Προς το περιεχόμενο

Η Intel καταργεί τους 13ης γενιάς επεξεργαστές Core K-series (Raptor Lake)


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, MikeGR7 είπε

 

Τετραπύρηνος επεξεργαστης σιγουρα ωφελείται, ισως ακομα και εξαπυρηνος να ωφεληθει αναλογα την εφαρμογή.

Γι'αυτό εγραψα οτι ειναι ακυρο στα flagship μοντελα, στα μικροτερα εχει εφαρμογη (λογικο αν σκεφτουμε οτι τετραπύρηνοι επεξεργαστες ειναι 20 χρονια πισω)

 

Ναι όντως σε flafship τι να το κάνεις το  Hyper-Threading. Τωρα  για να είμαι ειλικρινής δεν εχω ακούσει κάτι για κατάργηση Hyper-Threading. Μπορει να αντικατασταθεί εντελώς κάποια στιγμή μιας και διαρκώς εξελίσσεται ή κάποια αλλαγή που να αφορά αποκλειστικά τις ναυαρχίδες? τι λές εσυ? 
:) Ντάξει οχι και 20 χρόνια πίσω (αν αναλογιστείς πως στέκεται ενας σημερινός 4πύρηνος vs ενός 10ετίας i5 ας πουμε. Αλλά κατάλαβα πως το εννοείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Trsp είπε

Ντάξει οχι και 20 χρόνια πίσω

Ε ναι ενταξει,  σαν εποχη που βγηκαν το εννοω, αμα εισαι ψιλοretro gamer (ή καθολου gamer) μια χαρα ειναι ενας συγχρονος τετραπυρηνος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/4/2024 στις 8:01 ΜΜ, kostakis_gr είπε

Αυτο γιατί είναι καλο ?

Το HT έχει όφελος έως και 30% σε εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιήσουν αρκετά περισσότερα cores από αυτά που έχει ένας επεξεργαστής. Έτσι επωφελούνται συνήθως τα lower end μοντέλα.

Στα higher end CPUs το HT δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ των threads για τους λιγοστούς πόρους του κάθε πυρήνα(π.χ. cache) προκαλώντας μέχρι και μείωση των επιδόσεων αρκετές φορές. Για παράδειγμα στο Spiderman Remastered οι devs αναγκάστηκαν να "δέσουν"(μέσω patch) τα processes του παιχνιδιού πάνω σε φυσικούς πυρήνες επιτυγχάνοντας πάνω από 15% αύξηση επιδόσεων, εν σχέσει με πριν, όπου διαμοιράζονταν σε όλους τους πυρήνες(φυσικούς και λογικούς). Και δεν είναι ο μόνος προβληματικός τίτλος, ειδικά για τα Ryzen.

Τέλος, το HT υπερθερμαίνει τους πυρήνες εμποδίζοντας την επίτευξη υψηλότερων συχνοτήτων. Όσοι ασχολούνται με OC ξέρουν ότι χωρίς HT μπορείς να επιτύχεις ~100Mhz μεγαλύτερη ταχύτητα για την ίδια ακριβώς τάση. Παρόμοια ισχύουν και για στοκ καταστάσεις.

Το HT ήταν μια λύση ανάγκης σε μια εποχή λίγων φυσικών πυρήνων. Αχρηστεύτηκε από την υβριδική αρχιτεκτονική πολλαπλών τύπων πυρήνων της Intel, που καλείται να λύσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Δηλαδή το πώς με δεδομένο αριθμό τρανζίστορ θα πάρουμε το καλύτερο δυνατό single thread performance(STP) χωρίς να βλάψουμε το MTP. Η AMD θα παραμείνει αναγκαστικά σε SMT γιατί δεν επένδυσε σε υβριδικά τσιπς. Όχι γιατί είναι ανώτερο.

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 18/04/2024 at 10:54, Trsp said:

Πάντως ένας επεξεργαστής  i3 13ης γενιάς με 4 πυρήνες δεν θα επωφεληθεί από το multithreading?


ενας i3 για τη δουλεια που προοριζεται δεν χρειαζεται πανω απο 4 πυρηνες..

η σωστη ερωτηση θα επρεπε να ειναι: 2Cores +2Threads ή 4Cores?

και παρομοιως: 4Cores +4Threads ή 8Cores?

απο τοτε που η Intel εβγαλε τους Performance & Efficiency cores τo HyperThreading γινεται ολοενα και ψιλοαχρηστο μια και οι φυσικοι πυρηνες κανουν καλυτερη δουλεια με λιγα watts, δεν ειναι τυχαιο που η Microsoft σε ολα τα Surface 9 χρησιμοποιει Alder Lake με 2P +8Ecores + μονο 2HT, ενω ιδια λογικη εχουν και οι Meteor & Lunar Lake

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...