Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Just now, amotida said:

Πέρα από την πλάκα όμως, στην οθόνη του τηλεχειριστηρίου σου, όταν πατάς το κουμπί Turbo, μήπως αλλάζει η ένδειξη από DRY σε Cooling; Γιατί υποψιάζομαι ότι, αν αντιδρά στη λειτουργία Turbo, τότε το κλιματιστικό περνά αυτόματα σε λειτουργία ψύξης.

οχι δεν αλλαζει, ανεβαζει λιγες στροφες αερα κ με τοσα watt αναμενομενο ειναι να πεφτει ακομη πιο πολυ η θερμοκρασια εξοδου, παρα την αυξηση ποσοτητας αερα.

Τωρα β΄λεπω πως επειδη περασε η εξωτερικη τους 35 (συμπτωση? δεν νομιζω, μιας κ δεν ξερω που αλλου να το αποδωσω!) το Sensira δεν ξανακατεβηκε απο τα 500w κι ας τελειωσε το 20λεπτο του Turbo, το εκλεισα μαλιστα 10λ μηπως κολλησε αλλα παιζει εκει συνεχως.

Επισης το Perfera παρολο που κατεβηκε μετα το Turbo, το εκλεισα κιαυτο για λιγο  κ στο  ανοιγμα πηγε λιγο κατω απο το Turbo!

Εννοειται πως σε λιγο θα βαλω κ Turbo για να δω τι παιζει...

• Απαντ. 9,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
22 ώρες πριν, XghosT7 είπε

Σε ευχαριστώ μαν. Για κάποιο λογώ δεν μου ήρθε ποτέ ειδοποιήση ότι μου απάντησες στο μήνυμα μου και το είδα τώρα εντελώς τυχαία μιας που σκαλίζω το νήμα επειδή ολόκληρωσαμε με τον γνωστό μου την θερμόμόνωση ταράτσας με φελιζολ και το σπίτι βελτιώθηκε ΑΡΚΕΤΑ ήδη. Λέω να βάλω όμως και ένα Air Condition για να κάνω της συνθήκες μέσα όσο το καλύτερο γίνεται επειδή υπάρχουν και προβλήματα υγείας. 

Είμαι ανάμεσα σε αυτό που μου υπέδειξες  και σε ένα καινούργιο που έβγαλε η Midea (έχει και δωρεάν εγκατάσταση) https://www.public.gr/product/thermansi-klimatismos/air-condition/klimatistika/midea-air-green-12hrfn8-klimatistiko-inventer-12000-btu-aa-me-ionisti-wifi/2028090 το οποίο φαίνεται πολύ καλό για ψύξη αλλά δεν ξέρω συγκριτκά με το TCL MIracle 3 πως είναι. Το budget παραμένει 550 ευρώ μαζί με εγκατάσταση αλλά αν το Midea που είναι και καινούργιο αξίζει τα παραπάνω χρήματα θα το αγοράσω.

Edit: Κάτι που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι το AC θα τοποθετηθεί σε δωμάτιο που κοιμάμαι άρα η εσωτερική μονάδα δεν πρέπει να κάνει θόρυβο.

Θα προτιμούσα το tcl μιας και δεν το ξέρουμε το συγκεκριμένο midea. 

22 ώρες πριν, GATE123 είπε

Ευχαριστώ πολύ.

Έχω καταλήξει σε δύο.

Στο Inventor Emperor ή στο juro pro superclima.

Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

5 ώρες πριν, morfeas2004gr είπε

Μια άσχετη αλλά και σχετική ερώτηση σινάμα.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται για την καταγραφή αυτών των στατιστικών-παρακολούθηση τιμών κτλ  ? (ήθελα να ρωτήσω καιρό τώρα) 

Homeassistant, sht45 για θερμοκρασίες+υγρασίες και ky-003 με μαγνητάκι για στροφές. 

Ο @Pan_K έχει βάλει θερμομετράκια xiaomi και από ότι έχω καταλάβει μετράει στροφές έμμεσα με μέτρηση κατανάλωσης της εσωτερικής μονάδας.

5 ώρες πριν, vaggos88 είπε

Καλημερα παιδια. Το κιτρινο μαγαζι εβγαλε αυτο στα 629 https://www.e-shop.gr/air-condition-tesla-ac-advance-tt68tp81-2432ihwt-24000btu-wifi-inverter-p-HAP.177971

Ειναι καλη περιπτωση για σαλονοκουζινα? Μονο ψυξη θα ειναι η χρηση του. Γενικα ψαχνω κατι σε αυτα τα λεφτα χωρις εγκατασταση η κανα 800€ με εγκατασταση. Δεν ξερω απο μαρκες και φασον και ειπα να ρωτησω εδω που το εχετε με αυτα. Ευχαριστω.

Από ότι βλέπω είναι φασόν Tcl . Φαίνεται καλή περίπτωση. 

4 ώρες πριν, zoranb είπε

Μου κάνει εντύπωση που, τόσο για τα btu όσο και για τα db, δείνει τιμές στο περίπου. Δίνει από τόσο μέχρι τόσο, κ δεν καταλαβαίνει κανείς εάν πρόκειται για κλιματιστικό 12άρι, 14άρι ή 18άρι. Έχω σημειώσει με σκούρο μπλε τους περίεργους αριθμούς!

BTU-&-DB.jpg

4 ώρες πριν, fsbmaniac είπε

Καλησπέρα ρε παιδιά αυτό ειναι τρελή ευκαιρία ή κατι δεν καταλαβαίνω καλά ? Αξιζει το συγκεκριμένο ? https://www.e-shop.gr/air-condition-tesla-ac-advance-tt68tp81-2432ihwt-24000btu-wifi-inverter-p-HAP.177971

Από ότι βλέπω είναι φασόν Tcl . Φαίνεται καλή περίπτωση. 

1 ώρα πριν, Arkin είπε

Βλεπω να το χτυπαω

Εβγαλε σημερα το plaisio με καθε αγορα κλιματιστικου+ανεμιστηρα δινει επιπλεον 10% εκπτωση. Εβαλα εναν ανεμιστηρα 22 ευρω και με κατεβασε την τιμη στο συνολο 857 με δωρεαν εγκατασταση στο sensira απο 919+22 ο ανεμιστηρας. Αντε γιατι με τις ζεστες φετος που ξεκινησαν νωρις δεν παλευετε η κατασταση. 

Screenshot_1.png

1 ώρα πριν, godjet είπε

3 μήνες  για ψύξη 

10 με 15  ώρες ημερησιως ανάλογα την πολυ ζέστη 

Περσι (χωρίς συντήρηση σωστή ) στο peak του καυσωνα  έγραψα 900  kwh σε ενα  μηνα  και δούλευα μόνο το ενα 12αρι..

Πέταμα

@sap00 τι παίχτηκε με το erai ξαφνικά; Άλλαξε τίποτα προγραμματισμό και κάνει ελάχιστα 900W;;;

image.png.999d1f33526b5ad65e484a68648c9229.png

• Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Specs είπε

Η υγρασια που αναπτυχθηκε στο στοιχειο κ δεν βγηκε, προυπηρχε στον χωρο κ απλα δεν εκδιωχτηκε με το σωληνα. Γιατι να ανεβει η υγρασια του χωρου ? δεν ειναι προσθετη που εισηλθε απο καπου. Κανω λαθος?

Δεν κάνεις λάθος. Η υγρασία του χώρου, ωστόσο, μπορεί να ανεβαίνει επειδή το θερμοδυναμικό σύστημα του σπιτιού σου είναι ανοιχτό, που σημαίνει ότι η υγρασία συνεχίζει να προστίθεται ή να αφαιρείται από άλλες πηγές. Πχ η αναπνοή του ανθρώπου, το μαγείρεμα, η είσοδος αέρα απέξω αν έχει περισσότερη απόλυτη υγρασία κλπ.

Δημοσ.
1 minute ago, Pan_K said:

μπορεί να ανεβαίνει επειδή το θερμοδυναμικό σύστημα του σπιτιού σου είναι ανοιχτό

Nai αλλα αυτο δεν εχει σχεση με το κλιματιστικο την στιγμη που δεν φτανει να κανει αφυγρανση. Εσυ που μετρας υγρασια κ δειχνεις στο διαγραμμα πως με το κλεισιμο αυτοματως αρχιζει κ ανεβαινει? σε ποιο σημειο?

Δημοσ.

Εγινε τελικα η αγορα εβαλα και ανακυκλωση για την παλια συσκευη να παρω το 100αρικο και εναν ανεμιστηρα τοιχου που ηθελα συν απεγκατασταση. 912 συνολο με ολα μεσα. 

Το σπιτι ειναι 2ωροφο και ακριβως ιδια διαμορφωση+ΤΜ στα 100. Ενα 12αρι daikin 15ετιας το κανει φουρνο εκτος σαλονι+μπανιο που ειναι 35τμ και τα 2 οποτε παμε στα 65 και απλα δεν το πιστευα οταν αγοραστηκε οτι το καλο 12αρι της daikin μπορει να κανει τετοια δουλεια. Ειναι ομως κατω οροφος που συνηθως εχει 2-3 βαθμους καλυτερο ambient[χειμωνα πιο ζεστο καλοκαιρι πιο δροσερο] οποτε λεω πανε σε 18αρι. 

Μπορειτε να μου προτεινετε τι να βαλω στον πινακα για μετρηση ρευματος κτλ? Εφοσον θα γινει η συνδεση πανω στην γραμμη του παλιου κλιματιστικου να μπει και κατι τετοιο.  

Screenshot-2.png

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Arkin είπε

Εγινε τελικα η αγορα εβαλα και ανακυκλωση για την παλια συσκευη να παρω το 100αρικο και εναν ανεμιστηρα τοιχου που ηθελα συν απεγκατασταση. 912 συνολο με ολα μεσα. 

Το σπιτι ειναι 2ωροφο και ακριβως ιδια διαμορφωση+ΤΜ στα 100. Ενα 12αρι daikin 15ετιας το κανει φουρνο εκτος σαλονι+μπανιο που ειναι 35τμ και τα 2 οποτε παμε στα 65 και απλα δεν το πιστευα οταν αγοραστηκε οτι το καλο 12αρι της daikin μπορει να κανει τετοια δουλεια. Ειναι ομως κατω οροφος που συνηθως εχει 2-3 βαθμους καλυτερο ambient[χειμωνα πιο ζεστο καλοκαιρι πιο δροσερο] οποτε λεω πανε σε 18αρι. 

Μπορειτε να μου προτεινετε τι να βαλω στον πινακα για μετρηση ρευματος κτλ? Εφοσον θα γινει η συνδεση πανω στην γραμμη του παλιου κλιματιστικου να μπει και κατι τετοιο.  

Screenshot-2.png

https://www.skroutz.gr/s/37953450/Sonoff-POW-Elite-R3-Kilovatoorometro-Ilektrologikou-Pinaka-POWR320D.html

Αν τελικά βάλεις τον μετρητή αυτόν και εφόσον θέλεις, μπορούμε να τον προσθέσουμε στο grafana διάγραμμα της υπογραφής μου.

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, vaggos88 είπε

Μαλλον θα κανω το ιδιο για το 24000. Αφου διαβαζω τοσα καλα λογια για αυτο. Με την εκπτωση βγαινει οσο ειχε την ανοιξη οποτε μια η αλλη.

Το 24αρι ειναι στα 1159 επισης πολυ δυνατη προσφορα με το 10% πεφτει στα 1043 ευρω που ειναι πολυ καλη τιμη συν εγκατασταση. Perfera/Ururu κτλ Fujitsu ξεφευγουν σε τιμες οποτε πιστευω ειναι πολυ τιμια προσφορα με το 10% πανω στην χαμηλη τιμη πεφτουν. 

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

https://www.skroutz.gr/s/37953450/Sonoff-POW-Elite-R3-Kilovatoorometro-Ilektrologikou-Pinaka-POWR320D.html

Αν τελικά βάλεις τον μετρητή αυτόν και εφόσον θέλεις, μπορούμε να τον προσθέσουμε στο grafana διάγραμμα της υπογραφής μου.

Ευχαριστω για την προταση. Θα το προτεινω σε αυτους που θα το εγκαταστησουν να δω αν μπαινει στον πινακα του σπιτιου γιατι ειναι παλια εγκατασταση οποτε δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι να μπει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, tzagaritos είπε

Αυτά τα έχω και εγώ. Αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω?

Π.χ στροφές εξωτερικής μονάδας, ροή αέρα εσωτερικής μονάδας και θερμοκρασία αέρα εσωτερικής μονάδας?

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δύο τέτοια θερμομετράκια που κάνουν 6 ευρώ με την μπαταρία https://www.mistore-greece.gr/Products/SmartDevices/Smart-Lighting/mi-temperature-and-humidity-monitor-2.aspx?srsltid=AfmBOopHWt3ugxCjj_uMXcUbhgIIlSpQ-gjKFiWEcGLrJNFdvBnB6WFU. Μπορείς να τα "χακάρεις" ώστε να έχεις πιο συχνή πληροφόρηση και όχι τόσο αραιή όπως έχω εγώ. Το ένα το βάζεις πάνω στην είσοδο αέρα και το άλλο στην έξοδο. Στην έξοδο μπορείς να το κολλήσεις στην περσίδα με μονωτική ταινία που την αναδιπλώνεις στην πίσω πλευρά για να μην φαίνεται αντιαισθητικό το αποτέλεσμα. Χρειάζεσαι και ένα καλό θερμόμετρο/υγρασιόμετρο δωματίου πάντως με καλύτερη δειγματοληψία. Από αυτό μπορείς να εξάγεις αποτελέσματα για την απόλυτη υγρασία του χώρου και πώς αυτή μεταβάλλεται, ανάλογα με τις ρυθμίσεις για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή αν κάνει αφύγρανση το κλιματιστικό ή όχι.

Τώρα για την παροχή αέρα εγώ δεν έχω βάλει μετρητή στην μονάδα. Παίρνω στοιχεία για την εκάστοτε ταχύτητα του ανεμιστήρα (low, medium, high κλπ) από την ενσωμάτωση της εφαρμογής του κλιματιστικού στο home assistant και τις ρυθμίσεις αυτές τις αντιστοιχίζω με τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής για την παροχή αέρα m3/h σε κάθε κάθε ρύθμιση. Μειονέκτημα η ρύθμιση auto, που για χάριν ευκολίας επιλέγω την ταχύτητα αέρα στην οποία συνήθως καταλήγει να δουλεύει το κλιματιστικό σε αυτήν την ρύθμιση.

Μπορείς επίσης να κατεβάσεις ενσωματώσεις που υπολογίζουν το σημείο δρόσου και την θερμική άνεση. 

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Καίνε περίπου 1,35kwh ανά ώρα που λειτουργεί η εξωτερική μονάδα.

Υπολόγισε το έτσι.

Οικονομικό δεν είναι αλλά οκ, ούτε τρομερά δαπανηρό.

Αυτό που μου λες με ηρεμεί γιατί το chat gpt μου έλεγε για 60% οικονομία με καινούργιο inverter...

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Specs είπε

Nai αλλα αυτο δεν εχει σχεση με το κλιματιστικο την στιγμη που δεν φτανει να κανει αφυγρανση. Εσυ που μετρας υγρασια κ δειχνεις στο διαγραμμα πως με το κλεισιμο αυτοματως αρχιζει κ ανεβαινει? σε ποιο σημειο?

Χθες με κλειστό το σπίτι από παράθυρα και τέτοια και εμάς να λείπουμε, έκλεισα το asyg24kmta από λειτουργία αφύγρανσης και πήγε αυτόματα στο στέγνωμα. 

Ο χώρος πήγε από το ~50% στο ~63%

Σε απόλυτα νούμερα είναι 3γρ/μ3 και επειδή μιλάμε για 180μ3 όγκο του χώρου, μιλάμε για μισό λίτρο νερό που ήταν εγκλωβισμένο μέσα στο μηχάνημα (σαν σταγόνες στο στοιχείο και στο λεκανάκι) 

image.png.100de114fa23148f546e025bac96448e.png

9 λεπτά πριν, godjet είπε

Αυτό που μου λες με ηρεμεί γιατί το chat gpt μου έλεγε για 60% οικονομία με καινούργιο inverter...

Και λίγα λέει

Υπόψιν μιλάμε για 3 φορές λιγότερη κατανάλωση. 

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά καλή εβδομάδα 

Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει τρόπος να ρυθμίσω λίγο παρακάτω το air condition, χωρίς τηλεκοντρόλ 

Είναι παλιό, πριν το 2000, και το είχε ρυθμίσει ο μάστορας στους 26°.

Το κακό είναι ότι σε αυτή τη θερμοκρασία δουλεύει, αλλά μετά από λίγο σταματάει και μπαίνει σε λειτουργία ανεμιστήρα 

Πώς μπορώ ξέρετε να το κατεβάσω 1,2 βαθμούς, χαμηλότερα; 

Είναι toyotomi 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Screenshot_2025-06-08-17-41-38-322_com.miui.gallery-edit.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, amotida είπε

Ένα μεγαλύτερο στοιχείο της εσωτερικής μονάδας είναι συνήθως πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα, μόνο και μόνο αν σκεφτούμε λογικά ότι μια μεγαλύτερη επιφάνεια = περισσότερη επαφή μεταξύ αέρα και ψυχρής επιφάνειας >>> περισσότερη συμπύκνωση.

Είχα έναν διάλογο με το Claude AI τις προάλλες σχετικά με τους λόγους που τα σύγχρονα κλιματιστικά δεν αποδίδουν στην αφύγρανση και τον οποίον παραθέτω πιο κάτω. Δεν λαμβάνω όλα τοις μετρητοίς από όσα μου λέει, ειδικά όταν δεν τα καταλαβαίνω ή δεν έχω χρόνο να το ψάξω. 

Why Higher EER Can Actually Reduce Dehumidification:

Spoiler

Modern high-EER units achieve efficiency through:

• Larger evaporator coils with more surface area for heat transfer
  • Lower refrigerant temperatures spread across larger areas
  • Variable speed compressors that run at lower capacities

These efficiency improvements can actually reduce moisture removal because:

• Larger coils may have uneven temperature distribution
  • Lower capacity operation means less air passes over adequately cold surfaces
  • The coil surface temperature may stay above the dew point more often
Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με την διαμόρφωση εξωτερικού χώρου και το σκέπασμα της μονάδας, έφτασα σε ένα σχεδόν τέλειο 24ωρο.

Σχέση εξωτερικής θερμοκρασίας - Ελάχιστης κατανάλωσης. Οι τιμές με αστεράκι είναι δύσκολο να κρατηθούν γιατί το φορτίο είναι πραγματικά μικρό.

22-22.9 86W*

23-23.9 91W*

24-24.9 95W*

25-25.9 103W,

26-26.9 107W,

27-27.9 110W

28-28.9 120W

29-29.9 125W

30-30.9 130W

31-31.9 135W

>32 140W

image.png.61677dfbd2f323d413261d55ed64c6eb.png

Επεξ/σία από cmaniac
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 minutes ago, Pan_K said:

Είχα έναν διάλογο με το Claude AI τις προάλλες σχετικά με τους λόγους που τα σύγχρονα κλιματιστικά δεν αποδίδουν στην αφύγρανση και τον οποίον παραθέτω πιο κάτω. Δεν λαμβάνω όλα τοις μετρητοίς από όσα μου λέει, ειδικά όταν δεν τα καταλαβαίνω ή δεν έχω χρόνο να το ψάξω. 

Why Higher EER Can Actually Reduce Dehumidification:

Reveal hidden contents

Modern high-EER units achieve efficiency through:

• Larger evaporator coils with more surface area for heat transfer
  • Lower refrigerant temperatures spread across larger areas
  • Variable speed compressors that run at lower capacities

These efficiency improvements can actually reduce moisture removal because:

• Larger coils may have uneven temperature distribution
  • Lower capacity operation means less air passes over adequately cold surfaces
  • The coil surface temperature may stay above the dew point more often

Νομίζω ότι ολόκληρη η προηγούμενη απάντησή μου (όχι μόνο το απόσπασμα από τα συμφραζόμενα) ήταν επαρκής και ολοκληρωμένη. Εκτός από το σενάριο που προτείνει το Claude AI με το "Larger coils may have uneven temperature distribution", το κείμενο δεν αντιφάσκει με την απάντησή μου.

Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι πράγματι βάσιμο στην πράξη. Ακόμα και αν η κατανομή της θερμοκρασίας δεν είναι τέλεια ομοιόμορφη, ένα μεγαλύτερο στοιχείο προσφέρει περισσότερη συνολική επιφάνεια κάτω από το σημείο δρόσου, κάτι που γενικά ενισχύει τη συμπύκνωση, εφόσον φυσικά η ψύξη του στοιχείου είναι επαρκής.

Επαναλαμβάνω: δεν φταίει το μέγεθος του στοιχείου, αλλά η λογική με την οποία λειτουργούν οι μονάδες για να πετύχουν υψηλό EER.

Επεξ/σία από amotida
  • Like 2
Δημοσ.

Δεν είναι θέμα λογικής. Είναι θέμα φυσικής. Υψηλή απόδοση έχεις όταν το ΔΤ είναι μικρό. Για αυτό ρίχνουν τη θερμοκρασία του στοιχείου ίσα ίσα ώστε να πιάνουν τη θερμοκρασία στόχος του χώρου. Όσο χρειάζεται. Όχι παρακάτω. Για να έχεις μικρό ΔΤ. Οπότε τελικά το στοιχείο δεν αποκτά θερμοκρασία κάτω από το σημείο δρόσου. Δεν γίνεται αφυγρανση. 

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...