Προς το περιεχόμενο

5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε τροφοδοτικό


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Με τα σύγχρονα PC να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο «πεινασμένα» για ισχύ, η αγορά τροφοδοτικού μόνο τυπική δεν είναι πλέον. Ίσα-ίσα που πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα υποσυστήματα ενός υπολογιστή, καθώς από το τροφοδοτικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητα αλλά και η ασφάλεια του συστήματος. Τα δε τελευταίας γενιάς τροφοδοτικά αποτελούν μικρά «θαύματα», αφού έρχονται εξοπλισμένα με πληθώρα τεχνολογιών, διαθέτοντας παράλληλα σπουδαία αποδοτικότητα και αυξημένη ευελιξία. Τι πρέπει να γνωρίζει όμως κάποιος πριν επιλέξει το δικό του; Πάμε να δούμε 5+1 tips που θα κάνουν τις ζωές όλων ευκολότερες.

1. Ενεργειακή αποδοτικότητα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει στο τροφοδοτικό σας, είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα. Ευτυχώς για εσάς, δεν θα χρειαστεί να μπλέξετε με τεχνικές λεπτομέρειες, αφού υπάρχει το πρόγραμμα 80 Plus. Τη σχετική πιστοποίηση φέρουν τροφοδοτικά που έχουν απόδοση τουλάχιστον 80% υπό φορτίο 20%. Ανάλογα με την επίδοση του εκάστοτε μοντέλου, υπάρχει και η αντίστοιχη βαθμίδα πιστοποίησης, ξεκινώντας με το απλό 80 Plus και προχωρώντας κατά σειρά στα Bronze, Silver, Gold, Platinum και Titanium. Το τελευταίο έχει απόδοση 92% στο 20% της απόδοσης (ή 94% στο 20% με τάση 230 V) και όπως αντιλαμβάνεστε είναι και το καλύτερο.

2. Συμβατότητα

Ένα τροφοδοτικό πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του υπολογιστή σας και αυτό δεν αφορά μόνο την παρεχόμενη ισχύ αλλά και τη συνδεσιμότητα. Τα διάφορα υποσυστήματα χρησιμοποιούν διαφορετικά βύσματα και ένα τροφοδοτικό καλό θα ήταν να διαθέτει αρκετά εξ αυτών για κάθε ανάγκη, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι της παρούσης αλλά παραστεί στο μέλλον (σε περίπτωση π.χ. αναβάθμισης). Πέραν του βύσματος με τα πολλά καρφάκια για τη motherboard και εκείνου για τον επεξεργαστή χρειάζεται επαρκής αριθμός για τους δίσκους και άλλα δύο για κάρτες γραφικών (από απλές PCIe μέχρι ιδανικά PCIe 5.0 για κάρτες νέας γενιάς).

3. 12V rails

Ενδεχομένως να έχετε πετύχει τον όρο «12V rails». Μην τον προσπεράσετε. Αφορά τα διαφορετικά κυκλώματα που παρέχουν ενέργεια στα υποσυστήματα ενός υπολογιστή. Ένα υψηλής απόδοσης τροφοδοτικό, έρχεται με πολλαπλά τέτοια, έχοντας τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει πολλά διαφορετικά υποσυστήματα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο υπερφόρτωσης και ενισχύοντας τη σταθερότητα του υπολογιστή. Αν χρειάζεστε το σύστημά σας να αποδίδει άψογα ή σκοπεύετε να ασχοληθείτε με το overclocking, τότε ένας μεγάλος αριθμός από 12V rails (όπως τα έξι του Dark Power Pro 13 στα 1600 W της be quiet!) είναι απαραίτητος.

image.png

4. Ψύξη

Το τροφοδοτικό θα πρέπει να διαθέτει ισχυρό σύστημα ψύξης. Μιλάμε για μία συσκευή που θα λειτουργεί όσες ώρες είναι ενεργό το PC σας, οπότε καλό θα ήταν να μην ανεβάζει θερμοκρασία. Η ποιότητα κατασκευής εδώ είναι το παν, αφού ένα στιβαρό μοντέλο με σωστό σχεδιασμό θα έχει και καλύτερη απόδοση. Ο ανεμιστήρας παίζει σπουδαίο ρόλο στην ψύξη αλλά και στον θόρυβο, αφού ένα καλά μελετημένο design θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη εισροή κρύου αέρα με λιγότερες αναταράξεις και μειωμένο θόρυβο. Για την αποφυγή του βουητού, θυμηθείτε να βιδώσετε το τροφοδοτικό καλά στο κουτί.

5. Καλώδια

Εφ’ όσον έχετε δυνατότητα επιλογής, προτιμήστε τροφοδοτικό με αρθρωτή κατασκευή, τουτέστιν με αποσπώμενα καλώδια. Σε ένα τέτοιο μοντέλο, αντί τα καλώδια να βγαίνουν από το πίσω τμήμα του, συνδέονται σε βύσματα που βρίσκονται εκεί. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως πρακτικά θα συνδέετε μόνο όσα καλώδια χρειάζεται όντως να χρησιμοποιήσετε, επιτυγχάνοντας έτσι πολύ καλύτερη διαχείριση χώρου στο εσωτερικό του κουτιού. Ο περισσότερος χώρος σημαίνει πως ο αέρας θα κινείται πολύ πιο ομαλά και απρόσκοπτα, με τη θερμότητα να απομακρύνεται αποτελεσματικότερα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση και χαμηλότερο θόρυβο.

5+1. Ισχύς

Για το τέλος, το προφανές: η ισχύς του τροφοδοτικού θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του συστήματός σας. Ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν πολλά δωρεάν online εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να προσδιορίσετε με σχετική ακρίβεια την ελάχιστη ισχύ που θα πρέπει να έχει το τροφοδοτικό σας, βάσει των υποσυστημάτων που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Ακόμα κι έτσι, μην παίξετε στο όριο. Αντ’ αυτού φροντίστε να αφήσετε έναν σχετικό «αέρα», για την περίπτωση που προχωρήσετε σε κάποια αναβάθμιση στο μέλλον: είναι κρίμα με τη νέα σας κάρτα γραφικών π.χ. να πρέπει να επενδύσετε εκ νέου ένα σεβαστό ποσό για τροφοδοτικό.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα καλό online εργαλείο για τον προσδιορισμό των Watt που καταναλώνει ένας υπολογιστής βάσει των υποσυστημάτων καθώς και τον προσδιορισμό του PSU που χρειαζόμαστε για να καλύψει αυτές τις ανάγκες μπορεί κάποιος να βρει εδώ (OuterVision Power Supply Calculator). 

Παράδειγμα υπολογισμού βλέπουμε παρακάτω στις δυο εικόνες που ακολουθούν. Όπως μπορούμε να δούμε για το εν λόγω σύστημα η συνολική κατανάλωση είναι 582 Watt και μας προτείνεται ένα PSU τουλάχιστον 1100VA ακολουθώντας το γενικό κανόνα ότι όταν επιλέγουμε ένα PSU με "xxxx VA" να υπολογίζουμε περίπου ότι το 60% αυτού θα πρέπει να αντιστοιχεί στα Watt που υπολογίσαμε (στο παράδειγμά μας το 60% των 1100VA είναι 660 και άρα κοντά σε αυτό που έβγαλε το calculator και λίγο παραπάνω που είναι κάτι που θέλουμε). 

image.png.343e4a1d41d2757421ba70f1f67bd3a8.png

image.png.f680fbfe3a04ace82ea68373c95db781.png

Τα τροφοδοτικά συνήθως λειτουργούν καλύτερα περίπου στο 50-70% της συνολικής ισχύς τους, καθώς η λειτουργία κοντά στην πλήρη ισχύ τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει τη διάρκεια ζωής τους (το οποίο φυσικά εξαρτάται και από την ποιότητα κατασκευής τους). Συνήθως τη μέγιστη απόδοσή τους τα τροφοδοτικά την πετυχαίνουν όταν το φορτίο είναι γύρω στο 50%, και όσο αυτό ανεβαίνει μειώνεται η απόδοσή τους και έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε σπατάλη ενέργειας (με τα 80 Plus Gold η κατάσταση είναι καλύτερη εφόσον ακόμα και στο 70% ή και παραπάνω ένα τροφοδοτικό εξακολουθεί και έχει καλό συντελεστή αποδοτικότητας - γύρω στο 90% δηλαδή δουλεύει με λιγότερες σπατάλες ενέργειας και άρα με μικρότερη κατανάλωση).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ θα βρείτε την πιο Updated Λίστα για να επιλέξετε καλά τροφοδοτικά βάση ερευνών ανα Tiers

https://cultists.network/140/psu-tier-list/

 

Επεξ/σία από spykapo21
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...