνει περήφανο όποιον το έχει,προσωπικά το θεωρώ και ψιλοχαζομαρα. Δλδ τα παιδάκια στο σχολείο δεν θα έχουν πρόβλημα να πουν το φεκανης αντί για το fecanji. Ή αν είναι πραγματικά κωλοπαιδα δεν θα του κάνουν μπουλινγκ;
MikhailBakurin Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Από ό,τι καταλαβαίνω, το επώνυμο τελειώνει σε ι (i) , και όχι σε αϊ (j) και εφόσον είναι αλβανικής καταγωγής, θα είναι κάτι τύπου Λατίφι -> Λατίφης, το οποίο είναι ελληνοπρεπέστατο, καθώς η μισή στερεά ελλάδα και πελοπόννησος είναι αρβανίτες με οικειότητα προς τέτοια ονόματα. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει η γυναίκα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κουβαλιέται ξένο επώνυμο σε μεικτό γάμο με 2ης-3ης γενιάς οικονομικό μετανάστη που ενδεχομένως ακόμα και η όποια μικρή γνώση του στην Αλβανική γλώσσα, ΔΕΝ θα περάσει στο προϊόν μεικτού γάμου παιδί του. Άρα, γιατί να λέγεται λατίφι ένα παιδί που έχει κυριολεκτικά 0 σχέση με τη χώρα καταγωγής του μπαμπά; Μόνο προβλήματα, 0 καλό θα φέρει. Κι εμείς αγγλοποιούμε - ξενοποιούμε επώνυμα όταν επιλέγουμε ότι η νέα Γη μας θα είναι και η οριστική. Ο ανδριτσόπουλος γίνεται andrew στην αμερική, ο παπαδόπουλος papas κλπ κλπ. Στα του θέματος, η πιο γκαραντί λύση, είναι να πάρει το επώνυμο της μαμάς και να ξεμπερδεύετε. Αν θέλει ο μπαμπάς να κρατηθεί το δικό του παραλλαγμένο, μπορείτε και να μπείτε εξαρχής στο "λατίφης", αλλά υπάρχει κίνδυνος να περάσει σε κάποιους καταλόγους ως λατίφι (πχ στρατολογία, σχολείο) και σε κάποιους ως λατίφης (δημοτολόγιο). Η μόνη σίγουρη οδός, είναι αίτηση για μεταβολή επωνύμου ΤΩΡΑ και από τον πατέρα. 1
Stavoiko Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Ο σύντροφος συμφωνεί ότι ακούγεται καλύτερα. Μάλιστα στην Ελλάδα όλοι τον φωνάζουν με την κατάληξη -ής -Διότι είναι εύηχο από την κοινωνία μας Προσωπικά πιστεύω ότι όπως συμβαίνει με την γλώσσα έτσι και τα ονόματα/επώνυμα αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Το θέμα είναι να εξυπηρετεί εμάς. Η ρίζα του επιθέτου είναι ίδια!! Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για αυτό! Παρόλα αυτά καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν γραφειοκρατικά κυρίως πρόβλημα, όποτε κλίνω στο να μην κάνω καμία αλλαγή στο επώνυμο. Ευχαριστώ παρά πολύ όλους για τις απαντήσεις σας
Basilhs23___ Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δεχόμουν bullying στο λύκειο για το επίθετο μου από ένα κολοπαιδο το οποίο το ξεκίνησε και άρχισαν μετά η μισή τάξη να λέει διαφορα. Ελληνικότατο επίθετο χωρίς τίποτε το αστείο, βρήκαν την εξυπνάδα να απομονώσουν το αρχικό πριν την καταληξη (-όπουλος) και μου προσέθεταν διάφορες καταλήξεις αστείες και κοροϊδευτικες και μου δημιουργούααν συνέχεια προβλημα. Οποτε θα έλεγα αφήστε το επωνυμο όπως είναι, ακομα και δύσκολο να είναι, και να το αλλάξετε, πάλι ενδέχεται να έχετε πρόβλημα. Η απόφαση για το τι θα πράξετε ανήκει σε εσάς. Θα ήμουν περίεργος να ακούσω τι επώνυμο είναι αυτό που έχει τόσο δύσκολη προφορά, μήπως να το δούμε και εμείς να πούμε έτσι μια γνώμη, αλλά δεν είστε καθόλου υποχρεωμένοι να το αναφέρετε αποτελεί προσωπικό στοιχείο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα