Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, πρόκειται να μετατρέψω την ατομική μου επιχείρηση σε ετερρόρυθμη με έναν "συμβολικό" ετερρόρυθμο εταίρο και εμένα ως βασικό ομόρρυθμο. Για όσους έχετε περάσει αυτή τη διαδικασία, τι θα πρέπει να έχω υπόψη όσον αφορά την επιλογή του ιδανικού εταίρου; Βασική προυπόθεση είναι να είναι ήδη ασφαλισμένος είτε σε "ΙΚΑ" είτε ως έχω ήδη άλλη επιχειρήση. Έχω ήδη 2-3 γνωστούς μου ως υποψήφιους και σκέφτομαι ένα δωράκι για να μπουν στη διαδικασία, αλλιώς δεν έχει κάποιο όφελος για αυτούς. Είναι θεμιτό κάτι τέτοιο; Αν ναι είναι καλύτερα ένα εφάπαξ ποσό, ή κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο ποσό;

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι είτε για μένα είτε για τον εταίρο που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

Τέλος ποιο είναι το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής που μπορεί να έχει ο ετερρόρυθμος; Μπορεί να είναι πχ 0.001% ή υπάρχει κατώτατο πλαφόν πχ 1% ;

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από archer100
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετατροπή δεν γίνεται από ατομική σε εταιρία διότι αναγκαστικά θα έχει διαφορετικό ΑΦΜ. Αυτό που θα κάνεις είναι να ανοίξεις τη νέα επιχείρηση, να πουλήσεις τα πάγια από την ατομική στην εταιρία και στο τέλος να κλείσεις την ατομική. Μπορείς να βάλεις τον ετερρόρυθμο εταίρο με 1% (δεν γνωρίζω εάν μπορεί να μπει μικρότερο ποσοστό). Αυτός που θα βάλεις ως εταίρος για να μην πληρώνει η επιχείρηση ασφαλιστικές του εισφορές (ΕΦΚΑ) θα πρέπει να εργάζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (καθαρά δημόσιο νομίζω δεν επιτρέπεται) και ο εργοδότης του να τον έχει full time. Συνταξιούχος δεν μπορεί να είναι γιατί θα μειωθεί η σύνταξή του. Επίσης ο ετερρόρυθμος εταίρος δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι υπάλληλος της ίδιας επιχείρισης. Από εκεί και πέρα για την "εξυπηρέτηση" που θα σου κάνει νομίζω είναι λογικό να του δίνεις το 1% από τα καθαρά κέρδη, διότι έτσι και αλλιώς για να θέλεις να κάνεις εταιρία και να μην κρατήσεις την ατομική σημαίνει ότι βγάζεις ένα καλό ετήσιο κέρδος οπότε σε συμφέρει η σταθερή 22% φορολόγηση και όχι η κλιμακωτή του ελεύθερου επαγγελματία. Κίνδυνος για τον ετερρόρυθμο εταίρο δεν υπάρχει, παρά μόνο για το ποσό που θα "συνεισφέρει" στο κεφάλαιο της επιχείρησης, δηλαδή για το 1%. Εάν κιόλας το έχει καταθέσει σε λογαριασμό της επιχείρησης ακόμα και χρέη να έχει η επιχείρηση απλά θα πάρουν οι πιστωτές αυτό το ποσό από την επιχείρηση και όχι από τον ίδιο. Από τον ίδιο θα ζητηθεί μόνο εάν δεν έχει δώσει το ποσό στην επιχείρηση. Όσο αφορά εσένα ως ομόρρυθμο εταιρό (άσχετα με το ποσοστό σου) ευθύνεσαι για τα χρέη της επιχείρησης με όλη σου την περιουσία, όπως δηλαδή ισχύει και τώρα με την ατομική σου. Επίσης εάν θέλεις μια συμβουλή αυτόν που θα βάλεις ως ετερρόρυθμο εταίρο καλό είναι να είναι άτομο εμπιστοσύνης αλλά όμως να μην έχετε πολύ συχνές επαφές διότι η πολύ παρέα μπορεί να φέρει προστριβές. Δεν θα μπορεί να κάνει κάτι, αλλά ίσως σε περίπτωση που τσακωθείτε να αναγκαστείς να κλείσεις την επιχείρηση και μετά να χρειάζεται να την ανοίξεις ξανά με άλλον εταίρο, που δεν είναι και ότι καλύτερο να χάνεις χρόνο με τέτοια ζητήματα.

Επεξ/σία από CyberCr33p
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
42 minutes ago, CyberCr33p said:

Μετατροπή δεν γίνεται από ατομική σε εταιρία διότι αναγκαστικά θα έχει διαφορετικό ΑΦΜ. Αυτό που θα κάνεις είναι να ανοίξεις τη νέα επιχείρηση, να πουλήσεις τα πάγια από την ατομική στην εταιρία και στο τέλος να κλείσεις την ατομική. Μπορείς να βάλεις τον ετερρόρυθμο εταίρο με 1% (δεν γνωρίζω εάν μπορεί να μπει μικρότερο ποσοστό). Αυτός που θα βάλεις ως εταίρος για να μην πληρώνει η επιχείρηση ασφαλιστικές του εισφορές (ΕΦΚΑ) θα πρέπει να εργάζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (καθαρά δημόσιο νομίζω δεν επιτρέπεται) και ο εργοδότης του να τον έχει full time. Συνταξιούχος δεν μπορεί να είναι γιατί θα μειωθεί η σύνταξή του. Επίσης ο ετερρόρυθμος εταίρος δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι υπάλληλος της ίδιας επιχείρισης. Από εκεί και πέρα για την "εξυπηρέτηση" που θα σου κάνει νομίζω είναι λογικό να του δίνεις το 1% από τα καθαρά κέρδη, διότι έτσι και αλλιώς για να θέλεις να κάνεις εταιρία και να μην κρατήσεις την ατομική σημαίνει ότι βγάζεις ένα καλό ετήσιο κέρδος οπότε σε συμφέρει η σταθερή 22% φορολόγηση και όχι η κλιμακωτή του ελεύθερου επαγγελματία. Κίνδυνος για τον ετερρόρυθμο εταίρο δεν υπάρχει, παρά μόνο για το ποσό που θα "συνεισφέρει" στο κεφάλαιο της επιχείρησης, δηλαδή για το 1%. Εάν κιόλας το έχει καταθέσει σε λογαριασμό της επιχείρησης ακόμα και χρέη να έχει η επιχείρηση απλά θα πάρουν οι πιστωτές αυτό το ποσό από την επιχείρηση και όχι από τον ίδιο. Από τον ίδιο θα ζητηθεί μόνο εάν δεν έχει δώσει το ποσό στην επιχείρηση. Όσο αφορά εσένα ως ομόρρυθμο εταιρό (άσχετα με το ποσοστό σου) ευθύνεσαι για τα χρέη της επιχείρησης με όλη σου την περιουσία, όπως δηλαδή ισχύει και τώρα με την ατομική σου. Επίσης εάν θέλεις μια συμβουλή αυτόν που θα βάλεις ως ετερρόρυθμο εταίρο καλό είναι να είναι άτομο εμπιστοσύνης αλλά όμως να μην έχετε πολύ συχνές επαφές διότι η πολύ παρέα μπορεί να φέρει προστριβές. Δεν θα μπορεί να κάνει κάτι, αλλά ίσως σε περίπτωση που τσακωθείτε να αναγκαστείς να κλείσεις την επιχείρηση και μετά να χρειάζεται να την ανοίξεις ξανά με άλλον εταίρο, που δεν είναι και ότι καλύτερο να χάνεις χρόνο με τέτοια ζητήματα.

Ευχαριστω, κατατοπιστικοτατος. Το 1% το βρισκω αρκετα δικαιο, μαλλον θα παω με αυτο

• Like 1
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
On 24/07/2023 at 17:55, CyberCr33p said:

Ξερεις αν μπορουν να συνυπαρξουν για καποιο διαστημα η Ατομικη με την ΕΕ, η πρεπει το ανοιγμα της ΕΕ να συνοδευεται με το ταυτοχρονο κλεισιμο της Ατομικης;

Επισης, ξερεις αν λογιστης (ο λογιστης μου) μπορει να μπει ως ετερορρυθμος εταιρος; Αξιζει να του κανω μια νυξη;

Δημοσ.

Η ατομική έχει το ΑΦΜ σου ή ΕΕ έχει ξεχωριστό ΑΦΜ. Το να υπάρχουν ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Λογικά μπορεί να μπει ως ετερρόρυθμος και ο λογιστής σου. Εάν του δίνεις το ποσοστό του (φαντάζομαι το 1%) από τα κέρδη γιατί όχι;

• Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, archer100 είπε

Επισης, ξερεις αν λογιστης (ο λογιστης μου) μπορει να μπει ως ετερορρυθμος εταιρος; Αξιζει να του κανω μια νυξη;

Ολα αυτα δεν θα ηταν ερωτησεις για εναν λογιστη? Εισαι σιγουρος οτι ειναι καλος αυτος που εχεις?

Δημοσ.
23 minutes ago, SabotazNic said:

Ολα αυτα δεν θα ηταν ερωτησεις για εναν λογιστη? Εισαι σιγουρος οτι ειναι καλος αυτος που εχεις?

Παντα ειναι καλο να ακους και επιπλεον αποψεις, ειδικα σε λογιστικα θεματα που σχεδον τιποτα δεν ειναι ασπρο-μαυρο

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 24/7/2023 στις 4:55 ΜΜ, archer100 είπε

πρόκειται να μετατρέψω την ατομική μου επιχείρηση σε ετερρόρυθμη με έναν "συμβολικό" ετερρόρυθμο εταίρο και εμένα ως βασικό ομόρρυθμο. Για όσους έχετε περάσει αυτή τη διαδικασία, τι θα πρέπει να έχω υπόψη όσον αφορά την επιλογή του ιδανικού εταίρου; Βασική προυπόθεση είναι να είναι ήδη ασφαλισμένος είτε σε "ΙΚΑ" είτε ως έχω ήδη άλλη επιχειρήση. Έχω ήδη 2-3 γνωστούς μου ως υποψήφιους και σκέφτομαι ένα δωράκι για να μπουν στη διαδικασία, αλλιώς δεν έχει κάποιο όφελος για αυτούς. Είναι θεμιτό κάτι τέτοιο; Αν ναι είναι καλύτερα ένα εφάπαξ ποσό, ή κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο ποσό;

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι είτε για μένα είτε για τον εταίρο που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

Τέλος ποιο είναι το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής που μπορεί να έχει ο ετερρόρυθμος; Μπορεί να είναι πχ 0.001% ή υπάρχει κατώτατο πλαφόν πχ 1% ;

Η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε ετερόρυθμη με τη συμμετοχή ενός εταίρου είναι μια σημαντική διαδικασία, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αν και δεν είμαι νομικός ή φοροτεχνικός σύμβουλος, μπορώ να σε βηθήσω στειλε μου ενα προσωπικο να σου πω καλυτερα.

• 7 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μικρό φτυάρι για μια σχετική κάπως ερώτηση

αν είσαι μισθωτός και θέλεις ταυτόχρονα να ανοίξεις μια ΕΕ , εσύ ως ομμορυθμος και κάποιος άλλος ως ετερορρυθμος, μπορείς να δηλώσεις το σπίτι σου ως έδρα για την ΕΕ ή πρέπει να έχει ανεξάρτητη δνση κλπ?

(μιλάμε για παροχή υπηρεσίων χωρίς αποθήκη κλπ) 

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, citiz είπε

Πρόσεξε μην είναι μαυρισμένος 

Δε με απασχολεί αυτό προς το παρόν

Η ερώτηση είναι καθαρά υποθετική για μεσοπρόθεσμα, όχι άμεσα, σε περίπτωση που επιστρέχω Ελλάδα.

αυτό που με ενδιαφέρει είναι το θέμα της δνσης / στάγασης

Δημοσ.

Θεωρητικά θα μπορείς, θα ρωτήσεις έναν λογιστή. Θα χρειαστεί σίγουρα να κάνεις ένα ενοικιαστηριο μεταξύ της εταιρείας και εσένα 

Δημοσ.
41 minutes ago, DrLo said:

Μικρό φτυάρι για μια σχετική κάπως ερώτηση

αν είσαι μισθωτός και θέλεις ταυτόχρονα να ανοίξεις μια ΕΕ , εσύ ως ομμορυθμος και κάποιος άλλος ως ετερορρυθμος, μπορείς να δηλώσεις το σπίτι σου ως έδρα για την ΕΕ ή πρέπει να έχει ανεξάρτητη δνση κλπ?

(μιλάμε για παροχή υπηρεσίων χωρίς αποθήκη κλπ) 

Γίνεται, παραχωρείς ή μισθώνεις μέρος του σπιτιού ως έδρα στην εταιρία. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις μια επιβάρυνση (=θα φορολογείσαι για το ποσό του πραγματικού ή τεκμαρτού ενοικίου). Αν νοικιάζεις, μπορεί να χρειαστείς και άδεια απο τον ιδιοκτήτη.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mezger είπε

Γίνεται, παραχωρείς ή μισθώνεις μέρος του σπιτιού ως έδρα στην εταιρία. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις μια επιβάρυνση (=θα φορολογείσαι για το ποσό του πραγματικού ή τεκμαρτού ενοικίου). Αν νοικιάζεις, μπορεί να χρειαστείς και άδεια απο τον ιδιοκτήτη.

To τεκμαρτό αυτό ενοίκιο θα αφαιρείται από τα κέρδη της εταιρείας ? (Κάτι τέτοιο διάβασα googlαροντας σε καποιες σελίδες). Αν είναι έτσι ακόμα καλυτερα, θα έχεις και έστω και ένα ελάχιστο κέρδος αν φορολογείται με 15% των ενοικίων και αφαιρείται από το 22% μιας ΟΕ πχ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...