basilis_k6 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 λεπτό πριν, Malthador είπε Κατ' αρχάς η κρίση ήταν απότοκο της κακοδιαχείρισης που γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Παίρνοντας τρεις κι εξήντα μπορούσες κι έχτιζες σπίτι και εξοχικό χωρίς να δουλεύει άλλος στην οικογένειά σου. Το αντάλλαγμα ήταν ότι υποθήκευες το μέλλον των παιδιών σου. Αυτό εννοούμε «ήταν καλύτερη η ζωή»; Να την βράσω την «καλύτερη ζωή» αν είναι να υποθεύσω το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μου, να μη σώσω και αποκτήσω σπίτι. Αυτά στο θεωρητικό κομμάτι. Στο πρακτικό τώρα: πες μου έναν τομέα που να πράγματα ήταν καλύτερα το 2000, απ' ότι είναι το 2024. αλλο αυτο που λες και αλλο αν ηταν καλυτερη ή οχι η ζωη ενος ανθρωπου. στο πρακτικο λοιπον τα πολυ χοντρα ασφάλεια, στεγαση, ανεργια. τα οικονομικα μας ηταν σε πολυ καλυτερη μοιρα απο σημερα. ακομα και με βασικο ησουν μια χαρα. 2
zio10 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Ήταν πιο απλά τα πράγματα πριν 20-30 χρόνια. Ήταν πιο απλό να μείνεις χρόνια σε μια δουλειά, με αυτή τη δουλειά να ζήσεις μια οικογένεια, να πάρεις ένα σπίτι, ίσως και ένα εξοχικό, 1-2 αυτοκίνητα, να σπουδάσεις παιδιά σε άλλη πόλη χωρίς να πεινάσεις κτλ. Ο πλούτος εκείνος που δημιουργήθηκε τότε πιστεύω ότι κρατάει την Ελλάδα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. 4
alet Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 51 λεπτά πριν, magicnumbers είπε Φίλε τωρα η εποχη κ ο κοσμος ειναι γτπ σε σχεση με το 99 πχ οπως κ ακομα πιο παλιοτερα τα 80ς. Τοτε ενας μισθος απλου εργατη ανοιγε σπιτι κ οικογένεια σημερα ουτε για σενα δε φτάνουν. Για δώσε μας παράδειγμα που άνοιγες σπίτι και έκανες οικογένεια με ένα μισθό τοτε,γιατί αλλιώς τα θυμάμαι. Το 98 ο κατώτατος ήταν 160000 - 170000 δραχμές. Για ανέβασε μας φυλλάδιο ΣΜ τι είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα έπαιρνες με αυτά τα χρήματα και κάνε σύγκριση με σήμερα. Μην μου πεις για φτηνά τσιγάρα και πίτογυρα.Ανέβασε τις τιμές ενοικίων σε σχέση με τον κατώτατο, τα είδη επίπλων, ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών να δούμε τι άνοιγες με αυτά τα χρήματα. ΥΓ Για τους μερακλήδες οι τιμές σε ΣΜ το 1994 με κατώτατο 120000 δρχ https://vendora.gr/items/g1x2gd/palio-filladio-timon-souper-market-marinopoulos-tou-1994.html
darkmatinee Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 3 hours ago, elenakimou said: χονδρικα απο δεκαετια 1950 εως τελη 80ς και προπολεμικα. απο το 90 και μετα ξεκινησε το τεραστιο αισχος. Μην ξεχνας οτι υπηρχαν τα λαδαδικα και η τρουμπα ομως η κοινωνια ηταν αλλιως δομημενη. δεν τα εζησα θα ηθελα ομως να ημουν την δεκαετια 60 70 αυτα τα εικοσι για μενα χρυσα χρονια για τα οποια εχω διαβασει και μου εχουν πει τοσα πολλα οι γονεις μου δεν εχω να γραψω κατι αλλο καλη συνεχεια στο νημα Είδικα την επταετία μούρλια περάσαν όλοι...
BertaJourdan Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να συγκρινεις εσενα τον ιδιο. Αν σημερα περνας καλυτερα απο οτι το 1995 π.χ. τοτε ολα καλα. Εγω νομιζω οτι καπου εκει στο 2000-2010 πιασαμε το πικ που λενε. Μετα ειχαμε τα γνωστα. (Το Καστελοριζο εγινε γνωστο που ειπε και ενας τυπος) 2
G.TH. Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, phanispal είπε Πληθωρισμός/ακρίβεια Αυτό είναι μεγάλο λάθος, το 2002 πχ ήταν σουξέ για μήνες στα ρεπορτάζ «η ακρίβεια που έφερε το ευρώ». Γενικά η ακρίβεια είναι από τα πιο εύκολα θέματα για τα μέσα μαζικού επηρεασμού, άμα κάποιος έχει όρεξη να ψάξει πρωτοσέλιδα. Λέμε για τα fake news σήμερα, φανταστείτε τι σώτο έπεφτε τότε σε συγκεντρώσεις πορείες και καφενεία, χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από G.TH. 1
archer100 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Δυσκολη η συγκριση. Ειναι σα να συγκρινεις τη ζωη και καριερα ενος επαγγελματια ποδοσφαιριστη με εναν επαγγελματια gamer που βγαζουν ακριβως τα ιδια λεφτα. Ο ενας τρεχει, αθλειται, κινειται σε ολη του τη ζωη, ο αλλος ειναι ολη μερα κολλημενος σε μια οθονη. Αμα τους ρωτησεις μπορει και να σου πουν και οι δυο πως περνανε υπεροχα. Το σιγουρο ειναι πως η τεχνολογια δεν υπηρχε παλια ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕΣ. Αυτο εκανε τη μεγαλη διαφορα. Τα οφελη της τεχνολογιας περιττο να αναφερθουν. Απο την αλλη, οι δραστηριοτητες που υπηρχαν παλια, υπαρχουν και σημερα. Μπορει αν θελει καποιος να πεταξει μακρια τις οθονες και να προσπαθησει να ζησει μια ζωη των 80'ς ολη μερα στις αλανες μπαλα, μηχανακια, μουσικουλα, παρκο, κλπ Το μεγαλο προβλημα ειναι πως δε θα βρει πολλους φιλους να ακολουθησουν, μιας και οι περισσοτεροι ειναι κολλημενοι στις οθονες. Πχ στα 80΄ς του Αγιου Δημητριου επαιρνες σβαρνα τους Δημητρηδες και περναγες ολη μερα με παρεα, κουβεντα, πιοτο, χαβαλε. Σημερα και να θελεις να το κανεις, οι περισσοτεροι δε γιορταζουν. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από archer100
phanispal Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 3 λεπτά πριν, G.TH. είπε Αυτό είναι μεγάλο λάθος, το 2002 πχ ήταν σουξέ για μήνες στα ρεπορτάζ «η ακρίβεια που έφερε το ευρώ». Γενικά η ακρίβεια είναι από τα πιο εύκολα θέματα για τα μέσα μαζικού επηρεασμού, άμα κάποιος έχει όρεξη να ψάξει πρωτοσέλιδα. Λέμε για τα fake news σήμερα, φανταστείτε τι σώτο έπεφτε τότε σε συγκεντρώσεις πορείες και καφενεία, χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις Η ερώτηση ήταν 2000-2024, αλλά ας μη στεκόμαστε εκεί, η κουβέντα γίνεται για πριν το 2000 σε σχέση με το σήμερα.
Moderators Malthador Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Moderators Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 45 minutes ago, phanispal said: Κυκλοφοριακό Τι, αλήθεια τώρα; Θυμάσαι την Αθήνα χωρίς Αττική Οδό ή ήσουν μικρός τότε; Αλλά έστω, να το δεχθώ αυτό το point. Όταν αυξάνεται το οικονομικό και το βιοτικό επίπεδο του λαού, αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους, άρα αυξάνεται και η κίνηση. Το κυκλοφοριακό λοιπόν είναι απόδειξη ότι περνάμε καλύτερα. 45 minutes ago, phanispal said: Πληθωρισμός/ακρίβεια Ο πληθωρισμός το 2024 είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με του 2000 αν δεν λάβουμε υπόψιν το μαγείρεμα που έγινε για να μπούμε στο ευρώ. 4% περίπου έκλεισε το δωδεκάμηνο του 2023 (τώρα είναι ακόμα χαμηλότερα, κοντά στο 2%) και 3% είχαμε το 2000 (το οποίο ήταν πλασματικό). Η ακρίβεια έτσι γενικά κι αόριστα δεν λέει κάτι. Τι ανάγκες έχει ο μέσος Έλληνας του 2024, τι ανάγκες είχε ο ίδιος άνθρωπος το 2000; Επειδή είμαι μεγαλόψυχος χρησιμοποιώ την λέξη «ανάγκες» και όχι «επιλογές» για να κρατήσουμε ένα επίπεδο. 42 minutes ago, basilis_k6 said: αλλο αυτο που λες και αλλο αν ηταν καλυτερη ή οχι η ζωη ενος ανθρωπου. Όχι, δεν είναι άλλο. Όταν ζεις με πολλά κλεμμένα τότε ζεις πιο πλουσιοπάροχα απ' ότι με λίγα δουλεμένα. Ζεις όμως «καλύτερα»; 42 minutes ago, basilis_k6 said: στο πρακτικο λοιπον τα πολυ χοντρα ασφάλεια, στεγαση, ανεργια. Για την ασφάλεια δεν συμφωνώ. Όλα τα μεγάλα εγκλήματα έγιναν την δεκαετία του 1990 και του 2000, μην αρχίσω να απαριθμώ τώρα κατά συρροή δολοφονίες, είναι πανεύκολο να τα βρεις. Επίσης, τις ίδιες δεκαετίες γινόταν το έλα να δεις με κλοπές αυτοκινήτων/μηχανών και με διαρρήξεις/ληστείες. Γίνεται το ίδιο στις μέρες μας; Πότε άκουσες να ληστεύουν τράπεζα τελευταία φορά; Τι συζητάμε, πλέον αν δείρει την γυναίκα του κάποιος γίνεται θέμα που το συζητάνε τρεις μέρες στην τηλεόραση, αυτή είναι η εγκληματικότητα πλέον. Η στέγαση είναι ένα θέμα ναι, αλλά είναι απότοκο της κρίσης που έφερε παύση στον κατασκευαστικό κλάδο. Της κρίσης που οφειλόταν στα χρυσά κουτάλια των γονιών μας. Για την ανεργία δεν συμφωνώ, είναι χαμηλότερη τώρα από το 2000. 11,1% βλέπω το 2000, 10,2% τον Μάρτιο του 2024. 42 minutes ago, basilis_k6 said: τα οικονομικα μας ηταν σε πολυ καλυτερη μοιρα απο σημερα. ακομα και με βασικο ησουν μια χαρα. Ότι είπα και πιο πάνω: τι ανάγκες και τι επιλογές είχαμε τότε; Για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, όχι τίποτα άλλο. 1
G.TH. Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Μόλις τώρα, phanispal είπε Η ερώτηση ήταν 2000-2024, αλλά ας μη στεκόμαστε εκεί, η κουβέντα γίνεται για πριν το 2000 σε σχέση με το σήμερα. Και πριν το 2000 υπήρχαν αυτά. Και βοηθούσε ο πληθωρισμός γιατί ήταν όντως 10-8-5%, έπεφτε σιγά σιγά. Οπότε έβγαινε το ρεπορτάζ με τις αυξήσεις πολύ εύκολα 1
The_Judas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 47 λεπτά πριν, phanispal είπε Κυκλοφοριακό Πληθωρισμός/ακρίβεια Λόγω του ευρώ είχαμε καλομάθει στον μηδενικό πληθωρισμό για πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός. Επί δραχμής βέβαια ήταν τεράστιος ο πληθωρισμός ειδικά το 80 και το 90 . Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από The_Judas 5
Rebelos2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 5 λεπτά πριν, Malthador είπε Τι, αλήθεια τώρα; Θυμάσαι την Αθήνα χωρίς Αττική Οδό ή ήσουν μικρός τότε; Αλλά έστω, να το δεχθώ αυτό το point. Όταν αυξάνεται το οικονομικό και το βιοτικό επίπεδο του λαού, αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους, άρα αυξάνεται και η κίνηση. Το κυκλοφοριακό λοιπόν είναι απόδειξη ότι περνάμε καλύτερα. Περνάμε καλύτερα. Επειδή έχουμε αμάξι. Το κυκλοφοριακό είναι απόδειξη ότι περνάμε καλύτερα. 1
Bigi444444 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Είναι πολύ σχετικό το να πεις εάν η ζωή ήταν καλύτερη ή όχι παλιότερα και η κουβέντα δεν θα τελειώσει ποτέ. Εξαρτάται αρχικά από το τι θεωρεί ο καθένας καλή ζωή και τι θεωρεί βασικό συστατικό της καλής, ευτυχισμένης, όπως θέλεις πες την ζωής. Σίγουρα υπάρχει και το στοιχείο της ωραιοποίησης του παρελθόντος λόγω της νοσταλγίας και της συνειδητοποίησης της παροόδου του χρόνου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό δεν προκαταλαμβάνει κατ' ανάγκη την σκέψη όλων. Προσωπικά θα εστιάσω σε δύο ζητήματα τα οποία εμένα με ενοχλούν σήμερα και θεωρώ, με βάση τις δικές μου εμπειρίες, τα δικά μου γούστα και δεδομένα πάντα, ότι απέχουν παρασάγκας σε σχέση με το παρελθόν. Το ένα το έθιξε ήδη ένας φίλος παραπάνω πολύ εύστοχα ήδη. Και δεν έχει να κάνει τίποτα από αυτά με το οικονομικό. Οικονομικά είμαι πολύ καλύτερα σήμερα απ' ότι πριν 10 και 15 χρόνια και ας έχω οικογένεια πλέον. Παρόλα αυτά δεν προτιμώ το τώρα κατ' ανάγκη επειδή είμαι καλύτερα οικονομικά. Η σπουδαιότερη και πιο κουραστική, για εμένα, έκπτωση της σημερινής κοινωνίας είναι η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Ναι, μην αρχίσουμε να λέμε τα αυτονόητα, του τύπου, έλα ρε φίλε, δεν υπήρχανε παρτάκιδες το 1990, δεν υπήρχε το ένα, δεν υπήρχε το άλλο; Ναι, προφανώς και υπήρχαν. Αλλά όχι με την ίδια συχνότητα και όχι στην ίδια σοβαρότητα. Σήμερα, όλοι τα ξέρουν όλα, δεν τους ενδιαφέρει η οποιαδήποτε επίπτωση των πράξεών τους στους γύρω τους, δεν τολμάς να τους πεις κουβέντα και να κάνεις έστω μία παρατήρηση. Από το ότι ο άλλος θα πετάξει τα σκουπίδια του στον δρόμο, από το ότι θα κάνει ότι θέλει στον δρόμο, από το οτιδήποτε τέλος πάντων κωμικοτραγικό βιώνουμε στην καθημερινότητά μας σε ότι έχει να κάνει με την κοινωνική μας αναγκαστική συναναστροφή και ας υπάρχουν ενδεχομένως δομές και διαδικασίες πιο δομημένες σήμερα. Αυτό κατά την γνώμη μου έχει γιγαντωθεί από την επιρροή που ασκούν τα σόσιαλ, όπου ο καθένας μπορεί να βρει υποστηρικτές ακόμα και για τις πιο περίεργες και παρεκκλίνουσες συμπεριφορές του, η οποία επιρροή εάν συνδυαστεί με την γενικευμένη οικονομική στενότητα και το μίσος για το σύστημα που οδήγησε σε αυτή την στενότητα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα άκρως αντικοινωνικό κοκτέιλ. Όσοι είναι νεότεροι κατά κανόνα γαλουχήθηκαν με το δόγμα "μην δίνεις λογαριασμό σε κανέναν, κανένας δεν είναι άξιος να σε κρίνει, όλοι είναι λαμόγια" και όσοι γηραιότεροι δεν είχαν προφανώς γαλουχηθεί με αυτό το δόγμα, το ασπάστηκαν στην πορεία. Η άλλη μεγάλη για εμένα αλλαγή της τελευταίας 20ετίας περίπου είναι η υπερέκθεση στα πάντα. Στην πληροφορία, στις δυνατότητες, στο οτιδήποτε. Θεωρητικά αυτό από μόνο του μόνο θετικό μπορεί να είναι. Στην πράξη εγώ πάντως αισθάνομαι ότι κάπου χαλάει την μανέστρα. Ψυχολογικά δηλαδή κυρίως. Αισθάνεσαι την αίσθηση του κορεσμού. Χάνεις την μαγεία της ανακάλυψης. Έχεις ένα αίσθημα been there, done that για τα πάντα. Δεν έχεις πάει κάπου, ανοίγεις το yt σε 4K και είναι σαν να έχεις πάει. Τα έχεις όλα και όμως πάλι είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι λιγότερη ευχαρίστηση σε σχέση με το να είχες πολύ λιγότερα. Κάπως σαν τα πλουσιόπαιδα που τα έχουν δει όλα από τα 10 τους, δεν τα γεμίζει τίποτα και στα 11 ξεκινάνε τις κόκες για παράδειγμα. Κάποιος θα μπορούσε να το αποδώσει στην αλλαγή στην αίσθηση που έχεις με την πάροδο του χρόνου και στην μικρότερη ευχαρίστηση που ενδεχομένως νιώθεις κάνοντας τα ίδια ή παραπλήσια πράγματα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι εν οφείλεται εν μέρει και στα δύο παραπάνω. 8
The_Judas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Η υπερβολική πληροφόρηση ... και κατά συνέπεια η παραπληροφόρηση είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ορισμένοι αλγόριθμοι των social media σου τροφοδοτούν αυτό που θέλεις να ακούσεις και επιβεβαιώνουν την άποψη σου χωρίς να σου δίνουν την άλλη οπτική γωνία. και αυτό δεν το καταλαβαίνουν ακόμη και μορφωμένοι άνθρωποι.. Επίσης ορισμένοι αλγόριθμοι για να κρατήσουν τον χρήστη αφοσιωμένο και να ανεβάσουν το engagement προωθούν τις διαχαστικές - πολιτικές συζητήσεις. Οσο πιο ακραία είναι μια είδηση τόσο περισσότερο κρατάει τον χρήστη στο μέσο και τον κάνει να θέλει να σχολιάζει. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από The_Judas
phanispal Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 9 λεπτά πριν, Malthador είπε Η ακρίβεια έτσι γενικά κι αόριστα δεν λέει κάτι. Τι ανάγκες έχει ο μέσος Έλληνας του 2024, τι ανάγκες είχε ο ίδιος άνθρωπος το 2000; Τι ποσοστό του κατώτατου μισθού απαιτούνταν για να αγοράσεις βασικά αγαθά (μακαρόνια, κιμά, τυρί, γάλα, να πας λαϊκή) τότε, και τι σήμερα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις