Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 9,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tzagaritos είπε

image.png.150a4c8edcc3564d6a5e79fea0156ca7.png😃

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Μπορείς να μας πεις σε τι ρυθμίσεις το είχες και πόσα τμ είναι το δωμάτιο; Το μόνο που με προβληματίζει εδώ είναι η σχετική υγρασία, που ιδανικά θα πρέπει να είναι κάτω από 50%. Αυτό γενικά είναι θέμα.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Μπορείς να μας πεις σε τι ρυθμίσεις το είχες και πόσα τμ είναι το δωμάτιο; Το μόνο που με προβληματίζει εδώ είναι η σχετική υγρασία, που ιδανικά θα πρέπει να είναι κάτω από 50%. Αυτό γενικά είναι θέμα.

Η σχετική ανέβηκε γιατί έπεσε η θερμοκρασία του χώρου. Αν μετραγε την απόλυτη θα ήταν σταθερή. Ίσως μια τακτική είναι να βάλει κάποιος πρώτα αφυγρανση ώστε να βγει έξω το νερό του χώρου και μετά ψύξη. Θέλει δοκιμές. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, liakjim είπε

Η σχετική ανέβηκε γιατί έπεσε η θερμοκρασία του χώρου. Αν μετραγε την απόλυτη θα ήταν σταθερή. Ίσως μια τακτική είναι να βάλει κάποιος πρώτα αφυγρανση ώστε να βγει έξω το νερό του χώρου και μετά ψύξη. Θέλει δοκιμές. 

Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα αντιλαμβάνεται την σχετική υγρασία και όχι την απόλυτη, οπότε όταν αυξάνει η σχετική υγρασία αυξάνει και η δυσφορία. Πέραν αυτού, αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται οι μύκητες σε συνθήκες σχετικής υγρασίας >60% και παράγουν σπόρους που απελευθερώνονται στον χώρο. Ένας από τους λόγους που ψάχνομαι τόσο πολύ με τις ρυθμίσεις των κλιματιστικών είναι αυτός.

Για την ώρα χρησιμοποιώ την λειτουργία αφύγρανσης τις νυχτερινές ώρες σε μονάδες όπως Inventor και TCL, που στην λειτουργία της αφύγρανσης επιτυγχάνουν σημείο δρόσου πολύ πιο εύκολα από τα Toshiba ή Fujitsu, με "κόστος" φυσικά την κατανάλωση και την μείωση της θερμοκρασίας πέραν του επιθυμητού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επωφελείται όλος ο χώρος από την μείωση της υγρασίας και να έχω ένα κρύο δωμάτιο που όμως δεν χρησιμοποιώ. 

Να τι έγινε ας πούμε σήμερα το βράδυ στο παιδικό δωμάτιο με την βοήθεια ενός αυτοματισμού που δουλεύω στο μεγάλο Inventor Omnia Plus 18K του σαλονιού, όταν η σχετική υγρασία του χώρου ξεπερνά το 57%:

image.png.cc099b07015572e9e861e7f9b9cab4a9.png

Η υγρασία πήγε από το 60% στο 46%. Η αίσθηση της ατμόσφαιρας ήταν καταπληκτική το πρωί και στο σαλόνι έκανε λίγο κρύο (21,8 βαθμοί). Έκαψα 2 κιλοβατώρες σε 5 ώρες και είχα σημαντική μείωση της υγρασίας σε όλο το σπίτι 125τμ.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Τούμπανο!

ΥΓ Κατάφερες να κάνεις κάτι με το θέμα της κακής εγκατάστασης;

Αυτό είναι στο υπνοδωμάτιο. Εκεί η εγκατάσταση είχε γίνει απο πλαίσιο και ήταν σχετικά οκ.

Τα άλλα 2 (σαλονι, γραφείο) δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ. Προς το παρών τα λειτουργώ και παρατηρώ για περίεργες συμπεριφορές.

44 λεπτά πριν, Pan_K είπε

17 τετραγωνικά είναι
21:00 - 23:00 το είχα στο low, μετά το γύρισα στο quite.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Έχω 4 κλιματιστικά και μέχρι στιγμής δουλεύουν μια χαρά.

Αυτό το ρημάδι το Wifi όμως δεν μπορώ να το ρυθμίσω με τίποτα.

Στο manual δεν βγάζεις άκρη. Απορώ ποιοι τα γράφουν....

Έχει κανείς ρυθμίσει να δώσει καμία συμβουλή;

Δημοσ.
10 hours ago, Pan_K said:

Σε ήπιες συνθήκες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και έχει αναφερθεί πολλές φορές το πρόβλημα. Αν έχεις αποτελεσματική αφύγρανση μαζί με ψύξη, τότε έχεις και απότομη μείωση της θερμοκρασίας, οπότε είτε η μονάδα θα μειώσει την ισχύ για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να παύσει η αφύγρανση και να σου επιστραφεί μέρος της υγρασίας πίσω στο δωμάτιο είτε θα πάει σε off, οπότε θα σου πετάξει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας πίσω εφόσον δεν σταματά εντελώς ο ανεμιστήρας.

Με τον ανεμιστήρα στο auto καταλήγω να έχω μία μονάδα με ανεμιστήρα σταθερά στο low και u-low, γιατί το auto δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην μείωση του θορύβου. Αν όμως θέλω συνθήκες θερμικής άνεσης και δεν με νοιάζει η φασαρία, γιατί πχ είναι μέρα και δεν κοιμάμαι, τότε με το auto ατύχησα, γιατί συχνά καταλήγω να έχω πολύ κρύο κάτω από την μονάδα και στο υπόλοιπο δωμάτιο να έχω ζέστη λόγω της μη ομοιόμορφης κατανομής αέρα. Πέραν αυτού πηγαίνω πιο συχνά σε off με τον ανεμιστήρα χαμηλά, οπότε έχω επιστροφή υγρασίας στον χώρο. 

Υ.Γ. Μιλάω πάντα για λειτουργία ψύξης και όχι αφύγρανσης.

Εξαρταται απο το χωρο. Σε δωματιο 11τμ το Toshiba ουδεποτε εχει κανει τη συμπεριφορα που περιγραφεις σε ψυξη. Ξεκιναει κατα κανονα γκαζωμενο για αρκετη ωρα (ο ανεμιστηρας εννοω) μεχρι να πεσει η θερμοκρασια στο χωρο και μετα ριχνει στροφες στον ανεμιστηρα αναλογως των συνθηκων. 

Προφανως αν κατσεις κατω απο το κλιματιστικο και σε χτυπαει ο εξαγωμενος αερας θα ειναι παγακι. Αλλα αν εισαι ενα μετρο απο τη συσκευη εκτος της ροης αερα που ερχεται απο τις περσιδες δεν εχεις διαφορα αισθησης σε σχεση με τον υπολοιπο χωρο.

Τωρα αν μιλας για χωρο 25+ τμ μπορει και να ισχυει καθως το κλιματιστικο δεν μπορει να ειναι πανταχου παρον σε καθε τμ μιας μεγαλης επιφανειας, ολο και καπου θα παρατηρειται διαφορα στην αισθηση, ειδικα αν υπαρχουν και απωλειες στο χωρο (λχ εσωτερικες πορτες που ανοιγοκλεινουν).

1 hour ago, Pan_K said:

Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα αντιλαμβάνεται την σχετική υγρασία και όχι την απόλυτη, οπότε όταν αυξάνει η σχετική υγρασία αυξάνει και η δυσφορία. Πέραν αυτού, αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται οι μύκητες σε συνθήκες σχετικής υγρασίας >60% και παράγουν σπόρους που απελευθερώνονται στον χώρο. Ένας από τους λόγους που ψάχνομαι τόσο πολύ με τις ρυθμίσεις των κλιματιστικών είναι αυτός.

Για την ώρα χρησιμοποιώ την λειτουργία αφύγρανσης τις νυχτερινές ώρες σε μονάδες όπως Inventor και TCL, που στην λειτουργία της αφύγρανσης επιτυγχάνουν σημείο δρόσου πολύ πιο εύκολα από τα Toshiba ή Fujitsu, με "κόστος" φυσικά την κατανάλωση και την μείωση της θερμοκρασίας πέραν του επιθυμητού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επωφελείται όλος ο χώρος από την μείωση της υγρασίας και να έχω ένα κρύο δωμάτιο που όμως δεν χρησιμοποιώ. 

Να τι έγινε ας πούμε σήμερα το βράδυ στο παιδικό δωμάτιο με την βοήθεια ενός αυτοματισμού που δουλεύω στο μεγάλο Inventor Omnia Plus 18K του σαλονιού, όταν η σχετική υγρασία του χώρου ξεπερνά το 57%:

image.png.cc099b07015572e9e861e7f9b9cab4a9.png

Η υγρασία πήγε από το 60% στο 46%. Η αίσθηση της ατμόσφαιρας ήταν καταπληκτική το πρωί και στο σαλόνι έκανε λίγο κρύο (21,8 βαθμοί). Έκαψα 2 κιλοβατώρες σε 5 ώρες και είχα σημαντική μείωση της υγρασίας σε όλο το σπίτι 125τμ.

Παντως δουλεια του κλιματιστικου δεν ειναι η αφυγρανση. Και εχει μικροτερη αποδοση σε αυτο το εργο και το χρυσοπληρωνεις σε ρευμα.

Καποιον που τον ενδιαφερει πρωτιστως η αφυγρανση και με δεδομενο οτι ακομα δεν εχουν πιασει ζεστες και κοιμασαι ανετα το βραδυ με το εξωτερικο μπατζουρι κλειστο και το μεσο τζαμι ανοιχτο (το ξημερωμα θες και ενα σεντονακι ακομα) ο αφυγραντηρας θα το κανει αυτο ολο το βραδυ ποιο αποδοτικα και με μικροτερη καταναλωση.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Sebu είπε

ποιο αποδοτικα και με μικροτερη καταναλωση.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό. Το asyg24kmta μου έβγαζε πάνω από 1λ/ώρα με 250W που το δοκίμασα σε μια φάση (αν και παραδέχομαι ότι το 1λίτρο είναι βάσει υπολογισμών, δεν το έχω μετρήσει πχ να το βάλω σε ένα δοχείο ). Θα το ξαναδώ . Και επίσης το καλοκαίρι θέλεις και ψύξη, οπότε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. 

• Like 2
Δημοσ.
23 minutes ago, liakjim said:

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό.

Ούτε εγώ. Αν βάλω τον αφυγραντήρα, καταναλώνει περισσότερο από το κλιματιστικό, ρέει σταγόνα-σταγόνα στη λεκάνη του... Ας προσθέσουμε και τον θόρυβο που παράγει ο αφυγραντήρας; Με το κλιματιστικό, ρέει συνεχώς στον σωλήνα αποστράγγισης. Για να μην αναφέρουμε την ένδειξη υγρόμετρου που δείχνει ξεκάθαρα ότι η αφύγρανση που γίνεται με το κλιματιστικό είναι πιο γρήγορη από αυτή με τον αφυγραντήρα.
Έχω πρόβλημα μόνο όταν η εσωτερική θερμοκρασία δεν δικαιολογεί τη λειτουργία του κλιματιστικού...

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Sebu είπε

Εξαρταται απο το χωρο. Σε δωματιο 11τμ το Toshiba ουδεποτε εχει κανει τη συμπεριφορα που περιγραφεις σε ψυξη. Ξεκιναει κατα κανονα γκαζωμενο για αρκετη ωρα (ο ανεμιστηρας εννοω) μεχρι να πεσει η θερμοκρασια στο χωρο και μετα ριχνει στροφες στον ανεμιστηρα αναλογως των συνθηκων.

Ένα γράφημα θα ήταν κατατοπιστικό, ειδικά για να δούμε τι κάνει το δικό σου μηχάνημα όταν πιάσει θερμοκρασία. Εγώ αναφέρομαι κυρίως σε συνθήκες διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας. Παρεμπιπτόντως, ένα Toshiba Seiya όταν το ρύθμισα στην αφύγρανση και στους 17 βαθμούς έκανε σήμερα αυτό στο υπνοδωμάτιο 17τμ:

image.png.5bac7484af1a45e2e2c45f9d4762227f.png

Ανέβασε την σχετική υγρασία από 52% στο 56% μέσα σε 45 λεπτά περίπου. 

Το Edge αυτήν την ώρα και αφού στις 11:20 το γύρισα από αφύγρανση με set point 24 βαθμούς σε ψύξη και ανεμιστήρα στο auto με set point 24 βαθμούς έκανε αυτό: 

image.png.71f967953d51af74f6ab854084331cce.png

Μου έριξε την θερμοκρασία (25,5 ->24,5) και μου ανέβασε την υγρασία (49% -> 52,5%). 

Εδώ να πω και εγώ ότι ένας αφυγραντήρας σαφώς καταναλώνει περισσότερο στην αφύγρανση, ακόμα και από το Inventor Omnia Plus 18Κ που έχω και το οποίο δεν είναι και το τέρας αποδοτικότητας. Επίσης να προσθέσω ότι αυξάνει ελαφρώς την θερμοκρασία του χώρου.

Δημοσ.

Παιδες μια βοηθεια .
Εχω 2 κλιματιστικα MIDEA MSMBAU-09HRFN1 & MSMBBU-12HRFN1 απο το 2016 περιπου ( αυτα που ειχαν το usb στικακι για ελεγχο με την εφαρμογη Midea smart ver 20161110 ) .
Τοτε δουλευαν μια χαρα με την παλια εφαρμογη που υπηρχε .
ΜΕτα ειχε το Midea air .
Τωρα η midea εχει νεα εφαρμογη { Smart home } και σημερα που εκανα την συντηρηση καθαρισμο κλπ προσπαθησα να τα συνδεσω με την εφαρμογη αλλα δεν το καταφερα με τιποτα .
Κανω οτι λεει , αναβω το ac παταω 7 φορες και βγαινει AP βρισκω το dongle wifi συνδεομαι αλλα δεν προχωραει και μενει εκει ....
Δοκιμασα και με το να σκαναρω το QR code αλλα και παλι δεν .
Καμμια ιδεα ?

Δημοσ.
17 ώρες πριν, hara75gr είπε

Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού (V3)

Ανώτατο διαθέσιμο ποσό :2000€ 
    Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: αντικατάσταση ενός "αρχαίου" που προ-υπήρχε 
    Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): δεν υπάρχει προτίμηση, αρκεί να είναι διαδεδομένο μοντέλο που υπάρχει σε αρκετά καταστήματα
    Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): χρήση 50% ψύξη/50% θέρμανση
    Συχνότητα:αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης

Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ :σαλοκουζίνα το 18ρι, κρεβατοκάμαρα το 14ρι
    Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features:wifi, ιονιστής, μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο. Όχι απολύτως απαραίτητα, αλλά δε με χαλάει αν υπάρχουν
    Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό: προφανώς θα λυθούν τα θέματα μόνωσης λόγω "εξοικονομώ". Το διαμέρισμα είναι 2ου ορόφου, με ηλιοφάνεια τις μεσημεριανές ώρες

Κάποια πρόταση για 18ρι και 14ρι σύνολο 2000€+?

Δημοσ.
Στις 3/6/2025 στις 12:23 ΜΜ, vdeseris είπε

Συνέχεια δοκιμών και σήμερα. Με πιο ευνοϊκές συνθήκες σήμερα (έξω 27, μέσα 25, ζητούμενη 24) κατέβηκε μέχρι 105 watt και δεν έσβηνε η εξωτερική μονάδα. Ούτε σε κανόνική λειτουργία ούτε σε eco. Με Gear 75% (και με το 50%) πήγε μέχρι 100 watt και μετά έσβησε η εξωτερική μονάδα. Ο μέσα ανεμιστήρας έπαιζε στα 10-12 watt. Μετά από 15 λεπτά περίπου άναψε πάλι η εξωτερική.

Η χθεσινή κατανάλωση από το Midea Xtreme Graphite 12000 btu. Ανοιχτό από τις 13:00 μέχρι τις 20:30 στους 25 βαθμούς. Πολύ δροσιά καθόλου φασαρία και κατανάλωση στα 130-140 watt.  Συνολικά με τις πρωινές δοκιμές έκαψε 1,5 κιλοβατώρα μόνο. Πολύ ευχαριστημένος 

IMG_0760.png

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, liakjim said:

Το asyg24kmta μου έβγαζε πάνω από 1λ/ώρα με 250W

Στα χαρακτηριστικα του λεει 2,7 λιτρα ανα ωρα (δεν λεει συνθηκες, καταναλωση κλπ). Σιγουρα επειδη ειναι 24ρι , η αντιστοιχη σε δυναμικοτητα συσκευη αφυγρανσης θα καιει περισσοτερα ΚΑΙ θα εχεις και  250w θερμανση στον χωρο επιπροσθετα , 850btu δηλαδη...

Τον χειμωνα βολευει η αφυγρανση με μηχανημα για τους ιδιους λογους, θα αφησει την ζεστη μεσα ενω αν την κανεις με κλιματιστικο θα κρυωσει κ τον χωρο.

Επεξ/σία από Specs

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...