Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Έχω ένα κλιματιστικό fujitsu κοντά στα 15 χρόνια, το ακριβές μοντέλο δεν το γνωρίζω. Συντήρηση γίνεται κάθε χρόνο και το κλιματιστικό λειτουργεί μόνο για ψύξη, καθόλου για θέρμανση.

Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν μου εμφάνισε πολύ υψηλές καταναλώσεις για πρώτη φορά. Δεν έκανα κάποια αλλαγή στο πως το χρησιμοποιώ. Μου έκαιγε με 3-4 ώρες χρήση την ημέρα γύρω στις 10kWh, δηλαδή περίπου μια 300άρα παραπάνω το μήνα. Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να παίζει ή τι να κοιτάξω πρωτού μας πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού;

• Απαντ. 8,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Gianniz είπε

Καλησπέρα σας,

Έχω ένα κλιματιστικό fujitsu κοντά στα 15 χρόνια, το ακριβές μοντέλο δεν το γνωρίζω. Συντήρηση γίνεται κάθε χρόνο και το κλιματιστικό λειτουργεί μόνο για ψύξη, καθόλου για θέρμανση.

Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν μου εμφάνισε πολύ υψηλές καταναλώσεις για πρώτη φορά. Δεν έκανα κάποια αλλαγή στο πως το χρησιμοποιώ. Μου έκαιγε με 3-4 ώρες χρήση την ημέρα γύρω στις 10kWh, δηλαδή περίπου μια 300άρα παραπάνω το μήνα. Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να παίζει ή τι να κοιτάξω πρωτού μας πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού;

Κάντε έναν έλεγχο για φρέον. 

Δημοσ.
17 ώρες πριν, summit1_1 είπε

Καλησπέρα, έχουμε γνωμη/εμπειρία απο τα κλιματιστικα comfee μαλλον θυγατρικη της midea? Πρότειναν το παρακάτω σε γνωστό μου στα 380Ε

https://www.fgeurope.gr/product/comfee-klimatistiko-toichou-inverter-09kbtu-h-2/

17 ώρες πριν, liakjim είπε

Αυτό μοιάζει σαν το prime. 

Προσωπικά θα το απέφευγα.

Δεν είναι "quattro" έχει πιο αθόρυβο συμπιεστή, αλλά για 380 ευρώ δεν αξίζει πλέον αφού με 100-200 ευρώ παραπάνω παίρνεις fujitsu/toshiba κτλ.

• Like 3
Δημοσ.

Μας αποχαιρετά ο Μάρτης κα ο φετεινός χειμώνας, με χαμηλές εξωτερικές και με ένα defrost για να τον θυμόμαστε

image.png.7b93930534a173bbae1ce696bc286648.png

• Like 1
Δημοσ.

@liakjim κοιτούσα τα διαγράμματα και την κατανάλωση... Fujitsu 2,36kw, Morris 2,47kw, Daikin 1,11kw.

Η συμπεριφορά του Morris φαίνεται να είναι καλή, αλλά η κατανάλωσή του είναι υψηλή, έτσι δεν είναι;

Τα δωμάτια και τα τετραγωνικά τους ;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, amotida είπε

@liakjim κοιτούσα τα διαγράμματα και την κατανάλωση... Fujitsu 2,36kw, Morris 2,47kw, Daikin 1,11kw.

Η συμπεριφορά του Morris φαίνεται να είναι καλή, αλλά η κατανάλωσή του είναι υψηλή, έτσι δεν είναι;

Τα δωμάτια και τα τετραγωνικά τους ;

Ναι καίει αρκετά. Το fujitsu είναι σε 60τμ, το morris σε 15 και το daikin σε 17τμ/ 

ΥΓ Κάτι παθαίνει και κολλάει το sonoff integration και δεν φαινόντουσαν τα αντίστοιχα κλιματιστικά...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, liakjim είπε

Μας αποχαιρετά ο Μάρτης κα ο φετεινός χειμώνας, με χαμηλές εξωτερικές και με ένα defrost για να τον θυμόμαστε

Πρόλαβα να δω και το Daikin να σου κάνει ένα defrost. Μου κάνει πάντως θετική εντύπωση το Carrier, που για φασόν Midea κατεβαίνει σχετικά χαμηλά (το είδα μέχρι 237watt). Δεν θα πρότεινες το αντίστοιχό του (πχ Inventor Aria) σε κάποιον που ψάχνει κάτι πιο φθηνό;

Επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται: Daikin atxc25-d με 539 ευρώ εγκατεστημένο, χωρίς δωροεπιταγές και άλλες προϋποθέσεις: https://www.public.gr/product/thermansi-klimatismos/air-condition/klimatistika/daikin-siesta-sensira-atxc25darxc25d-klimatistiko-inverter-9000-btu-aa/1769383. Απλά δεν είναι ετοιμοπαράδοτο και θα αργήσει να το παραλάβει κανείς.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
34 minutes ago, liakjim said:

Ναι καίει αρκετά. (...) το morris σε 15 και το daikin σε 17τμ/ 

Το δωμάτιο 15τμ που βρίσκεται το Morris έχει μεγαλύτερες απώλειες από το άλλο(17τμ);

Έχουν ρυθμιστεί στην ίδια θερμοκρασία; Το Morris διατηρεί τη θερμοκρασία στόχο ή την υπερβαίνει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαχα... καλό το Inventor Aria, αλλά το ξέρατε ότι κατεβαίνει στην θέρμανση μέχρι τα 70watt; Αλήθεια λέω. Δείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα της Inventor εδώ: https://www.inventoraircondition.gr/klimatistika/oikiaka-toixou/aria-ar5. Και αφού το λέει η Inventor, δεν μπορεί να είναι αλλιώς.

image.png.fc88dc20513e6a4fb1e5d68747708389.png

@liakjim, με αφορμή την ερώτηση του @amotida, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις με κάποιον τρόπο annotations στο Grafana dashboard, ώστε να παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για κάθε κλιματιστικό, όπως πχ τα τετραγωνικά, η περιοχή, οι απώλειες του χώρου ή η συνήθης επιθυμητή θερμοκρασία, για να διευκολύνονται -έστω κάπως- οι συγκρίσεις. Τι λες;

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Pan_K είπε

Πρόλαβα να δω και το Daikin να σου κάνει ένα defrost. Μου κάνει πάντως θετική εντύπωση το Carrier, που για φασόν Midea κατεβαίνει σχετικά χαμηλά (το είδα μέχρι 237watt). Δεν θα πρότεινες το αντίστοιχό του (πχ Inventor Aria) σε κάποιον που ψάχνει κάτι πιο φθηνό;

Ναι όντως, το atxc25b έκανε ένα μικρούλι

image.png.c4065b5830b83e40062c49a37328d24b.png

θα δυσκολευόμουν να το προτείνω. Για να βγάλει τα 240W πρέπει να το έχεις στο high τον ανεμιστήρα του οπότε στον ύπνο το ξεχνάμε, τρίζει, ακούγεται η 4οδη όταν εκκινεί ο επόμενος κύκλος θέρμανσης και βγάζει χαμηλό cop.  Την κάνει τη δουλειά του πάντως. 

7 ώρες πριν, amotida είπε

Το δωμάτιο 15τμ που βρίσκεται το Morris έχει μεγαλύτερες απώλειες από το άλλο(17τμ);

Έχουν ρυθμιστεί στην ίδια θερμοκρασία; Το Morris διατηρεί τη θερμοκρασία στόχο ή την υπερβαίνει;

Ναι το Morris έχει περισσότερες απώλειες να αντιμετωπίσει και έχει 22C ζήτηση αντί για 21. Όμως έχει βοήθεια από το yukai ενώ ο χώρος έχει ηλιακά κέρδη ως νότιος. Δύσκολη η αξιολόγηση, δεν μπορώ να βρω και τα κυβικά που βγάζει για να υπολογίσω cop. Αλλά όπως το βλέπω δεν μου αρέσει. 

7 ώρες πριν, Pan_K είπε

@liakjim, με αφορμή την ερώτηση του @amotida, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις με κάποιον τρόπο annotations στο Grafana dashboard, ώστε να παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για κάθε κλιματιστικό, όπως πχ τα τετραγωνικά, η περιοχή, οι απώλειες του χώρου ή η συνήθης επιθυμητή θερμοκρασία, για να διευκολύνονται -έστω κάπως- οι συγκρίσεις. Τι λες;

Οκ θα το δω. 

• Like 2
Δημοσ.

@liakjim τι έγινε εδώ; Δεν είχες defrost στο Fujitsu σου όλο το βράδυ με εξωτερική 2,5 βαθμούς και σου κάνει ένα με 11 βαθμούς; Επίσης βλέπω ότι τα watt λειτουργίας έπεφταν σταδιακά πριν το defrost από τα 503 στα 289 και μετά το defrost ξεκίνησε ακόμη πιο χαμηλά, στα 167!. Αυτό σημαίνει ότι συσσώρευε πάγο και αναγκαζόταν να δουλέψει πιο ψηλά και μετά το defrost αυξήθηκε η απόδοσή του, άρα έπεσε η κατανάλωση;

image.png.ce24d5ee8cbf1be15eeb9015c1b3b84f.png

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pan_K είπε

@liakjim τι έγινε εδώ; Δεν είχες defrost στο Fujitsu σου όλο το βράδυ με εξωτερική 2,5 βαθμούς και σου κάνει ένα με 11 βαθμούς; Επίσης βλέπω ότι τα watt λειτουργίας έπεφταν σταδιακά πριν το defrost από τα 503 στα 289 και μετά το defrost ξεκίνησε ακόμη πιο χαμηλά, στα 167!. Αυτό σημαίνει ότι συσσώρευε πάγο και αναγκαζόταν να δουλέψει πιο ψηλά και μετά το defrost αυξήθηκε η απόδοσή του, άρα έπεσε η κατανάλωση;

image.png.ce24d5ee8cbf1be15eeb9015c1b3b84f.png

Το asyg24kmta έχει ένα μικρό σκαλοπάτι γύρω από τους 11-12 εξωτερικής. Από τα ~250W πάει στα ~160W και το ανάποδο. Οπότε αν ανέβει ξαφνικά η εξωτερική και το σπίτι έχει ζεσταθεί για τα καλά, μπορεί να κάνει καθόλου ή μερικά on-off . Εδώ βλέπεις έκανε ένα. Αν τα onoff γίνουν πάνω από 6, τότε έχω φτιάξει αυτοματισμό όπου ανεβάζει κατά 0.5 τη ζήτηση και όταν ισορροπεί δοκιμάζει να τη ξανακατεβασει εκεί που ήταν. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Μια πρόταση με τα παρακάτω στοιχεία;

• Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 800
  • Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Νέα αγορά
  • Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Δε με ενδιαφέρει το κατάστημα
  • Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 50% θέρμανση - 50% ψύξη
  • Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Συχνή ψύξη το καλοκαίρι στις πολύ ζεστές ημέρες και χειμώνα τις πιο κρύες. Θα είναι η μόνη προς το παρόν πηγή ψύξης και θέρμανσης
  • Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου: Προς το παρόν όχι αλλά σε ορίζοντα 2-3 χρόνων θα μπει αντλία για θέρμανση
  • Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ: Ενιαίος χώρος σαλονιού-τραπεζαρίας. Υπάρχει και μικρός διάδρομος, αλλά όλοι οι υπόλοιποι χώροι είναι ξεχωριστοί.
  • Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Κέντρο Αθήνας
  • Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Wifi, αν βγαίνει στο budget και ιονιστής καλά θα ήταν
  • Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): 4ος όροφος με ανατολικό προσανατολισμό, μπαίνει πολύς ήλιος. 2.80 ύψος δωματίου. Κουφώματα αλουμινίου σε 2 μπαλκονόπορτες παλιά με μονό τζάμι. Δεν έχει γίνει μόνωση. Οι υπόλοιποι τοίχοι (νότιος, βόρειος) έχουν άλλα διαμερίσματα δίπλα. Όπως και πάνω-κάτω όροιφοι. Ο δυτικός τοίχος χωρίζει σαλόνι με κουζίνα με μια πόρτα, η οποία κουζίνα έχει επίσης ίδια μπαλκονόπορτα και παράθυρο.

Capture.JPG.af0c9d0d527a93e78dc2b950f3e0d727.JPG

Επεξ/σία από Norone92
Δημοσ.

Παιδιά ενδιαφέρομαι να αγοράσω κλιματιστικό για χώρο περίπου 45 τ.μ. και καθώς είμαι τελείως ανίδεος από κλιματιστικά, θα χρειαστώ τα φώτα σας.

Πήρε το μάτι μου μια προσφορά που τρέχει από τον Κωτσο εδώ. Σκέφτομαι να χτυπήσω το 12ρι. Τι λέτε, αξίζει το συγκεκριμένο; 

Αν όχι μπορείτε να μου προτείνετε κάτι άλλο;

• Sad 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, SciManiac είπε

Παιδιά ενδιαφέρομαι να αγοράσω κλιματιστικό για χώρο περίπου 45 τ.μ. και καθώς είμαι τελείως ανίδεος από κλιματιστικά, θα χρειαστώ τα φώτα σας.

Πήρε το μάτι μου μια προσφορά που τρέχει από τον Κωτσο εδώ. Σκέφτομαι να χτυπήσω το 12ρι. Τι λέτε, αξίζει το συγκεκριμένο; 

Αν όχι μπορείτε να μου προτείνετε κάτι άλλο;

Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

2 ώρες πριν, Norone92 είπε

Καλησπέρα,

Μια πρόταση με τα παρακάτω στοιχεία; Για θέρμανση και ψύξη σαλονιού 36τμ στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι 800 ευρώ. Οι μπαλκονόπορτες κοιτάνε ανατολή, είναι 4ος οπότε έχει πολύ ήλιο το διαμέρισμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για θέρμανση και ψύξη σε όλο το σπίτι (προς το παρόν, θα μπει μελλοντικά αντλία για θέρμανση). Δε με νοιάζει από πού θα το πάρω, θα ήθελα να έχει και λειτουργία wifi.

2.JPG.1627262d47acf4cba12b1401b5bbd233.JPG

Έχεις 7 μπαλκονόπορτες και 2 παράθυρα σε 36τμ;

Επαναγορά σύμφωνα με τις οδηγίες 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...