Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση σχετικά με Memory Usage


thor777

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ερώτηση μου είναι ποιά είναι η πραγματική χρήση μνήμης RAM στην παρακάτω περίπτωση που έχω στο screenshot από το task manager.
Εχω μπερδευτεί λίγο με την τιμή Commited που αναφέρει. Ποιά είναι η πραγματικά χρήση μνήμης που γίνεται στην προκειμένη περίπτωση?
Είναι 18.7 GB ή 52.8 GB? Να αναφέρω οτι το screenshot είναι απο μία δοκιμή 3D rendering χρησιμοποιόντας την GPU η οποία είχε περιπου
10.5 GB χρήση (το οποίο δεν φενεται στο task manager). Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ποιά είναι η πραγματική απαίτηση σε RAM στην
συγκεκριμένη περίπτωση και αν υπάρχει πραγματικά η απαίτηση για 50+ GB (που το θεωρώ κάπως υπερβολικό, μιά τιμή κοντά στα 30GB θα μου φενόταν πιο νορμάλ).
Και αν υπάρχει τέταια μεγάλη απαίτηση σε RAM γιατί δεν χρησιμοποιείται όλη η διαθέσιμη physical memory που είναι 24GB (η μέγιστη ενδειξη στο γράφημα ήταν 21GB) ?

Ευχαριστώ.
 

 

Capture_Memory_1.jpg

Επεξ/σία από thor777
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 στην RAM 18.7GB  σε χρήση και 5.2 ελεύθερα τα υπόλοιπα π.χ. στα commited μπορεί το ένα μέρος να είναι στη RAM, ενώ το μεγαλύτερο μέρος να είναι στο pagefile

https://superuser.com/questions/971967/why-is-my-committed-memory-so-much-higher-than-my-actual-ram-space

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω ρίξει μια ματιά σε παρόμοια post στο web αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς τί είναι οι δύο τιμές Commited που αναγράφονται.
Απο ότι έχω καταλάβει η δευτερη τιμή αφορά την συνολοκή (Physical + Virtual) μνήμη που δεσμεύει το λειτουργικό σύστημα. Η πρώτη τιμή όμως τί είναι?
Αφορά την συνολική μνήμη που χρησιμοποιεί στην πραγρατικότητα εκείνη την στιγμή ο υπλογογιστης (Physical + Virtual) ? Και αν ναι, τότε γιατί χρησιμοποεί 
την Virtual Memory ενώ υπάρχει διαθέσιμη Physical Memory ? Τώρα π.χ. αν ανοίξω τον Task Manager δείχνει:
In Use 2.7
Available 21.0
Commited 5.3/30.3
Και για να επανέλθω στο προηγούμενο παράδειγμα που έχω στο screenshot, αν υποθετικά είχα 64 GB Physical Memory ποια θα ήταν η χρήση της?
Είναι πιθανό να ήταν κοντά στα 50 GB η χρηση της Physical Memory?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά απο λίγο ψάξιμο κατάλαβα ότι η πρώτη τιμή Commited είναι η ποσότητα μνήμης που ζητάνε οι εφαρμογές απο το λειτουργικό σύστημα και η δεύτερη τιμή Commited (Commit Limit) είναι η maximum ποσότητα μνήμης που δυνητικά μπορεί να δεσμεύει το λειτουργικό σύστημα. Η δεύτερη τιμή κανονικά πρέπει να είναι μεγαλύτερη απο την πρώτη εκτός και αν το λειτουργικό δεν μπορεί να δεσμεύσει τόση ποσότητα οπότε λογικά ο υπολογιστής κρασάρει. Συγκεκρίμενα το Commit Limit είναι ίσο με την συνολική ποσότητα Physical RAM που είναι εγκατεστημένη στο PC + το μέγεθος του Paging File που δεσμεύει το λειτουργικό στον δίσκο. Ενώ όμως η ποσότητα της Physical RAM είναι σταθερή, τo Paging File μπορεί να μεταβάλεται ανάλογα με την ποσότητα μνήμης που ζητάνε οι εφαρμογές (πρώτη τιμή Commited), ωστόσο δεν μπορεί να αυξηθεί απεριόριστα αλλά μέχρι ένα όριο που ορίζεται απο το λειτουργικό.

Το σημαντικό εδώ είναι οτι η πρώτη τιμή Commited δεν είναι η πραγματική χρήση μνήμης απο τις εφαρμογές αλλά αυτή που ζητήται απο τις εφαρμογές για να δεσμέυσει το λειτουργικό σύστημα. Ετσί στο sceenshot που πόσταρα πιο πάνω οι εφαρμογές ζητάνε 52.8 GB μνήμης και το λειτουργικό δίνει την δυνατότητα να δεσμεύτει εως 58.8 GB μνήμης αυξάνοντας το Paging file. Το μέγεθος του Paging file που δημιουργεί το λειτουργικό σε αυτή την περίπτωση λογο οτι έχω 24GB Physical RAM είναι 58.8 GB - 24 GB = 34.8 GB.

Έτσι λοιπόν χρησιμοποιόντας το Performance Monitor έκανα καταγραφή της χρήσης του Paging File και είδα οτι ποτέ δεν ξεπέρασε το 29%. Και αν συνυπολογίσουμε οτι όταν το Paging File ήταν στο μέγιστο 29%, υπήρχε και διαθέσιμη Physical Memory 7.5 GB (στο post πιο πάνω έδειχνε 5.2 αλλά όταν το ξαναέτρεξα ήταν γυρω στα 7.5 GB) σημαίνει οτι η πραγματική χρήση μνήμης είναι πολύ μικρότερη απο αυτή που ζητούσαν οι εφαρμογές (52.8 GB). Αρα πιθανόν να υπάρχει κακή χρήση της μνήμης απο την εφαρμογή που ζητάει πολύ παραπάνω μνήμη απο οτι πραγματικά είναι απαραίτητο. Παραθέτω και το διάγραμμα απο το Peformance Monitor οπου φένεται οτι το Paging File αρχίζει να χρησιμοποιείται ουσιατικά όταν η διαθέσιμη Physical Memory αρχίζει να εξαντλείται ενώ οταν αρχίσει το Paging File να χρησιμοποιείται το λειτουργικό ελευθερώνει αρκετή Physical Memory. Τώρα το αν θα μπορούσε να μην ελευθερώσει τόση Physical Memory και να κάνει μικρότερη χρήση του Paging File δεν μπορώ να το γνωρίζω ή αν αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση.

Spoiler

Capture.png.4ff7e21f66a061e3fd9368123a7619a7.png


Τώρα ποια θα ήταν η συμπεριφορά αν είχα 64GB δεν είμαι σίγουρος πάντως με βάση τα παραπάνω το πιο πιθανό είναι οτι δεν θα χρησιμοποιουνταν καθόλο το Paging File και οτι θα γινόταν (άσκοπα?) μεγάλη χρήση/δέσμευση της Physical Memory (κοντά στα 52.8 GB?).

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω τα γράφω με επιφύλαξη και με βάση αυτών που διάβασα και κατάλαβα για όποιον ενδιαφέρεται επι του θέματος.
Κάποιος πιο ειδικός μπορεί να με διορθώσει αν έχω γράψει κάτι λάθος. Επίσης παραθέτω απο κάτω ένα link για την χρήση του Performance Monitor
και κάποια άλλα δυο σχετικά link επι του θέματος. 
https://www.groovypost.com/howto/monitor-pc-memory-performance-usage/
https://superuser.com/questions/1174229/how-does-memory-commit-charge-work-in-windows-10
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/physical-and-virtual-memory-in-windows-10/e36fb5bc-9ac8-49af-951c-e7d39b979938

Επεξ/σία από thor777
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 ώρες πριν, duffyduck είπε

πάντα γίνεται χρήση του pagefile, απλά θα ήταν πολύ μικρότερο

Σύμφωνα με το γραφημα απο το Performance Monitor η χρήση του Paging File είναι μηδενική (ή σχεδον μηδενική π.χ. 0,3%) όσο η Commited είναι μικρότερη απο την Physical RAM. Μόνο όταν η Commited φτάσει και ξεπεράσει το μέγεθος της Physical RAM αρχίζει να γίνεται ουσιαστική χρήση του Paging File. Οπότε με 64 GB Physical RAM και Commited 53 GB υποθέτω οτι η χρήση του Paging file θα είναι σχεδον μηδενική. Να διευκρινίσω οτι μιλάω για χρήση του Paging File (%), οχι οτι δεν θα υπάρχει καθόλου Paging File.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...