Προς το περιεχόμενο

Συνολικό ρεκτιφιέ των P/C του σπιτιού. Νέο PC και μετατροπή παλιού σε multimedia PC


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα συνφορουμίτες, θέλω τη βοήθειά σας. Έχω κατά καιρούς βοηθήσει παιδιά και εγώ εδώ, γενικά ξέρω πως στήνεται ένα PC και πάνω κάτω πως πάει η αγορά, αλλά στη  συγκεκριμένη αναβάθμιση μου έχουν προκύψει κάποια προβλήματα, που μια δεύτερη (και τρίτη) γνώμη νομίζω μου είναι απαραίτητη. 

Στο pc αυτή τη τη στιγμή υπάρχουν 2 PC. To ένα είναι το δικό μου και έχει ως εξής: 

μητρική: MSI Ζ490 A PRO CPU: 11400 RAM: 4Χ8 3200 ripjaws GPU: AMD 6700 (η απλή όχι η XT), PSU: ένα CX650 corsair πολύ καλό μοντέλο με japanese capacitors, έχει πολλά χρόνια μπροστά του. και storage: 1TB NV2, 1TB 860 evo και 1ΤΒ HDD. Ψύκτρα μια freezer esports duo 34 Η χρήση του πέρα από browsing, καθημερινές δουλειές κλπ, είναι κυρίως για gaming σε 1440p. 

Το άλλο είναι της κοπέλας μου και έχουμε: μητρική: ASUS b450m- k, cpu: ryzen 2200g, ram: aegis 1x8 3200, ένα thermaltake bronze 500w εξαετίας πλέον, και το storage που της είχα βάλει δε το θυμάμαι, σίγουρα ssd, αν δεν κάνω λάθος gigabyte. H χρήση είναι κυρίως surfing, ενίοτε Office, ΄(στο τσακίρ κέφι και όποτε θυμάται ασχολείται και με γραφιστική από το δικό μου pc, αλλά δεν μας αφορά αυτή τη στιγμή).

 

Τώρα έχουμε τα εξής θέματα να λύσουμε:

1) Εγώ κάποια στιγμή θέλω ένα καινούργιο PC που να παίζει τα πάντα ultra σε 1440p, ιδανικά και τα next gen παιχνίδια ( με τη λογική βέβαια ότι θα βγει ps6 το 2026, και μάλλον αργεί αυτό). Δεν καιγόμαστε ιδιαίτερα όμως να γίνει τώρα που μιλάμε.

2) H Σαβίνα έχει κάποια προβλήματα με το pc της. Το ένα είναι οι drivers του ryzen 2200g που είναι πολύ ασταθείς. Νομίζω είναι θέμα της Microsoft κυρίως και λιγότερο του support της amd, αλλά έχουν κάνει collapse 3-4 φορές μπορεί και παραπάνω τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνω ddu και επανεγκατάσταση. Τη μία φορά ετοίμαζε και μια εργασία την ώρα που ήμουν στη δουλειά και αναγκάστηκε να την κάνει με αποσυνδέσεις οθόνης και διάφορα άλλα, που όπως καταλαβαίνετε είχε άμεσο αντίκτυπο και στη δική μυο ψυχική υγεία μέσω γκρίνιας κλπ. Επίσης έχει μικρό ssd storage που την περιορίζει, έφαγε και ένα πρόσφατο bug από windows update που λυνόταν ή με format ή με γραμμή εντολών (διάλεξα το πρώτο) και υπήρχε έξτρα γκρίνια. Οπότε θέλουμε νέο pc.

3) Χρειαζόμαστε ένα Multimedia pc στο σαλόνι για την τηλεόραση. H χρήση της τηλεόρασης είναι κυρίως για ταινίες μέσω Kodi, άντε κανά amazon prime για σειρά. Ο στόχος είναι να μπορούμε να παίζουμε 4k remux χωρίς πρόβλημα. Έχω ένα xiaomi mecool KM2 Plus που μπορεί να το κάνει , αλλά το κύριο θέμα είναι το ίντερνετ. Έχω 100άρα σύνδεση αυτή τη στιγμή και δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον με ftth κλπ. Αυτό λύνεται ή με καλώδιο (αδύνατο αυτή τη στιγμή), devolo σε τριφασικό (το σαλόνι είναι άλλη φάση και το router άλλη), και έκανα και μια δοκιμή με την κάρτα δικτύου και κεραία που έχει το pc με τον 2200 και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έπιανε πολύ πιο καθαρά κι από το κινητό μου.

 

Έχω σκεφτεί το εξής: 1) Να δώσω το pc μου όπως είναι στην κοπέλα μου χωρίς την 6700 2) Να χτίσω pc με am5 7800x3d ddr5, ενα καλό 850άρι τροφοδοτικό και την 6700 και να περιμένω τις rdna 4 ή και τις blackwell του χρόνου για να συμπληρώσω 3) Να γίνει το pc με τον ryzen multimedia pc. Εδώ μπορεί να θέλω άλλο ένα στικάκι ddr4 οκ, σκέφτομαι και να βάλω 5600g για πολλούς λόγους (ταχύτητα σε browsing, υποστήριξη drivers), μπορεί και να αλλάξω τροφοδοτικό αλλά δεν βλέπω το λόγο σε αυτό αφού ακόμα δεν κάνει νερά. Το κύριο θέμα είναι όμως ότι οι έξοδοι της μητρικής είναι μόνο dvi-d και vga. Αν δεν κάνω λάθος το dvi-d δεν μπορεί να δώσει 4Κ.

 

Η άλλη λύση που βλέπω είναι να βάλω έναν 5600g στο ryzen pc, ram και καινούριο storage, και να περιμένω του χρόνου για να χτίσω pc. Όσον αφορά το Multimedia δεν ξέρω, ίσως να βάλω devolo, ή να πάρω mini pc, κάτι τέτοιο. 

 Εσείς τι θα κάνατε; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για το ινερνετ , εγώ πήρα αυτό https://www.e-shop.gr/tp-link-tl-wa1201-ac1200-dual-band-wi-fi-access-point-p-PER.613162

Δουλεύει ως wifi extender και wifi adapter. Με καλώδιο CAT5e (εσύ πάρε CAT6) συνδέεται με 1Gbps link στο switch https://www.e-shop.gr/tp-link-tl-sg108e-8-port-gigabit-desktop-switch-p-PER.612702

Στο switch συνδέονται και οι τρεις σταθεροί Η/Υ με 1Gbps link ο καθένας (και εδώ εβαλα CAT5e καλώδια). Και έτσι έχω και 1Gbps τοπικό LAN και σύνδεση με το ιντερνετ.

Αυτά. Καλή σύνεχεια.

Επεξ/σία από duffyduck
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Aφου δεν εισαι χθεσινος και ξερεις καλα πω ειναι αυτα. Αν σου καρφωθει στο μυαλο νεο PC, το σαρακι απο μεσα θα σε τρωει. Να σπρωξεις χρημα σε ενδιαμεσες λυσεις και μετα απο κανα χρονο να ξανασπρωξεις, δεν λεει. Αν δεν υπαρχει οικονομικη δυνατοτητα, παρε σε πρωτη φαση τον επεξεργαστη που λες με 32gb/ddr5/6400MHz  cl 32,  μια αξιολογη μητρικη, ψυκτρα και τροφοδοτικο. Πρεπει να ξερεις ομως ποια GPU θα βαλεις αργοτερα. Για μια π.χ. 4070, το 850w ειναι ΟΚ, αν βαλεις 4080/4090, θελεις 1000w +. Σε δευτερη φαση καρτα γραφικων, οθονη. Γιατι ναχεις θηριακια GPU/CPU και η οθονη να μην μπορει να δειξει τις δυνατοτητες τους, δωρο αδωρο. 

 Απο τα 2 υπαρχοντα πισια, διαλεξε τα πιο καλα παρτς και στησε ενα μηχανακι να μπορει και η κοπελα να κανει δουλεια της χωρις ταλαιπορειες

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο pc της κοπέλας:

α) Έλεγξε την κατάσταση της υγείας του δίσκου (Gigabyte SSD) και κάνε έλεγχο σφαλμάτων στην μνήμη (1x8GB Aegis 3200Mhz).

β) Καλό θα ήταν και δοκιμή με άλλο τροφοδοτικό μήπως "παίζει" κάτι με τα ρεύματα.

Στην πιθανότητα για να γίνει multimedia pc οι έξοδοι εικόνας της μητρικής (VGA, DVI) όντως δεν βγάζουν 4K. Ή θα πρέπει να βάλεις κάρτα γραφικών ή θα πρέπει να αλλάξεις μητρική με μια που βγάζει HDMI. Αν τυχόν βρεις λύση στο πρόβλημα που έχει θα το δεις τότε.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν πιστεύω πως θα κερδίσεις τρομερά εάν πας σε 7800x3d και παραμείνεις με την 6700(αυτό εξαρτάτε βεβαια και τα games που παίζεις).

Δυστυχώς η μητρική που έχει το pc της φίλης σου δεν υποστηρίζει 4k.

Εδώ έχεις 2 επιλογές, είτε βρίσκεις κάποια παλιότερη κάρτα (π.χ 1050) στο 50 ευρώ, η κάποια άλλη μητρική που να βγάζει 4κ.

Τώρα για αυτό που περιγράφεις δεν θα άλλαζα defacto τον 2200g εάν δεν τον δοκίμαζα πρώτα στα αρχεία που θέλεις να παίξει.

Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρόσθετα αλλά 8gb ram ώστε να δουλεύει σε dual channel.Απο αυτό και μόνο θα παρατηρήσεις μια ψιλοαυξηση στις επιδοσεις και προφανώς τα 8gb (μην ξεχνάς ότι τραβάει και η ενσωματωμένη από εκεί) είναι αντικειμενικά πολύ λίγα πλέον, ακόμα και για τις βασικές εργασίες.

Υ.γ Προφανώς τσεκαρεις διεξοδικά ram/SSD πριν για να σιγουρευτείς ότι δεν φτάνει κάτι από αυτά για τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Μπορεις πάντα να κουμπώσεις προσωρινα στον 2200g 2 δικές σου 8αρες ώστε να δεις εάν θα σου αναπαράγει το πρόβλημα.

Επεξ/σία από @topos
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πισι της κοπελιάς δεν έχει τίποτα άξιο αναφοράς, δεν αξίζει να ρίξεις λεφτά επάνω του.

Γυμνή μητρική, με περιορισμένες εξόδους... αν έκανα κάτι σε αυτό για να δώσω πνοή, θα ήταν μια δεύτερη ραμ για dual channel και καλύτερες επιδόσεις. Τίποτε άλλο. Αν τα προβλήματα συνεχίζονταν θα έριχνα χρονισμούς στις μνήμες ή θα δοκίμαζα κάποια αναβάθμιση bios.

Η αγορά του 7800x3d δε βλέπω πως μπορεί να σε οφελήσει... ναι ο 7800x3d δεν είναι και απλησίαστος μα ένα σύστημα ddr5 παραμένει αρκετά ακριβό. Εφόσον με αυτή την κάρτα και αυτή την ανάλυση δε θα δεις καμιά τεράστια διαφορά (θα δεις κατά περίπτωση αλλά όχι όση αξίζει βάσει των χρημάτων που θα δαπανήσεις), δεν καταλαβαίνω γιατί να χρυσοπληρώσεις ένα τέτοια σύστημα; Του χρόνου που ίσως δεις την αγορά κάρτας, ίσως υπάρχουν καλύτερες τιμές ή πιο σύγχρονες επιλογές.

Δε βλέπω εύκολη λύση στο πρόβλημα σου... αν έχεις όρεξη να μπλέξεις, αρχίζεις αγοραπωλησίες από το σύστημα με τον 2200g και φτιάχνεις ένα λίγο καλύτερο μηχάνημα am4 που είναι ιδανικό βάσει χρημάτων / επιδόσεων και για την περίπτωση της κοπέλας αλλά και για homecinema.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για της κοπέλας ξεκίνα με bios update. Αν έχεις μείνει πίσω υπάρχει μεγάληπ ιθανότητα να φταίει αυτό, ειδικά για asus που στα b450 ήταν μέτρια σε όλη τη γκάμα. 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, tzavardin είπε

Να γίνει το pc με τον ryzen multimedia pc

Αυτό. Βάζεις ένα ακόμα 8αρι στικάκι και μια φτηνή b450 που έχει hdmi (πουλάς αυτή που έχεις). Ο 2200g παίζει με τα γραφικά του ταινίες σε 4k άνετα. Για πρώτο pc δεν έχει νόημα να πας σε νέο αφού θα κρατήσεις την ίδια gpu.

Επεξ/σία από fotaras76
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ, γιατί τα έβαλα σε μια τάξη κάπως.

1) Για αρχή ασχολήθηκα με το ryzen pc, έκανα bios update, τσέκαρα με hd sentinel και έκανα και ένα memtest (αν και η μνήμη δεν ήταν και πολύ υποψήφια). Όλα οκ σε ssd και μνήμη. Με τους  driver δεν ξαναέγινε κάτι μετά το bios update παρόλο που έβαλα και λίγο lol να παίξω για να το στρεσάρω κάπως.

Όμως μου ανέφερε η κοπέλα μου και το είδα κι εγώ ότι σε φαινομενικά άκυρες στιγμές έχανε τη σύνδεση η οθόνη και έδειχνε χιόνια. Δε μου το είχε πει γιατί το έφτιαχνε αμέσως βγάζοντας και ξαναβάζοντας καλώδιο. Με βάση αυτό στρέφεται η προσοχή μου πιο πολύ στο τροφοδοτικό (που είναι πλέον avoid το μοντέλο στο psu tierlist), και προφανώς στο καλώδιο/σύνδεση που είναι dvi-d σε hdmi. 

Αποφάσισα να το κάνω αυτό όντως multimedia pc, θα πάρω τη φτηνότερη a520m που έχει hdmi και θα πουλήσω την παλιά μητρική. Έτσι θα βγει από την εξίσωση το θέμα καλώδιο που είναι το πιο πιθανό όταν έχει disconnections η οθόνη, και νομίζω γενικά ο 2200g θα κάνει μια χαρά τη δουλειά για προβολή 4k. Αν φανεί και στην προβολή ταινιών οτι θέλει πέταμα το thermaltake αλλάζει αυτό εύκολα με ένα cv450.

2) Κακά τα ψέματα, με κατάλαβε κιόλας ο @Chris2756 με τρώει κι εμένα ο κώλος μου για pc. Οπότε θα περάσει το δικό μου ως έχει στη Σαβίνα με τον 11400, και για πρώτη φάση θα μου μείνει η 6700 πιθανότατα για να πουληθεί άμεσα και να αντικατασταθεί.

Με δεδομένο ότι βρίσκομαι σε άδεια αυτή τη στιγμή για λόγους υγείας, έχω το χρόνο και να το στήσω και να παίξω. Οπότε ήδη έκανα ένα πρόχειρο build που θα ζητήσω πάλι μια γνώμη ειδικά για τη gpu. Έβαλα και τις τιμές που έχω στο καλάθι για άμεσα διαθέσιμα πράγματα.

mobohttps://www.skroutz.gr/s/38675869/MSI-Mag-B650-Tomahawk-WIFI-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html 218 

cpuhttps://www.skroutz.gr/s/40421171/AMD-Ryzen-7-7800X3D-4-2GHz-Epexergastis-8-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti.html 378

ssdhttps://www.skroutz.gr/s/34424956/Western-Digital-SN770-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-WDS200T3X0E.html 140 ή KC3000 2TB στα 160

ramhttps://www.skroutz.gr/s/33641272/G-Skill-Trident-Z5-RGB-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6400-gia-Desktop-F5-6400J3239G16GX2-TZ5RK.html 140

Psuhttps://www.skroutz.gr/s/28863784/Corsair-RMx-Series-RM850x-2021-850W-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Modular-80-Plus-Gold.html 150 ή το seasonic gx 850 με την ελπίδα να είναι μοντέλο μετά το 21 γιατί πρίν είχε θέμα με τα spikes 140

Για ψύξη έχω μιλήσει με ένα παλικάρι που έχει παραγγείλει στο νήμα με τις προσφορές μια Arctic Liquid freezer  III  280 black και δεν τη θέλει, είναι στο δρόμο από Τετάρτη και θα έρθει μέσα στη βδομάδα. Νομίζω 75 ευρώ βγαίνει με τα μεταφορικά. Αν είναι η ARGB 85. Το ίδιο μου κάνει.Ξέρω ότι ο 7800x3d δεν είναι και πολύ δύσκολος στην ψύξη, αλλά με τη λογική ότι  θα αναβαθμίσω κάποια στιγμή στην πλατφόρμα πάλι η ψύκτρα που θα έπαιρνα θα ήταν κάποια peerless assassin ή deepcool a620 νομίζω η διαφορά στην τιμή δεν είναι κάτι ακραίο.

Οθόνη ήδη έχουμε μια ips 27άρα 1440p.

Είμαστε στα 1100 τώρα. Μας λείπει ένα κουτί που να χωράει 280 aio πάνω και την κάρτα μας. Έχω δει Montech Sky two, Corsair 4000d airflow, δυστυχώς το fractal air pop μας τα χαλάει με την υδρόψυξη. Χοντρικά κοιτάω για 100 με 120.

Το θέμα είναι η κάρτα. Κοιτάξτε, το μπάτζετ που έχουμε δεν αφήνει συνολική μετακόμιση στο 4k, ακόμα και αν πουληθεί η Xiaomi οθόνη και η κάρτα όπως είμαστε τώρα. Σκέφτομαι να πάρω όσο το δυνατόν καλύτερη κάρτα μπορώ αυτή τη στιγμή ώστε να ακουμπήσουμε κοντά στα 2 χιλιάρικα +- το 200άρι περίπου που θα φύγει η 6700. Και στο μέλλον όταν ξαναέχουμε λεφτά κοιτάω για αλλαγή και κάρτας και οθόνης ή μόνο οθόνης. Εντωμεταξύ επειδή θέλω να παίξω και cyberpunk και rt τίτλους, συν ότι η λίζα μας τα έχει μουσκέψει στις τιμές στο high end, για πρώτη φορά μετά από χρόνια κοιτάω και nvidia

Από ότι έχω δει παίζουμε από 7800xt στα 600 έως και 1000 που κάνει η manli 4080 super στο foxstore.  Όποιες προτάσεις για αλλαγές, κάρτα και κουτί ευπρόσδεκτες. 

 

Επεξ/σία από tzavardin
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, tzavardin είπε

Αποφάσισα να το κάνω αυτό όντως multimedia pc, θα πάρω τη φτηνότερη a520m που έχει hdmi και θα πουλήσω την παλιά μητρική.

Πρόσεξε με τη νέα μητρική. Νομίζω πως οι μητρικές με Α520 υποστηρίζουν μόνο ryzen 3xxx και πάνω (σε APU τους 3000G, 3200G, 3400G και πάνω). Πριν να την αγοράσεις κοίταξε την cpu support list αν περιέχει τον 2200G (για να μην πω να πας κατευθείαν σε Β450 που τα υποστηρίζει όλα).

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, TopCLR είπε

Πρόσεξε με τη νέα μητρική. Νομίζω πως οι μητρικές με Α520 υποστηρίζουν μόνο ryzen 3xxx και πάνω (σε APU τους 3000G, 3200G, 3400G και πάνω). Πριν να την αγοράσεις κοίταξε την cpu support list αν περιέχει τον 2200G (για να μην πω να πας κατευθείαν σε Β450 που τα υποστηρίζει όλα).

Ευχαριστώ, έχεις δίκιο, και παρατήρησα και πως κάποιες από τις b450 έχουν hdmi 1.4. Μάλλον η φτηνότερη διαθέσιμη με hdmi 2.0 είναι η gigabyte b450 m-k https://www.skroutz.gr/s/40202917/Gigabyte-B450M-K-rev-1-0-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html

Επεξ/σία από tzavardin
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, tzavardin είπε

Κακά τα ψέματα, με κατάλαβε κιόλας ο @Chris2756 με τρώει κι εμένα ο κώλος μου για pc.

  E! ρε φιλε μου, ειναι σαν να κοιταζω σε καθρεφτη! Ο 7800x3d τοπ για παιχνιδια ΟΚ. Παρολο που δεν χρειαζεται τοπ μητρικες και ψυκτρες, θα σου ελεγα για μητρικη να τσεκαρεις οτι θα μπορει να καλυψει τις οποιες μελλοντικες αναγκες σου. Θελει λιγη σκεψη και λιγο ψαξιμο. Το τροφοδοτικο επισης ενα αβατζο 150-200w παραπανω απο οτι χρειαζεται το συστημα σου. Δεν θα το μετανιωσεις!. Το κουτι ναι μεν ευαερο και ευηλιο, αλλα και κατι που θα βλεπεις κα;ι θα σου αρεσει, γιατι θα το εχεις μπροστα σου χρονια. Οθονη οτι καλυτερο μπορεις για τα ματακια σου και μονο.

  Για την καρτα γραφικων, αν δεν ειχα την δυνατοτητα να παρω αμεσα αυτη που θελω, ΕΓΩ, θα εκανα υπομονη και θα εμενα με την υπαρχουσα για 2 λογους. Πρωτον δεν μου φαινεται και τοσο σοφο να δωσω π.χ. 500Ε τωρα για ενδιαμεση λυση και αλλα 1000 η περισσοτερα σε ενα χρονο για να παρω αυτην που εχω βαλει στο ματι. Δευτερον αν καταφυγω στην ενδιαμεση λυση, ολο και κατι αλλο θα μου ειναι αναγκαιο, θα περνω αυτο και θα πηγαινει η καρτα πιο πισω. Μενω  λοιπον με την υπαρχουσα και σε πρωτη προτεραιοτητα η καρτα που θελω. Αυτα βεβαια ειναι προσωπικες γνωμες, κι αλλες ιδεες μπορει ναναι σωστες η και σωστοτερες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...