Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια για επιλογή εργονομικής καρέκλας


Petros_00

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας,

Σε λίγο καιρό σκέφτομαι να αλλάξω καρέκλα. Έχοντας περάσει εδώ και καιρό λοιπόν την ηλικία του "πρέπει να έχω γκειμινγκ καρέκλα για να είμαι γκειμερ!" θα ήθελα να ρωτήσω τι προτιμήσεις και εμπειρίες έχετε σχετικά με εργονομικές καρέκλες γραφείου (γιατί οι γκειμινγκ δεν βοήθησαν καθόλου την πλάτη μου). Έχω ένα μπάτζετ 300 με Μαξ 400 ευρώ, και είμαι γενικά κοντός (166εκ) και περίπου 70κ. Ευχαριστώ! 

 

 

Υ.Γ: Έχω κοιτάξει γύρω στο διαδίκτυο αλλά πλην των κλασσικών steelcase, hermen miller δεν βρίσκω κάποιο ποστ που να αναφέρεται σε μικρότερο σωματότυπο.

Επεξ/σία από Petros_00
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα. Ζητώντας "εργονομική" καρέκλα, μάλλον ζητάς κάτι άλλο. Εργονομία σημαινει να ειναι δυναμικά ενεργό το αντικείμενο στην χρήηση του. Πχ, εργονομική μπορεί να είναι μια κουζίνα ή ένα ταμπλώ αυτοκινήτου. Μια καρέκλα, εκτός από την ρυθμιση των βάσεων των χεριών και το υψος της, δεν μπορεί να παρέχει κάτι εργονομικά αλλά μονο αναπαυτικά.
Έχε υπόψιν σου οτι το σώμα του ανθρώπου δεν ειναι σχεδιασμένο για να ειναι καθήμενο αλλά όρθιο ή ξαπλωτό. Οπότε ψάχνεις για κάθισμα που θα σου μειώνει την καταπόνηση του "καθίσματος".
Αν δεις τα πλέον αναπαυτικά που καθυστερούν την καταπόνηση του σώματος, θα θές να σβήσεις ακόμα και το post σου.....

Οι τιμές που διαφέρουν, ειναι λόγω:
1. της ποιότητας των υλικών
2. της έρευνας που έγινε για να παραχθεί ο κάθε κωδικός
3. την αξία μεταπώλησης λόγω αξίας της εκάστοτε brand

Όλα τα υπόλοιπα ειναι καθαρά, "εγώ έχο.....κι ήμε πωλή ευχαριστιμένως", "ήχα πάρη μια.... και άρχησε να τρήζει", "εγω με τα μαξιλάρια του καναπε της γιαγιας μου βρήκα την υγήα μου" κλπ κλπ...

Παραδείγματα ανατομικών καθισμάτων:
 

s-l1600.jpg

il_1588xN.3228775674_mqag.webp

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως γράφει και ο Exorgistis  για το σώμα μας τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η ελευθερία κινήσεων και το να αποφεύγουμε να μένουμε ακίνητοι καθιστοί στην ίδια θέση.

Δύο "ακριβά" πράγματα που βοηθούν είναι το γραφείο με ηλεκτρικό μηχανισμό που σου επιτρέπει να δουλεύεις και όρθιος και οι ανατομικές καρέκλες που σου επιτρέπουν να κάθεσαι με δύο τρόπους (πόδια μπροστά με την πλάτη πίσω και πόδια πίσω με την πλάτη μπροστά).

Ας αφήσουμε τα παραπάνω στην άκρη (είναι εκτός budget) και ας δούμε πως θα βρούμε την καρέκλα που σου επιτρέπει να κάθεσαι σωστά και να έχεις μία σχετική ελευθερία κινήσεων με τα ροδάκια και την ανακλινόμενη πλάτη.

Ο σωστός τρόπος καθίσματος προϋποθέτει και σωστό ύψος στο γραφείο η διόρθωση με υποπόδιο. Όπως μπορείς να δεις στα παρακάτω links κανονικά για το ύψος σου θα πρέπει το πάνω μέρος του πληκτρολογίου σου να είναι περίπου στα 63cm από το πάτωμα αντί για τα 73cm που είναι συνήθως.

Αν έχεις η σκοπεύεις να πάρεις γραφείο με σωστό ύψος τότε ψάξε να βρεις μία καρέκλα που να κατεβαίνει το κάθισμα στα 43cm και τα στηρίγματα των χεριών να κλειδώνουν στα 63cm από το πάτωμα.

Αν πάλι έχεις ένα κλασσικό γραφείο με 73cm ύψος τότε θα πρέπει να πάρεις ένα υποπόδιο 10cm και μία καρέκλα που το κάθισμα να κλειδώνει στα 53cm και τα χέρια στα 73cm.

Αφού βρεις την καρέκλα με τα σωστά ύψη μετά θέλεις να έχει:

α. Μαξιλάρι που θα αντέξει αρκετά χρόνια (οι αφροί χαλάνε γρήγορα). Υποθέτω μόνο από reviews μπορείς να το μάθεις.

β. Σωστή στήριξη στην πλάτη σου. Αναγκαίο να μπορείς να μετακινήσεις την στήριξη αλλιώς αποκλείεται να πέσει στο σωστό σημείο, εμένα η καρέκλα μου ρυθμίζεται αλλά ή πέφτει λίγο πάνω ή λίγο κάτω, θέλει ρύθμιση με ακρίβεια. Δεν νομίζω να μπορείς να το βρεις στο budget σου αλλά το καλύτερο είναι το τύπου synchro που όσο κουνάς την πλάτη μπρος πίσω μετακινείτε ανάλογα και το σημείο στήριξης.

γ. Σωστή ρύθμιση μπρος πίσω στο κάθισμα, βασικά το μόνο που έχει σημασία είναι να μην κλειδώνει πολύ μπροστά όπως σε κάποιες gaming καρέκλες, το να είναι λίγο πιο πίσω από το ιδανικό δεν είναι πρόβλημα.

δ. Ελευθερία κινήσεων, να μην σε περιορίζει, να μπορείς να κουνιέσαι να ξεπιάνεσαι. Στο budget σου η εμπειρία μου είναι ότι οι καρέκλες που δείχνουν "κλασσικές" καρέκλες γραφείου είναι καλύτερες από αυτές τις πελώριες δήθεν εργονομικές που πουλάνε τα γνωστά μαγαζιά και οι οποίες σε κλειδώνουν μέσα τους.

Τέλος υπάρχει ειδικό θέμα για καρέκλες στο foum, εκεί με βάση και τα trends του internet από αρκετούς θεωρούνται καλύτερη επιλογή κάποιες αγγλικες Haworth που τις εισάγει κάποιος έμπορος εδώ. Εγώ έχω πειστεί για τις Haworth, θα είναι η επόμενη καρέκλα μου, ενώ διαφωνώ με αρκετά άλλα σχόλια.

 

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...