Προς το περιεχόμενο

Σύνδεση 5g modem με dsl modem


lemon3

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να ρωτήσω κάτι που μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά με δυσκολεύει...

 

Απέκτησα μια σύνδεση καθαρά μέσω δικτύου κινητού με μόντεμ 5g που δίνει wifi και μια έξοδο ethernet.

Για διάφορους λόγους δεν μπορώ να καταργήσω την ήδη υπάρχουσα dsl (με τα ιλιγγιώδη 4 mbps) που είναι στον ίδιο χώρο. Είναι συνδεμένη με κάποια ιατρικά μηχανήματα που παίρνουν από το μόντεμ του dsl μέσω 2 απανωτών extender + εκτυπωτές + μια γραμμή φωνής voip.

Θα ήθελα να δώσω ίντερνετ στο μόντεμ του dsl από το μόντεμ του 5g ώστε να μην χρειαστεί να τα ξηλώσω όλα και να τα ξαναστήνω (με τις δυσκολίες του να περιμένεις να σε πάρει ο τεχνικός και να μην δουλεύει το μηχάνημα.)

Για να το κάνω πιο λιανά, ότι είναι συνδεμένο πάνω στο dsl με wifi θα συνεχίσει να βλέπει αυτό το μόντεμ (dsl). Το νέο 5g μόντεμ θα δίνει (με wifi ή καλώδιο, δεν μας πειράζει) στο παλιό μόντεμ.

Αν έχει σημασία, το dsl μόντεμ είναι ΟΤΕ speedport entry 2i από το 2015

 

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εάν ο νέος router 5G προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα (συνήθως πάνω από 100Mbps) με καλό και σταθερό σήμα, και έχεις απεριόριστο όγκο δεδομένων ή απλά δεν σε ενδιαφέρει ή δεν είναι ζήτημα η κατανάλωση δεδομένων, τότε ίσως να αξίζει ο ανασχεδιασμός του δικτύου στο LAN + WiFi κομμάτι έτσι ώστε το σύνολο της κίνησης που προορίζεται για internet να έρχεται πλέον απευθείας στον νέο router. Συνήθως θέλει λίγες και εύκολες ενέργειες μια τέτοια αλλαγή, και σίγουρα θα αξίζει τον κόπο, γιατί θα αποφύγεις και ένα επιπλέον σημείο πιθανής βλάβης (extra point of failure). Και αν θέλεις αφήνεις το παλιό modem/router να εξυπηρετεί μόνο την τηλεφωνία, ανεξάρτητα από το υπόλοπο δίκτυο.

Εάν παρ'ολ'αυτά, επιμένεις να υπάρχει και o παλιός router στη διαδρομή, ο πιο άμεσος τρόπος να το πετύχεις είναι:

  • Να αλλάξεις την LAN IP address του νέου router σε μια ελεύθερη address του υφιστάμενου subnet. Π.χ. αν ο παλιός ρούτερ έχει 192.168.1.1 μπορείς να βάλεις στον νέο 192.168.1.254.
  • Να απενεργοποιήσεις το DHCP service στον παλιό router, και να ενεργοποιήσεις το DHCP στον καινούριο.
  • Να συνδέσεις τα 2 routers μέσω των θυρών LAN και στις 2 μεριές.

Με αυτές τις αλλαγές όλες οι συσκευές θα παίρνουν πια IP address από τον νέο router, ο οποίος θα διαφημίζει τον εαυτό του ως default gateway, και η κίνηση θα καταλήγει σ'αυτόν. Ο παλιός router σε αυτήν την περίπτωση ουσιαστικά θα παίζει μόνο το ρόλο του switch (και του gateway της τηλεφωνίας όπως είπαμε).

(Ένα άλλο σενάριο, ενός πιο "πονηρά" σκεπτόμενου, θα ήταν να αξιοποιήσει και τα 2 μονοπάτια προς το Internet με μια επιπλέον συσκευή router / load balancer, όχι τόσο για να εκμεταλλευτεί τα πενιχρά 4Mbps, αλλά περισσότερο για λόγους αυτόματου failover στο aDSL σε περίπτωση που για κάπoιο λόγο σταματήσει να εξυπηρετεί το 5G. Δεν το εξετάζουμε αυτό το σενάριο διότι εξέφρασες την επιθυμία για τις λιγότερες δυνατές αλλαγές).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...