Προς το περιεχόμενο

Πώς θα μειώσετε (ή και θα εξουδετερώσετε) τον θόρυβο που κάνει το PC σας


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Ένας ισχυρός υπολογιστής δεν σημαίνει πως θα είναι απαραίτητα και θορυβώδης. Μπορεί σε πρώτη φάση ένα σύστημα που… κάνει αισθητή την παρουσία του να μην ενοχλεί (μπροστά στις επιδόσεις άλλωστε, πολλοί βάζουν τα υπόλοιπα σε δεύτερη μοίρα), ωστόσο σε βάθος χρόνου είναι δεδομένο πως τα αισθήματα θα αλλάξουν. Το συνεχές βουητό, απόρροια του ότι οι ανεμιστήρες ενός υπολογιστή δουλεύουν μονίμως στο κόκκινο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία στα υποσυστήματα και το εσωτερικό του σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και γενικώς κακές εμπειρίες χρήσης.

Αν στα παραπάνω αναγνωρίζετε το PC και τον εαυτό σας, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχει έρθει η ώρα για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Πάμε να τις δούμε.

Ψύξη επεξεργαστή

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε, είναι η ψύξη του επεξεργαστή. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα με την αντικατάσταση του συστήματος ψύξης του. Μία καλή πρόταση είναι η ψύκτρα Dark Rock Elite της be quiet! η οποία είναι συμβατή με όλους τους επεξεργαστές τελευταίων γενιών, τόσο από την Intel, όσο και από την AMD. Διαθέτει δύο αθόρυβους ανεμιστήρες των 135 χιλ. για μέγιστη πίεση και απόλυτα ομαλή ροή αέρα, επτά αγωγούς θερμότητας υψηλής απόδοσης και δυνατότητα επιλογής λειτουργίας (μεταξύ Quiet και Performance) ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του συστήματος. Ο δε σχεδιασμός της είναι τέτοιος που παρά το μεγάλο της μέγεθος, δεν εμποδίζει τις RAM. Κατά την αλλαγή της ψύκτρας, μην αμελήσετε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας θερμοαγώγιμη πάστα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε βάθος χρόνου.

image.png

beQuiet! Dark Rock Elite

Κουτί

Μία ιδέα θα ήταν να επιλέξετε ένα κουτί με καλή (αλλά πραγματικά καλή) ηχομόνωση. Αφήστε στην άκρη τα φωτάκια και τα υπόλοιπα εφετζίδικα και εστιάστε εκεί που πρέπει. Τέτοιου είδους κουτιά συνήθως διαθέτουν premium ποιότητα κατασκευής, είναι αρκετά στιβαρά (και κατ’ επέκταση βαριά) αλλά κρατούν τον ήχο και τους κραδασμούς σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Αν μάλιστα το συνδυάσετε με ένα τροφοδοτικό που να παράγει εξίσου χαμηλό θόρυβο (μοντέλο από μοντέλο διαφέρει, αλλά προσπάθησε να βρεις κάποιο που να κυμαίνεται γύρω ή και λίγο κάτω από τα 20 dB), τότε θα έχεις πραγματοποιήσει το τέλειο combo!

Διάταξη εσωτερικού

Ακόμα πάντως κι αν επιλέξετε ένα κουτί με σούπερ ηχομόνωση, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να έχεις πραγματικά κορυφαία αποτελέσματα. Θα χρειαστεί να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό του. Αφού τελειώσετε με την τοποθέτηση των υποσυστημάτων του, αφιερώστε χρόνο ώστε να τακτοποιήσετε τα διάφορα καλώδια. Χρησιμοποιήστε ό,τι σας βολεύει (υπάρχουν διάφορα δεματικά και οργανωτές, είτε μίας, είτε πολλαπλών χρήσεων) και μαζέψτε τα καλώδια μαζί, έτσι ώστε ο αέρας να περνά από το εσωτερικό του PC όσο πιο ομαλά, συναντώντας τα λιγότερα δυνατά εμπόδια. Έτσι η θερμοκρασία θα διατηρείται χαμηλά και οι ανεμιστήρες θα έχουν λιγότερη δουλειά να κάνουν.

Ανεμιστήρες συστήματος

Το κουτί του υπολογιστή σας έχει συγκεκριμένες υποδοχές για ανεμιστήρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε όλες αφού περισσότεροι ανεμιστήρες ίσον περισσότερος θόρυβος. Η έξυπνη λύση εδώ είναι να πλαισιώσετε το σύστημά σας με επαρκή αριθμό ανεμιστήρων υψηλής απόδοσης, έτσι ώστε να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς υπερβολικό θόρυβο. Δείτε τη σειρά Silent Wings 4 και Silent Wings Pro 4 από τη be quiet! η οποία έρχεται με προτάσεις διαμέτρου 120 και 140 χιλ. (αν σε παίρνει, εννοείται πως σας προτείνουμε τους μεγαλύτερους ώστε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα με χαμηλότερη ταχύτητα περιστροφής και άρα λιγότερο θόρυβο). Διαθέτουν δυνατότητα επιλογής ταχύτητας περιστροφής (έως και 2400 στροφές/λεπτό), προσφέροντας υψηλή απόδοση, ενώ το μοτέρ με υδροδυναμικό ρουλεμάν παράγει λιγότερες δονήσεις απ’ ό,τι ένα με τυπικό ρουλεμάν.

image.png

beQuiet! Silent Wings 4

Firmware & drivers

Τέλος, μην αμελείτε τη σημασία των ενημερώσεων. Το νέο firmware και οι βελτιωμένοι οδηγοί που λανσάρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κατασκευαστές, έχουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να βελτιστοποιούν την απόδοση των διαφόρων υποσυστημάτων, μειώνοντας παράλληλα τον θόρυβο που παράγουν εκείνα. Αν λοιπόν δεν έχετε ασχοληθεί με δαύτα στο διάστημα που έχετε το σύστημά σου, να μια καλή ευκαιρία να το κάνετε, αφού είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε αλλαγές -προς το καλύτερο φυσικά- στην απόδοσή του. Ξεκινήστε με ένα BIOS update, προχωρήστε σε μία ενημέρωση των οδηγών της κάρτας γραφικών (πολλοί κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της σχετικής διαδικασίας) και συνεχίστε με τα υπόλοιπα υποσυστήματα και αξεσουάρ.

  • Like 5
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης, μία καλή λύση για τους ανεμιστήρες του κουτιού είναι όσοι μπορούν να συνδεθούν σε σειρά, οπότε ελέγχονται από 1 θύρα pwm. Για παράδειγμα, η Arctic έχει το PST (PWM Sharing Technology) οπότε λες στην μητρική τις συνθήκες που θέλεις (τόσες στροφές για τόση θερμοκρασία) και το ακολουθούν όλοι οι ανεμιστήρες (προσωρικά έχω 4, εξού και οι πληροφορίες). Κουμπώνουν με λαστιχένια ποδαράκια (rubber mounts) και δεν ακούγεται ΤΙΠΟΤΑ σε χαμηλές απαιτήσεις.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λύση :

- PWM ανεμιστήρες

- Ποιότητα ανεμιστήρων (ότι πληρώνεις παίρνεις)

-Κατηγορία ανεμιστήρων κάποιοι ανεμιστήρες δίνουν καλύτερο airflow και άλλοι είναι πιο αθόρυβοι άλλα με συνήθως λιγότερο airflow ,εκτός και αν πας σε High quality ανεμιστήρες που έχουν και τα δυο όπως NOCTUA ανεμιστήρες

- Daisy chained ανεμιστήρες ώστε να ελέγχονται καλύτερα και μαζί βοηθώντας έτσι στο θόρυβο και το ariflow

-Daisy chained oi case fans σε δύο κατηγορίες , δηλαδή intake case fans daisy chained σε ένα header / και οι exhaust case fans σε άλλο (εδω προτείνω τους Arctic bionix P120/P140 fans οι οποίοι είναι και PWM και σου δίνουν την δυνατότητα να τους κάνεις daisy chained χωρίς εξτρά καλώδια)

- BIOS Settings (εδώ θέλει προσοχή) ,βρίσκεις το Cha - Fan Header source της μητρικής( τα header που έχεις συνδέσει τα case fan δηλαδή) σου και το αλλάζεις από CPU σε Motherboard.

Παράδειγμα

εχω 5 Arctic bionix case fans (2p140 + 3p120)

Δυο P140 fans τους εχω στο μπροστινό μέρος του κουτιού σαν intake fans και τους εχω daisy chained στο ίδιο cha fan header (1)

μετά εχω δυο P120 στο πάνω μέρος του κουτιού ως exhaust daisy chained και αυτοί σε ένα άλλο cha fan header (2)

τέλος εχω ένα ακόμη p120 στο πίσω μέρος του κουτιού μόνο του σε ένα άλλο cha fan header (3)

έπειτα εχω πάει στα bios settings και εχω διπλοτσεκάρη οτι οι φαν αναγνωρίζονται ως PWM mode και  μετά πήγα και άλλαξα τo cha fan source από CPU που είχε η μητρική αυτόματα σε Motherboard (δηλαδή αντί να διαβάζει την θερμοκρασία της CPU διαβάζει την θερμοκρασία της μητρικής)  και κατά μεσώ όρο οι ανεμιστήρες πλέον τρέχουν 300RPM λιγότερο από πριν (και το κυριότερο δεν έχουν τις απότομες αυξομειώσεις που είχαν ποιο πριν λόγο του επεξεργαστή) και αυτό βοήθησε στον θόρυβο χωρίς να επηρεάσει της θερμοκρασίες.

Τέλος μπορεί κάποιος μετά, να πάει στο BIOS της μητρικής του και να βάλει ένα δικό custom mode στις ταχύτητες των ανεμιστήρων η άπλα να επιλέξει ανάμεσα σε silent/normal/turbo/max mode που έχουν οι πιο πολλές μητρικές από μόνες τους σαν επιλογή (Q-Fan Control σε ASUS)

πχ εγώ τον χειμώνα βάζω το silent mode και στα 3 headers (και τους 5 ανεμιστήρες δηλαδή)  και το καλοκαίρι επιλέγω το normal mode (στα δυο headers intake και ενα exhaust, και αφήνω το ένα exhaust στο silent)

ΥΓ κάθε κουτί πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα ανεμιστήρα σαν intaκe μπροστά και ένα δεύτερο σαν exhaust στο πίσω μέρος , η πλειοψηφία των χρηστών θα είναι εντάξει με αυτή την διάταξη.

Έπειτα οι ποιο απαιτητικοί χρήστες με δυνατά συστήματα πάνε σε δυο μπροστά intake  και ένα πίσω και ένα πάνω σαν exhaust το λιγότερο.

 

Επεξ/σία από BabisZan
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και το συζηταω αλλου και δεν το αναφερει, καθαριοτητα, καθαριοτητα, καθαριοτητα. Η σκονη πανω στα πτερυγια ειναι ο λογος που ο θορυβος μπορει να αυξηθει και να πεσει η αποδοση του fan. Πινελο + πεπιεσμενος αερας (χρηση καθετα, χωρις να το κουνατε, και με μικρης διαρκεια πατηματα μεχρι να παγωσει ο σωληνας (τοτε θα βγαλει λιγη υγρασια, δοκιμαστε σε μια επιφανεια για να καταλαβετε την χρηση)) + ηλ σκουπα για να μαζεψει οτι πεταει. 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο χρήστης αναφέρεται σε ένα άρθρο που αναφέρεται στη σημασία της ψύξης του υπολογιστή και προτείνει μια συγκεκριμένη λύση ψύξης για τον επεξεργαστή. Μιλά για το πώς η υψηλή θερμοκρασία και το θόρυβος ενός υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την εμπειρία χρήσης. Η πρόταση για την αντικατάσταση του συστήματος ψύξης είναι μια καλή πρακτική για τη βελτίωση της απόδοσης του υπολογιστή.

drive mad 2

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...