Προς το περιεχόμενο

AMD: Επίσημες οι RX 7800 XT και RX 7700 XT, στην αγορά από τις 6 Σεπτεμβρίου


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, john_dr είπε

Για ένα χρονικό διάστημα έλεγε. Τα παιχνίδια άρχισαν να δημιουργούνται πάνω σε AMD hardware για πρώτη φορά και οι drivers της Nvidia έπαψαν να δείχνουν τόσο ακέραιοι. Μετά η Nvidia παρουσίασε το Maxwell, άρχισε να παίρνει κεφάλι στο PC gaming ειδικά με το Pascal και οι δημιουργοί όταν έφτιαχναν τα ports στα PCs άρχισαν να ξανά ρίχνουν optimization στις Nvidia κάρτες. Σήμερα το καλό για την AMD είναι ότι έχει εξασφαλισμένη υποστήριξη για FSR, ενώ χάρη στις κονσόλες το FreeSync κυριαρχεί στις TVs, οδηγώντας την Nvidia να καταπιεί τον εγωισμό της και να βγάλει το GSync compatible.

Αν προσθέτεις τις κονσόλες στο gaming, τότε και εγώ προσθέτω τις ενσωματωμένες της Intel. Αλλά μιλάμε για ΚΑΡΤΕΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΕ PC. Οπότε μην μπλέκεις τις κονσόλες. Παίζουν και αυτές τον ρόλο τους, αλλά είναι άλλη κατηγορία. Και όχι πολλοί προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια και με Intel iGPUs. Ή να κάνουν transcoding με το QuickSync. Πολύς κόσμος θα τα βάλει όλα low, θα βάλει και 720p και θα παίξει. Μπορεί να μην χρειαστεί καν να ρίξει τις ρυθμίσεις τόσο πολύ για παλιά παιχνίδια ή παιχνίδια μικρών δημιουργών. Μπορεί πάλι να παίξει games μέσω emulation. Δεν υπάρχει μόνο το λεγόμενο ΑΑΑ gaming, ούτε gaming σημαίνει "Raytraced graphics full effects at 4K and 144fps".

Οπότε μια χαρά παράδειγμα είναι. Απλά το έκρινες πιθανόν με βάση τον δικό σου ορισμό του "τι είναι gaming".

H 4060 είναι πάνω κάτω στα ίδια με την 7600. RayTracing με αυτές τις κάρτες δεν πολύ έχει σημασία. Η 6700ΧΤ είναι σαφέστατα πιο πάνω, έχοντας και το πλεονέκτημα της επιπλέον μνήμης. Το DLSS είναι στα συν, αλλά δεν είναι και κάτι το απόλυτο, μιας και η 7600 έχει FSR2. Να παίξουμε την κασέτα "α το FSR 2 είναι για τα μπάζα, άρα δεν υπάρχει", ελπίζω πως όχι. Το πλεονέκτημα της 4060 με το Frame Generation θα δούμε τις επόμενες βδομάδες με την διάθεση του FSR 3 κατά πόσο θα διατηρηθεί, αν υποθέσουμε ότι το Frame Generation έχει νόημα όταν π.χ. η κάρτα πασχίζει να δώσει 20-30 fps.

Τώρα αν πέσει η τιμή της 4060 (εδώ γελάμε), θα πέσει και αυτή της 7600. Οπότε, δεν θα αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά την επεξεργασία βίντεο, νόμιζα ότι μιλάγαμε για gaming.

Όχι, όλες οι 4060 είναι αποτυχία. Και η 4060 σε σχέση με την 3060 δεν πρόσφερε ξεκάθαρα καλύτερες επιδόσεις και αν μάλιστα συγκρίνεις με το μοντέλο της 3060 με τα 12GB, τότε η 4060 έχει και ξεκάθαρο μειονέκτημα στην ποσότητα μνήμης. Άσε που έχει και μικρότερο bandwidth λόγω 128bit data bus (μα η Nvidia έβαλε περισσότερη cache στην GPU <<<more Nvidia marketing here>>>). Και το infinity cache στις AMD δείχνει τις αδυναμίες του μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η ανάλυση ή όταν το παιχνίδι είναι βαρύ.

Μια χαρά προσφέρει επειδή πουλάει το λογότυπο. Μόλις τώρα μου έβγαλες την 4060 καλύτερη της 6700ΧΤ. Το ξέχασες;

Οι εταιρίες πάνω κάτω ξέρουν τι ετοιμάζει ο αντίπαλος και πάνω κάτω ξέρουν τι χαρακτηριστικά να δώσουν σε κάθε GPU και πόσο να τις κοστολογήσουν. Δεν μπορείς να κρατήσεις επτασφράγιστο μυστικό κάτι που θα το μοιραστείς με εταιρίες που δουλεύουν ΚΑΙ με τον αντίπαλο. Είναι δυνατόν άτομα μέσα π.χ. στην ASUS να μην ξέρουν τα χαρακτηριστικά των καρτών που ΘΑ βγουν και της AMD και της Nvidia; Πόσο δύσκολο είναι κάποιος υπάλληλος να διαρρεύσει τα χαρακτηριστικά του ενός προς τον άλλον; Επιπλέον όσο οι δύο εταιρίες παίζουν στα ίδια νανόμετρα του ίδιου κατασκευαστή, έχουν και τις ίδιες δυνατότητες, αλλά και περιορισμούς με τον άλλον. Δεν μπορεί η AMD να δώσει ένα hi end τσιπάκι με 20 χιλιάδες shaders για gaming που να είναι και εμπορεύσιμο. Δεν το επιτρέπει η τρέχουσα τεχνολογία.

Το mining είναι φρέσκα νέα. Οι κάρτες γραφικών βγαίνουν με παρόμοιες επιδόσεις σε παρόμοιο perf/$ εδώ και 15-20 χρόνια τουλάχιστον. Και λέω μέχρι 15-20 χρόνια επειδή πιο πριν η αγορά των καρτών γραφικών ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση χωρίς να ξέρουμε ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ποιοι θα επικρατήσουν. Και αυτό ξανά λέω, λόγω του ότι σχεδόν πάντα έπαιζαν στα ίδια νανόμετρα.

Μπορείς να διαφωνείς πάντως όσο θέλεις με το πως βλέπω την αγορά. Συζήτηση κάνουμε. Δεν είμαστε σε δικαστήριο να προσπαθούμε να επιβάλουμε απόψεις. Απλά επιμένω ότι η AMD και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να χαλάσει την πιάτσα, όπως λες. Δεν χρειάζεται απλά πολύ δυνατότερα μοντέλα σε καλύτερες τιμές, χρειάζεται και άπειρα wafers και επιπλέον ΦΤΗΝΑ wafers από την TSMC, που να είναι και διατεθειμένη να τα προωθήσει στην αγορά των gaming GPUs και όχι για EPYC, CDNA, mobile APUs, AM5 CPUs. Αν δεν μπορεί να τα βρει πως θα ανταγωνιστεί την Nvidia; Θα τα ψήνει στον φούρνο της γειτονιάς; Προφανώς και όχι.

Παλιά αυτό ίσχυε. Με το Maxwell αλλά κυρίως από το Pascal και μετά, αυτό άλλαξε. Πλέον τα PC ports λαμβάνουν υπόψιν και τα χαρακτηριστικά των Nvidia, γίνονται optimized και σε Nvidia GPUs. Πάντως την περίοδο που έκανε τις συμφωνίες, πέραν του ότι ήταν η μοναδική εταιρία που είχε και x86 CPU και αξιόλογη GPU, έψαχνε εναγωνίως για πελάτες. Ακόμα και μηδενικό κέρδος να είχε, υπήρχαν συμφωνίες με την Global Foundries που απαιτούσαν από την AMD για πολλά χρόνια να προπληρώνει για συγκεκριμένο σύνολο wafers, ασχέτως αν θα τις αξιοποιήσει. Οπότε και με μηδέν κέρδος να πούλαγε σε MS και SONY, μόνο τα πρόστιμα που γλύτωνε από την συμφωνία με την GF, αρκούσαν. Ο "εξαναγκασμός" όπως λες των εταιριών να αναπτύσσουν στο hardware της, ήταν απλά bonus.

Τώρα τα "δεν θέλει" σαν αυτό που λες στο τέλος, συγνώμη αλλά στερείται ωριμότητας. Κατανοώ πάντως ότι μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός που δεν πουλάει πάμφθηνα προϊόντα. Αλλά κατάλαβέ το ότι η απαίτηση του κοινού από την AMD να προσφέρει hardware σε τιμές δώρου είναι ένας από τους λόγους που φτάσαμε σήμερα στο σχεδόν μονοπώλιο της Nvidia.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ NVIDIA ΤΟΥ 80% ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ HARDWARE ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AMD? Θα σε χάλαγε η RTX 4060 στα 200 ευρώ; Αλλά η 4060 στα 300 ευρώ σου φαίνεται καλή και super και βάζει κάτω και την 6700XT.

Συγνώμη αλλά χτυπάς το σαμάρι (AMD) επειδή δεν θέλεις σε καμιά περίπτωση, μα καμιά απολύτως και με τίποτα και ποτέ στον κόσμο, να χτυπήσεις το λατρεμένο γαϊδούρι(Nvidia).

 

The End...

Σου είχα γράψει ολόκληρο σεντόνι. Εφάμιλο του δικού σου.

Μετά από ένα τεχνικό πρόβλημα το έχασα όλο. Δε μπορώ να το ξαναγράψω με λεπτομέρεια, οπότε θα αρκεστώ στα βασικά. Αν θεωρήσεις ότι δε σου απαντάω σε κάτι που το θεωρείς ουσιαστικό, παρακαλώ, να μου το αναφέρεις για να στο απαντήσω σε επόμενο post.

Ακόμα και σήμερα η θέση της AMD στην αγορά των gpus επωφελείτε από τη συμφωνία των κονσολών. Η nvidia το αντιμετώπισε σε ένα βαθμό, αλλά το πλεονέκτημα ισχύει σε μικρότερο βαθμό, από ότι αρχικά, και σήμερα.

Όποιος έχει δοκιμάσει να παίξει με ενσωματωμένη Intel καταλαβαίνει πόσο άκυρο είναι το παράδειγμά σου. Συγκρίνεις ένα προϊόν που το χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ οι κάτοχοι κονσολών (οι οποίες ΕΙΝΑΙ συγκρίσιμες με PCs, από τότε που απέκτησαν παρόμοιο hardware) με ένα προϊόν που απλά δεν θα το χρησιμοποιήσει κανένας gamer. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε επιδόσεις. Έχουν θέματα με drivers, προβλήματα στην απεικόνιση γραφικών, συχνά κρασσαρίσματα, σοβαρά θέματα ακόμα και με παλιότερα παιχνίδια κ.α. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Δε προκαλώ να πατήσεις και να δεις στο youtube videos της απλής 4060 με ray tracing. Σε πολλά παιχνίδια πιάνει 60 fps και πάνω. Δεν ένα εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=m7G--bDIP5E_ (βγάλε την κάτω παύλα στο τέλος και δες το στο youtube. Ο λόγος που το κάνω είναι για να μη γίνει το post μεγάλο).

Έχει πολλά παιχνίδια. Μπες στην περιγραφή κάτω από το βίντεο και πάτησε να δεις όποια παιχνίδια υποστηρίζουν RT και DLSS πως αποδίδουν. Το FSR δεν είναι για τα μπαζα, αλλά είναι σαφώς χειρότερο (μέχρι στιγμής) από το DLSS.

Δεν αγοράζουν όλοι κάρτες gaming για να παίζουν. Το ότι η Nvidia προσφέρει και καλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας βίντεο που να το βάλω; Στα αρνητικά; Οι cuda cores που χρησιμοποιεί είναι πιο ευέλικτοι σε παραγωγικές διεργασίες από τους πυρήνες AMD. Στην καινούρια γενιά έχει βάλει και AI cores και όλοι αναμένουμε να δούμε πως θα τους εκμεταλλευτεί στην πράξη.

Με τις 4060 έχεις μπλεχτεί απίστευτα. Πάρε μία 3060:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-3060-12-gb.c3682

image.png.7755c9e4fd7d38b63b4bc0f76962e972.png

και μία 4060

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-4060.c4107

image.png.b4fc746777f387ab36f88648332ba714.png

Είναι περίπου 18% καλύτερη από την 3060, βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών

image.png.d2d9ad73a8bb3389ba2d723f5a041eda.png 

Αν ψάξεις σε youtube, η διαφορά στην πράξη είναι περίπου τόση 15-20%, ανάλογα το παιχνίδι.

Σε σχέση με μία 7600 είναι περίπου 3-4% καλύτερη και κοστίζει 10% παραπάνω και αυτό χωρίς τη χρήση τεχνολογιών RT και DLSS. Με τη χρήση αυτών έχουν επιδόσεις 6700ΧΤ. Τότε και μόνο τότε. Αυτό έγραψα. Δεν έγραψα ότι είναι καλύτερη η 4060 απο την 6700ΧΤ. Αν το έκανα σε προκαλώ να το κάνεις παραπομπή σε επόμενο post σου.

Ένα προϊόν είναι ένα σύνολο. Δεν είναι μόνο το hardware. Στο hardware και οι δύο εταιρείες προσφέρουν πολύ δυνατές λύσεις. Στο software η Nvidia είναι μπροστά. Στις τεχνολογίες η Nvidia δημιουργεί, η AMD ακολουθεί αντιγράφοντας ή δημιουργώντας υποδεέστερες λύσεις. Δεν το λεώ επιθετικά. Έτσι είναι. Το κόστος αυτών των τεχνολογιών και του software αποτυπώνεται στο τελικό προϊόν. Οπότε η AMD, όσο ακολουθεί αυτή τη πολιτική ΠΡΕΠΕΙ να είναι φθηνότερη.

Τέλος, γράφω ότι δε θέλει να γίνει καλύτερη γιατί αρνουμαι να πιστέψω ότι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται τόσα χρόνια στο χώρο και ουσιαστικά ξεκίνησε την παραγωγή 3D gpus μαζί με την Nvidia (με μικρή διαφορά 1-2 ετών νομίζω), να μη μπορεί να φτιάξει ένα αντίστοιχο προϊόν και σε επίπεδο software. Μπορεί, αλλά δε θέλει. Πουλάει κι έτσι, βγάζει και από τις άλλες δραστηριότητές της, οπότε δε σκάει.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δυστυχώς και η amd άρχισε να ακολουθεί τακτικές nvidia... Όποιος θέλει να πάρει νέας γενιάς κάρτα (7χχχ // 4χχχ) για 1080p, πρέπει να σκάσει και στους 2 μίνιμουμ κοντά στα 500€ (7700xt // 4060ti 16gb) αν θέλει κατί που να έχει τη "σωστή" ποσότητα vram.... Εντελώς συμπτωματικά και στους δύο, υπάρχουν μοντέλα πολύ κοντά σε αυτά τα ποσά που αξίζουν (αρκετά) περισσότερο αν και για διαφορετικούς λόγους (7800xt για την έξτρα ποσότητα vram κυρίως // 4070 για τις αρκετά καλύτερες επιδόσεις αν και εκεί χάνεις 4gb vram το οποίο αφήνει μια αλμυρή αίσθηση sidegrade...). Ευτυχώς υπάρχει η 6700xt για την ώρα που είναι αρκετά τίμια πρόταση για τα λεφτά που κοστίζει δεδομένου των άλλων επιλογών (από ~335€).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, john_dr είπε

Δεν λέω ότι θα ρίξει η Nvidia τιμές. Λέω γιατί όλοι αυτοί - όχι μόνο ο Tlykog - δεν ζητάνε από την Nvidia να ρίξει τιμές;

150 αιώνες τα ίδια και τα ίδια.

"ΡΙΞΕ AMD ΤΙΜΕΣ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ INTEL ΚΑΙ NVIDIA".

Τέλος αυτά. Τι να κάνουμε; Περαστικά σε όποιον περιμένει την AMD να τον βολέψει.

 

Και μην ανησυχείς. Και όταν έχει η AMD το καλύτερο προϊόν, πάλι θέλουν να ρίξει τιμές. Δεν ζητάνε, ούτε από την Intel, ούτε από την Nvidia. Πάντα από την AMD.

Εδώ κάνεις λάθος.

Λέω φτιάξε εφάμιλλο προϊόν να σε αγοράσω. Να έχω επιλογές. Έχω ήδη AMD επεξεργαστή (7600X) και θα ήθελα και AMD gpu, αλλά δε γίνεται προς το παρόν.

Αν δε μπορείς να το κάνεις (ή δε θέλεις) φτιάξε κάτι φθηνότερο, ώστε όσοι δε χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της Nvidia ή απλά θέλουν οικονομικά fps να σε προτιμήσουν.

Πάρε μία απόφαση:

1) Πας σε high end users ---> φτιάξε software και υποστήριξη με επαγγελματικές εφαρμογές.

2) Πας για VFM----> Ρίξε τιμές.

Αυτό το "είμαι αρκετά πίσω, πετάω specs και περιμένω να πουλήσω ακριβά" πρέπει να τελειώσει κάποτε...

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ανάμεσα σε μία 6800ΧΤ και μία 3080 μεταχειρισμένες. Σχεδόν ίδια τιμή.

Αναγκάστηκα να πάρω την 3080, ενώ ήμουν σχεδόν έτοιμος να κλείσω την 6800ΧΤ (με θάμπωσαν τα FPS και τα 16GB...), όταν ψάχνοντας διαπίστωσα πολλά από αυτά που σου έγραψα. Να μην τα ξαναγράφω. Η Nvidia πουλάει όχι γιατί είναι καλύτερες σε hardware, αλλά γιατί είναι πιο ολοκληρωμένες σαν προϊόντα.

Σε κάποιες κατηγορίες τιμών δεν έχει επιλογές ανταγωνιστικές η Nvidia. Πχ μέχρι 200 παιρνεις 6600 με κλειστά μάτια.

Στην κατηγορία τιμής της 4060 ti (αν δε χρησιμοποιείς DLSS και RT) πας σε 6800. Αν χρησιμοποιείς, τότε βάζεις άλλα 100€ και πας σε 4070. Tην 4060 ti κάνεις ότι δεν τη βλέπεις.

Τέλος, δεν έγραψα σε προηγούμενο post μου ότι κάποτε (και όχι πολύ παλιότερα) έπαιρνες κορυφαία gpu (μάλιστα χρησιμοποίησα και την Nvidia 1080) με 700€ και τώρα για την αντίστοιχη (πάλι χρησιμοποίησα Nvidia) 4080 θέλεις πάνω από χιλιάρικο; Δε έγραψα ότι κακόμαθαν από την εποχή του minig και ανέβασαν τιμές; Δεν αναφερόμουν και στην Nvidia; 

1 ώρα πριν, sjtak είπε

Δυστυχώς και η amd άρχισε να ακολουθεί τακτικές nvidia... Όποιος θέλει να πάρει νέας γενιάς κάρτα (7χχχ // 4χχχ) για 1080p, πρέπει να σκάσει και στους 2 μίνιμουμ κοντά στα 500€ (7700xt // 4060ti 16gb) αν θέλει κατί που να έχει τη "σωστή" ποσότητα vram.... Εντελώς συμπτωματικά και στους δύο, υπάρχουν μοντέλα πολύ κοντά σε αυτά τα ποσά που αξίζουν (αρκετά) περισσότερο αν και για διαφορετικούς λόγους (7800xt για την έξτρα ποσότητα vram κυρίως // 4070 για τις αρκετά καλύτερες επιδόσεις αν και εκεί χάνεις 4gb vram το οποίο αφήνει μια αλμυρή αίσθηση sidegrade...). Ευτυχώς υπάρχει η 6700xt για την ώρα που είναι αρκετά τίμια πρόταση για τα λεφτά που κοστίζει δεδομένου των άλλων επιλογών (από ~335€).

Η Nvidia, σε πολλά παιχνίδια χρησιμοποιεί καλύτερες μεθόδους συμπίεσης textures, οπότε και καταναλώνει λίγο λιγότερη VRAM. Δεν εξισώνει ακρίβώς τα 4GB της διαφοράς που αναφέρεις, αλλά βελτιώνει την κατάσταση.

Δεν τη δικαιολογώ. Προφανώς βάζει λίγότερη VRAM για να σε αναγκάσει να αναβαθμίσεις μελλοντικά, αλλά όχι τόσο σύντομα όσο νομίζεις.

Αν η VRAM γεμίσει σε παιχνίδι που υποστηρίζει DLSS, το ενεργοποιείς και μειώνεις τη χρήση της μπορεί 1-2GB, ανάλογα την ανάλυση και το παιχνίδι.

Στο FSR οι διαφορές είναι σαφώς μικρότερες, αλλά και εκεί μειώνεται η χρήση της VRAM.

Επεξ/σία από Tlykog
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

On 26/08/2023 at 11:53, eselor said:

Αυτά κάνει η έλλειψη ανταγωνισμού. Ίδιες εταιρείες (ίδιοι μέτοχοι), ίδια συμφέροντα. Και μιας και αγοράζει ο λαός ακόμα και αν έγινε αύξηση 80% από παλιά (βλ. 1080ti κλπ), η αγορά είναι δικιά τους. Παίζουν μπάλα όπως γουστάρουν.

ο κουτσουμπας σου κανει ιδιαιτερα ? 😂. ο λαος και ο λαος ξεχασες να βαλεις και λιγο μαρθα βουτση και ξανθοπουλο 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαίρομαι που βλέπω ικανοποιητικά μεγέθη σε VRAM σε αυτές τις τιμές. Μαζί με την υλοποίηση του frame generation της AMD, όταν γίνει διαθέσιμο με το καλό, και δεδομένου πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάθε DX11 & DX12 παιχνίδι, για εμένα τελευταία η AMD έχει κάνει τρομερή πρόοδο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 hours ago, Tlykog said:

 

Η Nvidia, σε πολλά παιχνίδια χρησιμοποιεί καλύτερες μεθόδους συμπίεσης textures, οπότε και καταναλώνει λίγο λιγότερη VRAM.

Ποιες μεθόδους  συμπίεσης texture χρησιμοποιεί ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Aten-Ra είπε

Ποιες μεθόδους  συμπίεσης texture χρησιμοποιεί ??

Εσυ ποιες μεθόδους συμπίεσης textures που χρησιμοποιούν οι gpu γνωρίζεις;

https://www.pcgamer.com/nvidias-neural-texture-compression-technology-should-alleviate-vram-concerns/

Αυτή είναι η επόμενη γενιά. Κάποιες εταιρειες ασχολούνται σοβαρά με το θέμα… Γι αυτό μας τα παίρνουν τα λεφτά… 

 

Επεξ/σία από Tlykog
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 hours ago, Tlykog said:

Εσυ ποιες μεθόδους συμπίεσης textures που χρησιμοποιούν οι gpu γνωρίζεις;

https://www.pcgamer.com/nvidias-neural-texture-compression-technology-should-alleviate-vram-concerns/

Αυτή είναι η επόμενη γενιά. Κάποιες εταιρειες ασχολούνται σοβαρά με το θέμα… Γι αυτό μας τα παίρνουν τα λεφτά… 

 

Πρώτον, αυτό που έβαλες δεν το χρησιμοποιεί κανένα παιχνίδι ακόμα και δεύτερον η NVIDIA δεν έχει καλύτερες τεχνολογίες συμπίεσης texture που χρησιμοποιούνται σε σημερινά παιχνίδια, για αυτόν τον λόγο και κάρτες της με 8GB είναι τόσο πίσω από τις ίδιες κάρτες με 16GB (RTX4060ti).

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, sjtak είπε

Δυστυχώς και η amd άρχισε να ακολουθεί τακτικές nvidia... Όποιος θέλει να πάρει νέας γενιάς κάρτα (7χχχ // 4χχχ) για 1080p, πρέπει να σκάσει και στους 2 μίνιμουμ κοντά στα 500€ (7700xt // 4060ti 16gb) αν θέλει κατί που να έχει τη "σωστή" ποσότητα vram.... Εντελώς συμπτωματικά και στους δύο, υπάρχουν μοντέλα πολύ κοντά σε αυτά τα ποσά που αξίζουν (αρκετά) περισσότερο αν και για διαφορετικούς λόγους (7800xt για την έξτρα ποσότητα vram κυρίως // 4070 για τις αρκετά καλύτερες επιδόσεις αν και εκεί χάνεις 4gb vram το οποίο αφήνει μια αλμυρή αίσθηση sidegrade...). Ευτυχώς υπάρχει η 6700xt για την ώρα που είναι αρκετά τίμια πρόταση για τα λεφτά που κοστίζει δεδομένου των άλλων επιλογών (από ~335€).

Aυτη η "διψα" για παραπανω Vram εχει δημιουργηθει:
α) απο ολα τα κακογραμμενα games του 2023 που σε αναγκαζουν να θες παραπανω Vram απο οσο πραγματικα χρειαζονται
β) απο την AMD που αδυνατει να σου δωσει επιδοσεις και σου πασαρει δηθεν "παραπανω" Vram σαν ενα Smart Τurbo που δεν παυει να ειναι 600cc.

Tα games στη πορεια με μερικα patches ξαφνικα ειναι υπεραρκετα τα 8 και 12gb Vram, ειδικα για 1080p που αναφερεσαι.
Αλλο ενα λαθος ειναι οτι οι περισσοτεροι συγκρινουν Raster επιδοσεις.
Πλεον τιποτα δεν παιζει χωρις DLSS/FSR λογο τραγικου optimization ή γιατι πλεον το DLSS (σε αντιθεση με το FSR) εχει φτασει σε τετοια επιπεδα που ειναι καλυτερο του Native.
Aκομα και αυτοι με 4080 4090 προτιμουν να βαλουν DLSS + DLDSR παρα να παιξουν Native 4K.

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

26 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Aυτη η "διψα" για παραπανω Vram εχει δημιουργηθει:
α) απο ολα τα κακογραμμενα games του 2023 που σε αναγκαζουν να θες παραπανω Vram απο οσο πραγματικα χρειαζονται
β) απο την AMD που αδυνατει να σου δωσει επιδοσεις και σου πασαρει δηθεν "παραπανω" Vram

Tα games στη πορεια με μερικα patches ξαφνικα ειναι υπεραρκετα τα 8 και 12gb Vram, ειδικα για 1080p που αναφερεσαι.
Αλλο ενα λαθος ειναι οτι οι περισσοτεροι συγκρινουν Raster επιδοσεις.
Πλεον τιποτα δεν παιζει χωρις DLSS/FSR λογο τραγικου optimization ή γιατι πλεον το DLSS σε αντιθεση με το FSR, εχει φτασει σε τετοια επιπεδα που ειναι καλυτερο του Native.
Aκομα και αυτοι με 4080 4090 προτιμουν να βαλουν DLSS + DLDSR παρα να παιξουν Native 4K.

Η δίψα για vram οφείλεται σε αυτά που λες αλλά οφείλεται επίσης και στη εμμονή των εταιρειών να κατηγοριοποιήσουν τις κάρτες κυρίως βάσει μεγέθους vram αντί βάσει επιδόσεων ή/και για να σε αναγκάσουν να προβείς σε άναβαθμιση νωρίτερα επειδή δεν θα σου είναι αρκετή. Η ίδια η nvidia παρουσίασε την 4060ti 8gb ως high settings 1080p και την 16gb ως ultra 1080p παραδέχοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα 8 δεν αρκούν πλέον για max settings. Το d4 π.χ. που δεν το λες και unoptimized, ζητάει 10,5 gb περίπου στα 1080p max settings. Για να κάνεις χρήση του frame generation πάλι ζητάει παραπάνω vram, το οποίο τις περισσότερες φορές θα αντισταθμιστεί από to dlss2/fsr2 που μάλλον θα χρειαστεί να ανοίξεις ταυτόχρονα και θα ρίξει την κατανάλωση vram. 

Μετά έχουμε κάποια παιχνίδια που ναι μεν τρέχουν στα χαρτιά ομαλά αλλά δεν φορτώνουν textures. Σε άλλα ξεκινας με χχ usage και όσο παίζεις ανεβαίνει. Πλέον άκρη δεν βγάζεις εύκολα. 

Ναι, για την ώρα, τα παιχνίδια που έχουν ζήτημα με vram είναι όντως μετρημένα. Αλλά όταν αγοράζεις κάρτα, δεν κοιτάς να καλύπτει τις απαιτήσεις των παιχνιδιών του χθες αλλά του σήμερα/αύριο.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Aten-Ra είπε

Πρώτον, αυτό που έβαλες δεν το χρησιμοποιεί κανένα παιχνίδι ακόμα και δεύτερον η NVIDIA δεν έχει καλύτερες τεχνολογίες συμπίεσης texture που χρησιμοποιούνται σε σημερινά παιχνίδια, για αυτόν τον λόγο και κάρτες της με 8GB είναι τόσο πίσω από τις ίδιες κάρτες με 16GB (RTX4060ti).

 

Η nvidia χρησιμοποιεί κυρίως Texture compression (S3TC) και Nvidia texture compression (Nvidia TC).

H AMD χρησιμοποιεί Adaptive Scalable Texture Compression (ASTC) και Delta Color Compression (DCC).

H χρήση της RAM εξαρτάται από τον εκάστοτε κατασκευαστή παιχνιδιών, αλλά και από την αρχιτεκτονική της κάθε gpu. Η nvidia, στα περισσότερα παιχνίδια χρησιμοποιεί λιγότερη VRAM και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσεις. Υπάρχει πληθώρα βίντεο στο youtube που το αποδεικνύουν. Αυτό δείχνει ότι παραδοσιακά, εκτός εξαιρέσεων, η Nvidia κάνει καλύτερη χρήση των αλγόριθμων συμπίεσης ή/και οι κατασκευστές φροντίζουν για τη καλύτερη χρήση της από της κάρτες της. Αυτό δεν έχει τόση διαφορά για το χρήστη, αλλά θεωρώ το πρώτο πιο πιθανό σενάριο.

αυτό γιατί οι δημιουργοί φροντίζουν για την καλύτερη χρήση των τεχνικών συμπέσης textures της AMD από τις κονσόλες (όπου η VRAM δεν είναι και άπλετη...), όπου το έχει μονοπώλιο , γι αυτό και η ASTC χρησιμοποιείται παρά πολύ συχνά.

Την παραπάνω παραπομπή στην έδωσα για να δεις ότι η ποσότητα VRAM ειναι σχετική και το software καθορίζει σε μεγάλο τη χρήση της. Η Nvidia επενδύει σε αυτό, η AMD όχι τόσο. Απλά βάζει περισσότερη VRAM. H Nvidia βάζει πιο γρήγορη (GDDR6X περίπου +49% ταχύτερη σε σχέση με την GDDR6, που χρησιμοποιεί η AMD) και αναπτύσσει τεχνολογίες για τη μείωση χρήσης της. Μεγάλη μείωση VRAM (1-2GB) βλέπεις και με το DLSS.

Αυτό με την διαφορά από τα 8 στα 16Gb είναι αστείο.Πχ στην 4060 ti, μιλάμε για μία κάρτα που μόλις βγήκε. Έχει ακόμα drivers για να στρώσει...  

Όταν δεις τα benchmarks της 4060 ti, βλέπεις ότι η χρήση vram δεν ξεπερνάει τα 8GB, άρα δεν οφείλεται σε αυτή. Επιπλέον, σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Για ποιες διαφορές μου μιλάς; Όλοι κράζουν τη διαφορά τιμής σε σχέση με τη μηδενική, σχεδόν, διαφορά στις επιδόσεις. Στη συγκεκριμένη gpu θεωρώ ότι τα 16GB έχουν νόημα μόνο αν την πάρει κάποιος για επεξεργασία μεγάλων βίντεο και όχι στο gaming. Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης gpu εξαντλούνται πολύ πριν γεμίσουν τα 16GB... 

 

Επεξ/σία από Tlykog
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, sjtak είπε

Η δίψα για vram οφείλεται σε αυτά που λες αλλά οφείλεται επίσης και στη εμμονή των εταιρειών να κατηγοριοποιήσουν τις κάρτες κυρίως βάσει μεγέθους vram αντί βάσει επιδόσεων ή/και για να σε αναγκάσουν να προβείς σε άναβαθμιση νωρίτερα επειδή δεν θα σου είναι αρκετή. Η ίδια η nvidia παρουσίασε την 4060ti 8gb ως high settings 1080p και την 16gb ως ultra 1080p παραδέχοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα 8 δεν αρκούν πλέον για max settings. Το d4 π.χ. που δεν το λες και unoptimized, ζητάει 10,5 gb περίπου στα 1080p max settings. Για να κάνεις χρήση του frame generation πάλι ζητάει παραπάνω vram, το οποίο τις περισσότερες φορές θα αντισταθμιστεί από to dlss2/fsr2 που μάλλον θα χρειαστεί να ανοίξεις ταυτόχρονα και θα ρίξει την κατανάλωση vram. 

Μετά έχουμε κάποια παιχνίδια που ναι μεν τρέχουν στα χαρτιά ομαλά αλλά δεν φορτώνουν textures. Σε άλλα ξεκινας με χχ usage και όσο παίζεις ανεβαίνει. Πλέον άκρη δεν βγάζεις εύκολα. 

Ναι, για την ώρα, τα παιχνίδια που έχουν ζήτημα με vram είναι όντως μετρημένα. Αλλά όταν αγοράζεις κάρτα, δεν κοιτάς να καλύπτει τις απαιτήσεις των παιχνιδιών του χθες αλλά του σήμερα/αύριο.

 

To D4 ειναι απο τα πιο Optimized του 2023 για να μη πω το πιο Optimized.
Μπορεις να παιξεις ανετα 1080p Ultra με τη 4060, φιλος με 3060 12gb παιζει 1440p Ηigh.
Aκομα και 4K DLSS Quality μπορεις να παιξεις με την 4060 με Average 70FPS αρκει να εχεις 32gb ram.
Mε 16gb ram οτι καρτα και να εχεις θα εχεις τα θεματακια σου.
 

 

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 hours ago, belkin said:

ο κουτσουμπας σου κανει ιδιαιτερα ? 😂. ο λαος και ο λαος ξεχασες να βαλεις και λιγο μαρθα βουτση και ξανθοπουλο 

Άμα δεν γνωρίζεις τα προφανή καλύτερα να μην μιλάς. Για δες παρακάτω τις ομοιότητες. Αφού τις δεις καλά καλά, κοίταξε προς τα πίσω σου, εκεί κοντά θα πρέπει να υπάρχει ένα καταπράσινο λιβάδι με πρόβατα...🤣 Και φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα κοινής ιδιοκτησίας "ανταγωνιστικών" εταιριών λολ!

pic.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...