Προς το περιεχόμενο

CPU FAN ERROR μετά απο καθάρισμα με blower.


konik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,φύσηξα με το blower το pc για σκόνη και ανοίγοντας το κάνει ήχο και εμφανίζει μήνυμα της mobo με τα specs και αναγράφει cpu fan error press f1 to enter bios,όπου μπαίνω και δεν βλέπω κάτι παράξενο.Επίσης μόλις ανοίξει το pc αφου βγώ απο bios παίζει κανονικά.

Τι μπορεί να φταίει ?

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως άλλαξες θέση το καλώδιο του fan στη μητρική και δε το εντοπίζει; Ναι μεν λειτουργεί αλλά όχι στη cpu fan input που θεωρεί "απαραίτητη" η μητρική.

Όταν καθάριζες το fan, το είχες συνδεδεμένο στη μητρική  και να γυρίζει ελεύθερα; Υπάρχει πιθανότητα αυτό να προξενίσει βλάβη στη μητρική υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, konik said:

Καλησπέρα,φύσηξα με το blower το pc για σκόνη ...

Αν φύσηξες πάνω στον ανεμιστήρα και τον άφησες να σπινάρει με υπερβολική ταχύτητα λόγω του blower, μπορεί να του έκανες ζημιά.

Επίσης, αυτό που είπε ο @nickol-us.... αν τον φύσηξες (και γύρναγε γρήγορα), με το καλώδιο πάνω στη motherboard, στην ουσία τον έκανες να παράξει ρεύμα και να το στέλνει στη μητρική, οπότε μπορεί να έγινε εκεί ζημιά.

Τον βλέπεις να γυρνάει?

Η ένδειξη στο BIOS δείχνει ότι γυρνάει?

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το φαν λειτουργεί κανονικά,όταν το φύσηξα το φανάρι το είχα συνδεδεμένο κανονικά απλά είχα κλείσει το pc και είχα βγάλει όλα τα καλώδια του i/o shield οχι όμως εσωτερικά,πχ να βγάλω το καλώδιο του cpu fan.Στην επανεκκίνηση πάντως ενώ το έχω ανοιχτό δεν μου εμφανίζει το error.Υπαρχει περίπτωση να έχει γίνει βλάβη όντως? Η αλήθεια είναι ότι ξέχασα αυτή τη φορά να κρατάω τον ανεμιστήρα να μη γυρνάει.

Επεξ/σία από konik
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάθε ανεμιστήρας υπολογιστή έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ώστε να λειτουργήσει και όχι για να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια. Όταν περιστρέψουμε χειροκίνητα έναν ανεμιστήρα υπολογιστή, απλώς μεταδίδουμε μηχανική ενέργεια στο σύστημα, η οποία προκαλεί απλά την περιστροφή των πτερυγίων του ανεμιστήρα (όμως ανάλογα με την κατασκευή υπάρχει μια μικρή περίπτωση να δημιουργηθεί ρεύμα αλλά θα είναι τόσο μικρής έντασης, που πρακτικά θα είναι ανύπαρκτο – η ταχύτητα δε του ανεμιστήρα θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη και να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα). Το βρίσκω λίγο απίθανο δηλαδή να παραχθεί τόσο ρεύμα ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. 

Αναφορικά με το μύνημα, δοκίμασε να μπεις στο BIOS και να πας εκεί που λέει (Monitor). Σε ASUS μητρικές υπάρχει αυτή η επιλογή στο αρχικό μενού. Μέσα σε αυτό κάπου θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή για τη ρύθμιση των Fans (στην ASUS είναι Q-FAN Configuration). 

Πήγαινε εκεί και βρες τις επιλογές που έχουν ρυθμίσεις για τις ελάχιστες στροφές του ανεμιστήρα (διαλέγεις το Chassis Fan # ανάλογα σε ποια θύρα έχεις συνδέσει τον ανεμιστήρα) . Επίλεξε to "Ignore" για τη νέα τιμή. Βγες από το BIOS και σώσε τις νέες ρυθμισεις.

Δες εάν σου ξαναεμφανίζει το μήνυμα "cpu fan error".  Εάν όχι κάνε μια επανεκκίνηση, ξαναμπές στο BIOS βάλε την προηγούμενη τιμή και ξαναδοκίμασε να δεις εάν βλέπεις το μύνημα ή όχι. 

Πάντως εάν το μύνημα δε το βλέπεις με την επιλογή "Ignore" δεν παθαίνεις τίποτα να το αφήσεις έτσι (ειδικά εάν ο ανεμιστήρας δουλεύει σε PWM mode).    

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άνοιξα το pc σήμερα για να δοκιμάσω τις λύσεις του jpaxilleas και ως δια μαγείας άνοιξε κανονικά χωρίς να εμφανίσει το μήνυμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...