Προς το περιεχόμενο

Βασικός Οδηγός Αγοράς Κάρτας Γραφικών


JPaxilleas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η επιλογή μιας νέας κάρτας γραφικών μπορεί να είναι μια σημαντική απόφαση, ειδικά εάν κάποιος παίζει παιχνίδια, είναι δημιουργός περιεχομένου ή εργάζεται με εφαρμογές που απαιτούν γραφικά. Η καλύτερη προσέγγιση περιλαμβάνει την εξέταση πολλών βασικών παραγόντων, για να διασφαλιστεί η απόκτηση μιας κάρτας γραφικών που καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες και τον προϋπολογισμό. Προσωπικά, ακολουθώ την ίδια τακτική, είτε πρόκειται για μια κάρτα γραφικών, είτε για ένα οποιοδήποτε τεχνολογικό καλούδι. Ακολουθώ, μια διαδικασία έρευνας, μαζεύω τα απαραίτητα στοιχεία και κάνω την τελική μου επιλογή, βάσει του ποσού που διαθέτω. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι αυτά τα βήματα πρέπει να ακολουθεί οποιοσδήποτε για την αγορά του οποιοδήποτε προϊόντος ή στην περίπτωσή μας για μια κάρτα γραφικών:

image.jpeg.1209ed1d7be4133ab9bc7a65e7987d4c.jpeg

Source: https://history-computer.com

  • Σκοπός Απόκτησης: Προσδιορίζουμε τον πρωταρχικό σκοπό της κάρτας γραφικών. Τη θέλουμε για παιχνίδια, για τη δημιουργία περιεχομένου, ή είμαστε επαγγελματίες και χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο λογισμικό (π.χ. επεξεργασία βίντεο);
  • Ορίζουμε Προϋπολογισμό: Προσδιορίζουμε πόσα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε. Οι κάρτες γραφικών διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την τιμή, επομένως το να έχουμε υπόψη έναν προϋπολογισμό, θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις επιλογές μας.
  • Συμβατότητα: Επιβεβαιώνουμε ότι η μητρική μας έχει την απαραίτητη υποδοχή PCIe για την κάρτα γραφικών, ότι η μονάδα τροφοδοσίας (PSU) μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ισχύος της κάρτας, κ.λπ..
  • Απαιτήσεις Απόδοσης: Λαμβάνουμε υπόψη το επίπεδο απόδοσης που χρειαζόμαστε. Για παιχνίδια, μπορεί να θέλουμε μια κάρτα με δυνατότητα εκτέλεσης των αγαπημένων μας παιχνιδιών στην επιθυμητή ανάλυση (resolution) και ρυθμό καρέ (fps). Για τη δημιουργία περιεχομένου ή για επαγγελματική εργασία, ερευνούμε εάν το λογισμικό που χρησιμοποιούμε  επωφελείται από συγκεκριμένες δυνατότητες της GPU, όπως πυρήνες CUDA (NVIDIA) ή Επεξεργαστές ροής (AMD), κ.λπ.
  • Ανάλυση και Ρυθμός Ανανέωσης: Προσδιορίζουμε την ανάλυση και τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης μας. Η κάρτα γραφικών που θέλουμε να αποκτήσουμε θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει αυτές τις προδιαγραφές.
  • Ρύθμιση Εικονικής Πραγματικότητας και Πολλαπλών Οθονών: Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε εικονική πραγματικότητα (VR) ή πολλαπλές οθόνες, βεβαιωθείτε ότι η κάρτα γραφικών σας μπορεί να ανταπεξέλθει στις επιπλέον απαιτήσεις.
  • Μάρκα και Μοντέλο: Ερευνήστε διαφορετικές μάρκες και μοντέλα καρτών γραφικών. Ορισμένα προσφέρουν καλύτερες λύσεις ψύξης, εργοστασιακό overclocking και υποστήριξη πελατών. Ελέγξτε τις κριτικές και τα σχόλια των χρηστών για αξιοπιστία και απόδοση (π.χ. σε αυτό το forum).
  • Overclocking: Μην υπολογίζετε στο overclocking για σοβαρές βελτιώσεις απόδοσης. Εάν χρειάζεστε καλύτερη απόδοση, αγοράστε μια πιο ισχυρή κάρτα. Οι κάρτες γραφικών δεν έχουν συνήθως μεγάλες δυνατότητες υπερχρονισμού, συνήθως γύρω στο 5 με 10%.
  • Επένδυση: Σκεφτείτε εάν θέλετε μια κάρτα που θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια ή αν έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίζετε την κάρτα πιο συχνά.
  • Διαθεσιμότητα και Τιμή: Ελέγξτε την τρέχουσα αγορά για διαθεσιμότητα και τιμές. Η διαθεσιμότητα της κάρτας γραφικών μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω προσφοράς και ζήτησης.
  • Εγγύηση και Υποστήριξη Πελατών: Δείτε την εγγύηση και την υποστήριξη πελατών που προσφέρει ο κατασκευαστής. Ορισμένες μάρκες παρέχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις και καλύτερες υπηρεσίες από άλλες. Μια μεγαλύτερη εγγύηση, μπορεί να αυξήσει την τιμή μεταπώλησης.
  • Ενεργειακή Απόδοση: Εξετάστε την απόδοση ισχύος της κάρτας. Μια πιο αποδοτική GPU μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να παράγει λιγότερη θερμότητα. Επίσης, κάρτες με μεγαλύτερες θερμοκρασίες προϋποθέτουν και ένα καλό case.
  • Επιπρόσθετα Χαρακτηριστικά: Ορισμένες GPU διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως φωτισμό RGB, πακέτα λογισμικού ή μοναδικές λύσεις ψύξης. Αποφασίστε εάν αυτά τα πρόσθετα είναι σημαντικά για εσάς.
  • Μεταχειρισμένο ή Καινούργιο: Αποφασίστε αν θέλετε να αγοράσετε μια ολοκαίνουργια ή μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών. Οι χρησιμοποιημένες κάρτες μπορεί να είναι πιο φιλικές προς τον προϋπολογισμό, αλλά συνοδεύονται από κάποιους κινδύνους.
  • Συγκρίνετε Τιμές: Αφού περιορίσετε τις επιλογές σας, συγκρίνετε τιμές από διαφορετικούς πωλητές. Οι πωλήσεις και οι εκπτώσεις μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο τελικό κόστος.

Να θυμάστε ότι η "καλύτερη" κάρτα γραφικών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση τις ατομικές ανάγκες και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητο να κάνετε ενδελεχή έρευνα και να επιλέξετε μια κάρτα που να ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας. Δεν ψάχνουμε με μοναδικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Τι να το κάνουμε εάν μια κάρτα γραφικών, έχει το «x» χαρακτηριστικό εάν δεν μας χρησιμεύει. Τι και εάν μια κάρτα μπορεί να υποστηρίξει 4K εάν εμείς τελικά θα εργαζόμαστε σε οθόνη 2k! 

Ανεξάρτητα από την κάρτα γραφικών, τα χαρακτηριστικά στο οποία πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε προσοχή, είναι τουλάχιστον τα κάτωθι:

  • Μνήμη Κάρτας: Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο το καλύτερο (εάν π.χ. σε ένα παιχνίδι χρησιμοποιούμε high-resolution texture packs).
  • Form Factor: Πόσα slot στο case καταλαμβάνει η κάρτα γραφικών; Υπάρχουν single-slot, dual-slot, and even triple-slot flavors (ή περισσότερο, π.χ. 3.5 δηλαδή καταλαμβάνουν 4 slot).
  • TDP: Μετράει το επίπεδο της θερμότητας (heat dissipation) που παράγεται από την κάρτα και παράλληλα δίνει και μια εκτίμηση των συνολικών watts που χρειάζεστε για να τρέξετε την κάρτα. Να σημειωθεί ότι η AMD και η Nvidia χρησιμοποιούν το TBP (Typical Board Power), το οποίο υποδηλώνει τη συνολική ισχύ της κάρτας το οποίο είναι και το πιο σωστό (αυτό θέλουμε να γνωρίζουμε για να υπολογίσουμε τη συνολική ισχύ του τροφοδοτικού που χρειαζόμαστε). Εάν θέλετε μια εκτίμηση για τη συνολική ισχύ που καταναλώνει το σύστημά σας, ή εάν θέλετε να διαπιστώσετε την επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτήν, η αντικατάσταση ενός συστατικού, μπορείτε να βρείτε στο internet πολλές πηγές προσδιορισμού της ισχύος (ενδεικτικά αναφέρεται αυτή η σελίδα «OuterVision Power Supply Calculator»).
  • Ports: Κάποιες οθόνης έχουν HDMI, άλλες χρησιμοποιούν DisplayPort, άλλες USB-C (σπάνιο ακόμα) και κάποιες παλαιότερες DVI. Οι περισσότερες σύγχρονες κάρτες και οθόνες διαθέτουν σήμερα αντίστοιχα HDMI & DisplayPort. Επιβεβαιώστε τον αριθμό των ports που χρειάζεστε.
  • Memory Speed / Bandwidth: Μια πιο γρήγορη μνήμη μπορεί να κάνει μια κάρτα γραφικών πιο γρήγορη από μια άλλη του ίδιου τύπου / μοντέλου (π.χ. GDDR6 είναι γρηγορότερη από μνήμες τύπου GDDR5).
  • Επίπεδα θορύβου. Επιλέξτε μια  κάρτα γραφικών με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.
  • Κατανάλωση σε Σύστημα με Πολλαπλές Οθόνες. Υπάρχουν κάρτες οι οποίες με περισσότερες από μια οθόνες συνδεδεμένες σε αυτές, καταναλώνουν πολύ περισσότερα watts από ότι άλλες.

Γνωστές ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις για τις τελευταίες κάρτες γραφικών (και όχι μόνο) και έτσι να αποκτήσετε μια καλύτερη άποψη για τη μελλοντική σας κάρτα, είναι οι κάτωθι (ενδεικτικά αναφέρονται):

  1. www.techpowerup.com
  2. www.tweaktown.com
  3. overclock3d.net
  4. www.tomshardware.com
  5. www.techspot.com
  6. www.guru3d.com

Άρα, κοιτάμε πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε. Παίρνουμε χαρτί και μολύβι και γράφουμε αναλυτικά όλα τα παραπάνω. Κάνουμε συγκρίσεις και επιλέγουμε την καλύτερη λύση με γνώμονα το κόστος vs τα υπόλοιπα (θετικά & αρνητικά). Όλοι θέλουμε το καλύτερο προϊόν. Την καλύτερη κάρτα γραφικών. Αλλά όπως ζυγίζουμε τα πάντα στην προσωπική μας ζωή, γιατί να μην το κάνουμε και με την αγορά ενός προϊόντος; 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...