StavrosD Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2023 Έχω δει σε πολλά review ότι η ταχύτητα των QLC στην εγγραφή πέφτει κατακόρυφα όταν γεμίσει η SLC cache, μπορεί και σε ταχύτητες κάτω από τις ταχύτητες των συμβατικών σκληρών δίσκων. Τι ισχύει όμως στην ανάγνωση; Δεν έχω βρει ούτε ένα review για την απόδοση σε ανάγνωση. Στους QLC ποια είναι η εκτιμώμενη ταχύτητα ανάγνωσης όταν διαβάζεις μεγάλα αρχεία; Έχει κάνει κάποιος read benchmark σε μεγάλα αρχεία;
Λύση cameranek Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2023 Λύση Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2023 η αναγνωση δεν εχει προβλημα, μονο στην εγγραφη ειναι η πτωση ταχυτητας. Εχω samsung 870 qvo και Patriot burst . 2
StavrosD Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2023 Ευχαριστώ! Πειραματίζομαι με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και έχω ξεμείνει από χώρο. Μια φορά θα τα γράφω στον δίσκο και θα τα τρέχω πολλές φορές οπότε αφού δεν έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση θα πάρω QLC. Σκέφτομαι τον P3 plus 4TB, εκτός αν έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις σε κοντινή τιμή. 1
cameranek Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 κοίτα πιο αξιόπιστοι δίσκοι ειναι οι samsung . crucial δεν τους εμπιστευομαι (μου εχουν ξεραθει 2) . Αν δεν σε νοιαζουν τα δεδομενα, τοτε παρε οτι βρεις πιο φτηνο και οσο κρατησουν μεσα στην εγγυηση. 1
StavrosD Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2023 Τα δεδομένα θα τα έχω backup και σε συμβατικό δίσκο. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα και στο ίντερνετ δωρεάν, μπορώ να τα ξανακατεβάσω. Μερικά όμως είναι τεράστια. Για παράδειγμα το LLAMA2 της Meta (facebook) πιάνει 318GB. Τους samsung τους εμπιστεύομαι χρόνια. Αυτή την στιγμή samsung nvme είναι ο δίσκος του λειτουργικού. Δυστυχώς δεν έχει βγάλει μοντέλα 4TB η Samsung και πλέον έχω αρχίσει να ξεμένω από NVME slots (3NVME SSD και 1 Intel Optane για temp επειδή αντέχει πολλές εγγραφές). Ίσως περιμένω μέχρι black friday αλλά δύσκολο να περιμένω παραπάνω.
Sheogorath Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Στις 10/10/2023 στις 4:56 ΜΜ, StavrosD είπε Τα δεδομένα θα τα έχω backup και σε συμβατικό δίσκο. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα και στο ίντερνετ δωρεάν, μπορώ να τα ξανακατεβάσω. Μερικά όμως είναι τεράστια. Για παράδειγμα το LLAMA2 της Meta (facebook) πιάνει 318GB. Τους samsung τους εμπιστεύομαι χρόνια. Αυτή την στιγμή samsung nvme είναι ο δίσκος του λειτουργικού. Δυστυχώς δεν έχει βγάλει μοντέλα 4TB η Samsung και πλέον έχω αρχίσει να ξεμένω από NVME slots (3NVME SSD και 1 Intel Optane για temp επειδή αντέχει πολλές εγγραφές). Ίσως περιμένω μέχρι black friday αλλά δύσκολο να περιμένω παραπάνω. Καλησπέρα, μετά απο πάρα πολύ καιρό αλλά φτιάχνω σύστημα σε παρόμοια φάση. Και πήρα Optane ακριβώς για αυτό τον λόγο. Τον έχεις ορίσει σαν Cache?
Nikdev Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου Άν έχεις μηχάνημα με πολύ ram 96-128Gb, δοκίμασε ram disk ως cache.
StavrosD Δημοσ. 28 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 28 Απριλίου @poulinos Και πάλι δεν φτάνουν. Έχω 3xNVME στην μητρική και 4xNVME σε PCIe adapter. Όταν ξέμενα από χώρο αρχικά έπαιρνα άλλο 1ΤΒ. Αργότερα που έπεσε η τιμή πήρα και 2ΤΒ. Στην συνέχεια πήρα και 4ΤΒ. Τώρα τα έχω γεμίσει όλα και τελευταία φορά πήρα 4ΤΒ και αφαίρεσα έναν 1ΤΒ. Τα 8ΤΒ είναι απλά απλησίαστα. Θα μου πεις τι να τον κάνω τόσο χώρο αλλά πλέον είναι πιο οικονομικό να αγοράσω άλλον έναν δίσκο σε σχέση με τα χαμένα κέρδη από τις εργατοώρες που θα χρειαζόμουν για να αδειάσω την σαβούρα.
poulinos Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου 2 hours ago, StavrosD said: @poulinos Και πάλι δεν φτάνουν. Έχω 3xNVME στην μητρική και 4xNVME σε PCIe adapter. Όταν ξέμενα από χώρο αρχικά έπαιρνα άλλο 1ΤΒ. Αργότερα που έπεσε η τιμή πήρα και 2ΤΒ. Στην συνέχεια πήρα και 4ΤΒ. Τώρα τα έχω γεμίσει όλα και τελευταία φορά πήρα 4ΤΒ και αφαίρεσα έναν 1ΤΒ. Τα 8ΤΒ είναι απλά απλησίαστα. Θα μου πεις τι να τον κάνω τόσο χώρο αλλά πλέον είναι πιο οικονομικό να αγοράσω άλλον έναν δίσκο σε σχέση με τα χαμένα κέρδη από τις εργατοώρες που θα χρειαζόμουν για να αδειάσω την σαβούρα. θα διαφωνησω με καθε σεβασμο σε ολο σου το ποστ.θα αναφερω πως το βλεπω εγω ως προσωπικη αποψη. α.αν ειναι απλα για αποθηκευση θα πηγαινα σε μηχανικο.εκτος αν για καποιο λογο θες full speeds.οκ ενας μηχανικος θα αργησει να γεμισει αλλα μετα αν αλλαζουν λιγα πραγματα δεν σε πειραζει. β.. δεν ξερω τι χρηση κανεις αν ειναι για ταινιες αν ειναι για δουλεια κτλ αλλα το να αγοραζεις δισκους απ οτο να κανεις αδειαζεις την σαβουρα ειναι κακη επιλογη.θα αναφερω τα γιατι β1.κοστος.πληρωνεις αρκετα λεφτα για nvme. β2.δεν μαζευεις το μπαχαλο και στο τελος θα θες να βρεις κατι και δεν θα ξερεις που ειναι. β3.αν πρεπει να εχεις αλλη μια φορα τα δεδομενα σου τοτε αναγκαζεσαι να παιρνεις παραπανω δισκους γιατι υποτιθεται οτι τα κανεις και backup. οπως ειπαπροσωπικη αποψη. εχω δυο δισκους.512 gb και 1tb. ο ενας ειναι backup του αλλου. ο 512 επειδη εχει και λειτουργικο δεν εχει πολυ κενο χωρο.καποια στιγμη συγκεκριμενα σε μερικους μηνες θα πεσει full cleanup.και πιστευω οτι θα σβησω πανω απο 40 giga αχρηστα πραγματ απου δεν τα θελω.θα μου φαει καμποσες ωρες μην πω καμποσες μερες αλλα θα αξιζει.γιατι θα τα οργανωσω ακομα περισσοτερο μετα.
StavrosD Δημοσ. 29 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 29 Απριλίου (επεξεργασμένο) @poulinos Τα αρχεία που πιάνουν πολύ χώρο και θέλω να τα έχω σε NVME είναι: - Virtual machines. Πειραματίζομαι με διάφορες πλατφόρμες οπότε έχω πολλά VM. Windows XP, Windows 7, Windows 11 Virtual HLK, Ubuntu, OPNSense, Next,Docker, κλπ. - ΦΕΚ. Η νομοθεσία μόνο είναι πάνω από 350GB. Παλιά τα είχα σε εξωτερικό δίσκο αλλά κάθε φορά που πήγαινα να ανοίξω ένα pdf περίμενα πόσα δευτερόλεπτα για να κάνει spin up ο δίσκος. Από τον NVME φορτώνουν ακαριαία. - LLM. Το LLAMA 3 έχει μέγεθος 820GB. To QWEN 3 έχει μέγεθος 472GB. Επειδή προφανώς δεν έχω τους πόρους να το τρέξω το κάνω quantize σε μικρότερα αρχεία οπότε χρειάζομαι επιπλέον χώρο. - Installer από αγορασμένες εφαρμογές. Όταν κάνω format η εγκατάσταση από NVME σε NVME γίνεται σε δευτερόλεπτα, από USB συμβατικό δίσκο είναι πολύ πιο αργή. - Διάφορα Project που φτιάχνω κατά περιόδους. Η διαφορά στις επιδόσεις συμβατικού με NVME στο load και στο compile είναι απίστευτη. Ταινίες κλπ σπανίως βλέπω. Στα lockdown είχα Netflix, Amazon και Disney+ οπότε έχω κορεστεί, μόνο αν πάω σε κανέναν φίλο ίσως δω ταινία και αυτή πάλι από netflix ή Cosmote tv. Έχω μερικούς καταλόγους με τα Downloads αλλά δεν αξίζει τον κόπο να τα καθαρίσω. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες μικρά αρχεία όπως datasheet, utilities, drivers, κλπ. Έχω και εξωτερικούς δίσκους με διάφορα αρχεία, κυρίως συλλογές retro. Για το μπάχαλο έχω βολευτεί με το Everything https://www.voidtools.com/ Σε κλάσματα του δευτερολέπτου σου βρίσκει το αρχείο, δεν χρειάζεται να θυμάμαι τι έχω και που. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν κοιτάω μόνο το κόστος του δίσκου που θα πληρώσω, υπολογίζω και τον χρόνο που θα γλιτώσω από το να καθαρίζω σαβούρα και πόσο χρήμα θα μου κόστιζε ο χρόνος αυτός. Όταν πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνω για το ποια αρχεία θα σβήσω τότε είναι ώρα για μεγαλύτερο δίσκο. Ως επαγγελματίας, όταν αγοράζω κάτι μου κοστίζει περίπου τα μισά. Για να είμαι πιο σαφής, αν δεν επενδύσω στην δουλειά μου ένα ποσό αλλά το πάρω ως κέρδος τότε περίπου τα μισά θα πάνε στο κράτος, αν το επενδύσω στην επιχείρησή μου τότε από την τσέπη μου θα λείψει μόνο το καθαρό κέρδος το άλλο μισό ήταν ούτως ή άλλως καταδικασμένο. Αν σου κόστιζε ένας δίσκος NVME 4TB 90€ , δεν θα ήταν πιο εύκολη η απόφαση να τον αγοράσεις; Επεξ/σία 29 Απριλίου από StavrosD 1
poulinos Δημοσ. 1 Μαϊου Δημοσ. 1 Μαϊου Απανταω ένα ένα εφόσον θες ταχύτητες ναι ο nvme είναι μονόδρομος δυστυχως.και δεν είναι μονο το spin του μηχανικου γιατι αυτό μπορεις να το βγαλεις να μην κανει ποτε δηλαδή spin down. και εφόσον είναι για δουλεια που δεν το καταλαβα στην αρχη τοτε ναι παει διαφορετικα το πραγμα. δεν διαφωνω για αυτό που λες ότι ο χρονος σου στοιχιζει. είναι τελειως διαφορετικα να είναι κατι για προσωπικη χρηση και διαφορετικα για θεμα δουλειας. και εννοείται πρεπει να επενδυεις στην δουλεια σου αλλα ταυτόχρονα και στο backup. απλα στο μονο που διαφωνω είναι σε ένα.ασχετως με το κοστος του δισκου παντα και το εχω σαν αρχη ότι τα data μου να είναι αυτά που πρεπει και να μην εχω σαβουρες.και στα προσωπικα μου αλλα και στην δουλεια.τα εχω οργανωμένα κτλ.εννοειται ότι να sεarch με βοηθαει αλλα παλι προσπαθω να μην υπραχουν περιττα πραγματα. ειναι το κολλημα μου γενικοτερα.αχρηστα πραγματα ειτε λεγεται αρχεια ειτε λεγεται ρουχα κτλ δεν εχουν λογω υπαρξης δεν μιλαω να σβησω χρησιμα αρχεια για να μην πληρωσω δισκο.αλλα ναι πχ να κρατησω 100 ταινιες οταν δεν βλεπω ταινιες ειναι χασιμο χωρου.τυχαιο το παραδειγμα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα