Προς το περιεχόμενο

Starfield Guide - Οδηγός Ενεργοποίησης του Resizable Bar & Αύξηση FPS για Nvidia Κάρτες Γραφικών


JPaxilleas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με τον ερχομό του Starfield, αποδείχθηκε ότι ευνοούνται οι κάρτες γραφικών της AMD σε αντίθεση με τις Nvidia RTX 3000 & RTX 4000 εφόσον εξ’ ορισμού, δεν υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του DLSS 2 ή 3 στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Βγήκαν φυσικά και τα πρώτα custom mods (βλέπε https://www.nexusmods.com/starfield/mods/111 - υπάρχουν αρκετές και πρόσφατες συζητήσεις στο Internet) και προφανώς θα βγουν και άλλα mods & updates, εφόσον το Starfield με τις όποιες αδυναμίες του, έχει αγκαλιάσει ευρέως και αναπάντεχα για την εταιρεία – δημιουργό του (Bethesda Game Studios),  το ευρύτερο κοινό. Όπως π.χ. η προτεινόμενη λύση από τον Okhayko, με την οποία κερδίζονται αρκετά fps με την ενεργοποίηση του Starfield profile μέσω του Nvidia Profile Inspector. Περισσότερα, σε αυτά τα links:

α) nexusmodshttps://www.nexusmods.com/starfield/mods/1696

β) reddithttps://www.reddit.com/r/Starfield/comments/16f2af7/starfield_gains_1015fps_on_30xx_and_40xx_gpus/

Για να λειτουργήσει όμως η παραπάνω λύση, δεν αρκεί μόνο η ενεργοποίησή του από το Nvidia Profile Inspector ή από την εγκατάσταση των νέων Drivers της Nvidia. Χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένο και το Resizable Bar και στο BIOS. Ειδικά για το Resizable Bar, πληροφορίες εδώ:

α) rockpapershotgunhttps://www.rockpapershotgun.com/what-is-resizable-bar-and-should-you-use-it

β) pcworldhttps://www.pcworld.com/article/394720/faster-gaming-frame-rates-for-free-resizable-bar-explained.html

Επειδή, δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό, είπα να το δοκιμάσω. Ως κάτοχος Asus Motherboard, βρήκα τον εξής οδηγό για το πως μπορείς να ενεργοποιήσεις το Resizable Bar:

Asus & Res Barhttps://edgeup.asus.com/2021/guide-how-to-enable-resizable-bar-on-your-asus-powered-gaming-pc/

Συνοπτικά για την ενεργοποίηση και την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του απαιτείται η μητρική, η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής να είναι συμβατά (compatible) με το Res Bar. 

Α. Αναφορικά με τις κάρτες όλες οι RTX 3000 & RTX 4000 είναι συμβατές.

Β. Αναφορικά με τους επεξεργαστές είναι όλοι από τις σειρές Ryzen 5000 series + και κάποια μοντέλα από τη σειρά 3000 (περισσότερες πληροφορίες εδώ - https://www.pcworld.com/article/394720/faster-gaming-frame-rates-for-free-resizable-bar-explained.html)

Γ. Αναφορικά με τη μητρικές, συμβατές είναι μητρικές με AMD Chipset, όπως ASUS A520, B450, B550, X570, και TRX40  και για τις Intel οι μητρικές με Chipset B460, H410, H470, Z490, Z590, και X299.

Τα βήματα για την ενεργοποίηση του Res Bar στο BIOS (το σημαντικότερο) τουλάχιστον όσον αφορά σε AMD μητρική, όπως η δική μου, είναι τα εξής:

  1. Μπαίνουμε στο BIOS κατά τα γνωστά (Boot & Del ή F2)
  2. Πηγαίνουμε στο Advanced Mode Interface.
  3. Επιλέγουμε το Advanced tab και στην συνέχεια την επιλογή “PCI Subsystem Settings” submenu
  4. Εφόσον είμαστε στο “PCI Subsystem Settings” submenu, αλλάζουμε τη ρύθμιση “Above 4G Decoding” σε “Enabled,” και επιβεβαιώνουμε ότι η ρύθμιση “Re-size BAR Support” είναι στο “Auto.”
  5. Απενεργοποιούμε το “Compatibility Support Module (CSM)”. Επιλέγουμε το Boot tab και στη συνέχεια το submenu - επιλογή "CSM (Compatibility Support Module)”. Μέσα σε αυτό το submenu επιλέγουμε το “Legacy CSM”, το οποίο και απενεργοποιούμε επιλέγοντας το “Disabled”.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως εδώ!! Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο βασικός μας σκληρός δίσκος (boot disk) χρησιμοποιεί για την μορφοποίηση / partition το πρότυπο GPT, και η εγκατάσταση των Windows χρησιμοποιεί το UEFI BIOS mode (εάν δεν ισχύει και απενεργοποιήσουμε το CSM δε θα μπουτάρει το σύστημά μας). Το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των συστημάτων με Windows 10 ή 11 και με SSD δίσκους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Παράλληλα να σημειώσω ότι δεν έχω βρει ακόμα το λόγο, για τον οποίο πρέπει να είναι απενεργοποιημένο το CSM και δεν δοκίμασα όλα τα παραπάνω με αυτό ενεργοποιημένο.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται αναλυτικά και με εικόνες στο παραπάνω Link της Asus (edgeup.asus.com). Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι ότι μέσω του Computer Management δεν φαίνεται από τα properties εάν το πρότυπο είναι GPT. Μπορείτε όμως εύκολα να το δείτε εάν τρέξετε το Power Shell με admin δικαιώματα και εκτελέσετε την εντολή “Get-Disk”.

Εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά (και πριν δεν το βλέπατε) θα βλέπετε τώρα στο Nvidia Panel, το Resizable Bar ενεργοποιημένο.

Επί της ουσίας. Με την ενεργοποίηση του Resizable Bar στην motherboard (BIOS) εγκατέστησα και τους τελευταίους drivers της Nvidia (537.34). Με το DLSS mode (από nexusmods) ενεργοποιημένο (ρυθμίσεις profile B και  χωρίς sharpening) πριν στο Starfield είχα γύρω στα 60 fps (Monitor 2κ – Ryzen 5900X – RTX 3080) σε συγκεκριμένο σημείο (save) του παιχνιδιού. Με την ενεργοποίηση του Resizable Bar και του Starfield Profile (είτε μέσω του Nvidia Profile Inspector, είτε πιθανώς μέσω των νέων drivers της Nvidia), τώρα έχω στο ίδιο σημείο (save) 70 fps (~16% βελτίωση). Την ίδια περίπου απόδοση (~11%) σε άλλο σημείο που δοκίμασα (από 85-87 πήγε στα 95-97 fps - βλέπε επισυναπτόμενη εικόνα). Να επισημάνω ότι, οι Custom ρυθμίσεις στα settings του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της δοκιμής εφαρμογής του Res Bar, παρέμειναν οι ίδιες.

Startfield-FPS.png

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άμα είναι να τα κάνετε όλα αυτά για να έχετε μόνο 97fps...
Αγοράστε AMD κάρτες της Σου και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο με άπειρα fps!😋

Υπάρχει θέμα για το παιχνίδι

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμ!  Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα με την Nvidia (δε μας τα λέει καλά τελευταία), καλά το είπες, σε Radeon μου φαίνεται πρέπει να πάμε όλοι 🙂.   

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...