Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, liakjim είπε

7 στο μηχάνημα, 10 στον συμπιεστή;

Εγώ αυτό κατάλαβα. Επίσης βλέπω ότι υπάρχει στην Morris σαφής διαχωρισμός των όρων εγγύησης ανάλογα με το πότε αγοράστηκε ένα μοντέλο, κάτι που στην TCL δεν βλέπω να αναφέρουν κάτι σχετικό. Δηλαδή έχουν αλλάξει τους όρους της εγγύησης και θεωρούν ότι αυτό αφορά όλα τους τα μοντέλα, ανεξαρτήτως αν κάποιο αγοράστηκε όταν ίσχυαν οι παλιοί, πιο ευνοϊκοί όροι; Ικανούς τους έχω.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Εγώ αυτό κατάλαβα. Επίσης βλέπω ότι υπάρχει στην Morris σαφής διαχωρισμός των όρων εγγύησης ανάλογα με το πότε αγοράστηκε ένα μοντέλο, κάτι που στην TCL δεν βλέπω να αναφέρουν κάτι σχετικό. Δηλαδή έχουν αλλάξει τους όρους της εγγύησης και θεωρούν ότι αυτό αφορά όλα τους τα μοντέλα, ανεξαρτήτως αν κάποιο αγοράστηκε όταν ίσχυαν οι παλιοί, πιο ευνοϊκοί όροι; Ικανούς τους έχω.

Όχι, το λένε ότι είναι από 4-11-22 (είναι και στον τίτλο του αρχείου :P )

https://www.tclgreece.gr/cms/uploads/2023/04/TCL-ΕΓΓΥΗΣΗ-ΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ-04_11_2022_rev.pdf

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, liakjim είπε

Όχι, το λένε ότι είναι από 4-11-22 (είναι και στον τίτλο του αρχείου :P )

Νομικά αυτό δεν λέει κάτι πάντως. Θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στους όρους της εγγύησης. Και δυσκολεύομαι πολύ να τους βρω στο επίσημο site της TCL. Αν έχεις εσύ ή κάποιος άλλος ένα link θα ήμουν ευγνώμων.  Sorry, τώρα το είδα ότι είναι γραμμένο στο τέλος των όρων εγγύησης🫢.

2 ώρες πριν, antykaps είπε

Καλησπέρα,
Στο χωριό υπάρχει ένα σαλόνι περίπου 30 τ.μ., όπου παλαιότερα, όταν ζούσαν οι γονείς μου, χρησιμοποιούσαν ένα  κλιματιστικό 12.000 BTU inverter, κυρίως για ψύξη και περιστασιακά για θέρμανση

Πλέον το σπίτι είναι κλειστό και πηγαίνω μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Έχω παρατηρήσει ότι τον χειμώνα το κλιματιστικό δεν καταφέρνει να ανεβάσει τη θερμοκρασία επαρκώς — χρειάζονται σχεδόν δύο ημέρες συνεχούς λειτουργίας για να ζεσταθούν τα δομικά στοιχεία του χώρου. Το πάτωμα είναι πολύ κρύο και φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές απώλειες από εκεί.

Αντίθετα, το καλοκαίρι στην ψύξη δεν αντιμετωπίζω προβλήματα — το υπάρχον μηχάνημα επαρκεί.

Σκέφτομαι να μετακινήσω το υπάρχον 12000 σε ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο 20 τμ και να παρω ενα νεο στο σαλόνι

Έχω παρόμοια θέματα με το δικό μου χωριό. Έχω βάλει ένα sim-router (με 80 ευρώ έχω 220GB για όλο τον χρόνο) και ελέγχω τις μονάδες από απόσταση. Στα πολλά κρύα τα ανάβω 2 μέρες πριν. Έχω πάει και έχω κάτσει εκεί με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν. Θερμαίνω χώρο 38τμ δύο δωματίων με 2 εννιάρια, που έχουν όμως μεγάλο εύρος απόδοσης (μέχρι 15000btu). Εκτός και αν θες να πηγαίνεις όταν έξω έχει -10, θα μπορούσες να κάνεις την δουλειά σου ακόμα και με ένα 18άρι στον μεγάλο χώρο με τίμημα να το ανοίγεις μία τουλάχιστον μέρα πριν φτάσεις και να αποφεύγεις τις ακραία χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. Έχουν αναφερθεί πολύ καλά σχόλια γι αυτό εδώ: https://www.skroutz.gr/s/18977788/Mitsubishi-Heavy-Industries-ZR-W-Klimatistiko-Inverter-24000-BTU-A-A.html που θα ήταν η ιδανική λύση για εσένα. Και ναι, το 12άρι καλύτερα να πάει στο υπνοδωμάτιο.

Και κάτι τελευταίο: να έχεις πάντα ένα backup plan για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος στο χωριό. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα κρύα. Μια ενεργειακή ξυλόσομπα είναι ό,τι πρέπει.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.

Καλησπέρα φίλοι, θα ήθελα να μου δώσετε λίγο τα φώτα σας.

Τι γνώμη έχουμε για τα κλιματιστικά Bosch;  

Οι γονείς μου είναι στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2023 και έχει αναλάβει ο μηχανικός που είχε βοηθήσει με την αίτηση να βρει συνεργεία κλπ. Ο συνεργάτης τους λοιπόν που ασχολείται με τα κλιματιστικά είπε στους γονείς μου ότι κυρίως προμηθεύεται Bosch αν και θα μπορούσε να βρει και άλλες μάρκες αν θέλουμε.

Υπάρχει πρόβλεψη για 2 κλιματιστικά στο πρόγραμμα και το ποσό που δίνει  είναι γύρω στα 2100 ευρώ.  

Το ένα κλιματιστικό θα πει σε χώρο περίπου 35 τετραγωνικών και το άλλο σε ένα από τα δωμάτια.

Οπότε αρχικά θα ήθελα να μάθω την άποψη σας για τα Bosch  και αν πιστεύετε ότι με αυτά τα λεφτά μπορούμε να βάλουμε κάτι καλύτερο

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, alex999 είπε

Καλησπέρα φίλοι, θα ήθελα να μου δώσετε λίγο τα φώτα σας.

Τι γνώμη έχουμε για τα κλιματιστικά Bosch;  

Οι γονείς μου είναι στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2023 και έχει αναλάβει ο μηχανικός που είχε βοηθήσει με την αίτηση να βρει συνεργεία κλπ. Ο συνεργάτης τους λοιπόν που ασχολείται με τα κλιματιστικά είπε στους γονείς μου ότι κυρίως προμηθεύεται Bosch αν και θα μπορούσε να βρει και άλλες μάρκες αν θέλουμε.

Υπάρχει πρόβλεψη για 2 κλιματιστικά στο πρόγραμμα και το ποσό που δίνει  είναι γύρω στα 2100 ευρώ.  

Το ένα κλιματιστικό θα πει σε χώρο περίπου 35 τετραγωνικών και το άλλο σε ένα από τα δωμάτια.

Οπότε αρχικά θα ήθελα να μάθω την άποψη σας για τα Bosch  και αν πιστεύετε ότι με αυτά τα λεφτά μπορούμε να βάλουμε κάτι καλύτερο

Φασόν midea είναι. Οπότε εξαρτάται τη χρήση είναι από οκ έως καλύτερα όχι.\

Συμπλήρωσε αυτό Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

Πες τι παίζει με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά (δυο φορές δλδ εσύ)

2 ώρες πριν, antykaps είπε

Καλησπέρα,
Στο χωριό υπάρχει ένα σαλόνι περίπου 30 τ.μ., όπου παλαιότερα, όταν ζούσαν οι γονείς μου, χρησιμοποιούσαν ένα  κλιματιστικό 12.000 BTU inverter, κυρίως για ψύξη και περιστασιακά για θέρμανση

Πλέον το σπίτι είναι κλειστό και πηγαίνω μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Έχω παρατηρήσει ότι τον χειμώνα το κλιματιστικό δεν καταφέρνει να ανεβάσει τη θερμοκρασία επαρκώς — χρειάζονται σχεδόν δύο ημέρες συνεχούς λειτουργίας για να ζεσταθούν τα δομικά στοιχεία του χώρου. Το πάτωμα είναι πολύ κρύο και φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές απώλειες από εκεί.

Αντίθετα, το καλοκαίρι στην ψύξη δεν αντιμετωπίζω προβλήματα — το υπάρχον μηχάνημα επαρκεί.

Σκέφτομαι να μετακινήσω το υπάρχον 12000 σε ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο 20 τμ και να παρω ενα νεο στο σαλόνι

Έτρεξα την εφαρμογή υπολογισμού θερμικών απωλειών και μου υπολόγισε περίπου 5.500 Kcal/h (δηλαδή 22.000 BTU/h). Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά 22άρια στο εμπόριο  , σκέφτομαι να πάω σε μονάδα 24.000 BTU.

Ωστόσο, με προβληματίζει μήπως για 30 τ.μ. ένα 24άρι είναι υπερβολικό, προκαλώντας προβλήματα υπερθέρμανσης και συμπεριφορές on-off με συνέπειες στην απόδοση και την άνεση.

Υπάρχει κάποιο μοντέλο 24.000 BTU που να κατεβαίνει πολύ χαμηλά , ώστε να αποφύγω τα παραπάνω προβλήματα;

Αν κάπου το σκεπτικό μου έχει λάθος, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και διορθώσεις.

Ευχαριστώ

image.png.10999a8ab7d899165fe04c047671295a.png

Δείξε μας όλες τα δεδομένα που έβαλες στην εφαρμογή απωλειών. 

2 ώρες πριν, Sacurtele είπε

Καλησπέρα σας ,

Ψάχνω κλιματιστικό για μεγάλο χώρο, σαλοκουζινα ~ 40 και όσο πιάνει 2 δωμάτια στην ευθεία άλλα ~ 30 .

24.000 btu

Για ηλικιωμένους, άνοιξε κλείσε ( αδιάφορα τα wifi, ai κλπ )

Μόνο για ψύξη ( το σπίτι έχει θερμοσυσορευτες δεν νομίζω να αλλάξει κάτι σύντομα )

Θεσσαλονίκη. 

Δεν είμαι σχετικός, απλά να μην διαλέξω κάτι τελείως λάθος..

Σας ευχαριστώ. 

Toshiba edge white ή yukai σε πιο οικονομικό. 

2 ώρες πριν, agn0spt93 είπε

@liakjim ευχαριστώ για την πρόταση.

Βάσει των πληροφοριών που έδωσα παραπάνω, επειδή δεν είμαι πολύ σχετικός, πώς καταλαβαίνουμε τα BTU που χρειάζεται ο χώρος; Επίσης εκτός από το TCL, τι άλλες επιλογές έχουμε; Ευχαριστώ.

Θα έλεγα να ανέβεις μπάτζετ ώστε να πας σε aseh12kmcg. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 hours ago, Menelaos83 said:

Βλαβες ισως δεν σκανε αλλα ισως φοβουνται και σου λεει φυλαγε τα ρουχα σου....

Παντως στο κομματι συντηρηση που αναφερεις δεν συμφωνω, την συντηρηση την κανεις για να σου κρατησει το μηχανημα οσο το δυνατον πιο πολυ αλλα και για θεμα υγειας, οποτε το 30αρι θα το δινεις ουτως η αλλιως και οχι με την σκεψη οτι πρεπει να το δινω μονο γιατι αν τυχει κατι δεν θα με καλυψουν.

Την συντηρηση την κανω εδω και χρονια μονος μου σε 3 παλια μηχανηματα, πολυ καλυτερα απο τους περισσοτερους ψυκτικους που ξεπετανε. Πλενω και τις εξωτερικες μοναδες. Κατα κανονα μεσα εξω 2 φορες το χρονο. Οποτε το θεωρω κοροιδια να πληρωνω 30-35 ευρω για κατι που κανω μονος μου και κατα κανονα καλυτερα και με περισσοτερη λεπτομερεια και φροντιδα μονο και μονο για να εχω την εγγυηση.

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Sebu είπε

Την συντηρηση την κανω εδω και χρονια μονος μου σε 3 παλια μηχανηματα, πολυ καλυτερα απο τους περισσοτερους ψυκτικους που ξεπετανε. Πλενω και τις εξωτερικες μοναδες. Κατα κανονα μεσα εξω 2 φορες το χρονο. Οποτε το θεωρω κοροιδια να πληρωνω 30-35 ευρω για κατι που κανω μονος μου και κατα κανονα καλυτερα και με περισσοτερη λεπτομερεια και φροντιδα μονο και μονο για να εχω την εγγυηση.

Εγω προσωπικα δεν εχω το χρονο να το κανω, φωναζω γνωστο που  κανει αυτα που οι 9 στους 10 δεν τα κανουν με 30 ευρω, δεν τα θεωρω πεταμενα λεφτα παντως.

Δημοσ.
On 23/05/2025 at 22:40, liakjim said:

Inventor legend ή leon. 

Για το μεγάλο δεν μπορώ να σου πω Inventor . Θα έχεις 550-600 ελάχιστα ακόμη και στο πιο σύγχρονο leon. 

Μήπως να ξεγλιστρίσεις προτείνοντας toyotomi; Και αυτά έχουν περάσει με μάρκετινγκ ότι είναι καλά. Το erai φαίνεται καλό στη ψύξη. Πέτα εκεί τα ΑΙ που έχει και ρύθμιση υγρασίας (δεν είναι ψέμματα) και ίσως περάσει. 

και λέγε λέγε...λέγε λέγε.... λύγησε η πεθερούλα......

πάμε για τα 12αρια miracle iii και λογικά το ίδιο 24άρι.

Ευχαριστώ

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, liakjim είπε

Θα έλεγα να ανέβεις μπάτζετ ώστε να πας σε aseh12kmcg. 

Ευχαριστώ για την πρόταση. Ανεβαίνει κατά πολύ το budget με αυτό δυστυχώς..

Δημοσ.

Καλησπέρα όπως είπα και πιο πάνω θα γίνει αγορά δύο κλιματιστικών μεσω του Εξοικονομώ 2023.

13 ώρες πριν, alex999 είπε

Το πρώτο θα μπει σε σαλοκουζίνα 40 τμ και το δευτερο σε δωματιο 14-15τμ. Το συνολικο μπατζετ είναι στα 2100

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1400-1500€
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: Νέο
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): Εδώ είναι λιγο μπερδεμένη κατάσταση η αγορά θα γίνει απο συνεργάτη που ασχολείται με το εξοικονομώ
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 80% ψύξη / 20% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψύξης, περιστασιακή σε θέρμανση
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ύπάρχει σύνδεση σε δίκτυο τηλεθέρμανσης
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 40τμ σαλόνι-κουζίνα.
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Κοζάνη με 38C το καλοκαίρι και -9C τον χειμώνα https://penteli.meteo.gr/stations/kozani/ ,   στα 750μετρα υψόμετρο βοριοανατολικός προσανατολισμός, κρύο  τον χειμώνα, σχετικά δροσερό καλοκαίρι
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ:  επιθυμητό να είναι αθόρυβο και να έχει wifi.
  10. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): Εξωτερική μόνωση 10εκ, βόρειανατολικος προσανατολισμός, το σπιτι έχει ηλιο σχεδον ολη μερα, νέα ενεργειακα κουφώματα
  11. Τέλος για να δοθεί μια αίσθηση του χώρου, αναφέρουμε τις απώλειες του χώρου μας με χρήση του παρακάτω εργαλείου ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ . 
    image.png.b57cff0dffd6dc7703f9f7144a678bdc.png

image.png.adf9deb35e1ce07446f3a8332c7df904.png

Και για το δεύτερο κλιματιστικό ισχύουν τα παραπάνω με το budget να είναι 500-600 και το μέγεθος του δωματίου στα 15 τμ
    image.png.df297da195285b62f6e52aea10dc6296.png

Δημοσ.

Στο grafana της υπογραφής μου προστέθηκε και ένα tcl miracle III 9K του υπερπολύτιμου μέλους @Pan_K !!!

Υπόψη ότι παρόμοιες καταναλώσεις θα πρέπει να έχει και το αντίστοιχο 12άρι καθώς και το Morris LOFT+. 

image.png.078d17970764c2461cbc9b7f2f299cb5.png

• Like 2
Δημοσ.

Όσοι χρησιμοποιείτε το διάγραμμα, σας βολεύει το 24ωρο που το έχω; Ή θέλετε λιγότερο για καλύτερη εποπτία ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, liakjim είπε

Όσοι χρησιμοποιείτε το διάγραμμα, σας βολεύει το 24ωρο που το έχω; Ή θέλετε λιγότερο για καλύτερη εποπτία ; 

Το εικοσιτετράωρο είναι καλό, γιατί έχεις μεγαλύτερο εύρος παρακολούθησης και μπορείς να εστιάσεις σε κάποιο σημείο αν θέλεις καλύτερη εποπτεία. Δυστυχώς τα δεδομένα συνολικής κατανάλωσης δεν αναπροσαρμόζονται αντιστοίχως για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Αν όμως προσέθετες και mean (μέση κατανάλωση), ίσως να ήταν πιο εύκολες οι συγκρίσεις, ειδικά όταν ένα κλιματιστικό κάνει συνέχεια on/off. Αλλά μετά μεγαλώνει πολύ το πεδίο κάτω από το γράφημα με τις πληροφορίες.

Υ.Γ. Η πληροφορία της ελάχιστης κατανάλωσης δεν φαίνεται πάντως να προσφέρει αξιοποιήσιμη πληροφορία.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...