Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα ! Τον 11/23 αγόρασα ένα ακίνητο (πρώτη κατοικία)με χρήματα από λογαριασμό γονέα ( στον οποίο είμαι συνδικαιούχος για περισσότερο από 10 χρόνια). Θα έπρεπε να έχουμε δηλώσει κάπου τη δωρεά χρημάτων ;  Εφόσον ήμουν ήδη συνδικαιούχος στο λογαριασμό και στον προσωπικό μου λογαριασμό είναι συνδικαιούχος και ο γονέας θα είχε κάποια λογική να έχει γίνει μεταφορά από τον ένα λογαριασμό στον άλλο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Δημοσ.

Φυσικά και θα έπρεπε να είχατε δηλώσει τη δωρεά χρημάτων, και μάλιστα η τραπεζική μεταφορά από τον έναν λογαριασμό στον άλλον όχι μόνο έχει λογική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δήλωση δωρεάς.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση!! Γνωρίζετε μήπως περίπου πόσο % θα είναι ο φόρος που θα μου επιβληθεί  σε αυτή την περίπτωση; Ο λογιστής μου λέει θα δούμε όταν έρθει η ώρα της δήλωσης διότι δε γνώριζε ακριβώς τι γίνεται σε αυτες τις περιπτώσεις! Να σημειώσω ότι από τα εισοδήματα μου(αφαιρόντας τα ενοίκια που πλήρωνα τα προηγούμενα χρόνια) υπολείπονται 10.000 για την αγορά του ακινήτου.

Δημοσ.

Ο φόρος δωρεάς αν είχατε δηλώσει εγκαίρως τη δωρεά από γονέα σε τέκνο θα ήταν μηδέν (για δωρεές έως 800k), τώρα πόσο θα είναι δεν ξέρω. Οι λογιστές έχουν πρόγραμμα που βάζουν μέσα όλα τα στοιχεία (εισοδήματα προηγούμενων ετών, τεκμήρια κτλ), και έτσι βγάζουν πόσο ακριβώς είναι το διαθέσιμο ποσό για ανάλωση.

Μήπως να άλλαζες λογιστή?

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν με είχαν ενημερώσει εγκαίρως  όπως θα έπρεπε. Υπάρχει μήπως κάποια προθεσμία ,δηλαδή ενδεχομένως να μπορούσα να το δηλώσω τώρα εκ των υστέρων; 

Δημοσ.
23 hours ago, Oraoro said:

Καλησπέρα ! Τον 11/23 αγόρασα ένα ακίνητο (πρώτη κατοικία)με χρήματα από λογαριασμό γονέα ( στον οποίο είμαι συνδικαιούχος για περισσότερο από 10 χρόνια). Θα έπρεπε να έχουμε δηλώσει κάπου τη δωρεά χρημάτων ;  Εφόσον ήμουν ήδη συνδικαιούχος στο λογαριασμό και στον προσωπικό μου λογαριασμό είναι συνδικαιούχος και ο γονέας θα είχε κάποια λογική να έχει γίνει μεταφορά από τον ένα λογαριασμό στον άλλο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Δυστυχώς, έτσι έπρεπε να γίνει. Από τον λογαριασμό του γονέα στον λογαριασμό σου και αν δεν κάνω λάθος, δηλώνεται ηλεκτρονικά στο MyProperty.

Δημοσ.
2 hours ago, elgol said:

Αφου ο λογαριασμος ειναι στο ονομα σου δε θεωρουνται τα χρηματα δικα σου;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομα του, είναι και στο όνομα του, είναι απλά συνδικαιούχος, δικά του θα θεωρούνταν μόνο αν ήταν ο μοναδικός δικαιούχος.

Αλλά πέρα από αυτό, δεν αλλάζει το γεγονός ότι σε μια αγορά ακινήτου ελέγχεσαι για το εάν τα εισοδήματα που έχεις δηλώσει μπορούν να καλύψουν την αγορά.

Δημοσ.

Το πρόβλημα δεν είναι από το λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι από το τεκμήριο και για αυτό κάνεις δωρεά. Αν μπορείς να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη και καλύπτεις το ποσό δεν θα πληρώσεις φόρο αν δηλωθεί πρώτη κατοικία. Αν δεν έχει ανάλωση θα πληρώσεις 10% επί του ποσού που σου λείπει. Η δωρεά έπρεπε να γίνει μέχρι 31/12. Αν είχες ενημερώσει το λογιστή για αγορά και δεν σε ενημέρωσε για αυτά άλλαξε λογιστή. Δεν είμαι λογιστής αλλά επειδή έψαχνα για σπίτι αυτά μου είπε ο δικός μου χοντρικά.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωχ σε καταλαβαίνω!  .Κατέληξα πως δεν υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα μου εκ των υστέρων .. Τώρα τι θα αντικρίσουμε δεν ξέρω 

Επεξ/σία από Oraoro

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...