Προς το περιεχόμενο

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • Members

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο εκτάσεως 1100 τ.μ. που ιδρύθηκε το 1990 και βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά, στην οδό Πρωτέως 25. Είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη. Με τη λειτουργία του Μουσείου, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.

OTE_-3.JPG.c52470b0975c6c02f2868d3658cb0892.JPG

Το Μουσείο διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, διαθέτει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων.

Είναι μέλος των ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), CECA (International Committee for Education and Cultural Action), CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology) και TICCIH (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage).

Όραμα & Αποστολή

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ αποτελεί μία σημαντική επένδυση του Ομίλου για την παρουσίαση των ιστοριών της επικοινωνίας που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο μας, με κάθε τρόπο, φυσικό και ψηφιακό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία σε όλους.

Αποστολή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι:

 • να εμπλουτίζει, να συντηρεί, να ερευνά και να εκθέτει συλλογές και αρχειακό υλικό της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών
 • να τεκμηριώνει και να ψηφιοποιεί τις συλλογές του, προβάλλοντάς τις στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες πολιτιστικής κληρονομιάς
 • να ερευνά και να αξιοποιεί την εταιρική κληρονομιά του ΟΤΕ με στόχο να συμβάλλει στην καταγραφή και επικοινωνία της τεχνολογικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας
 • να λειτουργεί ως ένας δυναμικός άτυπος φορέας εκπαίδευσης για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα
 • να στηρίζει την επιστημονική έρευνα στα πεδία της ιστορίας της τεχνολογίας, της επιστήμης των τηλεπικοινωνιών, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας
 • να είναι ένας εξωστρεφής οργανισμός που μέσα από μόνιμες, περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και εκδόσεις, να διατηρεί έναν συνεχή διάλογο με το κοινό
 • να εμπεριέχει αρχές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
 • να λειτουργεί με όλες τις δράσεις του συμπεριληπτικά ως ένας φορέας κοινωνικής συνοχής

OTE_-1.jpg.e2f8142dd2c6589547278fa06c37a67a.jpg

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ εκτείνεται σε δύο επίπεδα:

 • Στους εκθεσιακούς χώρους του 1ου ορόφου, όπου οι επισκέπτες γνωρίζουν τις εφευρέσεις τις προηλεκτρικής περιόδου, όπως οι Φρυκτωρίες (οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φωτιά), ο Υδραυλικός Τηλέγραφος (αποστολή μηνυμάτων συνδυάζοντας φωτιά και νερό), αλλά και τις καμινοβίγλες του Βυζαντίου. Η περιήγηση συνεχίζεται με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και τους μεγάλους εφευρέτες, τον μορσικό τηλέγραφο, την ασύρματη τηλεγραφία, την τηλεφωνία, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ «Θαλής ο Μιλήσιος», τις τηλεφωτογραφίες, τις οπτικές ίνες και τους δορυφόρους.
 • Στους νέους εκθεσιακούς χώρους του 2ου ορόφου, παρουσιάζεται η πορεία του παγκόσμιου τηλεγραφικού και τηλεφωνικού δικτύου, η μετάβαση από την χειροκίνητη στην αυτόματη τηλεφωνία, η πορεία του δικτύου από τα αναλογικά στα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα, το πρώτο εικονοτηλέφωνο, η ιστορία του internet διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, η ιστορία του Gaming και ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο της δεκαετίας ‘60.

Οι Συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ξεδιπλώνουν την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, παρουσιάζοντας παράλληλα την ιστορία του Ομίλου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.

Απαρτίζονται από περισσότερα από 37.000 αντικείμενα και αρχειακό υλικό (χάρτες, τηλεφωτογραφίες, τηλεφωνικές συσκευές, μορσικοί τηλέγραφοι, τηλεφωτογραφίες, σπάνια τηλεγραφήματα, τηλεφωνικοί θάλαμοι, διαφημίσεις, αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα, ασύρματες δορυφορικές και κινητές επικοινωνίες, στούντιο τηλεόρασης δεκαετίας ’60) και 70.000 αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων του ΟΤΕ, που συνεχώς εμπλουτίζονται.

To 90% του συνόλου των Συλλογών έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό και τα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας προς μελέτη.

_-4.jpg.14a36705988931626955b39e7870ee55.jpg

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Εκπαίδευση & Ψηφιακή Συμπερίληψη

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου ΟΤΕ και αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Ένας από τους πυλώνες στρατηγικής του Ομίλου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επικεντρώνεται στην Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. Για την ανάπτυξη μιας ισότιμης ψηφιακής κοινωνίας, ο Όμιλος ΟΤΕ τοποθετεί την τεχνολογία στην καρδιά της συνεισφοράς του στην κοινωνία, παρέχοντας εργαλεία και υλοποιώντας δράσεις.

Μία βασική κατεύθυνση των δράσεων του Ομίλου είναι η Ψηφιακή Συμπερίληψη όλων των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο τα τελευταία 14 χρόνια πραγματοποιεί δωρεάν προγράμματα και δράσεις. Τα προγράμματα και οι δράσεις είναι εμπνευσμένα από τις τηλεπικοινωνίες και απευθύνονται σε μαθητές, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Σε ετήσια βάση, το Μουσείο πραγματοποιεί 280 εκπαιδευτικά προγράμματα (online εικαστικά εργαστήρια για απομακρυσμένα σχολεία της περιφέρειας, Stem προγράμματα μηχανικής και ρομποτικής, ομαδικές ξεναγήσεις, εικαστικές δράσεις που συνδέουν την τέχνη με την τεχνολογία, ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο από ειδικούς της ομάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια), συγκεντρώνοντας πάνω από 13.500 φυσικούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, περισσότεροι από 15.000 χρήστες κάθε χρόνο, «επισκέπτονται» το Μουσείο ψηφιακά και συμμετέχουν στις δράσεις του μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, www.otegroupmuseum.gr. Συνολικά, την τελευταία δεκαετία, το Μουσείο έχουν επισκεφτεί με φυσικό και ψηφιακό τρόπο 300.000 άτομα.

Οι ιστορίες των τηλεπικοινωνιών που προκύπτουν από τη μελέτη των Συλλογών προβάλλονται και με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και μέσων, όπως:

 • 6 ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές AR (Augmented Reality) που ζωντανεύουν τα εκθέματα με το κινητό ή το tablet στη μόνιμη έκθεση (Alexander Graham Bell, αγγελιοφόροι, Morse, τηλεγραφήματα, καλωδιακό πλοίο, τηλεφωνικός θάλαμος)
 • QR codes με τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν ή να ακούσουν πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά σε 70 σημεία της μόνιμης έκθεσης
 • Την προβολή των Συλλογών και 4527 τεκμηρίων του Μουσείου σε ελληνικές και ευρωπαϊκές ψηφιακές πλατφόρμες, όπως Search culture και Εuropeana
 • Το επίσημο Instagram account: @otegroupmuseum.gr
 • Τη νέα ιστοσελίδα του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr μέσα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να:
 • επισκεφθούν τις εκθέσεις μέσω 4 Virtual Tours
 • παρακολουθήσουν ψηφιακή ξενάγηση διάρκειας 35 λεπτών 
 • περιηγηθούν ψηφιακά στις 5 διαφορετικές θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου (Προηλεκτρική περίοδος, Ηλεκτρισμός & Εφευρέτες, Τηλεγραφία, Τηλεφωνία, Τηλεοπτικό στούντιο), έχοντας στη διάθεσή τους πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό
 • πραγματοποιήσουν online booking για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου

Διακρίσεις

Το 2018 έφερε μια μεγάλη διάκριση στο Μουσείο, καθώς ανακηρύχθηκε Τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με αφορμή το θέμα εορτασμού που ήταν «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, Νέο κοινό». Τα τελευταία χρόνια, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ έχει λάβει πολλές ακόμα διακρίσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο (Ermis Awards κλπ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
 • Δημιουργία νέου...