Προς το περιεχόμενο

NVidia Drivers & Κόλλημα - Πάγωμα - Καθυστέρηση στην Εκκίνηση των Windows (Διαδικασία Login) - Λύση


JPaxilleas
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από JPaxilleas,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για να μη ψάχνετε άσκοπα στην περίτωση που αντιμετωπίσετε το παρακάτω πρόβλημα.

Εάν τις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια εκκίνησης των Windows (διαδικασία login – δηλαδή μόλις εμφανιστεί η οθόνη των windows μετά την εκκίνηση του υπολογιστή), παρατηρήσετε χρονική καθυστέρηση να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό πρόσβασης, PIN ή την εικόνα για την πρόσβαση σε αυτά, πάγωμα της οθόνης για αρκετά δευτερόλεπτα (ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίσης για αρκετά δευτερόλεπτα), τότε αυτό το πρόβλημα, μετά από ενδελεχή έλεγχο στο δικό μου σύστημα, αποδείχθηκε ότι οφείλεται στον τελευταίο οδηγό για κάρτες γραφικών από την Nvidia (έκδοση 545.84  WHQL - ημερομηνία: 2023.10.17).

image.png.681fa5859121248261745dd84d2ecea7.png

Εάν λοιπόν, έχετε εγκαταστήσει τον τελευταίο οδηγό και έχετε το παραπάνω πρόβλημα, η μόνη λύση για να εξαλείψετε το πρόβλημα είναι να γυρίσετε στην προηγούμενη έκδοση (537.58 – ημερομηνία 2023.10.10) προσωρινά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανακάλυψα τελικά ότι το πρόβλημα προήλθε από την απενεργοποίηση κάποιων υπηρεσιών (services) ή την αλλαγή στην κατάστασή τους (Disabled, Manual, Automatic, Automatic Delayed Start), επειδή παρατήρησα ότι πηγαίνοντας στις Ρυθμίσες (Settings) --> Λογαριασμοί (Accounts) --> Επιλογές Πρόσβασης (Sign-in Options) επιλέγοντας το τελευταίο καθυστερούσε πολύ η εμφάνιση των σχετικών πληροφοριών. Ως εκ τούτου, τελικά το πρόβλημα οφείλονταν στις ρυθμίσεις των υπηρεσιών παρά στον οδηγό  για κάρτες γραφικών.  

Οπότε, εάν αντιμετωπίζει κάποιος το ίδιο πρόβλημα, απλά πρέπει να ξαναβάλει σωστά τις ρυθμίσεις για τις κάτωθι υπηρεσίες και τα όποια προβλήματα εξαφανίζονται.    

  • Πατάμε 'Windows button' +"R" και ρκτελούμε "Services.msc"
  • Ξεκινάμε την υπηρεσία "Credential Manager" (και βάζουμε να ξεκινά αυτόματα - Ρύθμιση 'Automatic')
  • Ξεκινάμε την υπηρεσία "Windows Biometric Service" (και βάζουμε να ξεκινά αυτόματα - Ρύθμιση 'Automatic')
  • Start the service named "Web Account Manager" (και βάζουμε να ξεκινά αυτόματα - Ρύθμιση 'Automatic')
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά, το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί, είτε από τους drivers της NVidia (σε μεμονωμένους υπολογιστές, όπως ο δικός μου), είτε σε υπολογιστές που έχουν αλλάξει τις εξ ορισμού ρυθμίσεις (default settings) κάποιων υπηρεσιών (services) όπως: oi υπηρεσίς "Credential Manager", "Windows Biometric Service" και "Web Account Manager". Οπότε ανάλογα με την πηγή του προβλήματος επιλέγουμε μια από τις παραπάνω λύσεις. Εάν δεν είναι οι οδηγοί καρτών της NVidia επιλέγουμε τη δεύτερη λύση που αφορά στις υπηρεσίες και αντίστροφα (εάν δεν είναι το πρόβλημα οι υπηρεσίες, χρησιμοποιούμε την προηγούμενη έκδοση των οδηγών καρτών της NVidia και δοκιμάζουμε ξανά όταν κυκλοφορήσουν νεότεροι οδηγοί). 

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

Μια άλλη περίπτωση, στην οποία παρουσιάζεται το εν λόγω πρόβλημα (όπως στη δκή μου), αφορά την περίπτωση που στην κάρτα γραφικών έχουμε συνδέσει πολλαπλές οθόνες. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν έχουμε συνδέσει π.χ. 2 οθόνες με DP σύνδεση και την τηλεόραση με HDMI σύνδεση (εφόσον δε διαθέτει DP θύρα). Η τηλεόραση έχει HDMI 2.0 και η κάρτα γραφικών HDMI 2.1. Στα 4K τόσο με HDMI 2.0 ή HDMI 2.1, η τηλεόραση παίζει στα 60 Hz και έτσι δηλώθηκε. Αυτό είναι όμως, για κάποιο λόγο, που προκαλούσε το πρόβλημα.

Μόλις η συχνότητα πήγε στα 30 Hz ως δια μαγείας το πρόβλημα εξαφανίστηκε και δεν υπάρχει το κόλλημα του ενός περίπου λεπτού ή και παραπάνω κατά τη διάρκεια του login έως ότου εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας των Windows.

Στην περίπτωση DP φαντάζομαι ότι δε θα υπάρχει το πρόβλημα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...