Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Eian είπε

Είμαι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και έχω διαθέσιμο budget περίπου 3.000€ για την αγορά 4 κλιματιστικών.
Το ένα 12.000 BTU και τα υπόλοιπα τρία 9.000 BTU.

Επειδη Θα προτιμούσα να μην υπάρχουν 4 ξεχωριστές εξωτερικές μονάδες, ενας πωλητής μού πρότεινε το GREE Multi με κόστος 3.000€ που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση. Η πρόταση περιλαμβάνει μία εξωτερική μονάδα 21.000 BTU (12 κ 9) και μία εξωτερική μονάδα 18.000 BTU (9 κ 9).

Όταν έκανα αναζήτηση στο Skroutz με τα εξής φίλτρα:
Χαμηλού Θορύβου, Ιονιστής, Ενσωματωμένο WiFi, Φίλτρα Καθαρισμού Αέρα, Οικολογικό Ψυκτικό Υγρό,
μου φανηκαν καλα το καινουργιο Leon και Legend αλλα δεν γνωρίζω αν όντως αξίζουν..

Όπως κ να έχει δεν υπάρχουν σε multi εκδόσεις κ δεδομένου του ότι έχει λίγα multi γενικά, ηθελα να ρωτήσω, μήπως τα multi συστήματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα ή δεν προσφέρουν την ίδια ποιότητα. Έχει κάποιος σχετική εμπειρία ή γνώση;

Απομακρυνσου με τρόπο απο τα κινέζικα.

Απο εκει και πέρα, ναι, τα multi όταν δεν υπάρχει χώρος ειναι μια λύση. Αλλα αν για κάποιο λογο χαλασει μια μονάδα, μένεις με δυο χωρους χωρις κλιματισμό.

• Like 1
  • Απαντ. 8,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Eian είπε

ενας πωλητής μού πρότεινε το GREE Multi

.. ο μηχανικός που σου έκανε το "εξοικονομώ" τι σου πρότεινε? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κι άλλο ένα χειμωνιάτικο συγκριτικό, Fujitsu ASEH09KMCG vs Inventor Leon. Χτες βράδυ είχε εδώ πραγματικά χειμωνιάτικες θερμοκρασίες (μέχρι 7,8 βαθμούς) και υγρασία μέχρι 93%. Και τα δύο κλιματιστικά λειτουργούσαν με ζητούμενη 22 και ο χώρος στο καθένα είχε παρόμοιες θερμοκρασίες (γύρω στους 21 βαθμούς). Το παρακάτω γράφημα φέρνει τα πράγματα στην θέση τους: 36% πιο οικονομικό το Fujitsu, αρκεί να είναι σε σταθερή λειτουργία με COP 6,4 vs 4,7 του Leon, στους 8 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία. Σε ότι αφορά την κατανάλωση το Fujitsu έκαψε για 8 ώρες 1,04 kWh vs 1,56 kWh το Leon, που επαληθεύει την διαφορά στο COP των δύο κλιματιστικών, με το Fujitsu να είναι και στην πράξη περίπου 30% 50% πιο οικονομικό.

image.png.b56557e3343e60412acded0e9a289993.png

Spoiler

image.png.68a2f5a2817fea669f33dcd551191138.png

Υ.Γ. Εδώ να σημειώσω ότι το Leon έχει χειρότερο COP και από ένα φθηνό Wellio TAC 09-CHSD στους 8 βαθμούς (4,6 το Leon, 5,0 το Wellio). Αυτά από την ναυαρχίδα της οικονομίας της Midea-Inventor κλπ...

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 3
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Κι άλλο ένα χειμωνιάτικο συγκριτικό, Fujitsu ASEH09KMCG vs Inventor Leon. Χτες βράδυ είχε εδώ πραγματικά χειμωνιάτικες θερμοκρασίες (μέχρι 7,8 βαθμούς) και υγρασία μέχρι 93%. Και τα δύο κλιματιστικά λειτουργούσαν με ζητούμενη 22 και ο χώρος στο καθένα είχε παρόμοιες θερμοκρασίες (γύρω στους 21 βαθμούς). Το παρακάτω γράφημα φέρνει τα πράγματα στην θέση τους: 30% πιο οικονομικό το Fujitsu, αρκεί να είναι σε σταθερή λειτουργία με COP 6,4 vs 4,7 του Leon, στους 8 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία. Σε ότι αφορά την κατανάλωση το Fujitsu έκαψε για 8 ώρες 1,04 kWh vs 1,56 kWh το Leon, που επαληθεύει την διαφορά στο COP των δύο κλιματιστικών, με το Fujitsu να είναι και στην πράξη περίπου 30% πιο οικονομικό.

image.png.b56557e3343e60412acded0e9a289993.png

Απόκρυψη περιεχομένων

image.png.68a2f5a2817fea669f33dcd551191138.png

Άψογος!

Οι KWh είναι 50% περισσότερες, όχι 30%. Βέβαια δεν ξέρω τις απώλειες του εκάστοτε χώρου. 

Για αυτό στέκομαι πιο πολύ στο 36% μεγαλύτερο cop του Fujitsu.

Δημοσ.

Καλημέρα. Μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη αγορά του fujitsu aseh12 με πρόταση από τον liankjim για το ανακαινισμένο μου σπίτι μου άνοιξε η όρεξη να βάλω ένα 9 ρι σε υπνοδωμάτιο. Έκανα τους υπολογισμούς απωλειών του χώρου και μου έβγαλε 800 W. Υπάρχει κάποια πρόταση για 9 ρι ? Να δω πάλι σε fujitsu aseh9 η υπάρχει άλλη πρόταση για υπνοδωμάτιο 

Ευχαριστώ  

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Aflo είπε

Καλημέρα. Μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη αγορά του fujitsu aseh12 με πρόταση από τον liankjim για το ανακαινισμένο μου σπίτι μου άνοιξε η όρεξη να βάλω ένα 9 ρι σε υπνοδωμάτιο. Έκανα τους υπολογισμούς απωλειών του χώρου και μου έβγαλε 800 W. Υπάρχει κάποια πρόταση για 9 ρι ? Να δω πάλι σε fujitsu aseh9 η υπάρχει άλλη πρόταση για υπνοδωμάτιο 

Ευχαριστώ  

Δύσκολη περίπτωση, μικρές οι απώλειες. 

Προσωπικά δεν ξέρω αν θα πρέπει να πας σε καμιά κινεζιά με follow me ώστε να παίζει σαν καλοριφέρ (αν και δεν μου πάει η καρδιά να στο προτείνω) ή αν πας πάλι σε ένα aseh09kmcg ή aseh09kgtg (τα οποία όσο χαμηλά και να πέφτουν δεν θα γλιτώσεις τα onoff , φυσικά ανάλογα με τις συνθήκες) .  Δυστυχώς δεν έχω ιδία άποψη, ούτε θυμάμαι να έχουμε επαρκές feedback. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Άψογος!

Οι KWh είναι 50% περισσότερες, όχι 30%. Βέβαια δεν ξέρω τις απώλειες του εκάστοτε χώρου. 

Για αυτό στέκομαι πιο πολύ στο 36% μεγαλύτερο cop του Fujitsu.

Το διόρθωσα. Η αλήθεια είναι ότι το Inventor είναι σε βόρειο δωμάτιο που δεν το χτυπά ο ήλιος, 13τμ με μία μπαλκονόπορτα και ένα παράθυρο. Το Fujitsu είναι νότια με μία μικρή μπαλκονόπορτα κουζίνας και δύο παράθυρα, και αυτό 13 τμ. Στερνή μου γνώση, το Leon, εκτός των άλλων, κάνει συνεχώς εκκίνηση με df, όπως βλέπεις.

1 ώρα πριν, Aflo είπε

Ευχαριστώ  

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Να πω εδώ ότι έχω και εγώ εγκαταστήσει Fujitsu ASEH09KMCG σε υπνοδωμάτιο με σχετικά μικρές απώλειες, αν και όχι τόσο χαμηλές όπως το δικό σου. Η γνώμη μου είναι να προτιμήσεις ένα μηχάνημα που να κατεβαίνει πολύ χαμηλά στα watt, για να αποφύγεις όσο το δυνατόν τα on/off, να έχεις ανοιχτή την μεσόπορτα και εφόσον στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα τα αποφύγεις, να πας τουλάχιστον σε κάποιο που να μην κάνει "κακό" on/off, που σημαίνει να μην ακούγεται δυνατά η μονάδα κάθε φορά που ξεκινά ο συμπιεστής (βλέπε Midea) και δεν θα κάνει μεγάλες αιχμές κατά την εκκίνηση (πχ Midea), ώστε να αυξάνει απότομα η θερμοκρασία και να κλείνει σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση ο συμπιεστής. Καλή τέτοια συμπεριφορά, εφ' όσον πέσουν τελικά στα on/off, έχουν τα Toshiba και ειδικά το Edge, που έχει επιλογή μείωσης της ισχύος κατά την εκκίνηση και το οποίο είναι εντελώς αθόρυβο. Αλλά και με το μικρό ASEH09KMCG δεν θα καταλάβεις πολλά από το on/off, γιατί οι αιχμές του φθάνουν μέχρι τα 350 watt και ο θόρυβος είναι πραγματικά ανεπαίσθητος. Στο Fujitsu, όπως και στο Edge, υπάρχει επιλογή και για αθόρυβη εξωτερική μονάδα.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Aflo είπε

Έκανα τους υπολογισμούς απωλειών του χώρου και μου έβγαλε 800 W. Υπάρχει κάποια πρόταση για 9 ρι ?

Η μόνη λύση ομαλής σταθερής λειτουργίας, για μικρούς χώρους με ελάχιστες απώλειες, είναι οι ανοιχτές πόρτες και το κλιματιστικό να κοιτάει προς αυτές. Έτσι ωφελούνται και εξισορροπούν θερμοκρασιακά και οι λοιποί χώροι - διάδρομοι κλπ .. 

Δημοσ.

Βλέπω μη διαθέσιμα τα ASEH09KMCG, ASEH12KMCG στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες εκτός Κωτσόβολου. Public, plaisio τα είχαν βάλει σε προσφορά οπότε πολύ πιθανόν να ξεστοκαραν. Περιμένουμε μέχρι μέσα μαϊου μήπως  τα φέρουν και μήπως βγει προσφορά ή πάμε μέσω Σκρουτζ και ψάχνουμε και δικη μας εγκατάσταση στην Αθήνα; Έχω δει και την knca σειρά αλλά θέλω να προτιμήσω kmcg αφού λογικά το καλοκαίρι δεν θα σβήνουν καθόλου

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, cmaniac είπε

Απομακρυνσου με τρόπο απο τα κινέζικα.

Απο εκει και πέρα, ναι, τα multi όταν δεν υπάρχει χώρος ειναι μια λύση. Αλλα αν για κάποιο λογο χαλασει μια μονάδα, μένεις με δυο χωρους χωρις κλιματισμό.

Ναι, απλά δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν τόσες επιλογές (Multi Κλιματιστικά | Skroutz.gr) κ απο αυτές τις επιλογές δεν ξέρω ποιο θεωρείται καλό σκέφτηκα μήπως η λύση multi θα έχει αρκετα χαμηλότερη απόδοση κ ειναι καλυτερα απλα να στριμώξω 2 κλιματιστικα εν τέλει σε καθε μπαλκόνι.. Εκτός αν κάποιος έμπειρος εδώ μπορεί να μου προτείνει..

9 ώρες πριν, sap00 είπε

.. ο μηχανικός που σου έκανε το "εξοικονομώ" τι σου πρότεινε? 

Ο μηχανικός απλά μου είπε το μέγεθος, δηλαδή τρία 9000 και ένα 12000. Μπορώ βέβαια να ρωτήσω, απλά θεώρησα ότι εδώ υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά VFM στην παρούσα φάση..

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Eian είπε

Ναι, απλά δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν τόσες επιλογές (Multi Κλιματιστικά | Skroutz.gr) κ απο αυτές τις επιλογές δεν ξέρω ποιο θεωρείται καλό σκέφτηκα μήπως η λύση multi θα έχει αρκετα χαμηλότερη απόδοση κ ειναι καλυτερα απλα να στριμώξω 2 κλιματιστικα εν τέλει σε καθε μπαλκόνι.. Εκτός αν κάποιος έμπειρος εδώ μπορεί να μου προτείνει..

Ο μηχανικός απλά μου είπε το μέγεθος, δηλαδή τρία 9000 και ένα 12000. Μπορώ βέβαια να ρωτήσω, απλά θεώρησα ότι εδώ υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά VFM στην παρούσα φάση..

Δεν νομίζω ότι θα πάρεις εδώ μέσα την απάντηση που ψάχνεις. Είναι εξειδικευμένη γνώση που θα στην απαντήσει κάποιος μηχανολόγος μετά από μελέτη. Που και πάλι, αμφιβάλω αν θα βρεθεί και κάποιος τόσο ψαγμένος που θα ξέρει λεπτομέρειες. 

Αν θα ήθελες να ψαχτείς, μπορείς να ψάξεις τα αντίστοιχα data books ( πχ των toshiba είναι τα πιο απλόχερα σε δεδομένα (https://espacepro.toshiba-confort.fr/documentation/ ))  και να δεις στα αντίστοιχα πινακάκια τι σε συμφέρει από άποψη οικονομίας ανάμεσα σε ανεξάρτητες μονάδες και μια μεγάλη εξωτερική με αντίστοιχες εσωτερικές. Δύσκολη απάντηση. Έχει μέσα οικονομία σε χρήση, κόστος κτήσης, κόστος συντήρησης, εγγυήσεις, κόστος εγκατάστασης, πλεονεκτήματα της κάθε λύσης ( χώρος, ευελιξία κτλ ) . 

Εδώ μέσα μπορούμε με ένα καλό πάτημα της κοιλιάς μας να σε πάμε σε λύσεις split αλλά δεν ξέρουμε τι παίζει με τα multi-split. Δεν τα έχουμε ψάξει, δεν έχουμε feedback. 

ΥΓ Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά αν θα επέλεγα multi split θα κοίταγα μόνο επώνυμο κατασκευαστή ειδικότερα σε ακριβές σειρές daikin ή toshiba. Και αυτό έχοντας feedback από τα split και κάνοντας λογικό άλμα επεκτείνοντας τα καλά που έχουμε δει στα αντίστοιχα multi. Μακριά από κινέζους. Καλή τύχη.

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 9/4/2025 στις 10:06 ΜΜ, liakjim είπε

Δεν υπάρχει κάτι κάτω από 1000€ που να αξίζει. 

Υπάρχει μόνο αυτό https://www.kotsovolos.gr/air-condition-heaters/air-condition/7000-to-15000-btu/213416-toshiba-edge-18j2avsg-e-b18j2kvsg

δεν έχει δωρεάν εγκατάσταση. 

Αν μπορεί όμως να ξεχάσει κώτσο και να πάει τρέχοντας εδώ -> https://www.plaisio.gr/klima-spitiou/klimatismos/klimatistika-toixou/fujitsu-km-series-seg18kmte-aoeg18kmta-klimatistiko-18-000-btu-h_4542983

Υπάρχει κάποια παρόμοια πρόταση ,για ψύξη κυρίως  , σε 24000 btu ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα να ακυρώσω το Fujitsu kmcg και να προσανατολιστω σε ένα 9αρι που να σταματάει ο ανεμιστήρας του στην ψύξη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η υγρασία και να γίνεται αφόρητη η ατμόσφαιρα.

Το yukai να φανταστώ δεν πληροί τις προδιαγραφές; Απλά το θέλω και για θέρμανση, οπότε μόνο από Fujitsu/Toshiba/Daikin. Εκτός από Perfera ποια αλλά σπλιτακια έχουν αυτή την δυνατότητα;

Ευχαριστώ!

Edit. Να σταματάει ο ανεμιστήρας!!

Επεξ/σία από efib
  • Haha 1
Δημοσ.
23 minutes ago, efib said:

Αποφάσισα να ακυρώσω το Fujitsu kmcg και να προσανατολιστω σε ένα 9αρι που να μην σταματάει ο ανεμιστήρας του στην ψύξη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η υγρασία και να γίνεται αφόρητη η ατμόσφαιρα.

Λέω ότι δεν κατάλαβες καλά. Είναι ακριβώς το αντίθετο.
Τα κλιματιστικά που κατά την ψύξη δεν σβήνουν καθόλου τον εσωτερικό ανεμιστήρα σε περιόδους «compressor off» είναι αυτά που ρίχνουν την υγρασία πίσω στο δωμάτιο.
Αν πάλι θέλεις ο εσωτερικός ανεμιστήρας να μην σταματά καθόλου σε αυτό το Fujitsu, μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι (οδηγίες στα τεχνικά εγχειρίδια).

Screenshot_4.jpg

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, amotida είπε

Λέω ότι δεν κατάλαβες καλά. Είναι ακριβώς το αντίθετο.
Τα κλιματιστικά που κατά την ψύξη δεν σβήνουν καθόλου τον εσωτερικό ανεμιστήρα σε περιόδους «compressor off» είναι αυτά που ρίχνουν την υγρασία πίσω στο δωμάτιο.
Αν πάλι θέλεις ο εσωτερικός ανεμιστήρας να μην σταματά καθόλου σε αυτό το Fujitsu, μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι (οδηγίες στα τεχνικά εγχειρίδια).

Screenshot_4.jpg

Μόνο που αυτό που δείχνεις δεν είναι σταμάτημα του ανεμιστήρα αλλά μείωση των στροφών του. 

2 ώρες πριν, adminaros είπε

Υπάρχει κάποια παρόμοια πρόταση ,για ψύξη κυρίως  , σε 24000 btu ;

Καλή ερώτηση. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...