Προς το περιεχόμενο

Led Power On δεν ανάβει, HDD led συνέχεια αναμμένο, χωρίς να έχει δίσκο


billys7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρησιμοποιώ την μητρική, Asus P5E3 Pro με linux για χρήση file server. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε ανά διαστήματα να μην κάνει boot. Δηλαδή κάποιες φορές λειτουργούσε κανονικά χωρίς πρόβλημα και άλλες δεν μπίπαρε καθόλου. Όταν δεν μπίπαρε, άναβε το λαμπάκι της κινητικότητας των δίσκων αλλά δεν άναβε το power, έμενε έτσι. Έχω αλλάξει τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών, αποσύνδεσα όλους τους δίσκους, έλεγξα τα ρεύματα και οπτικά τους πυκνωτές, έκανα reset το bios, αλλά το πρόβλημα γινόταν συχνότερο. Τώρα, έχει πάνω τον επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μια μνήμη και 95 φορές στις 100 δεν εκκινεί, το λαμπάκι των δίσκων είναι συνεχώς αναμμένο χωρίς να έχει δίσκο, το power on δεν έχει ανάψει. Τις υπόλοιπες 5 φορές, θα ανάψει κανονικά θα μπει στο bios και αν πάω να κάνω reboot δεν θα ανάψει πάλι. Επίσης κάποιες φορές, όταν δεν μπουτάρει, μετ΄απαό κάποιο χρόνο, τυχαίο, κάνει μόνη της επανεκκίνηση. Η αποτυχημένη επανεκκίνηση μερικές φορές διαρκεί λιγότερο από δευτερόλεπτο.

Έχω κάνει δοκιμές έχοντας πάνω μόνο τον επεξεργαστή, με τα ίδια αποτελέσματα. Όταν ανάψει το power, κάνει μπιπ, που δείχνει ότι η λειτουργία της είναι κανονική γιατί δεν ανιχνεύει μνήμες αλλά αν δεν ανάψει το power δεν κάνει κιχ, αλλά το λαμπάκι των δίσκων τέρμα αναμμένο. 

Δεν μπορώ να εντοπίσω το μοτίβο που δεν λειτουργεί. Το ξέρω ότι είναι μια παλιά μητρική αλλά αν μπορώ να τη σώσω θα με ενδιέφερε.

Έχει κανένας εμπειρία από παρόμοια συμπεριφορά ?

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν αναφέρεις τίποτα για τροφοδοτικό. Μπορείς να δοκιμάσεις με κάποιο άλλο που είναι σίγουρα λειτουργικό;

Σημείωση: Το "Εχω ένα στην αποθήκη που κάπως, κάποτε δούλευε" δεν θα το θεωρούσα σίγουρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το γράφω παραπάνω " Έχω αλλάξει τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών, αποσύνδεσα όλους τους δίσκους, έλεγξα τα ρεύματα και οπτικά τους πυκνωτές, έκανα reset το bios, αλλά το πρόβλημα γινόταν συχνότερο." Τα εξαρτήματα που έχω αντικαταστήσει - δοκιμάσει είναι λειτουργικά γιατί τα έχω πάρει από άλλο υπολογιστή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κανε έναν έλεγχο μήπως βραχυκυκλώνει κάτι ή ακουμπάει το board στην πλάτη πάνω στο κουτί. Αν μπορείς να βγάλεις το board και να το έχεις πάνω σε ενα γραφείο με τροφοδοτικό για να κάνεις δοκιμή ακομα καλύτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω βγάλει τη μητρική και έχω συνδέσει μόνο CPU, τροφοδοτικό και ένα speaker για να ακούω τα μπιπς. Με πολύμετρο μετράω τα leds αν είναι on ή off. Κάνω εκκίνηση βραχυκυκλώνοντας τα αντίστοιχα pins.

Οπτικά έχω ελέγξει και με μεγενθυντικό φακό τη μητρική και δεν έχω βρει κάτι περίεργο ή βραχυκυκλωμένο. Οι πυκνωτές, ηλεκτρολυτικοί αλουμινίου, φαίνονται σε καλή κατάσταση. Έχω όργανα για μέτρηση, αλλά πάνω στη μητρική δεν μπορώ να τους μετρήσω.  Έχω μετρήσει τα ρεύματα των καλωδίων του τροφοδοτικού και είναι σωστά.

Συνεχίζει να κάνει επανεκινήσεις και κάποιες, ελάχιστες, φορές μπιπάρει κανονικά που σημαίνει ότι τότε λειτουργεί κανονικά. Αν κάνω επαννεκίνηση χαλάει πάλι.

Νομίζω ότι πρέπει να βρω τι σημαίνει το ότι όταν πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά, το power led ανάβει, ενώ τις υπόλοιπες φορές το power led δεν ανάβει αλλά το HDD led είναι μόνιμα αναμμένο. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασες να δεις τι γίνεται άμα βγάλεις το HDD Led καλώδιο του κουτιού; Μια πρόταση κάνω μήπως κάτι δεν πάει καλά με το SYSTEM PANEL - σελίδα 2-34 της μητρικής σου. 

Βγάλε το ρεύμα (ή κλείσε το PSU) και βγάλε όλα τα καλώδια από το System Panel (το PLED Led, το HDD Led, το Power Led, το Reset Led, το Speaker Led).

Βάλε το ρεύμα (ή άνοιξε το PSU).  Άστο για 1 λεπτό.

Βγάλε το ρεύμα (ή κλείσε το PSU). Βάλε μόνο το PLED Led, το Power Led, και το Speaker Led καλώδιο. 

Δοκίμασε να δεις έαν παίζει το σύστημα. Εάν παίζει βάλε και το HDD Led και ξαναδοκίμασε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω τη  μητρική πλέον στο κουτί. Από το system panel μόνο το speaker έχω συνδέσει. Τα led τα μετράω με πολύμετρο και την εκκίνηση την κάνω με βραχυκύκλωμα στο PWRSW. 

Επισυνάπτω τo manual της μητρικής.

E4777_P5E3 PRO.pdf

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

21 ώρες πριν, billys7 είπε

Δεν έχω τη  μητρική πλέον στο κουτί. Από το system panel μόνο το speaker έχω συνδέσει. Τα led τα μετράω με πολύμετρο και την εκκίνηση την κάνω με βραχυκύκλωμα στο PWRSW. 

Επισυνάπτω τo manual της μητρικής.

E4777_P5E3 PRO.pdf 892.98 kB · 1 download

Βρήκες τελικά άκρη; Γιατί πραγματικά φαίνεται μια ιδιαίτερη περίπτωση το πρόβλημα που σου παρουσιάστηκε. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως καταλαβαίνεις βάσει των δοκιμών που έχεις κάνει το πιο πιθανό είναι η μητρική να έχει φτάσει στο τέλος της. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι πυκνωτές πάντος μπορεί να δείχνουν οπτικά εντάξει αλλά να μην είναι οκ στη λειτουργία τους

Μπορεί να έχει ανέβει το ESR τους (εσωτερική αντίσταση) αλλά και να έχουν χάσει χωρητικότητα 

Βέβαια μπορεί να είναι και καποιό κακό solder joint κάτω απο κάποιο bga της μητρικής (chipset κλπ) γιαυτό κάποιες φορές να κάνει boot και κάποιες όχι

Λαμπάκια και τέτοια συνήθως διαχειρίζονται απο το super IO οπότε θα μπορούσε να φταίει και αυτό, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να μένει ΟΝ του δίσκου 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κατόπιν ελέγχου, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το PWR_OK, γκρι καλώδιο.

Δοκίμασα με 2 λειτουργικά τροφοδοτικά τα οποία τα μέτρησα βραχυκυκλώνοντας τα πινς χωρίς τη μητρική, και η μέτρηση του πιν PWR_OK βγαίνει σωστή. Όταν τα συνδέω στη μητρική η τάση πέφτει στο 1,3 Volt και η μητρική δεν μπουτάρει. Οι υπόλοιπες μετρήσεις τάσεων στη μητρική φαίνονται σωστές.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μάλλον το current του PWR_OK που έρχεται από το τροφοδοτικό δεν φτάνει για να ενεργοποιήσει τη μητρική. Δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα του τροφοδοτικού γιατί έχω κάνει δοκιμές με 3 λειτουργικά τροφοδοτικά.

Τo PWR_OK στη μητρική πάει στο πιν 87 του W83627DHG-A  https://static6.arrow.com/aropdfconversion/619f941d7731f3f3e5900ccd1d8236823704dd2f/w83627dhga.pdf και σε αντίσταση pullup 8k2 της οποίας το άλλο άκρο έχει τάση +3V3 όταν ανάβει το τροφοδοτικό, άσχετα με το αν καταφέρνει η μητρική να μπουτάρει.

Χωρίς να έχω συνδεμένο το γκρι καλώδιο (PWR_OK του τροφοδοτικού) η τάση στο PWR_OK της μητρικής είναι 0,14 Volt αν δεν έχει καταφέρει προηγουμένως να μπουτάρει. Αν βραχυκυκλώσω στιγμιαία την τάση +5V με το PWR_OK  η μητρική μπουτάρει. Η τάση στο PWR_OK της μητρικής είναι πλέον 3,4 Volt. Σβήνω κρατώντας το power on 4 δευτερόλεπτα.  Η τάση στο PWR_OK της μητρικής είναι 2,26 Volt. Αν ξαναδοκιμάσω χωρίς να βραχυκυκλώσω την τάση +5V με το PWR_OK,  η μητρική ξανά μπουτάρει κανονικά. Η τάση στο PWR_OK της μητρικής είναι πάλι 3,4 Volt. Αν σβήσω από το διακόπτη του τροφοδοτικού, για να ξαναμπουτάρει θα πρέπει να επαναλάβω τη διαδικασία από τη αρχή.

Δοκίμασα με επιτυχία το παρακάτω πρόσθετο κύκλωμα, και η λειτουργία του ήταν σωστή. Η η τάση στο PWR_OK της μητρικής είναι πάντα 0,14 Volt όταν η μητρική δεν λειτουργεί, και η εκκίνηση της εξαρτάται πάντα από το PWR_OK (γκρι καλώδιο) του τροφοδοτικού.

NewProject.jpg.85a1500b5cbfa443770e092d4ea9b3d4.jpg

 

Specs PWR_OK from https://xdevs.com/doc/Standards/ATX/ATX12V_Power_Supply_Design_Guide_Rev1.1.pdf

3.3.1. PWR_OK
PWR_OK is a “power good” signal. It should be asserted high by the power supply to indicate that the +12 VDC, +5VDC, and +3.3VDC outputs are above the undervoltage
thresholds listed in Section 3.2.1 and that sufficient mains energy is stored by the converter to guarantee continuous power operation within specification for at least the duration specified in Section 3.2.11, “Voltage Hold-up Time.” Conversely, PWR_OK should be deasserted to a low state when any of the +12 VDC, +5 VDC, or +3.3 VDC output voltages falls below its undervoltage threshold, or when mains power has been removed for a time sufficiently long such that power supply operation cannot be guaranteed beyond the power-down warning time. The electrical and timing characteristics of the PWR_OK signal are given below.

Table 14. PWR_OK Signal Characteristics
Signal Type +5 V TTL compatible
Logic level low < 0.4 V while sinking 4 mA
Logic level high Between 2.4 V and 5 V output while sourcing 200 μA
High-state output impedance 1 kΩ from output to common
PWR_OK delay 100 ms < T3 < 500 ms
PWR_OK risetime T4 ≤ 10 ms
AC loss to PWR_OK hold-up time T5 ≥ 16 ms
Power-down warning T6 ≥ 1 ms

 

 

 

Επεξ/σία από billys7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...