Προς το περιεχόμενο

Δίκτυο σε σπίτι 2 ορόφων (μεζονέτα)


WukuveXule93

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα αγοράσαμε νέο σπίτι και θα μετακομίσουμε εκεί όταν ετοιμαστεί. Έχω ρωτήσει για κάποια τεχνικά ζητήματα σε άλλο θέμα. Τώρα θέλω να ρωτήσω για τα δίκτυα.

Περιληπτικά πώς είναι το σπίτι ως προς τα δίκτυα.

Είναι μεζονέτα καταρχάς. Σε κάθε όροφο έχει ένα σημείο συγκέντρωσης όπου φτάνουν όλα τα καλώδια δικτύου του σπιτιού και τα εξωτερικά. Στο σπίτι υπάρχουν ήδη καλώδια δικτύου κατηγορίας 6 και τηλεφώνου κατηγορίας 5Ε σε κάθε δωμάτιο καθώς και πρίζες τοποθετημένες. Αντίστοιχη δομή υπάρχει και για το σήμα της τηλεόρασης. Σε κάθε όροφο στο σημείο συγκέντρωσης έρχεται ένα καλώδιο ομοαξονικό από ταράτσα και φεύγουν καλώδια για τις πρίζες τηλεόρασης σε κάθε δωμάτιο. Σε κάθε όροφο έρχεται ένα καλώδιο κατηγορίας 6 και ένα κατηγορίας 5Ε από το ισόγειο, όπου σε κλειστό και ελεγχόμενο χώρο υπάρχει το σημείο συγκέντρωσης όλης της πολυκατοικίας, εκεί δηλαδή που έρχεται το καλώδιο του ΟΤΕ από το KV της γειτονιάς.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

Μέχρι τώρα η πολυκατοικία είχε ένα μόνο διαμέρισμα που κατοικείται, οπότε αυτοί χρησιμοποιούσαν έναν απλό ενισχυτή TV για 2 τηλεοράσεις. Αν είμαστε κι εμείς + άλλα 2 διαμερίσματα, οπότε οι συσκευές θα είναι πολλές, όπως το καταλαβαίνω θα χρειαστεί κεντρικός ενισχυτής για την TV και μετά σε κάθε όροφο ίσως και ένας ενισχυτής για τις συσκευές του ορόφου. Σε κάθε όροφο πρέπει να υπάρχουν 3-4 τηλεοράσεις, οπότε δε νομίζω να φτάνει ένας κεντρικός ενισχυτής για να καλύψει 5 ορόφους (μαζί με αυτόν που ήδη κατοικείται). Κάνω κάπου λάθος στους υπολογισμούς μου;

Πάμε στα δίκτυα. Στο ισόγειο, στον κλειστό χώρο, έρχονται όλα τα καλώδια. Για κάθε όροφο φεύγει από ένα καλώδιο κατηγορίας 6 για δίκτυο και ένα κατηγορίας 5Ε για τηλέφωνο. Εδώ θέλω να μάθω πώς θα κάνω τις συνδέσεις από πλευράς τεχνικής. Θα βάλω ένα router στο ισόγειο στον δικό μου χώρο (δεν έχω θέμα ασφάλειας) και από εκεί θα φεύγει ένα καλώδιο για τον 1ο όροφο και ένα για τον 2ο όροφο. Πώς θα γίνει η ένωση καλώδιο ΟΤΕ -> router; Να φτιάξω ένα network wall με ξύλο ή να βάλω ένα rack και εκεί να βάλω μια πρίζα και από την πρίζα με τηλεφωνικό καλώδιο στο router και από εκεί στα καλώδια που φεύγουν για τους ορόφους; Σκέφτομαι μήπως βάλω ένα μικρό patch panel σε ένα rack ή στο network wall, ρίξω σε μια θύρα του το καλώδιο του ΟΤΕ, από εκεί στο router (μπαίνει RJ11 σε θύρα RJ45;) και από το router (2 θύρες σαν switch) σε 2 θύρες του patch panel και από εκεί με τα καλώδια στους ορόφους και εκεί πάλι με patch panel -> switch -> patch panel -> πρίζες. Για το τηλέφωνο όμως πώς θα γίνει η σύνδεση; Απλά έξοδος τηλεφώνου του router προς patch panel και από εκεί προς τους ορόφους με το 5Ε; Απευθείας καλώδιο από router προς ορόφους (χωρίς patch panel) το βλέπω δύσκολο γιατί το καλώδιο μέσα του έχει πλαστική ενίσχυση, είναι κορμού καλώδιο, οπότε δεν μπορώ να βάλω εύκολα βύσμα RJ45. Αν κάνω και τις 2 θύρες του router να αντιστοιχούν στον ίδιο αριθμό μπορώ να διώχνω 2 καλώδια ένα για κάθε όροφο και να καλυφθεί το σπίτι.

Και το 2ο ερώτημα. Θέλω να έχω τηλεφωνική συσκευή σε κάθε δωμάτιο. Αν το σήμα έρχεται από το ισόγειο στον όροφο με καλώδιο 5Ε και μετά ανοίγει σε 4 συσκευές θα επαρκεί το σήμα ή θα χρειάζεται κάπου ενίσχυση; Αν χρειάζεται ενίσχυση, τι συσκευή αγοράζουμε για κάθε όροφο; Ο διαμοιρασμός του τηλεφώνου στον κάθε όροφο θα γίνεται πάλι με χρήση patch panel, οριολωρίδας με γεφύρωση ή υπάρχει κάτι άλλο; Με προβληματίζει ο τρόπος σύνδεσης σε αστέρα των καλωδίων του τηλεφώνου.

Τι προτείνετε για patch panel; Αξιόπιστο και όχι υπερβολικά ακριβό. Νομίζω ότι 12 θύρες επαρκούν για κάθε όροφο (4 δίκτυα και 4 τηλέφωνα, αν μπαίνουν κι αυτά εκεί) ή και 8 θύρες αν δεν μπαίνει εκεί το τηλέφωνο.

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα. Θέλω να φτιάξω όσο γίνεται πιο σωστά το δίκτυο για να μην τρέχω στο μέλλον. Δεν είναι και μεγάλες οι αποστάσεις στους ορόφους οπότε με κατηγορία 6 άνετα δουλεύει σε 1Gbps και με καλύπτει για αρκετά χρόνια. Αν έρθει οπτική ίνα θέλω να αλλάξω μόνο την υποδομή της εισόδου. Ενδιαφέρομαι περισσότερο για το ηλεκτρολογικό κομμάτι του πράγματος: τρόποι συνδέσεως και υλικά που θα χρειαστεί να πάρω μιας και σκέφτομαι να τα φτιάξω μόνος μου όλα αυτά για λόγους οικονομίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τα εχεις περιπλέξει τοσο πολυ..
Aς το παμε απο την αρχη.

1. ο παροχος σου, δεν θα χρησιμοποιησει ολους τους κλωνους του 5e καλωδίου αλλα μονο ενα ζευγάρι. οποτε απο αυτό το ζευγος, θα σου ανεβασει ιντερνετ (και voip τηλεφωνια) στο σπιτι σου.
2. το ζευγος λοιπον απο το 5e καλώδιο που θα δωσει ιντερνετ στο σπιτι σου, θα το συνδεσεις στο μπριζακι του τοιχου και με ενα καλώδιο τηλεφωνου στο modem του παροχου σου. ετσι πλεον θα εχεις ιντερνετ στο σπιτι.
3. ενα συγκεκριμενο ζευγος απο τα καλωδια 5e που θα διαλεξεις εσυ, θα τα γεφυρωσεις ολα μαζι και θα τα συνδεσεις στο phone1 του modem του παροχου σου. πλεον εχεις και τηλεφωνια σε ολα τα δωματια.
4. ποσα καλωδια cat6 εχεις στο εσωτερικο δικτυο;  θα παρεις ενα αντιστοιχο gigabit switch της αρεσκειας σου, με το ιδιο πληθος θυρών και θα ριξεις πανω τα  cat6 καλώδια και θα το συνδεσεις σε μια θυρα του μοντεμ του παροχου για να εχουν ιντερνετ τα cat6.
5. επειδη ειπες οτι ειναι μεζονετα, καλο θα ηταν να επενδυσεις κ σε καποια wifi mesh λυση. η συνδεσμολογια στα mesh πρεπει να ειναι οπως στην εικονα. Σε αυτή την περιπτωση κλεινεις το wifi στο μοντεμ του πάροχου.
image.png.a404e7e403c6ecf8275013045c797212.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο όροφοι δεν είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένοι. Το σπίτι έγινε μεζονέτα στη συνέχεια. Το ηλεκτρολογικό κομμάτι έχει λυθεί γιατί από τους δύο πίνακες καταλήγουν στο ίδιο ρολόι της ΔΕΗ και όλα δουλεύουν σωστά. Το πρόβλημα είναι τα δίκτυα. Θα μπορούσα να κάνω αυτό που λες, αλλά θα έχει μόνο ο ένας όροφος δίκτυο και τηλέφωνο. Όλες οι συνδέσεις πρέπει να γίνουν στο ισόγειο και να φεύγει προς τα πάνω δίκτυο και τηλέφωνο ξεχωριστά για κάθε όροφο. Θέλω να κάνω σωστές δουλειές, όπως θα τις έκανε ένας επαγγελματίας δηλαδή.

Για τα δίκτυα αυτό που θα κάνω είναι να βάλω μια πρίζα στο ισόγειο, εκεί όπου θα έρχεται το καλώδιο από τον ΟΤΕ, και μετά με τηλεφωνικό καλώδιο προς το router. Από το router θα φεύγουν 2 patch cords προς ένα φτηνό patch panel και από εκεί με τα καλώδια κορμού προς τους ορόφους. Στους ορόφους θα έχω πάλι patch panel + switch που θα μοιράζουν το δίκτυο στις πρίζες. Η ιδέα για το mesh δίκτυο είναι άριστη και θα την δοκιμάσω.

Το πρόβλημα είναι το τηλέφωνο τώρα.

Θα ήθελα να μάθω τα εξής:

  1. Μπορώ να συνδέσω σε αστέρα τηλέφωνα χωρίς κάποια ενίσχυση σήματος; Και αν ναι, πόσες συσκευές αντέχει να υποστηρίξει η ισχύς που παρέχει το router μέσω της θύρας phone;
  2. Η σύνδεση τηλεφώνων σε αστέρα απαιτεί μια οριολωρίδα και γεφύρωση ή χρειάζεται κάτι σαν switch και για τα τηλέφωνα; Αυτό σχετίζεται με το 1ο ερώτημα.

Στο σπίτι που μένω τώρα έχω ρυθμίσει το router να έχει το ίδιο νούμερο και στις δύο εξόδους phone. Την 1η την έχω για τη συσκευή που είναι δίπλα στο router και τη 2η την έχω στείλει σε όλο το υπόλοιπο σπίτι για ακόμα 2 συσκευές. Αυτό δουλεύει σίγουρα γιατί μια θύρα άνετα υποστηρίζει 2-3 συσκευές. Δεν ξέρω όμως αν μια θύρα του router αντέχει να δώσει ισχύ σε 4 συσκευές και σε απόσταση 30 μέτρα, γιατί κάπου τόσο το υπολογίζω ότι θα είναι η μέγιστη απόσταση από ισόγειο μέχρι την τελευταία πρίζα στον όροφο.

 

Και κάτι που θυμήθηκα τώρα. Έκανα αστέρα σε σήμα τηλεφώνου με οριολωρίδα (3 συσκευές), αλλά η απόσταση ήταν μικρή δηλαδή 10 μέτρα το μέγιστο. Αυτό ξέρω ότι δουλεύει. Έδιωξα καλώδιο από το phone του router και χρησιμοποίησα μόνο το 1 ζεύγος στην οριολωρίδα. Εκεί γεφύρωσα για άλλες δύο θέσεις με σύρματα από 5Ε και δούλεψε μια χαρά. Για μεγαλύτερες αποστάσεις και περισσότερες συσκευές δεν το έχω δοκιμάσει πάντως. Το τηλεφωνικό καλώδιο δεν είναι και το πιο εύκολο να το βάλεις στην οριολωρίδα γιατί είναι πολύ λεπτό για να κάνει σωστή επαφή και δύσκολο στην απογύμνωση. Το 5Ε είναι πολύ πολύ καλύτερο για αυτές τις δουλειές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μιλάμε για κατοικία και όχι κάποιου είδους επαγγελματικό χώρο δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον ανάγκη για τόσες πολλές σταθερές τηλεφωνικές συσκευές για ένα σπίτι.

Μία ασύρματη συσκευή ανά όροφο καλύπτει μια χαρά τις όποιες ανάγκες ενώς διαμερίσματος, άντε να πάρεις και άλλη μία ασύρματη συσκευή και να την συνδέσεις στην ίδια βάση αν χρειάζεσαι 2 κανάλια.
Εκτός και αν μιλάμε για χώρους μεγαλύτερους από 150-180 τετραγωνικά όπου εκεί δεν επαρκεί η εμβέλεια.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 28/1/2024 στις 8:39 ΠΜ, WukuveXule93 είπε

Το πρόβλημα είναι τα δίκτυα. Θα μπορούσα να κάνω αυτό που λες, αλλά θα έχει μόνο ο ένας όροφος δίκτυο και τηλέφωνο. 

Απο την στιγμη που εχεις περασει καλωδιο cat6 & cat5e μεχρι το ισογειο και εχεις πει οτι δεν εχεις θεμα να ειναι εκει o εξοπλισμος σου, δεν εχεις κανενα απολυτως θεμα. χρησιμοποιεις την ιδια συνδεσμολογια στο περιπου.

στο ισογειο χωρο θα εχεις το μοντεμ/ρουτερ του παροχου ριχνεις την τηλεφωνια πάνω κ απο το phone1 k phone2 ανεβαζεις τηλεφωνια σε καθε οροφο με το 5e.
για ιντερνετ, προτιμησε καποιο mesh που να σου δινει 3 gigabit ethernet (πχ αυτο). απο το μοντεμ του παροχου, συνδεεις το main mesh σε gigabit θυρα. χρησιμοποιεις τις αλλες 2 gigabit για να στειλεις ιντερνετ σε καθε οροφο και συνδεεις gigabit switches και ενα deco mesh ανα οροφο, οπως δειχνει το σχεδιαγραμμα πιο πανω.

Προσωπικα, ετσι θα εκανα την συνδεσμολογια. Το μονο αρνητικο που σκεφτομαι στο παραπανω σεναριο, αν καποιος εξοπλισμος δεν δουλευει σωστα για καποιο λογο κ χρειαστει να επεμβεις, θα πρεπει να κατεβαινεις στο ισογειο...


==================================================================================================

Ενα διαφορετικό σεναριο συνδεσμολογιας ειναι να χρησιμοποιησεις το cat5e και να ανεβασεις στον 1ο οροφο απο το 1 ζευγος του cat5e το σημα για να δωσεις ιντερνετ στο μοντεμ,
ενα δευτερο ζευγος του cat5e που παει στον 1ο οροφο, να το χρησιμοποιησεις για να "κατεβασεις" στο ισογειο τηλεφωνια απο το phone2 και να το γεφυρωσεις με το cat5e του 2ου οροφου και ετσι να δωσεις τηλεφωνια στον 2ο οροφο.

για το ιντερνετ χρησιμοποιεις το καλωδιο που κατεβαινει απο τον 1ο οροφο στο ισογειο κ το ενωνεις με το καλώδιο που παει στον 2ο οροφο.

με το 2ο σεναριο, εχεις πλεον το μοντεμ στο σπιτι σου κ οχι εκτεθειμενο στο ισογειο ΑΛΛΆ δεν το συνιστω γιατι πολλά περισσοτερα τα μετρα (ειδικα για την τηλεφωνια) και πολλες οι ενωσεις.

τελος, θα συμφωνησω με προλαλησαντα, δεν υπαρχει κανενας λογος να βαλεις συσκευη  σε καθε δωματιο.. βαζεις μια σταθερη συσκευη σε καποιο βασικο δωματιο/γραφειο και μια δευτερη που θα ειναι ασυρματη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...